Activiteiten & Actueel

Verslag tuinbezoek Drenthe en Overijssel op 30 september 2017

Vanuit een droog Noord-Holland gingen we met een volle bus hoopvol op weg naar mooie herfsttuinen.  De eerste tuin die we bezochten was de tuin van Geke Rook in Sint-Jansklooster. Een tuin die omringd wordt door mooie stenen muren begroeid met allerlei klimplanten. Verzorgde borders werden afgewisseld met allerlei sfeervolle hoekjes van eenjarigen in potten en versierd met pompoenen. Naast een vooral grijsbladige kruidentuin was er een bijzondere groententuin vol purperkleurige groenten zoals paarse  sperzieboontjes, boerenkool Redbur en palmkool. Vooral deze tuin had veel bekijks. We genoten van koffie en thee op het beschutte terras of een plek achter in de tuin met mooi uitzicht over natuurgebied de Wieden.

Terwijl we terugliepen naar de bus vielen helaas de eerste druppels regen en het zou voor ons niet meer stoppen die dag. Maar met een paraplu op kun je nog steeds genieten en in de 2e tuin, De Vriendenhof in Wannerperveen, hebben we dat zeker gedaan. Prachtige natuurlijk aandoende borders langs graspaden gaven een totaal ander plaatje. De eigenaresse heeft een van de beste opleidingen in Nederland genoten en dat zag je er aan af. Mooie zichtlijnen, grote variatie aan herfstbloeiende planten,  grassen en overal prachtige bottels,  zaaddozen en herfst verkleurend blad. En Dahlia's van wel 2,5 meter hoog!  Met een mooi uitzicht op de tuin was het genieten van je eigen lunchpakketje in de warme serre.

De derde tuin van Joke Kuiperij in Koekange had een meer cottage achtige sfeer. Schapenhekjes omringden de pluktuin met mooie dahlia's en salvia's,  naast een kronkelige  laantje met wilgen en vele grassen. Maar ook hele strakke hagen als achtergrond voor weelderige borders en prachtige heesters.  Ook in  in deze tuin  viel de mooie combinatie  van Helianthus' Lemon Queen' en Solidago' Fireworks' op. Vooral op de laatste plant werd flink jacht gemaakt.
Het bezoek aan de laatste tuin , Hof aan de Reune in Willemsoord begon met een korte geschiedenisles, want wie wist nu wat reune betekende? Daarna hadden we  alle ruimte om zelf de 13 fraaie tuinkamers te ontdekken. Een blauwe druif versierde, samen met een roze bloeiende border vol Echinacea en diamantgras,  de zijgevel van het huis.  Een groot terras tussen  de vijver en het huis stond vol met enorme kuipplanten zoals Agapanthus en bijzondere begonia's. In de bostuin waren vooral de blad contrasten zo mooi om te zien . De cyclaampjes hadden het prima naar hun zin. In een andere tuinkamer vormden Persicaria , herfstanemonen , Asters en Actaea samen een mooie witte herfstborder.

Jammer genoeg maakte de regen dat we het koud kregen en dus, na een snel rondje tuin, snakten naar iets warms. En zo werd het in deze tuin  erg gezellig rondom de lekkere hapjes en drankjes in de knusse overkapping.

Onderweg naar huis werden we verwend door Armanda en Helen met wijn, sapjes, en lekkere borrelhapjes. Er werd geconcludeerd dat na diverse dagtochten in de maand juni het best wel geslaagd was om nu eens tuinen in de herfst te bezoeken. De kans bij uitstek om te genieten van warme kleuren, van de laatste toegift van de natuur met bottels en zaaddozen en de kans om de structuur van de tuin eens goed te bekijken. Dank je wel Armanda en Helen. Jullie zijn een prima team dat ons opnieuw een fijne dag heeft bezorgd.

 

Jolanda.