Groentips & Groeninfo

Dit was haar laatste Tuinpraatje in 2014. Greet heeft vanaf 2003 vol overgave de tuinpraatjes voor onze website geschreven. Wij hebben hier veel waardering voor en hebben met plezier met haar samen gewerkt.

Jack de Geus, webmaster

Laatste tuinpraatje

Dit is voorlopig mijn laatste wekelijkse tuinpraatje.

In 2013 week 27 ben ik gestart met herinneringen aan mijn oude tuin en ben nu een jaar rond.

Ongetwijfeld horen jullie nog van me als ik iets te melden heb maar niet wekelijks meer. Ik heb deze weekrubriek altijd met veel plezier gemaakt maar heb te weinig inspiratie om iedere week iets te schrijven.

Ik wens iedereen veel tuinplezier,

Greet Sinnige.

Week 27

Herinneringen aan een tuin

In mijn vorige tuin heb ik 35 jaar ervaring opgedaan met planten hier put ik uit voor dit tuinpraatje.

Bollen en klimplanten

Een paar lage Allium, sierui of look soorten die je niet vaak ziet zijn deze week aan de beurt. In tegenstelling tot de hoge Allium met ronde bolle bloemen die in mei bloeien.

Bijzondere gele look

Een leuke kleine gele sierui de Allium flavum, look, ca. 35cm hoog. Ze heeft open gele bloemschermen en houd van voedzame grond bloeit in juni juli. Een zonnig plekje op het zuiden ze verdraagt ook droogte. Goed te combineren met andere lage planten het is geen woekeraar.

Onstuimige groeier

Dit bolletje kreeg ik van iemand als bijzonder sieruitje de Allium triquetrum, driekantig look. Al na een paar jaar ging ze aan de loop en breide zich snel uit. Het is een alleraardigst bolletje wordt 25 40cm hoog met een losse bloeiwijze van hangende klokjes op driekantige stengels en mooi smal blad. De witte klokjes hebben op ieder bloemblaadje een groene middensteep en bloeit van mei tot in juli. Voor voedzame vochtige grond op een lichte tot halfbeschaduwde plaats breid de plant zich goed uit. Een leuke bol om b.v. te laten verwilderen langs een vijverrand.

Komt in Frankrijk rond het Middelandse zeegebied nog in het wild voor.

Leuk verwilderingsbolletje

Allium oreophillum dit sieruitje wordt ook roze knuffeltje genoemd. Ze staat op wat slappe 15cm hoge bloemstengels met lilaroze bloemschermen bloeit in mei juni juli. Leuk om op een zonnige plaats tussen bodembedekkers te zetten waar ze speels overhangt om te laten verwilderen. Ook geschikt voor de rotstuin of aan de rand van een perk.

Knoflookbieslook

Allium tuburosum, knoflookbieslook of Chinese bieslook, bloeit van mei tot in september met ca.40cm hoge witte schermbloemen. Deze houd van goed bemeste grond in de zon. Stond bij ons in de moestuin maar staat ook mooi in de siertuin dan heb je zonder moestuin toch lekkere verse knoflookbieslook bij de hand. Het blad is plat en breder dan gewone bieslook en geeft geen knoflookgeur na het eten. Gebruik deze bieslook vers zowel het blad als de witte schermbloemen zijn eetbaar. Leuk om de bloemen als eetbare garnering te gebruiken. Voeg de knoflookbieslook in gekookte gerechten op het laatst toe door te lang koken loopt de smaak terug.

Lekker op het laatst fijn geknipt in tomatensoep toevoegen. Een broodje kaas met deze fijn geknipte bieslook erover even onder de grill laten smelten is erg lekker als lunchgerecht.

 
De webmasters danken Greet voor al haar bijdragen in de afgelopen tien en een halfjaar.
Het was een plezier om met Greet samen te werken. We hopen dat ze inderdaad zo af en toe nog wat te melden heeft. Want leerzaam blijft het als iemand met zoveel kennis haar artikelen schrijft.

Nog eenmaal worden alle jaargangen gepubliceerd.

Bedankt Greet
meer
15
Nov
Bye Bye Buxus
12
Nov
Vergane glorie - Blik op de tuin 875