Midden-Kennemerland

Bollen planten 5, 6 en 7 januari

We gaan weer biologische bollen planten. De laatste paar jaren doen we dit in december en januari. Zo werden in de westelijke groenstroken genaamd de Noorder-en Zuiderneg linten geplant. Ook in plan Oost hebben we aan het einde van de Laan van Zeeman tot aan de Karremel al eens geplant.  Dit doen we vooral voor de insecten, alle soorten die vroeg vliegen zijn erbij gebaat. Maar zelf genieten we er ook altijd van, dat hoor ik een paar maanden later. Blijkbaar dringt toch door in Heiloo dat dit een Groei & Bloei activiteit is. Het past bij onze maatschappelijke rol zoveel mogelijk mensen op het belang van groen in onze leefomgeving te wijzen. Ook in de wijken komt er een nieuw initiatief. We gaan van start met het vergroenen van parkeerplaatsen. Vaak zijn dit versteende vlaktes waar niets groeit.
Door hier gevelbeplanting toe te passen gaat het er mooier uitzien. Dat helpt de insecten, de vogels en ook onszelf. In een groenere omgeving zijn mensen minder en ook korter ziek. Hiervoor is wetenschappelijk bewijs. Dr.Jolanda Maas is, sinds haar promotieonderzoek dat in 2006 van start is gegaan, geboeid door het onderwerp groen in het belang van een gezonde leefomgeving. Wilt u hier meer van lezen? Op internet vindt u door haar te googelen veel informatie uit diverse bronnen.
Doordat we kleine hoeveelheden biologische bollen bij elkaar planten doen we wel meer voor de wilde bijen dan voor de honingbij. Zij vliegen vaak maar kleine afstanden. En dat is ook precies de bedoeling, zo dragen wij bij aan biodiversiteit. Wilde bijen vormen een heel andere gemeenschap dan de honingbij. Wilt u meer over wilde bijen lezen ga dan naar bestuivers.nl.
Jaarrond zoveel mogelijk nectar voor bijen helpt hen aan voedsel, daarom is het fijn de tuinbeplanting ook jaarrond aantrekkelijk te maken. Let dus eens op de bloeitijd als u iets nieuws wilt planten. Juist december en januari zijn dan de moeite waard, voor uzelf en voor de biodiversiteit.
Winterjasmijn, Helleborus, en op internet vond ik nog veel meer aparte soorten zoals een witte Forsyhia Cirrhosa freckles en een witte clematis Abdeliophyllum distichum. Best leuk in deze tijd om je daarin te verdiepen.
De verwilderingsbollen gaan de groene randen van Heiloo in. De meer gecultiveerde soorten kunnen we in de wijk planten. Bijvoorbeeld in bloembakken.
Wilt u meehelpen geef u dan op, vanaf 5 januari gaan we planten tot ze op zijn. We planten 5, 6 en 7 januari vanaf 10.00 uur.
Aanmelden en meer informatie mail naar benzdocter(at)hotmail.com