Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

November

Vanuit het bestuur

We hadden er zo´n zin in gehad. Eindelijk weer een lezing in de Ter Coulsterkerk. Maar naar mate de datum naderbij kroop, druppelden de berichten over aankomende maatregelen  binnen. Na overleg met de spreker dan toch besloten de lezing te annuleren. Misschien voorbarig maar een paar dagen later bleek dat we juist beslist hadden, En nog een dag later het bericht dat de Ter Coulsterkerk geen avondactiviteiten meer uitvoert tot 3 december. Tja, wat kan je er van zeggen.

Maar wat in het vat zit, verzuurt niet dus zijn we vol goede moed toch bezig met een jaarprogramma voor 2022 samen te stellen. Sommige sprekers zijn ondertussen  definitief afgehaakt en nog weer anderen kunnen niet meer door calamiteiten in de persoonlijke levenssfeer. Op zoek dus naar nieuwe sprekers en onderwerpen. We gaan er dan ook vanuit dat we begin januari toch met een leuk en afwisselend lezingenprogramma het nieuwe jaar in kunnen gaan. Tot die tijd houden we onze vingers gekruist en hopen we op betere tijden.

Waarnemend voorzitter per 1 januari 2022

Eerder lieten wij u al weten dat wij naarstig op zoek zijn naar een nieuwe voorzitter. Dico Treskens zal in het nieuwe jaar zijn taak teruggeven. Gelukkig heeft Mercedes Docter aangeboden om, zolang er geen nieuwe voorzitter is, het stokje tijdelijk over te nemen als waarnemend voorzitter. U begrijpt dat wij daar als bestuur erg blij mee zijn. Maar nog blijer zouden we zijn als er onder onze honderden leden iemand opstaat om het voorzitterschap op zich te nemen. Meer informatie over deze functie (en andere bestuursfuncties) vindt u op: https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/vrijwilligers-vacaturebank

Sorbobus Casmiriana

Plantestafettes

Tijdens de afgelopen drie plantestafettes in Heiloo, Castricum en Heemskerk heeft onze afdeling haar steentje bijgedragen aan het vergroenen. Het waren gezellige en voor de leerlingen leerzame ochtenden. Bij iedere plantestafette was Groei & Bloei vertegenwoordigd. We hopen van het resultaat nog lang te kunnen genieten

 

Bollenmand

Door een tiental enthousiastelingen is op 26 oktober een bollenmand gevuld op de lasagnemethode: de laatste bloeiers onderop en zo opbouwen. Wij zijn erg nieuwsgierig naar de resultaten dus hierbij een oproep om een foto in te zenden van een bloeiende bollenmand.

Bollen je koopt en plant ze nu!

En…. de vroege bloei in de tuin is meer dan welkom. Dus kleurrijk het voorjaar in? Nu starten voor plezier in het voorjaar. De Waard vindt u in Egmond aan den Hoef aan de Herenweg 171 http://dewaardbulbs.nl/

Zaaien en oogsten op basisschool Kariboe

Basisschool De Kariboe in Heemskerk vindt het belangrijk om kinderen te leren hoe zij goed voor zichzelf en voor de wereld kunnen zorgen. Zij krijgen les over klimaat, duurzaamheid en gezond eten/bewegen. De schooltuin van de Kariboe maakt het mogelijk om de kinderen kennis te laten maken met de natuur terwijl zij heerlijk buiten samen actief bezig zijn met tuinieren. Spelenderwijs leren ze daarbij tegelijkertijd over gezonde voeding.

Vindt u het leuk om uw groenkennis met kinderen te delen, dan zou u de juiste persoon kunnen zijn voor basisschool Kariboe in Heemskerk waar ze op zoek zijn naar een planthulp die 1x per week (in overleg met de school over de dag en het tijdstip) alles wat er bij het onderhouden van een moestuin komt kijken helpt. U leert de kinderen schoffelen, spitten, zaaien, opbinden, mesten en oogsten.

Virburnun Opulus Apricot

Bloemschikken

De afgelopen maanden zijn er een drietal bloemschikworkshops gegeven. De groepjes waren klein en er werd hard gewerkt. De opdrachten waren weer heel divers en de cursisten zijn uitgedaagd om buiten hun comfortzone te werken. Bijgaand een mooie impressie van de verschillende workshops gemaakt door Mariet Bos die ook aan de workshops heeft deelgenomen. De bloemschikkers kijken reikhalzend uit naar het voorjaar.

September 2021

Workshop 2 oktober 2021

U(w bedrijf) op Gardenista

Het grootste tuinevenement van Groei en Bloei, Gardenista wordt komend jaar van 25 t/m 29 mei gehouden op Buitenplaats Den Alderinck in Laag Zutphen en Gardanista is nog op zoek naar leuke stands. Meer informatie vindt u op de website https://gardenista.nl/

Kerst

Mercedes verzorgt dit jaar maar liefst drie verschillende kerstarrangementen: een deurhanger voor de voor- of buitendeur, een luxe grote bokaal en de “gewone” kerstworkshop. Informatie hierover vindt u in de laatste Nieuwe Stek en op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/home Aarzel niet te lang met aanmelden. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de workshops zullen worden gegeven. Het kan live zijn in kleine groepjes, maar materiaal met een duidelijke werkbeschrijving ophalen en thuis maken is waarschijnlijk ook een van de mogelijkheden. Wij volgen het nieuws op de voet en gaan te werk volgens de richtlijnen van het RIVM. Houd voor het laatste nieuws de website in de gaten!

Groei & Bloei opleiding trainer basiscursus tuinieren

Op 27 november wordt in Amersfoort door Groei & Bloei een opleiding verzorgd: trainer basiscursus tuinieren. Deze dag is bedoeld om mensen op te leiden die namens Groei & Bloei de basiscursus tuinieren willen verzorgen. Na het volgen van deze bijeenkomst kun je als trainer deze basiscursus geven aan leden van de eigen afdeling en/of rayon

Wat wordt er behandeld in de training?

In deze trainingsbijeenkomst leer je de verschillende onderwerpen van de cursus kennen en leer je hoe je deze zelf kunt geven. Je maakt kennis met een lesplan, leerstijlen, leerdoelen en interactieve werkvormen. Na de training kan je de workshop zelfstandig in onze regio geven. Voor Groei & Bloei is dit het begin van Groei & Bloei Trainers die startende tuiniers inspireren in bij de inrichting en onderhoud van de tuin. 

Locatie
De Amershof
Snouckaertlaan 1, 3811 MA  Amersfoort

Programma

  • 10.00-10.30 uur - inloop met koffie en thee
  • 12.30-13.30 uur - lunch, broodje met sap/melk, water
  • Afsluiting 15.30 uur

Kosten
De training is gratis voor leden.

Ter voorbereiding ontvang je digitaal de PowerPoint van de basiscursus.

Interesse?
Stuur per ommegaande, maar in elk geval uiterlijk 20 november 2021 een mail naar het algemeen secretariaat, secretariaat@groei.nl, en geef je op voor de train-de-trainer bijeenkomst.

Parotie Persica Felicie

Foto’s

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Mariet Bos en Julian de Groot. Heeft u ook mooie foto(‘s) of bijdrage voor de nieuwsbrief, Instagram of Facebook: ik zie ze graag tegemoet.

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Geniet van al het moois. Mariet & Geno

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Geniet van al het moois. Mariet & Geno