Groentips & Groeninfo

Over bijenplanten

Denkt u wel eens na over een bijenvriendelijke tuin?

In onze novemberlezing over “Bijen en bijen houden” in de bibliotheek van Castricum kunt u hierover meer horen.

Niettemin nu al iets over de voor bijen geschikte soorten bomen, heesters en/of planten. Voor een heel grote tuin kun je denken aan de Hollandsche Linde en aan wilgen (Salix alba) of populieren. En is er een windkering nodig, plant dan de balsempopulier. De bijen zijn dol op de waslaag van de knoppen om hun raten waterdicht te maken. In een kleinere tuin zijn struiken als de Mahonia’s (zoals Mahonia aquilifolium) te gebruiken. Deze vragen een luwe plaats om mooi de winter door te kunnen komen; op de wind krijgt het blad lelijke, bruine punten. Vroeg in het voorjaar heb je al een frisgele bloei. Ook de groenblijvende hulst (var. Ilex crenata) en laurierkers zijn heesters waarop bijen afkomen. En ’s zomers is er de Buddleia of vlinderstruik die tot in het najaar bloeit.

Nu de aanraders aan planten. Vroeg in het jaar de Helleborus, alleen vanwege de verlengende werking van het bloeiseizoen al een aanrader voor uw tuin, en verder sneeuwklokje, krokus en winterakoniet. Zelf geniet ik in het voorjaar van de dikke hommels die zich in de bloemklokken van het Vingerhoedskruid wringen en er vol stuifmeel weer uitvliegen. Ook goed is de Damastbloem (Hesperis matronalis); het is een vroege bloeier die hiermee de hele zomer doorgaat, mits je de uitgebloeide bloemen verwijdert. Wilde marjolein, tijm en de salvia zijn eveneens geschikt; deze verlangen wel een droge plaats en een goed doorlatende grond. Bijkomend voordeel: lekker om mee te koken. In de zomer zijn veel geraniumsoorten aan te raden, ze bloeien nog eens lang door en met deze dubbele functie kunnen we alleen maar blij zijn. En als najaarsbloeier heb je de Hemelsleutel, een sedumsoort. Niet bij iedereen even geliefd, maar je moet ze wel nageven dat ze de border tot aan de vorst kleur geven. Bijen zullen deze extra late planten zeker waarderen. Voor hen is immers belangrijk dat ze tot diep in de herfst nog voedsel kunnen verzamelen. Aan het einde van het seizoen, waarin we nu beland zijn, kunnen bijen al het voedsel goed gebruiken om de winter door te komen en om in het vroege voorjaar weer snel op krachten te komen.

En zo is de cirkel die het bijenleven doorgeeft rond. Dat is niet alleen voor de bijen belangrijk maar ook voor onze voedselvoorziening!

Mercedes Docter

meer

 

 

 

21
Jan
Kruiden en appelmoes - Blik op de Tuin 884
15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)