Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Augustus 2021

We beginnen met een prachtige collega gemaakt door Mariet Bos tijdens het bezoek van drie mooie, verschillende tuinen in Gelderland tijden de busreis van afgelopen juni.

Tuin Klein Boskoop in Stroe

Vanuit het bestuur

Verleden week donderdag vond onze bestuursvergadering nr 147 plaats in de Ter Coulsterkerk. Nog altijd onder de coronacondities, dus met de 1,5 meter afstand. Er stonden een paar heikele punten op de agenda, waaronder het vertrek van Wessel van Schagen.

Ondanks dat Wessel al meerdere keren had aangekondigd dat hij na 12 jaar bestuurslid te zijn geweest, zijn taken wilde overdragen, kwam zijn beslissing dat dit zijn laatste bij te wonen bestuursvergadering zou zijn, als een kleine verrassing.  Uiteraard respecteren wij zijn besluit maar tegelijkertijd beseffen we ook dat zijn vertrek een behoorlijke aderlating is voor ons bestuur. Wessel droeg bij aan de creatieve, vrolijke en enthousiaste noot in onze vergaderingen. Zijn input was altijd duidelijk: wat hoort wel bij onze vereniging thuis en wat niet. Zijn kennis als oud-docent plantkunde bij het Clusius College zorgde ook voor veel kennis . Zijn inbreng in de kwekersclub, de door hem georganiseerde lezingen, de nieuwsbrieven, zijn cursussen, niets was hem teveel. Om in Groei&Bloei beeldspraak te blijven: een bezige bij heeft veel in onze vereniging bestoven, maar verlaat nu het nest.

Wij bedanken Wessel voor zijn twaalf trouwe dienstjaren waarin hij nooit verzaakte en we altijd op hem konden bouwen. 

Wessel het ga je goed en uiteraard zien we je nog als bezoeker bij onze lezingen en als leverancier van plantjes bij de kwekersclub!

De kwekersclubtaken van Wessel worden overgenomen door Cees Stam en Anke van Kruijssen. De nieuwsbrieven en nieuwsflitsen worden opgepakt door Mariet Bos en Geno Neuhuys. Resteert de taak van coördinator van de lezingen.

Wessel

Het lag in de lijn der bedoelingen dat deze taak overgenomen zou gaan worden door Dico Treskes. Dico treedt sinds vorig jaar op als waarnemend voorzitter van onze vereniging. Edoch, ook Dico liet deze vergadering weten dat hij per 1 januari 2022 deze tijdelijke functie niet langer zal bekleden. Ook Dico bedanken wij voor zijn - onder gekke omstandigheden - inzet voor onze vereniging. Dit betekent wel dat wij als bestuur naarstig op zoek zijn naar een nieuwe voorzitter en nog (minstens) een nieuw bestuurslid. Taak- en functiebeschrijvingen zijn terug te vinden op onze website. Bent u diegene of mocht u iemand kennen in uw vrienden- en of kennissenkring die u hiervoor geschikt acht, twijfel niet en neem dan contact op met een van onze bestuursleden

Uit & Zo

Gelukkig zijn er ook wat leuke dingen te melden. Het ziet er naar uit dat we als vereniging weer kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten, zo is er op zaterdag 4 september de Uit&Zo 2021 markt op het Willibrordusterrein.

 

 

Lezing en herfstmarkt

Op 8 september vindt er na zeer lange tijd weer een lezing plaatst en op 3 oktober doen we mee aan de herfstmarkt op Kasteel Assumburg. Fijn om naar uit te kijken en noteer ze vast in uw agenda!

Bloemschikken

Op woensdagen 15 september, 13 oktober en 10 november. In de middag en avond. Kijk op de website of meld u direct aan bij Mercedes: Benzdocter@icloud.com

Bloemschikken

Daarnaast zal Mercedes Docter ook binnenkort weer data bekend maken voor de bloemschikworkshops.  Kortom: we kunnen weer vooruit kijken naar de herstart van onze activiteiten en we kijken er naar uit u daar te verwelkomen.

Anke van Kruijssen

Tuinenreis 26 juni

Tijdens de tuinenreis naar Gelderland van onze afdeling zagen wij in de schaduwtuin Op de Haar in Hoevelaken deze prachtige plant die meteen de aandacht trok.

Podophyllum Spotty Dotty of Voetblad is een veelzijdige, veelal onbekende vaste plant met schotelgrote ronde tot stervormige bladeren welke zijn bezet met chocolade- tot roodkleurige vlekken. In de zomer worden de vlekken lichter van kleur.

De plant bloeit in mei/juni met bijzondere onder het blad hangende kelkvormige rood/roze tot rood/bruine bloemen.  Na de bloei verschijnen in najaar ook nog vlezige groene bolvormige vruchten aan de plant. De plant houdt van een schaduwrijke en windluwe plaats.

Voetblad groeit op normale grond en stelt geen extra eisen. Is een prima bodembedekker en ook fraaie plant als kuipplant op een terras (uiteraard in de schaduw). Oh ja, konijnen lusten hem niet. Groeihoogte is ongeveer 70 cm. In de winter verliest Spotty Dotty haar blad dus niet schrikken.   

Tuinenreis 18 september 2021

Op 18 september is er weer een tuinenreis. Dit keer naar Twente. Meer informatie volgt, maar reserveer alvast de datum en kijk of daar ook een Quetzal is geland.

Tuin Op de Haar in Hoevelaken

NK Bloemschikken

U kunt zich nog opgeven voor het NK Bloemschikken dat tijdens Gardenista gehouden zal worden. Inschrijven voor 1 september 2021. www.gardenista.nl/bloemschikken

Gardenista bezoeken

Wilt u Gardenista bezoeken maar niet op eigen gelegenheid? Laat het ons weten. Bij voldoende animo zullen wij de mogelijkheid verkennen om bijvoorbeeld een busreis te organiseren.

Flyer Gardenista

Deze mooie flyer kunt u hier downloaden.

Tuin op de Haar in Hoevelaken

De foto’s zijn gemaakt door Mariet Bos en Mercedes Docter tijdens de tuinreis van onze afdeling naar Gelderland.

Geniet van de tuin!

Mariet & Geno