Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

April

Verschillende mensen hebben de nieuwsbrief niet ontvangen. Daarom even een tweede poging. Hoort u dat  een bekende hem niet heeft ontvangen, stuur dan uw Nieuwsbrief naar hen door.

Nieuwsbrief met vermelding van maar liefst 2 lezingen.

 

 

Lezing de Tuinerie door de seizoenen heen

Op donderdagmiddag 31 maart zal Alie Stoffers ons gepassioneerd over haar eigen tuin vertellen waarbij we net zo diep in kunnen gaan op tuinieren als we willen. Aan de hand van beelden kan men vragen stellen, maar alleen genieten is ook goed.

Van winter tot winter doorlopen we de seizoenen van zaaien, tot dahlia’s, moestuin inplanten, borderonderhoud, alles komt voorbij. We volgen de borders in hun verandering.

Een boeiende lezing vooral omdat je in dezelfde tuin het hele seizoen beleeft. Je 'leert ' dus als het ware hoe je de tuin het hele jaar door aantrekkelijk houdt.. Er komen mooie beelden voorbij, maar ook hele praktische zaken over renovatie van borders, stekken, zaaien enz.. Alie  laat ons ook het project van de aanleg van de vrij nieuwe 'Engelse Kitchengarden' zien.  Na afloop van de lezing zal er nog voldoende gelegenheid zijn om vragen te stellen.

De lezing wordt gehouden in de Ter Coulsterkerk Heiloo. Start lezing 14.00 uur. De zaal is eerder open. Toegang voor leden is gratis maar neem gerust iemand mee. Niet-leden betalen € 3,50 (contant)

Nieuws uit de kwekersclub

Annona cherimola (Jamaica-appel)

De kwekers van de onze kwekersclub zijn op dit moment al druk in de weer met zaaien, stekken, oppotten en wat al dies meer zei. En dat allemaal om straks (met zo’n zes weken) de eerste plantjes voor onze vereniging te kunnen verkopen.

Ons assortiment is in de loop der jaren behoorlijk uitgebreid. We kweken er op los en voor elk wat wils. Van bodembedekkers, struiken en heesters, terrasplanten, eenjarige of vaste planten, er is van alles. Bij elkaar zitten we nu op meer dan 200 verschillende planten. Tijdens de verkoop zijn alle planten voorzien van een plantbeschrijving en zo kan je precies lezen en zien welk plantje bij jouw tuin, terras of balkon zou kunnen passen. 

En elk jaar komen er weer nieuwe plantjes bij. Zo kwam ik dit jaar, via een bevriende hovenier, in het bezit van het hieronder staande stekje. Het betreft hier een tropische plant die vruchten voortbrengt, ze zgn. roomappels. Het is een plant die je in Nederland dus in een pot zult moeten zetten en een zonnige en beschutte plek verdient. Beneden de 5 ̊ is al te koud voor deze plant die afkomstig is uit  de hooglandvalleien van de Andes in PeruEcuadorColombia en Bolivia tussen 1000 en 2000 meter hoogte.

 

 

De vrucht wordt veel in Chili geteeld en het land is een van de grootste exporteurs van cherimoya in de regio. De noordelijkste teeltgebieden zijn het Middellandse Zeegebied (Spanje en Israël) en China. De vrucht behoort tot de groep van tropische roomappels en wordt ook wel de Jamaica-appel genoemd.

Of het ooit tot vruchtvorming van dit plantje gaat komen is een groot vraagteken, maar het proberen waard in een tuin die op het zuiden ligt en beschutte plekjes kent. Als er vruchten gaan komen zal ik u op de hoogte stellen!

Anke van Kruijssen

 

Mercedes Docter-van t Kaar ontvangt lintje van het landelijk bestuur van Groei & Bloei.

Tijdens onze algemene ledenvergadering gehouden op woensdag 9 maart jl,  heeft  Mercedes Docter - van ’t Kaar uit handen van de heer Jan Brouwer, voorzitter van de ledenraad van Groei & Bloei een gouden speldje opgespeld gekregen. Daarnaast ontving zij nog een oorkonde waarop haar verdiensten voor de vereniging staan vermeld.

Al sinds 2005 is Mercedes bestuurslid van Groei & Bloei waarvan al ruim tien jaar als voorzitter. Mercedes die mensen verbindt en als je haar zou moeten omschrijven, komen de volgende woorden als vanzelf op: enthousiast, voortvarend,  inspirator, ondernemend, verbindend, onvervaard, hartelijk, veel gevend, creatief, groen, tuinen en moestuinen maar ook bloemschikken. Daarnaast fungeert zij vaak als vraagbaak met haar enorme kennis van planten en bloemen.

Mercedes heeft op zeer veel terreinen initiatieven ontwikkeld. Zo zijn er diverse cursussen bloemschikken, zijn er inmiddels al drie tuinclubs, wijksafari’s, opentuinen dagen en excursies naar kwekers, bollentelers en tuinen georganiseerd. Mercedes is een Groei & Bloeier in hart en nieren. Van tuinieren blijf je niet alleen gezond maar word en blijf je ook heel gelukkig is de boodschap van Mercedes die ze graag met iedereen deelt.

 

Mercedes beschikt over een uitgebreid netwerk en koppelt constant mensen, verenigingen en andere clubs aan de idealen van Groei & Bloei. Zij ziet overal mogelijkheden en uitdagingen. In haar leven draait veel zo niet alles om Groei & Bloei en de daaraan gerelateerde zaken: het milieu, de duurzaamheid van onze leefomgeving, het streven naar biodiversiteit, het tegengaan van de verstening en de mens.

Een paar jaar geleden is zij begonnen met het planten van verwilderingsbollen in de natuurgebieden in en rondom Heiloo. Deze actie komt nu jaarlijks terug en de bollen worden geschonken door bevriende biologische bollenkwekers..

Omdat Mercedes lid is geworden van de landelijke ledenraad van Groei & Bloei is de afdeling Midden-Kennemerland op zoek naar een nieuwe voorzitter. Tot die tijd blijft Mercedes als ad interim deze taken tot ons grote genoegen vervullen.

Voer voor de bij

Op 1 april openen The Pollinators weer de voedselbanken voor bijen. Maar liefst 1500 verspreid over Nederland. Iedereen kan voedselbank worden. En ook dit jaar doet Groei & Bloei hieraan weer mee. De secretaris, ondergetekende, heeft zich aangemeld als voedselbank. We zullen dan weer beschikken over een x-aantal zakjes met bloemenzaad speciaal voor de bijen.

Op 22 april Nationale Zaaidag gaan we dan met tienduizenden mensen tegelijk bloemen zaaien in tuinen, balkonnetjes, dakterrassen en boomspiegels. We voeren de bij bij omdat het helaas nog steeds niet goed gaat met bestuivende insecten en dat terwijl ze zo belangrijk zijn in ecosystemen en voor onze voedselvoorziening.

Geef per e-mail op als je belangstelling hebt voor een zakje zaad en bel even van tevoren als je langs komt. Ik weet niet hoeveel zakjes zaad ik zal ontvangen en ik bestel sowieso wat extra omdat we vorig jaar mensen moesten teleur stellen.

Door flink te zaaien op 22 april kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de bijen voldoende voedsel hebben.

Anke van Kruijssen Tel 072-7431268;  e-mailadres: jipanda3@ziggo.nl  
De zaadjes zijn na 1 april af te halen op de Holleweg 139 1851KG Heiloo.

 

Gardenista bezoeken?

Gardenista, het groene festival van Nederland, vindt plaats van woensdag 25 mei tot en met zondag 29 mei op het mooie landgoed Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem. Het is best ver rijden en misschien vindt u het fijn om zorgeloos in een bus te stappen. Als hier voldoende belangstelling voor bestaat dan gaan we dat regelen. De kosten zullen rond de € 50,-- liggen

U kunt bij mij aangeven of u hier belangstelling voor hebt. Graag aangeven met hoeveel personen u wilt gaan en welke dag/dagen uw voorkeur geniet. U kunt dit mailen naar Geno de By-Neuhuys, emailadres: deby@telfortglasvezel.nl

Inspireer tijdens Gardenista

Er zijn dit jaar zijn er maar liefst 4 competities tijdens Gardenista waaraan kan worden deelgenomen en wel op het gebied van: 

  • Bloemschikken
  • Inspiratietuinen
  • Postzegeltuinen
  • Kwekerscompetitie

Ben je een enthousiaste bloemstylist (student, amateur of professional). Een fanatieke (hobby)kweker? Of ontwerp je tuinen als hobby of voor je werk? Toon jouw talent tijdens Gardenista en inspireer duizenden bezoekers met jouw ontwerp of creatie!

De meeste competities worden beoordeeld door een vakkundige jury en er is een publieksprijs. Iedere bezoeker kan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete postzegeltuin, bloemarrangement en plant.

Wil je meer weten over de competities of je aanmelden? Kijk dan verder: https://gardenista.nl/deelnemen/competities

De Favoriet van Mercedes

Eén van mijn grote favorieten is ieder jaar de eenjarige Tithonia.

Het eerste zaad kreeg ik cadeau bij mijn bestelling zaad bij de Engelenhoeve in Warmenhuizen. An Dijkman kwam met haar man Jan langs op de fiets.”Kijk Jan ze heeft Tithonia!” Bij haar was het zaaien mislukt vertelde ze mij. Het mijne heeft die zomer ook niet gebloeid. Tegenwoordig koop ik een of twee planten bij onze stekkenclub, gekweekt door Niek van Keulen in de warme kas voor onze club. Flinke plant dan al en warm genoeg inmiddels om het buiten te redden. Deze Zuid- Afrikaanse zonnebloem houdt van veel warmte. Daarom zaait Niek hem niet te vroeg. De knaloranje bloemen bloeien na elkaar en zorgen voor veel kleur in mijn border. Ze bloeit tot de kou invalt. Prachtig naast mijn donkerrode Acer en felblauwe Salvia vind ik

Ik geef het plantschepje door aan: Marry Bakkum

Bloemdesign

Op woensdag 6 april is alweer de workshop bloemdesign van het voorjaar. Er is nog een enkel plekje vrijgekomen in de middag en avond. De workshop wordt gehouden in de Ter Coulsterkerk in Heiloo. Op de afbeelding ziet u een van de resultaten van de workshop van begin maart. Wat voor uitdagingen wij in april krijgen is nog een verrassing. Voor meer informatie en opgave kunt u zich wenden tot Mercedes Docter: benzdocter3@icloud.com.

Volop tuinplezier met De Groene Route!

Op 23 en 24 april start De Groene Route (kop Noord-Holland). De Groene Routedeelnemers bieden bezoekers veel groene inspiratie en moedigen graag aan tot meer milieu- en diervriendelijk tuinieren en een grotere diversiteit in tuin en natuur. Zij willen u graag laten genieten van de prachtigste privé-tuinen, creatieve groen-ontwerpen en het assortiment planten van passievolle kwekers in Noord-Holland. Duurzaamheid en milieubewust werken staat bij allen hoog in het vaandel.

Klink op bijgaande link voor de agenda https://www.degroeneroute.nl/homepage#start

Passie voor planten

Ik ben gek op planten en word er gelukkig van om ze vanaf het begin op te kweken tot een mooi eind product. In onze kwekerij Bloeiers (Slootdorp) telen we voornamelijk eenjarige zomerbloeiers in de periode van januari tot en met juni. Van juni tot november staat onze kas vol met bijzondere decoratieve siervruchten. Elke keer op zoek naar nieuwe soorten en toepassingen. Op 14 april zal ik vertellen bij Groei & Bloei vertellen over mijn beleving met gewone en bijzondere planten. Op deze interactieve avond hoop ook weer wat te leren van jullie, de andere liefhebbers van planten.

Afke Schrale van Kwekerij Bloeiers

De lezing wordt gehouden in de  Ter Coulsterkerk in Heiloo op donderdagavond 14 april 2022 om 20.00 uur. De zaal is om 19.30 uur open. De toegang voor leden is gratis. Introducees zijn van harte welkom tegen betaling van 3,50 (contant)

NK Tegelwippen

Inmiddels zijn er twee acties gestart om Nederland te vergroenen. Zo is er van Grauw naar Groen, een campagne van Bloemenbureau Holland, om consumenten aan te zetten tot het kopen van buitenplanten. Niet alleen voor eigen balkon of tuin, maar ook voor de ‘gedeelde’ openbare ruimtes: gevels, plantsoenen, dakterrassen en straten en is het NK Tegelwippen gestart. Ook deze actie is gericht op het vergroenen van de leefomgeving. De tegels die uit de tuin verwijderd worden kunnen worden gemeld en geteld. Bij het opstellen van deze nieuwsbrief stond de teller op 28.171 verwijderde tuintegels. Wij denken hierbij gauw aan de stad, maar het is ook een mooie optie voor bijvoorbeeld naast het huis. Het NK Tegelwippen loopt t/m 31 oktober.

Hier kunt u de verwijderde tegels melden: https://bit.ly/mc-tegels

Kijk- en luistertips

Gardeners’ World wordt tussen maart en oktober elke vrijdagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) uitgezonden op BBC Two.
Op zondagochtend om 09.00 uur wordt de uitzending herhaald.

Podcast: Groene Oren van Staatsbosbeheer www.staatsbosbeheer.nl/nachtzwaluw

Agenda

31 maart lezing Alie Stoffers in Heiloo
  6 april workshop bloemdesign in Heiloo
14 april lezing Afke Schrale van Kwekerij Bloeiers in Heiloo
23 en 24 april De Groene Route: vroegbloeiers 
  7 mei groenbeurs in de tuin van Kapitein Rommel in Castricum

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Mariet Bos, Geno de By, Mercedes Docter, Anke van Kruijssen, Ria Olde-Rechterschot, Alice Rodenburg, Afke Schrale en Alie Stoffers.
Heeft u een mooie foto voor in de nieuwsbrief of op social media? Wij zijn er blij mee. U kunt deze mailen naar: deby@telfortglasvezel.nl 

Geniet van al het moois. Mariet & Geno

advertenties