Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

December

Vanuit het bestuur

Het is een druilerige donderdagmiddag wanneer ik dit stukje namens het bestuur voor u aan het schrijven bent. Menigeen zal op dit moment druk bezig zijn met lijstjes om boodschappen te doen of loopt al dwalende in de drukke supermarkt rond of u bent bij een van de priklocaties van de GGD voor de boosterprik. Wat u ook doet en waar u ook bent, het is allemaal in andere omstandigheden dan wat we gehoopt hadden.

Terwijl ik dit schrijf overvalt me een gevoel van machteloosheid omdat ik zojuist ook de laatste hand heb gelegd aan het jaarprogramma 2022. En daar begint dan al gelijk het besef door te dringen: het leven is niet planbaar in deze tijden. De eerste geplande lezing met de bekende Nieuwjaarstoost kon al gelijk geschrapt worden. Dan nu maar hopen dat februari wel door kan gaan. Want aan onze plannen heeft het niet gelegen. Er ligt dadelijk wel een jaarprogramma klaar voor onze vereniging. Onze vereniging die volgend jaar 60 jaar bestaat. Tijd weer voor een feestje! We hebben een aantal verrassingen voor u in petto waaronder een luisterrijk persoon die een mooie lezing komt verzorgen in juni in de Cultuurkoepel.

Al is het op dit moment allemaal wat treurig en kunnen we de kerstdagen maar in een klein gezelschap doorbrengen, laten we vooral ook toekomstgericht blijven denken. De dagen gaan vanaf vandaag weer lengen. In Castricum had ik een oude buurman die rond deze tijd dan ook altijd zei: ‘’over een half jaar hebben we alweer de langste dag!”. En zo is het maar net. Nu is het tijd voor bezinning, wat lezen, onderhoud aan gereedschap en voorzichtige voorbereiding op het voorjaar.

Onze laatste bestuursvergadering vond plaats op 9 december. In die vergadering hebben we afscheid genomen van Dico Treskes als waarnemend voorzitter. In bijzondere omstandigheden heeft hij een jaar lang onze vergaderingen geleid, waarvoor onze dank. Als aspirant bestuurslid heeft zich Patricia Appelman aangemeld. Zij zal zich oriënteren op het al dan niet zitting nemen in ons bestuur. Maar daarmee zijn we nog niet compleet, dus als u denkt: ik heb nog wel wat tijd over en zou me graag dienstbaar willen maken voor een bloeiende en groene vereniging, aarzel niet en neem dan contact op met een van ons bestuursleden voor meer informatie.

Voor nu wens ik u allen een hele fijne en gezellige kersttijd toe en een goede gezondheid voor 2022. Houd moed, houd elkaar vast en houd contact met je dierbaren!

Anke van Kruijssen

 

Vaantjesboom, zakdoekjesboom oftewel Davidia involucrata

Weet u nog dat ik een half jaar geleden het verhaal heb verteld van de zakdoekjes- of vaantjesboom? Ook hoe moeilijk het is om hier zaad uit te winnen en een nieuw boompje te laten ontkiemen?

De vruchten van de bloem zijn duidelijk zichtbaar in de bloemen op deze foto.

Bollen je koopt en plant ze nu!

En…. de vroege bloei in de tuin is meer dan welkom. Dus kleurrijk het voorjaar in? Nu starten voor plezier in het voorjaar. De Waard vindt u in Egmond aan den Hoef aan de Herenweg 171 http://dewaardbulbs.nl/

Welnu, ik ga het toch proberen. Een paar weken geleden kreeg heel toevallig een aantal vruchten van de vaantjesboom van mijn schoonzus. De vruchten zijn keihard en binnenin  zitten de zaden.

Zo op de foto hebben ze wel wat weg van walnoten. De vruchten liggen dan ook al enkele weken te weken in een bakje water. Bij een is de schil eraf maar de zaadjes zijn nog niet te zien.

Ik ga door. Zodra de zaadjes te voorschijn komen gaan ze de aarde in en zal het proces van ontkiemen hopelijk van start kunnen gaan. Middels foto’s zal ik u daarvan op de hoogte blijven houden. Een hele boom zal ik tijdens mijn leven niet meer te zien krijgen. Het spreekwoord: “”boompje groot, plantertje dood” zal hier zeker opgaan. Maar ik ben wel heel benieuwd of het kiemen zal gaan lukken.

Anke van Kruijssen

Wie komt ons bestuur versterken?

Naast dat wij een voorzitter zoeken (Mercedes neemt deze taak weer even waar, maar gelet op al haar andere functies wordt dit voor haar steeds lastiger te combineren) zijn wij nog steeds op zoek naar aanvulling voor ons bestuur. U vindt informatie over de bestuursfuncties op:https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/vrijwilligers-vacaturebank. Aarzel niet, neem contact met een van ons op om nader kennis te maken.

Kerstworkshops

In november en december zijn er maar liefst drie verschillende soorten kerstworkshops gehouden. Eind november een deurhanger, begin december kerst chique en medio december werden kersttafelstukken gemaakt. U treft verspreid in deze nieuwsbrief de uitwerking van de verschillende stukken aan. Er is met veel plezier aan gewerkt en dat zie je terug.

Jaarprogramma

Binnenkort kunt u ons Jaarprogramma voor 2022 op de website vinden en downloaden zodat u dit makkelijk kunt vinden en uitprinten. Wij zitten weer vol plannen, maar in hoeverre deze uitgevoerd kunnen worden is afhankelijk van de Covid-ontwikkelingen, maar dat wij staan te popelen is wel duidelijk. Inmiddels is bekend dat onze eerste lezing, welke gepland stond op 12 januari, in verband met de aangescherpte lockdown, niet door kan gaan.

Volgend jaar bestaat onze afdeling maar liefst zestig jaar. Dat wordt natuurlijk gevierd. Achter de schermen wordt hard gewerkt en het draaiboek voor het project voor alle basisscholen in onze regio is al gereed. Wij zijn nog op zoek naar leuke herinneringen om in een speciale De Nieuwe Stek te verwerken. U kunt uw verhaal of anekdote e-mailen naar: bos.mariet@gmail.com

De favoriet van…

Iedere tuin/plantliefhebber heeft favorieten. Wij zijn op zoek naar het verhaal achter de favoriet. Geno de By-Neuhuys, bestuurslid bijt het spits af met haar favoriet.

Mijn favoriet is de fuchsia en dan met name de gevulde. Alle kleuren vind ik mooi. Zacht gekleurd of lekker bont. Mijn liefde voor de “bellenplant” zoals ik die vroeger noemde, is gekomen omdat het de favoriete plant was van mijn oma. Mijn oma had een kleine binnenplaats in de Kinkerbuurt in Amsterdam. Haar binnenplaats was afgeladen vol met potten in verschillende maten gevuld met fuchsia’s in allerlei verschijningsvormen. In het midden van de tuin stond een grote bloembak, nog gemaakt door mijn opa van gerecycled materiaal wat hij als loodgieter over had. Verder 2 kleine stoeltjes en dat was het. De hele zomer en herfst was het een kleurenzee. De kleine fuchsia’s overwinterden in de kelder van het loodgietersbedrijf en de grotere bleven in hun potten afgedekt in de tuin in afwachting tot het voorjaar.

De diversiteit aan fuchsia’s is onuitputtelijk en ook het stekken gaat makkelijk. Al met al een toppertje en ook nog geliefd bij vlinders, bijen en hommels.

Ik draag de plantschep voor de favoriet over aan onze webmaster: Jack de Geus

Buurttuin Ypestein

Onze afdeling heeft aan de wieg gestaan van de BY-tuin (Buurttuin Ypestein). Een groene oase en ontmoetingsplaats gelegen op het landgoed Willibrordus. Deze tuin heeft natuurlijk ook wat onderhoud nodig en is op zoek naar vrijwilligers voor het uitvoeren van tuinwerkzaamheden. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar Dorien Reiche info@degroenereiger.nl.

Vrijwilligers bedankt

Dankzij de inzet van onze vrijwilligers weten wij ons verzekerd van een trouwe en fijne groep vrijwilligers die ook in deze moeilijke tijden met ons meeleeft en meedenkt. Als blijk van waardering hebben zij inmiddels een heerlijke kerstattentie van de beste banketbakker van Heiloo uit handen van het bestuur ontvangen.

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Geniet van al het moois. Mariet & Geno