Groentips & Groeninfo

Nomenclatuur flora

Als ik alle Latijnse namen moet corrigeren dan ben ik nog wel een tijd bezig. Sommigen doen het prima en anderen maken er een beetje een potje van.

Even wat theorie: de geslachtsnaam wordt met een hoofdletter geschreven, de soortnaam, meteen achter de geslachtsnaam, krijgt een kleine letter. Voorbeelden:

Gewone esdoorn of Acer pseudoplatanus

Kleine Klaverof Trifloium dubium

Madeliefje of Bellis perennis

Er zijn echter heel vaak ‘cultivars’ in de handel. Dit woord is een samentrekking van cultuur en variëteit. We hebben het bij ‘cultivars’ over planten die door veredelaars zijn gekweekt. Die cultivars kunnen ontstaan door kruisingen maar ook spontaan door een genetische speling van het lot. Dat zie je wel eens vaker in de natuur. Dat er plotseling een afwijkende soort ergens staat die kleiner of groter is, een treurvorm heeft of een andere bladkleur. Een kweker kan dit soort apart houden, vermeerderen en hopen dat dit soort iets nieuws is, beter is dan wat er al op de markt is. De cultivar wordt met een hoofdletter geschreven en staat tussen de enkele aanhalingstekens. Dus heb je bijvoorbeeld de Acer pseudoplatanus 'Atropurpureum'. Dit is een ‘rode’ esdoorn. Helaas heb je nog veel meer cultivars die wat donkerdere bladeren hebben dus de aanduiding rode esdoorn zegt nog niet zo veel. Van de kleine Klaver of Trifolium dubium ken ik geen cultivars, dat is een gewoon onkruid en dat was niet interessant voor de kwekers om hier iets mee te doen

Van het Madeliefje of Bellis perennis zijn echter wel weer cultivars: Bellis perennis ‘Pomponette’ (een gevuldbloemige en grotere madelief) Maar er zijn nog zeker een stuk of 40 andere cultivars

Het lastige is dat bij cultivars de geslachtsnaam wel eens wordt weggelaten omdat ieder die in deze handel zit weet dat de Bellis ‘Pomponette’ de Bellis perennis ‘Pomponette’ is.

En als we het over de ‘Annabelle’ hebben, dan weten de echte Groei- & Bloeiers dat dit geen meisje is.

Wessel van Schagen

meer

 

 

 

21
Jan
Kruiden en appelmoes - Blik op de Tuin 884
15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)