Midden-Kennemerland

Nieuwsbrief mei

Beste Groei & Bloeiers,

Dagelijks geniet ik weer van de lente, u ook natuurlijk. Wellicht maakt u allerlei prachtige foto’s en filmpjes en mailt/appt u die naar uw (klein)kinderen. U kunt ze ook naar Geno Neuhuys mailen (deby(at)telfortglasvezel.nl) die zet ze dan voor u op facebook. Dan kunnen ander Groei & Bloeiers ook weer een beetje genieten. Zie de derde alinea in het het bericht hieronder van onze voorzitter Mercedes Docter. 

Groet van Wessel 

Goedendag Groei & Bloeiers en andere belangstellenden,  

In deze bevreemdende tijden organiseren we geen activiteiten. De behoefte aan contact is er echter wel. Normaliter spreken we elkaar regelmatig bij onze diverse activiteiten. Daar worden de stekken, de tuinverhalen en de kennis uitgewisseld. Die activiteiten staan noodgedwongen op een laag pitje. En velen zullen ze missen.
We hopen dat we -onder voorwaarden - in juni iets kunnen organiseren. Het staat nog in de sterren. Er wordt nagedacht over wat er op welk moment wel zou kunnen. Anders dan het ging en met aandacht voor risico’s voor iedereen. Want we hebben  vaak  kwetsbaren in onze omgeving.
Onze facebookbeheerder heeft een heel leuk plan. Zij stelt voor om een kort filmpje van uw tuin te maken en dat tijdens het open tuinen weekend voor iedereen beschikbaar te stellen. Sommige fototoestellen of telefoons doen dat desgevraagd voor u, met muziek erbij. Als we het idee nu al omarmen kunnen we ook gezamenlijk de Lente vieren.
In tuinclub 3 hebben we een gezamenlijke groepsapp daar komen tuintips, inspiratiefoto’s en meer voorbij. Leuk om op veilige afstand toch tuinplezier te delen met elkaar.
Misschien heeft u ook een leuk idee op tuingebied dat u met ons wilt delen, we horen dat graag!

En dan het voordeel dat het nadeel ook heeft: Er wordt op grote schaal getuinierd! Mijn moestuin was niet eerder zo onder de schop als op dit moment. Immers, normaal gesproken zijn we nu heel druk met voorbereiding en uitvoering! En dan komt mijn eigen tuinactiviteit als laatste aan de beurt, dat is nu heel anders. De moestuin is een heerlijke plek om te ontspannen door inspannen. Thuis bloeit de  boompioen bloeit  met prachtige broze bloemen. Warmgeel met enkele bloemen en prachtige meeldraden, een feest voor mij maar ook voor insecten. Het is maar kort, maar daardoor geniet ik er extra van lijkt wel.
Op de volkstuin zijn heel veel solitaire bijtjes in de lucht als t warm is, sommigen leggen hun eitjes in de openingen van mijn tuinhuisje en metselen de celletjes vervolgens dicht. Zij heten u raad het al :” metselbijtjes”. Maar er zijn veel meer soorten actief. Op mijn tuin staan ook overal naast voedselplanten voor mezelf, vaste planten die bijen trekken. Voor de rupsen, de nectar of schuilplaats. Precies de vier zaken die ook voor vogels van belang zijn. Voedsel, veiligheid en voortplanting en variatie- dit laatste van beplanting- natuurlijk.
De trend van meer tuinieren staat haaks op het alternatief dat ook veel mensen omarmen: een overkapping en meer tegels in de tuin. Ik vind het persoonlijk een verontrustende trend. Je gaat toch niet kamperen op asfalt of straat? Daarvan kom je toch niet tot rust? Juist de natuur is een krachtig middel voor ontspanning, uitzicht op groen is bewezen effectief voor de gezondheid. Ik hoop dat men daarin tot inkeer komt want een terras is leuk, maar op gras kun je ook goed zitten. En voor de keren dat de groep groter is dan je terras vormt dat een prima alternatief toch? In gras vindt de merel zijn worm, bij niet te intensief beheer komen er bloemen in groeien

Met vriendelijke groet,

 

Mercedes