Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Uitnodiging voor de algemene ledenvergadering van Groei & Bloei Midden-Kennemerland op 9 maart 2022.

Eindelijk is het dan zover en kunnen wij overgaan tot het uitroepen van een algemene ledenvergadering voor onze Groei & Bloeileden.

Van uitstel kwam geen afstel, maar wel een lange agenda! De agenda die u hieronder aantreft is uiteraard langer dan andere jaren gezien het niet doorgaan van de jaarvergaderingen in 2020 en 2021. Zoals u eerder hebt kunnen lezen in De Nieuwe Stek en de nieuwsbrieven, zijn alle concept sociaal jaarverslagen en financiële overzichten in te zien op de website. U gaat daarvoor naar www.groei.midden-kennemerland.nl

Onder het kopje ONDER ONS, treft u in de linker kolom BESTUUR aan, daaronder verschijnen het kopje JAARVERSLAG. Daaronder verschijnen dan de jaarverslagen van 2019, 2020 en 2021. De financieel overzichten  liggen op de ALV ter inzage.

Na de ALV zal Kitty Wiegert een lezing verzorgen over “tien jaar tuinreizen van Groei & Bloei Midden-Kennemerland” en een korte vooruitblik naar de tuinreis van 2022 naar Hampshire.

De jaarlijkse nieuwjaarsborrel kwam het afgelopen jaar weer te vervallen. Daarom leek het ons een leuk idee om de avond af te sluiten met een een drankje op het weerzien en het nieuwe tuinseizoen.

Ik wens ons allen een goede ALV toe en hopelijk tot ziens op 9 maart in de Ter Coulsterkerk te Heiloo!

Anke van Kruijssen

Secretaris Groei & Bloei Midden-Kennemerland

Agenda algemene ledenvergadering aanvang 19.30 uur

Locatie, adres:            Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, 1851 KE Heiloo

 1.  Opening, mededelingen:
  1. Bijlage 1       notulen van de ALV 2019, De Nieuwe Stek van mei/juni 2019
  2. Bijlage 2       Sociaal jaarverslag 2019, gepubliceerd op de website van G&B MK
  3. Bijlage 3       Financieel overzicht 2019, gepubliceerd op de website van G&B MK
  4. Bijlage 4       Sociaal jaarverslag 2020, gepubliceerd op de website van G&B
  5. Bijlage 5       Financieel overzicht 2020, gepubliceerd op de website van G&B MK
  6. Bijlage 6       Sociaal jaarverslag 2021, gepubliceerd op de website van G&B MK
  7. Bijlage 7       Financieel overzicht 2021, gepubliceerd op de website van G&B MK
  8. Bijlage 8       Huishoudelijk reglement 2020, gepubliceerd op de website van G&B MK

Van alle bijlagen is een aantal ter inzage aanwezig op 9 maart. De bijlagen staan tevens op de website van Groei & Bloei Midden-Kennemerland. www.groei.midden-kennemerland.nl

2.  Notulen ALV van 15-3-2019, zie bijlage 1
3.  Sociaal Jaarverslag 2019, zie bijlage 2
4.  Financieel overzicht 2019, zie bijlage 3
5.  Sociaal jaarverslag 2020, zie bijlage 4
6.  Financieel overzicht 2020, zie bijlage 5
7.  Sociaal jaarverslag 2021, zie bijlage 6
8.  Financieel overzicht 2021, zie bijlage 7
9.  Huishoudelijk reglement 2020, zie bijlage 8
10.  Kascommissie
   a. verslag
   b. benoeming nieuwe kascommissie
11.  Samenstelling bestuur:
       voordracht Geno de By-Neuhuys, bestuurslid pr
12.  Rondvraag
13. Sluiting circa 20.15 uur

 

 

Programma van deze avond


19.30   Algemene Ledenvergadering
20.15   Lezing tien jaar tuinreizen Groei & Bloei Midden-Kennemerland en
            vooruitblik tuinreis 2022 door Kitty Wiegert
21.00   pauze
21.15   vervolg lezing
21.45   Verloting en afsluiting met een toost op het nieuwe seizoen.

Lezing Kitty Wiegert

Op woensdag 9 maart neemt Kitty Wiegert ons, aansluitend aan de algemene ledenvergadering, mee terug naar de tuinreizen van de afgelopen tien jaar. In 2009 vlogen we naar Dublin en in 2019 reden we langs de Rijn. In de tussenliggende jaren vormde Groot-Brittannië onze belangrijkste bestemming, met een kort uitstapje naar Frankrijk. Overal werden grote of kleine tuinen en pittoreske plaatsen bezocht en nog steeds zijn we niet uitgekeken!

In 2022 is het zuidelijke Engelse graafschap Hampshire onze bestemming. Deze reis is al twee keer geannuleerd vanwege de Corona restricties, maar hopelijk gaat deze reis komend jaar wel door, want drie keer is scheepsrecht! 

Tijdens deze lezing krijgt u alle informatie over deze reis en kunt u uw vragen aan Kitty stellen. Er zullen flyers en inschrijfformulieren voor u klaarliggen.

 

 

Last minute: Cursus fruit snoeien.

Snoeien in de praktijk, met aanwijzingen waarop je dient te letten voor een goede oogst van het fruit is alltijd leerzaam.
Op zaterdag 12 maart geeft Nico Brantjes een workshop fruit snoeien op het volkstuincomplex in Heiloo aan het Zevenhuizen ter hoogte van nr 42.
Start 10.00 uur Verzamelen aan het begin van de volkstuin naast GPS hekwerk duurt tot plm 12.00 uur.

Kosten Groei & Bloei leden  € 12,50 niet leden € 15,00. Aanmelden per omgaande op benzdocter@icloud.com. Graag na inschrijving direct overmaken bij aanmelding op  NL03RABO0336454589 tnv KMTP Groei & Bloei Heiloo ovv snoeicursus. Helaas ditmaal geen koffie of u moet dat zelf meenemen.

De favoriet van...... Hilda Roling-Veldt

De Yucca gloriosa

Nou, dan ben ik zomaar aan de beurt om iets te schrijven over een plant die ik wel bijzonder vind. Er zijn natuurlijk veel planten, bloemen en bomen die het waard zijn om een keer in de schijnwerper te staan. Ik heb gekozen voor de Yucca gloriosa. Deze plant is in onze tuin terecht gekomen via een tuin-kennis, ja, hoe kan het ook anders. Voordat wij deze Yucca in onze tuin planten, hebben we andere soorten gehad maar altijd met zeer weinig succes, niet winterhard enz. Terwijl als je in het zuiden van de VS bent je deze plant overal ziet. En dan wil je zelf ook zoiets groots in je tuin. Met de Yucca gloriosa is dat gelukt en jaarlijks hebben wij tientallen bloemen.

Wat is de Yucca gloriosa:

In het nederlands vaak "palmlelie" genoemd. Het is een middelgrote struik met speervormige  vrij harde groene bladeren. De eerste jaren komen er nog geen bloemen, maar daarna bloeit de Yucca in juli/augustus op opvallende wijze met rijkelijk veel hangende klokvormige roomwitte bloemen. Soms hebben de lange bloemstengels die wel 1,5 tot 2 meter hoog kunnen worden een steuntje nodig. Na de bloei kunnen de uitgebloeide stengels worden verwijderd.

De Yucca gloriosa houdt van volle zon of licht schaduw. De plant is goed winterhard, onderhoudsarm, kan tegen droogte en is zeewindbestendig.

De Yucca hoeft niet gesnoeid maar de plant ziet er een stuk mooier uit wanneer alle onderste bruine/dorre bladeren na de winter worden verwijderd. Na een  aantal jaren geeft de plant ook stekken die je makkelijk kan scheuren. En deze plant doet het overal, op elke grond, dus ook op zand, arme bodems, zuur, neutraal, kalkrijk.

Een aanwinst in je border

Ik geef de schep door aan Anita & Wim Louwen

Bloemworkshop

Onder leiding van Mercedes worden er nog 2 workshops bloemdesign gegeven en wel op dinsdag 8 maart en woensdag 6 april. De workshops worden in de middag en in de avond gehouden in de Ter Coulsterkerk in Heiloo. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Mercedes benzdocter@icloud.com.

De mooiste tuinen in Engeland bezoeken? Wie wil dat nou niet!

6-daagse Tuinreis naar Hampshire 23 t/m 28 juni 2022

Engeland is een bedevaartsoord voor tuinliefhebbers. Uw kans om inspiratie op te doen voor uw eigen tuin of om gewoon te genieten van de te bekijken tuinen. Tijdens een tuinreis naar Engeland kan iedere tuinliefhebber zijn of haar hart ophalen!

We reizen naar Hampshire. Hampshire is een graafschap gelegen aan de zuidkust van Engeland. De hoofdstad is Winchester. Het klimaat in Hampshire is milder dan gemiddeld voor de Britse eilanden. Daar bevindt zich een grote concentratie aan tuinen, omdat men zich van oudsher bezig heeft gehouden met tuinieren.

Hampshire bezit een aantrekkelijk landschap en vertegenwoordigt het echte ‘British rural life’.

We bezoeken hedendaagse privé tuinen maar ook historische tuinen.

Onze tuinreis begint al in Nederland waar we op 23 juni de Spirit Garden bezoeken voordat we ’s avonds met de Stena Line naar Engeland varen.

Daar bezoeken we gemiddeld 2 tuinen per dag en gaan naar de historische stad Winchester. We verblijven in het 4 sterren Norton Park Hotel (met o.a. zwembad). Het hotel ligt in een 22 ha groot park, op 19 km van Winchester.

Na onze Algemene Ledenvergadering op 9 maart zal Kitty Wiegert in haar lezing over 10 jaar tuinreizen aandacht aan deze mooie tuinreis geven.

Ook kunt u voor meer informatie of aanmelden voor deze reis terecht bij: Carla Beemsterboer-Vos, carlabv@planet.nl  tel. 06 4883 6010

Wie komt ons bestuur versterken?

Naast dat wij een voorzitter zoeken (Mercedes neemt deze taak weer even waar, maar gelet op al haar andere functies wordt dit voor haar steeds lastiger te combineren) zijn wij nog steeds op zoek naar aanvulling voor ons bestuur. U vindt informatie over de bestuursfuncties op:https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/vrijwilligers-vacaturebank. Aarzel niet, neem contact met een van ons op om nader kennis te maken.

Gardenista zoekt vrijwilligers

Gardenista wordt dit jaar van 25 t/m 29 mei gehouden op de historische buitenplaats Den Alerdinck (tussen Zwolle en Raalte).  Er is veel hulp nodig om dit evenement te doen slagen. Er zijn verschillen taken, zoals het helpen bij de op- en afbouw van het terrein, het bemensen van de informatiebalie, kassa, gastheer of gastvouw enz. Vind jij het leuk om mee te helpen om van Gardenista een prachtig festival te maken? Hou je van aanpakken en ben je klantvriendelijk? Meld je dan aan als vrijwilliger Gardenista.nl/vrijwilligers.

Buurttuin Ypestein

In een van de eerdere nieuwsbrieven is een oproepje voor hulp bij het onderhoud van de BY-tuin (Buurttuin Ypestein gelegen op het landgoed Willibrordus) gedaan. Deze oproep heeft een leuke en enthousiaste vrijwilliger opgeleverd, te weten Annemarie. Maar een beetje vet op de vrijwilligersbotten is fijn en daarom is de BY-tuin op zoek naar nog een vrijwilliger. Ook hier geldt weer: hoe meer vrijwilligers hoe minder werk en dan is het geen probleem als iemand op vakantie gaat. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Dorien Kotterman info@degroenereiger.nl.

Doe mee aan één van de Gardenista competities!

Dit jaar zijn er tijdens Gardeniste maar liefst 4 competities waar je aan kunt deelnemen. Er zijn competities op het gebied van:

 • Bloemschikken
 • Inspiratietuinen
 • Postzegeltuinen
 • Kwekerscompetitie

Ben je een enthousiaste bloemstylist (student, amateur of professional). Een fanatieke (hobby)kweker? Of ontwerp je tuinen als hobby of voor je werk? Toon jouw talent tijdens Gardenista van 25 t/m 29 mei en inspireer duizenden bezoekers met jouw ontwerp of creatie!

De meeste competities worden beoordeeld door een vakkundige jury en er is een publieksprijs. Iedere bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete postzegeltuin, bloemarrangement en plant.

Voor meer informatie over de competities of aanmelden:  https://gardenista.nl/deelnemen/competities/?utm_source=online&utm_medium=GBafdelingen&utm_campaign=competitie

Bloemenpluktuin(tje)

Wie wil dat nu niet? Een stukje tuin barstensvol met bloemen in je lievelingskleuren, klaar om geplukt te worden en er binnen verder van te genieten. Dat kan, maar dan moet je wel nu meteen beginnen met het voorzaaien. Wij zien graag het resultaat.

Kijk- en luistertips

Kijktip: Garden rescue op BBC 1. Heerlijk

Podcast: De vogelspotcast. Podcast met vogelaar Arjan Dwarshuis en met zijn lekenvriend op pad gaat en iedere aflevering 2 vogels bespreekt (en wat er  nog meer voorbij vliegt). Leuk om al die natuur en vogelweetjes te horen.

Podcast: Plant en Verhalen. Over de geschiedenis, symboliek en het gebruik van planten. Luister naar het gesprek met botanisten, kunstenaars, kwekers, tuinmannen, filosofen, specialisten en eenieder die zich door planten laten inspireren. Traditionele verhalen vanuit allerlei culturen waar planten een grote rol in spelen, verteld door Annet Breure. Zie ook www.plantenverhalen.nl

Heeft u een mooie foto van (een deel van) uw tuin, boom, struik, plant, bloem, onderweg en vindt u het leuk als deze gepubliceerd worden of in de nieuwsbrieven en gebruikt op de social media van onze afdeling? In verband met auteursrechten gebruiken wij zoveel mogelijk eigen foto's. En zeg nou zelf: een plaatje zegt zoveel meer dan alleen maar tekst. De foto's in deze nieuwsbrief zijn o.a. afkomstig van Geno, Mariet, Mercedes, Ria en Wim Admiraal. U kunt uw foto's mailen naar: deby@telfortglasvezel.nl

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

Geniet van al het moois. Mariet & Geno

advertenties