Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 1 Februari

De plant van de maand: Helleborus, van Wessel van Schagen

In mijn volkstuin maar ook in mijn ‘sier’tuin staat de Kerstroos, de Helleborus niger. Op het moment dat u dit leest beginnen de eerste te bloeien. Wat wel verwarrend is: de kerstroos is wit terwijl “niger” het latijnse woord voor “zwart” is. Nog gekker: de kerstroos bloeit niet met kerst. De kerstroos is net als de andere Helleborussen, giftig. De boosdoener is saponine. In de medische wetenschap wordt dat gebruikt in kleine hoeveelheden gebruikt. Dit is het opmerkelijke van gifstoffen: in kleine hoeveelheden kunnen ze als medicijn gebruikt worden. Zou het tegen corona ……..? Nee, niet doen dus. Gewoon genieten van de schoonheid.

Ik vind vooral het stinkend nieskruid prachtig. Voor u, liefhebber van de tuin, is het stinkend nieskruid zeker een schot in de roos. Het kan een flinke plant worden met heel sierlijk wintergroen blad en een overvloed aan bloemen van januari tot mei. Met zonnig mooi weer, als het boven 12o C is, dan worden ze veel bezocht door bijen. Ik denk dat onze bijen de geur wat aantrekkelijker vinden dan wij. Dat stinken valt wel mee. Stel: je tikt de bloemen even aan en je gaat de geur opsnuiven. Tja, ik vind het niet echt vies.
Bovendien, als je lekker op je beschutte zonnige plekje in je tuin een heerlijk kopje koffie drinkt, dan ruik je koffie. Of krijgt u dan de onweerstaanbare impuls om op uw knieën te gaan voor stinkend nieskruid?

Wandeling door de duinen bij Groet, van Wessel

Al lopend door de duinen bij Groet valt onmiddellijk op dat de vegetatie heel anders is. Je ziet uitgestrekte heidevelden, van die heerlijk verschrompelde en kromme eiken en uiteraard veel dennen. Al wandelend moet je steeds veel stijgen en dalen. We namen ook een paadje aan de oostelijke rand van de duinen. Dan kun je mooi uitkijken over de polder en de dorpjes Catrijp en Groet. In Groet waren we gestart, vlakbij het witte kerkje. Daar staat ook het kleinste raadhuis(je) van Nederland. Groet was vroeger -ruim drie eeuwen terug- zelfstandig! Er is veel veranderd ondertussen. Een stuk of 13 woonkernen zijn nu samen de gemeente Bergen. Het gemeentehuis van Bergen staat trouwens in Alkmaar! Tja, dat heb ik niet bedacht.

De duinen van onze wandeling zijn kalkarm. Als je op de zeeweg naar Bergen aan Zee rijdt dan ben je op de grens kalkrijk/kalkarm. Kalkarm zit aan de noordkant van deze weg. We hebben al wandelend genoten: prachtige korstmossen tussen het groene mos, oude halfverteerde boomstronken, een dynamisch en gevarieerd landschap en een gaspeldoorn. Ziet u die mooie blauwe lucht. Het was prachtig weer en je komt bijna niemand tegen. Niet te geloven. Je hoeft niet ver weg te gaan om het mooie van Nederland te ontdekken

Bus dagtocht Gelderland, van Helen van der Ende en Armanda Mul

Op 26 juni 2021 is het weer zover. De dagtocht van Groei & Bloei, Midden- Kennemerland, staat genoteerd!

Hier en daar zijn misschien wat aanpassingen nodig. U kunt dan denken aan een kleinere groepsgrootte, ingepakte versnaperingen door de bus etc., maar daar zullen we u te zijner tijd over informeren.

We weten ook dat deze bus dagtocht samenvalt met de meerdaagse reis naar Engeland. Gezien de huidige omstandigheden, is het nog maar zeer de vraag of deze door zal kunnen gaan. Dus …..we gaan het dit jaar gewoon weer proberen!

Helen en ik hebben weer een aantal mooie tuinen gevonden. Drie tuinen deze keer, zeer divers van karakter.

De eerste tuin die we bezoeken is: kijk- en wandeltuin “Klein Boskoop ”in Stroe.

Deze tuin is van Sjaak en Ellen van Vliet, is 1,5 ha groot en bevindt zich midden op de bosrijke Veluwe, in het kleine plaatsje Stroe.

De tuin is ontstaan vanuit een voormalige kwekerij van de firma van Vliet uit Boskoop. De tuin omvat 20, vloeiend in elkaar overlopende delen. Er is o.a. een rosarium, een lange border, een midden border, een stilte tuin etc. Er is heel veel te zien, waaronder ook heel veel variëteiten die nog niet in de verkoop zijn. De eigenaar weet enorm veel te vertellen en als je niet oplet blijf je aan zijn lippen hangen...

De tweede tuin, is de 2 ha grote tuin: ”Op de Haar”, van John en Joyce Ramsbotham, in Hoevelaken.

De tuin bestaat uit 7 aaneengesloten gedeelten, elk met een eigen uitstraling. Deze zeer unieke tuin bevindt zich in een historisch rabattenbos, dit is verhoogde veen. De geschiedenis van deze grond gaat terug naar de 14de eeuw.

Er zijn ruim 4500 verschillende soorten planten, bomen en heesters. De tuin is bekend vanwege de vele mooie bosplanten en niet alledaagse schaduw tolerante planten.

Het is zeer de moeite waard om de website: https://www.opentuinopdehaar.nl/, voorafgaande aan het bezoek door te lezen. Heel interessant!

Bij het ter perse gaan van dit stukje wisten wij nog niet of er nog een kwekerij bezocht gaat worden. Dat blijft dus nog even een verrassing. Gedurende de dag wordt u voorzien van koffie/ thee/ water/ sapjes met bijpassende zoete of hartige hapjes. Denkt u er wel aan een eigen lunchpakket mee te nemen!

Datum: 26 juni 2021 

Tijd: 07.30 uur verzamelen bij zwembad “Het Baafje”, De Omloop in Heiloo.

Evt. bij station Uitgeest (aangeven bij inschrijving)

Kosten: € 50,- voor leden: niet-leden € 54,-

Aanmelden: Armanda Mul: pim.armanda@casema.nl   

Betalen: Het verschuldigde bedrag overmaken op NL03RABO0336454589 tnv. KMTP-o.v.v. uw naam en Dagtocht Gelderland 2021

NB.: De inschrijving is bindend. Denkt u eraan een reis- annuleringsverzekering af te sluiten.

Workshop snoeien van fruit, van Mercedes Docter en Nico Brantjes

Fruit is een veelomvattend begrip. Je hebt bijvoorbeeld laagfruit of kleinfruit. Hiertoe rekenen we alle bessenstruiken. Dan heb je laagstam, halfstam en hoogstamfruit. Dit zegt meer over de vorm. En bijvoorbeeld appel-peren -en pruimenbomen. Bij alle soorten fruit is de oogst van rijp fruit een belangrijk aspect. Voor een goede snoei moet je wel weten wat voor boom je vóór je hebt. Er zijn namelijk verschillen in snoeitijd. Ook heb je zomersnoei en wintersnoei. Wil je hier graag meer van weten? Dan is de korte cursus mèt snoeiworkshop misschien iets voor je. In één ochtend kom je meer te weten over voornamelijk de snoei van appel- en perenboom. Neem je eigen gereedschap mee.

Datum: 10 februari als Covid het mogelijk maakt, de reservedatum is 24 februari.

Tijd: 9.30 tot 12.30 uur. Locatie: Activiteitencentrum GGZ terrein Bullaan 2 Heiloo

Docent: Nico Brantjes. Aanmelden: benzdocter@icloud.com.

Kosten € 12,50 voor leden. Niet-leden betalen € 15.00. Zo spoedig mogelijk na aanmelding overmaken op NL03RABO0336454589 tnv. KMTP Heiloo, ovv. uw naam en ‘fruitsnoeiworkshop’

 

De lathyrus, van Mercedes Docter en An Dijkman

Indertijd kreeg ik van An Dijkman de volgende tip: Zaai je Lathyrus al in januari vóór, dan heb je in juni prachtig bloeiende Lathyrus. An deed dat altijd in wc-rolletjes die ze in een doos of bak klemzette. Ieder zaadje had dan zijn eigen coconnetje er je kunt hem met het kokertje eromheen gewoon uitplanten. Succes verzekerd. Wel de zaden 12 uur laten weken in een laagje water en daarna 15 mm diep in de grond stoppen. Het moet wel een licht grondmengsel zijn.