Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Mei 2021

Plant van de maand: Lupinus, van Peter Tervoort

Bij mij thuis waren we met 5 jongens en 1 meisje. De jongens, dus ook ik, gingen allemaal op voetbal, want dat was goedkoop. Daarbij paste je ook nog de voetbalkleding van je oudere broers, en met wat mazzel, ook de voetbalschoenen. Ik had het niet zo met voetbal, die kouwe winderige velden, brrrr.  Maar thuis trapte ik graag een balletje. Met wat pech lagen vaders planten dan op hun rug. De tulpen kwamen weer niet dat jaar, de lupines bloeiden na de “snoeiende” voetbal soms nog een keer. Als kind had ik weinig aandacht voor plantjes, dus ook niet voor lupines, maar ik herinner me wel dat mijn vader klaagde over de luizen waar ze last van hadden. Ondanks dat ik nu plantjes interessant vind, gingen lupines aan mijn interesse voorbij.

Tot voor kort volgde ik graag de jaarlijkse uitzendingen op de BBC over de Chelsea Flower Show. Daar zag ik dan tuinontwerpen met fantastische lupines. Toortsen om jaloers op te worden en in alle kleuren van de regenboog. Dubbelkleurige in warme kleurcombinaties, statige hoge en meerkleurige lage soorten. De roodbloeiende ’Troop of the Colour’ veroorzaakte enkele jaren geleden in Engeland een ware sensatie. In ons land leek de lupine wel veel minder aandacht te krijgen in de tuinontwerpen die ik tegenkwam. Kwam dat door de luizen en ander kwalen waar mijn vader zo over klaagde? Toen las ik dat mijn thuisbankier de Lupinekwekerij stimuleerde. Huh? Met “Lekker Lupine” stimuleren Rabo Food Forward deelnemers de teelt en consumptie van dit voedzame eiwitgewas. Lupines leveren bonen waar je van alles van kunt bereiden en zijn enorm gezond. Kijk maar eens op hun gelijknamige Website Lekker Lupine.NL. Ik ging eens op onderzoek. Ik bleek in goed gezelschap. Meer biologisch onderlegden doen in Wageningen onderzoek naar Lupines om ook heel andere redenen. Bijvoorbeeld i.v.m. diversiteit in de landbouw. Twee derde van onze gewassen zijn gerelateerd aan de productie van veevoeders. Toch worden enorm veel veevoeders nog geïmporteerd. Maar ook vanwege de productie van vleesvervangers. U kent natuurlijk al de sojaboon, rijk aan eiwitten. Deze is bekend als leverancier van vegetarisch “vlees”. Bovendien is deze boon ook bekend bij de veevoederproducent. Maar de tropische sojaboon komt van ver en er wordt veel waardevol oerwoud voor de verbouwing gekapt. Hebben we niet iets eiwitrijks dat dichterbij groeit? Ja zeker.

De Universiteit van Wageningen ging op  zoek en kwam uit, jawel, bij de lupine.

ZO MOOI, OM OP TE VRETEN,  de Lupine Dieta of “Lupinus albus”

De afzetmogelijkheden van de lupine groeit doordat de Nederlanders minder vlees eten. Dit is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger. De geschiedenis is zich aan het herhalen. Lupines werden al gegeten door de Romeinen en horen dus ook thuis in het rijtje van vergeten groenten.  Die groente kunt u nu weer kopen en staat ook in de belangstelling van professionele koks.

Deze lupine wordt grootschalig gekweekt voor menselijke consumptie. Het is ook nog eens een wit bloeiende plant met sierwaarde. Die lupine kan als groene boon worden gegeten en verwerkt of kan gedroogd worden en daarna gemalen worden tot meel. Lupinen kunt u verwerken in salades of humus-achtige producten. De gedroogde bonen worden ook eerst vermalen om in brood of andere levensmiddelen te worden verwerkt. Momenteel worden de lupinen ook als een doperwt geoogst. Deze kunnen bereid worden, net zoals doperwtjes. En weet u dat lupinezaad veel wordt gebruikt in het speltbrood? Veel mensen kennen de lupineboon en plant. Helaas zijn de meeste lupinebonen niet eetbaar. Maar de “Lupinus Albus”, de zoete witte lupine boon, is dat wel.

Een meizoentje, van Wessel

Op de ‘lagere school’ in de vierde klas, dat is nu groep 6, kreeg ik les van meester De Backker. Meester De Backker was een hééééle goeie meester. Zo’n rolmodel voor jongens die ook meester willen worden. Bij mij werkte dat. Op een dag, het was tijdens de biologieles, vertelde hij over bloemen. Hij liet onder andere dit plaatje zien

‘Ah, een meizoentje!’ zei ik. Een bulderend gelach volgde: “hahahahaha, Wessel houdt van zoenen!’ Het klonk wat pesterig. Stond ik even voor joker.  Meester De Backer nam het voor me op: “Dat klopt, deze plant heeft verschillende namen, o.a. meizoentje. In grote delen van Nederland, niet in Noord-Holland, wordt deze naam ook wel gebruikt.” Mijn moeder, kwam uit Vught en Amersfoort, noemde Bellis perennis altijd meizoentjes. Madeliefjes? Nog nooit van gehoord! Eigenlijk vind ik meizoentjes leuker!

De jonge blaadjes van de Bellis perennis kun je in salades gebruiken, zelfs de bloemen kunnen worden gegeten. Je kunt ze ook mooi als garnering bij een luxueus diner gebruiken. Een als het ergens vervelend jeukt kun je blaadjes plukken en dit over de jeukplek wrijven. Een probaat middel voor alle pijntjes. Een bezorgde pappa die over een kinderknietje wrijft met blaadjes van het meizoentje. Een kind voelt zich meteen veel beter nadat ze in de brandnetels is gevallen. Echt, deze ‘medicatie’ werkt!

De kroon van de tuin: de Exochorda x macrantha “The Bride” , van Wessel

U begrijpt wellicht waarom ik thuis zo graag buiten in het zonnetjes een kopje koffie drinkt. Ja, de koffie is lekker, warme zonnestralen zijn lekker, maar het uitzicht op mijn parelstruik “De Bruid” is fenomenaal. De bruid is nu ca 15 jaar oud. Enig snoeiwerk is wel noodzakelijk om hem zo te krijgen. 

Mededelingen vanuit bestuur van Anke van Kruijssen

Zaterdag 29 mei: groenmarkt in de tuin van de familie Röling van 10.00 tot 15.00 uur, Kennemerstraatweg 662 te Heiloo

Eindelijk is het dan zo ver en kunnen we iets organiseren in de buitenlucht waar heel veel mensen al heel lang naar snakken!! Moesten we bij de markt van begin mei in ‘’De tuin van Kapitein Rommel” nog verstek laten gaan, volgende week zaterdag is het dan zover. Onze vijftien kwekers van de kwekersclub hebben prachtige stekjes en zaden opgekweekt. De plantjes zijn te koop voor de prijs van € 1,00 per stuk in de P4 potjes en afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de planten voor meer dan € 2,00 voor de overige planten. Er is een zeer grote verscheidenheid aan plantjes te koop. Van Salvia’s, Digitalis, Physalis, Helianthussen (aardperen) tot Dahlia’s, varens en kruiden. Dus komt dat zien (en kopen).

De markt gaat om 10.00 uur open en we sluiten om 15.00 uur.

Bij onze pr-kraam kunt u weer mooie tuinspulletjes en handig tuingereedschap vinden en tevens gaat er per 15 mei een zomeractie van Groei & Bloei van start. Als nieuw lid ontvangt u als welkomstcadeau een prachtige en handige zaag. Daarnaast is er een flinke reductie op het jaarabonnement als u nu lid wordt.

Omdat Corona nog steeds onder ons waart, zijn we gehouden de Coronaregels te hanteren. We hanteren de volgende regels:

  1. Heb je griepachtige klachten als hoesten, snotterigheid, verkoudheid en hoesten: BLIJF THUIS EN KOM NIET NAAR DE MARKT!!
  2. Bij binnenkomst in de tuin, ontsmet je je handen
  3. Je registreert je bij binnenkomst: je zet je naam en telefoonnummer op een papiertje. Dit doen wij in een bus (i.v.m. de privacy) maar zo weten we wel wie ons bezocht heeft, mocht blijken dat er een besmetting heeft plaats gevonden
  4. Je volgt de aangebrachte pijlen op het terrein
  5. De plantverkoop vindt plaats op verschillende, verspreide plekken op het terrein. Hier ben je NOOIT meer dan met 3 personen tegelijkertijd
  6. Je volgt de aanwijzingen van de Groei & Bloei medewerkers
  7. Je verlaat de tuin bij de uitgang en gaat niet tegen de stroom in.
  8. Je houdt te allen tijde de 1,5 meter afstand in acht.

Alleen zo kan onze markt een succes worden en houden we met elkaar de Corona onder controle.

We danken je bij voorbaat voor de verleende medewerking.

 

Daarnaast nog een paar praktische tips:

  1. Zorg dat je zelf tasjes, dozen of kratjes bij je hebt voor de planten die je koopt. Wij verzorgen niet langer plastic tasjes.
  2. Zorg voor klein geld waar je mee kunt betalen. Er is GEEN mogelijkheid om te pinnen.

We kijken na al die tijd uit naar een fijne Groenmarkt waar voor elk wat wils is. Bijgaande foto toont ons een blik op de markt van twee jaar geleden.