Groentips & Groeninfo

Contrast in vorm en Kleur

Hoe kan je of zou je je tuin met planten inrichten?

Dit is een vraag die veel mensen zichzelf en mij stellen. Mensen die beginnen met tuinieren of mensen die hun tuin willen veranderen. Zelf vinden zij de vraag moeilijk; onzekerheid steekt de kop op. Een antwoord van anderen laat op zich wachten of maakt hen nog meer onzeker. Belangrijk is om jezelf de vraag te stellen wat voor van een beeld van de tuin verwacht ik; hoe zou dat moeten worden? Welke factoren beïnvloeden het te verwachten beeld en welke moeite wil ik doen om dat beeld tot stand te brengen? Moet het beeld  duidelijk of diffuus zijn?

Ik kies nu even voor een duidelijk beeld. In de kleine tuinen van nu is dat vaak wenselijk, Probeer een contrast in vorm en kleur te bereiken. Waarom en hoe dan? Tegengestelde vormen en kleuren versterken elkaar Details worden duidelijk en komen naar je toe, zoals bij  de tuin Great Dixter in Engeland van Christopher Lloyd.

Een grote tuin leent zich m.i. beter voor een diffuus beeld. Ik zal uiteenzetten wat hierin mogelijk is. Het totaalbeeld geeft de maat en details vervagen. De gebruikte planten geven naast elkaar slechts subtiele kleur en structuurverschillen. Alsof je de tuin ziet met half gesloten ogen tussen je wimpers door.

Voorbeelden zijn de: verschillende tuinen van  Piet Oudolf.

Ik zal nu een paar opties in contrast geven: tegengestelde kleuren in de kleurencirkel, purper/geel zoals de Heuchera Dark Secret/Hosta June.

Nu voeg ik nog contrast in vorm toe zoals de Heuchera Dark Secret/Hakonechloa Aureola of Chelone olbliqua/Anthyrium ‘Metallicum’.

Even een volslagen andere keuze in planten zijn die in de schaduw: de Fatsia Japonica/Brunnera Jack Frost; in de hoogte: Gleditsia Sunburst/Cercis canadensis Forest Pansy;. en in de breedte: Cornus controversa ‘Variegata’/Fagus Rohan Obelisk. Of lekker laag: Leptinella Platts Black/Thymus citriodorus ‘Aureus’. Probeer ook eens Lavandula ‘Hidcote’ omringd met Ophiopogon niger in een pot, met bovenop een mulchlaag van siergrind Icey blue.

U ziet, er zijn vele mogelijkheden ook in kleine tuinen of zelfs op een balkon. Maar denk er altijd bij dat de behoeften van de gebruikte planten wel maatgevend zijn. Anders zal zelfs de mooiste combi niet overleven.

Tuingroet, Piet Veldhuis

meer

 

 

 

20
Jul
Volkstuin: verrassingen
15
Jul
Volkstuin: het gewas bij de buren…….