Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Januari 2022

Vanuit het bestuur

Namens het bestuur wil ik u allen een groen en zinvol jaar toe wensen. Met regen en zonneschijn zoals dat gaat in het leven.

We hopen dat we elkaar veel zullen zien bij groene activiteiten. Ontmoetingen en passie delen en dan hebben we gelijk twee steunpilaren in onze afdeling te pakken.

We vieren een 60 jarig bestaan dit jaar, daar gaan we leuke activiteiten aan verbinden, net een beetje meer uitpakken dan andere jaren. We hopen u daarmee een plezier te doen.

We willen ook graag nieuwe belangstellenden en nieuwe leden. Omdat dat ook belangrijk is voor een gezonde vereniging. Dus kent u iemand die van tuinieren houdt of bloemschikken misschien leuk vindt? Als we die als afdeling aanmelden krijgt het nieuwe lid een extra presentje. U zelf heeft als lid natuurlijk al veel voordelen. Gratis naar de leerzame avonden, die dit jaar extra speciaal zijn. Korting op de alle activiteiten en altijd goed op de hoogte van ons aanbod. De gezelligheid is ook helemaal gratis.

Dus weet u iemand schroom niet. U vindt ons aanmeldformulier op de website.

Bij onze jaarlijkse bollenplantacties was gelukkig veel belangstelling  zowel vanuit de vereniging zelf als van daarbuiten. Van buiten de vereniging was dan ook belangstelling voor het lidmaatschap, dat is leuk om te merken. We hopen dat de bollen mooi zullen bloeien dit voorjaar. Ze zijn geplant In de Zuiderneg en de Noorderneg die de westkant van Heiloo omsluiten. En als je niet in Heiloo woont kom je tegen de tijd dat ze bloeien gewoon deze kant op voor een wandeling of fietstocht. Van de firma Jos de Waard veel Narcissen, Muscari en kleine tulpjes. Die plantten we langs de Omloop. En van de Bloemoloog de biologische bollen in de parken. Ik ben heel blij met hun steun.

Een nieuw tuinjaar dient zich aan, al vroeg. En er kan nog best vorst komen, altijd spannend. De voorjaarsbollen kunnen daar wel tegen. En wij ook, tot ziens, Mercedes

De favoriet van....

Jack de Geus Thalictrum delavayi 'Splendide'

Deze Thalictrum zag ik voor het eerst met een tuinenreis in Yorkshire. Werd meteen hebberig, zo van die wil ik ook. Het heeft even geduurd tot ik hem tegenkwam. Uiteindelijk op de Jaarmarkt GGZ=terrein Heiloo. Hij staat nu voor het derde jaar in onze tuin en vormt geleidelijk meer bloemstengels.

Thalictrum delavayi 'Splendide' is een sierlijke 1,5 meter hoge rechtopstaande plant met soepele stengels en blauwgroene fijn gesneden bladeren die enigzins lijken op het blad van de akelei.

Bloeit met een luchtige wolk van kleine stervormige, lilabloemen met opvallende roomgele meeldraden. Gedijt in koele tot vochtige grond, rijk aan organisch materiaal en goed gedraineerd, zonder al te veel kalk.
Vergeet niet regelmatig water te geven tijdens droge en warme periodes. Verdraagt geen concurrentie van wortels van andere planten, houdt een plantafstand van 40cm.

Thalictrums zijn typische schaduwplanten die een humusrijke grond die niet te droog is altijd waarderen. Natuurlijk mogen ze wat zon hebben, maar dan zodanig dat ze niet de droge oostenwind vangen.

Knip uitgebloeide bloemen regelmatig terug om de bloei te verlengen.
De plant loopt wel erg laat uit in het voorjaar. Het is daarom raadzaam om de plant in de herfst niet vlak af te knippen, om de locatie het volgende voorjaar niet te vergeten.

Ik draag de plantschep voor de favoriet over aan: Hilda Röling-Veldt.

 

Tuintrends

In het NHD las ik de column van Boer Tom. Hij is ook een vast onderdeel van het televisieprogramma Eigen Huis en Tuin en beschrijft twee van de tuintrends voor 2022 die hem aanspreken. De trend: ’Bright and Breezy’ staat voor een bonte kleurenmix, een niet te netjes en strak aangeharkte tuin. Een beetje onkruid is geen probleem en als kers op de taart: een pluktuin (wie wil dat nou niet). Voorts heeft een Bright and Breezytuin verschillende hoekjes in met  een eigen functie  voor eten, zitten, spelen enz.

Een andere tuintrend is ’Fresh Start’. Dit is een tuin met een heldere indeling. De kleur wit overheerst en de meubels en “accessoires” hebben een eenvoudige en strakke vormgeving. Er zijn praktische oplossingen om slim om te gaan met de beschikbare vierkante meters met bijvoorbeeld verticaal tuinieren of verrijdbare bakken. Ook zijn duurzaamheid, klimaatoplossingen en biodiversiteit belangrijk zoals gebruik maken van gerecyclede materialen en het vervangen van tegels door gras en/of planten.

(Terug)kijk en luistertips


Op BBC2 worden mooie tuinprogramma’s uitgezonden zoals:

  • Life in a Cottage Garden with Carol Klein
  • A tot Z of TV Garderning
  • Christine’s Garden
  • Monty Don’s Adriatic Garden.

Podcasttips van de G&B redactie

 

Bijvriendelijk

Zogeheten bij-vriendelijke tuinplanten die in Nederlandse tuincentra worden verkocht onder noemers als bee-friendly, insectvriendelijk of insecten- en vlinderlokker en met vrolijke afbeeldingen van blije bijen kunnen chemische bestrijdingsmiddelen zoals neo-nicotinoïden, gewasbeschermings-middelen bevatten die juist bijensterfte veroorzaken. Dit blijkt uit de uitzending van Keuringsdienst van waarde van donderdag 13 januari 2022 op NPO 3. Deze uitzending is de moeite van het terugkijken waard.

Tuinvogeltelling

Tel in het laatste weekend van januari op 28, 29 of 30 januari een half uurtje mee.

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn en combineert deze met andere tellingen. Zo ontstaat een beeld hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen, en kunnen we ze beter helpen en beschermen.  Voor meer informatie, de spelregels e.d. bezoek de website van de vogelbescherming: https://www.vogelbescherming.nl

Zaaigoed 

Nu al binnen bezig en straks genieten. Schermbloemigen komen mooi tot hun recht tussen planten met een andere bloemvorm.  Op de website van Groei & Bloei worden diverse mooie schermbloemige planten omschreven die nu gezaaid kunnen worden. Zaaien kan in de volle grond, maar binnen kan het natuurlijk eerder.

Prachtig roze tot donkerrood is de Daurus Carota Dara (inderdaad een peen).  Maar laat koriander eens doorgroeien. Veel mooie fijne witte bloemetjes. Een plaatje. Nog een ander kruid: Seseli gummiferum, bergvenkel. In tegenstelling tot koriander heeft bergvenkel juist grote bloemschermen en een prachtig fijn geveerd blad. Ook heeft deze plant een mooi silhouet in de wintertuim.

Via onderstaande link komt u meteen op de juiste pagina bij Groei & Bloei. Er is een groot aanbod aan zaden. Het bestellen is eenvoudig en de verzending is gratis.

Je kunt bij G&B nog veel meer zaad bestellen, kijk hier voor ander zaad van groente en sierplanten

Onderaan deze nieuwsbrief treft u ons jaarprogramma aan. Wij zijn heel wat van plan. U kunt het jaarprogramma uitprinten, maar uiteraard is het ook terug te vinden op onze website.

De foto’s uit deze nieuwsbrief zijn van Jack de Geus, Marc de By en Julian de Groot.

Heeft u mooie foto's van planten of uit uw tuin die ik kan gebruiken voor in de nieuwsbrief of op social media zoals Facebook en Instagram, dan kunt u deze mailen naar onze PR-afdeling: deby@telfortglasvezel.nl.

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Ons Jaarprogramma 2022

Deze kunt u hier downloaden.

Hier vind u alle informatie over onze activiteiten zoals: Lezingen, workshops en excursies.

 

Inschrijfformulier

Wilt u lid worden van onze gezellige vereniging dan kunt u hier het inschrijffomulier downloaden.

facebook  en Instagram

Geniet van al het moois. Mariet & Geno

advertenties