Groentips & Groeninfo

Tuinjournaal mei juni

De afgelopen maanden bloeide veel mooie voorjaar bloeiers, een voorbode voor de zomer.

Een breed uitgroeiende heester is Stachyrus praecox, staartaar. De struik heeft bloemen als hangende ronde gele klokjes. Een heester die je te weinig ziet maar meer aandacht verdient met de prachtige bloei. Deze bladverliezende heester is mooi om lage planten onder te zetten. In het voorjaar krijgen ze zo zon om te bloeien en in de zomer de nodige schaduw. Mooi om te combineren met de volgende planten;
Hepatica nobilis, leverbloempje, met prachtige helder blauwe bloemen H. 'Rubra' een roze variëteit vind ik minder mooi maar bloeide in onze tuin wel rijker. Ze worden ca. 20cm hoog en bloeien in febr. april. Het zijn langzame groeiers maar ze zijn langlevend.
Anemone nemorosa, bosanemonen, deze vormen plakkaten van ca 25cm hoog met witte bloempjes. Deze stinsenplant heeft wortelstokje die niet verdroogd mogen zijn bij het planten dan doen ze niets. Er zijn ook variëteiten in andere kleuren zoals Anemone ranuculoides geel ca 20cm hoog. Koop je de planten in potten dan ben je verzekerd van ieder jaar bloeiende bosanemonen in maart mei.
Sanquinaria canadensis, bloedwortel, bloeit in maart april ca, 25cm hoog. De bloei is kort maar met betoverende witte bloemen en een hart gele meeldraden. Er is ook een mooie dubbele witte variëteit 'Multiplex'. Deze bijzondere bijzondere bosplanten krijgen na de bloei mooi blad de wortels hebben rood sap waar de naam van is afgeleid.
Cyclamen coum tuincylaampje of alpenviooltje, heeft kleine purperrode bloempjes met rond wintergroen blad dit trekt zich in de zomer terug. Er zijn ook variëren met mooi zilvergrijs blad en witte en roze of witte bloempjes.

Vier variëteiten Anemone nemorosa zijn mee verhuisd naar onze nieuwe tuin en doen het hier goed en bloeien prachtig onder de krentenbomen.

meer

 

 

 

21
Jan
Kruiden en appelmoes - Blik op de Tuin 884
15
Jan
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)