Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

April 2 2022

 

 

Geen nieuwsbrief

Helaas is de nieuwsbrief van begin april niet bij iedereen bezorgd. Door het hoofdkantoor van Groei & Bloei wordt onderzocht waar dit aan ligt en vooral: hoe het kan worden opgelost. Vandaar dat sommige artikelen u misschien bekend voorkomen maar wij willen de leden die de nieuwsbrief van begin april niet hebben ontvangen de informatie over met name over de lezing van Afke Schrale en de mogelijke excursie naar Gardenista, niet onthouden.

Samen naar Gardenista?

Gardenista, het groene festival van Nederland vindt plaats van woensdag 25 mei tot en met zondag 29 mei op een prachtig landgoed Havezate Den Alerdinck in Laag Zuthem.

Het is ver rijden en misschien vind u het fijn om zorgeloos in een bus te stappen. Als hiervoor veel belangstelling is gaan we dat regelen. De kosten zullen rond de € 50 liggen

U kunt bij mij aangeven of u hiervoor belangstelling heeft, met hoeveel personen en welke dag uw voorkeur heeft. U kunt dit mailen naar: deby@telfortglasvezel.nl

 

Save the date

Het zal u niet zijn ontgaan: Groei & Bloei bestaat 150 jaar. Onze Afdeling is in 1962 opgericht en bestaat dus ook al 60 jaar. Om dit jubileum met elkaar te vieren nodigen wij u uit voor een receptie op zaterdagmiddag 14 mei. Meer informatie hierover vindt u in de komende De Nieuwe Stek.

 

Lezing Passie voor planten

Afke Schrale van Kwekerij Bloeiers is gek op planten en zij wordt er gelukkig van om ze vanaf het begin op te kweken tot een mooi eind product. Haar kwekerij Bloeiers (Slootdorp) teelt van januari t/m juni voornamelijk eenjarige zomerbloeiers en de rest van het jaar staat de kas vol met bijzondere decoratieve siervruchten.

De lezing wordt gehouden in de Ter Coulsterkerk in Heiloo op donderdagavond 14 april 2022 om 20.00 uur. De zaal is om 19.30 uur open. De toegang voor leden is gratis. Introducees zijn van harte welkom tegen betaling van 3,50 (contant) en natuurlijk ontvangt u bij binnenkomst een lootje! 

De favoriet van Marry Bakkum

Mijn tuingedeelte is plusminus 55 m2 met in het midden een vijver (2000 liter). Rondom de vijver staan meer dan 100 verschillende vaste planten, die in ruim 20 jaar zijn verzameld. Een deel van de planten is gekregen van tuinvrienden. In het begin was ik snel tevreden met iedere plant, maar inmiddels ben ik wat kritischer geworden. Kleur en bladvorm zijn voor mij belangrijk. Een plant die hiertoe bijdraagt is de heuchera. Jaren geleden waren we op open tuinen bezoek in de Beemster toen mijn oog viel op deze plant. Kort daarna heb ik enkele planten gekocht. Het jaar rond zorgt deze plant voor kleur in de tuin en stelt geen al te grote eisen aan de standplaats en de verzorging. Het aantal variëteiten is de laatste jaren enorm toegenomen, zowel in blad- als bloemkleur, maar ook in de hoogte van de bloemaren/-pluimen en periode waarin de plant bloeit. Niet alle nieuwe variëteiten zijn even sterk, vooral de lichtere bladkleuren kunnen kwetsbaar zijn. Eenmaal verliefd op de heuchera, blijf je zoeken naar soorten met zowel mooi blad als mooie bloemen. Mooi blad en mooie bloemen gaan niet altijd samen.

 

 

Een andere favoriet in mijn tuin is de pimpernel. In eerste instantie was een stekje meegekomen bij de aanschaf van een andere plant. Inmiddels beschik ik over verschillende variëteiten, variërend in hoogte van 15 cm tot 2 m. De pimpernel verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters, is goed winterhard en houdt van iets vochtige grond. Het blad is fijn getand en de bloemen kunnen zowel staand als hangend zijn. De plant is zeer geschikt als borderplant. Hoewel het een echter blikvanger is, kom je de pimpernel niet veel tegen in tuinen. Een aanrader.

 

 

Ik geef de tuinschep door aan: … Monica Houthuesen

Groenbeurs in de tuin van Kapitein Rommel

Eindelijk kunnen we weer deelnemen aan de groenbeurs in de Tuin van Kapitein Rommel. Iedereen is welkom op de jaarlijkse Groenbeurs op zaterdag 7 mei 2022. Na twee jaar stilte verheugen we iedereen weer welkom te heten te Castricum. De start van het seizoen voor onze kwekersclub die weer vele mooie planten heeft opgepot, gezaaid en gekweekt. Van bodembedekkers, klimmers, eenjarigen, vaste planten en prachtige Salvia’s! Er is weer een gevarieerd en groot aanbod. Duizenden bloemen en planten zijn te koop maar ook het ruilen van planten is mogelijk. En zijn er kruiden te koop zoals dragon, venkel, maggiplant, citroenmelisse, Marokkaanse munt, ananasmunt, peterselie en salie.

We hopen op mooi weer zodat we lekker buiten in het zonnetje op het terras kunnen genieten en een fijn rondje door de tuin kunnen wandelen. Daarnaast is er in dit weekend buiten schilderen met de schildersgroep van Toonbeeld en Perspectief. Ook heeft onze vereniging nog wat mooie tuingereedschappen ingekocht en wat leuke ‘hebbedingetjes’’ voor in de tuin en vijver.

Anke van Kruijssen en Cees stam, coördinators kwekersclub Groei & Bloei in samenwerking met de Tuin van Kapitein Rommel.

Adres: Tuin van Kapitein Rommel 2, 1901 DZ Castricum (tegenover het NS station van Castricum)

Workshop bloemdesign

Inmiddels heeft de laatste bloemdesignworkshop van het voorjaar afgelopen week plaatsgevonden. De deelnemers waren unaniem lovend over de mooie bloemen die weer ingekocht waren om mee te werken. Eerst werd er met berkentwijgjes een frame gemaakt dat als basis diende voor de bloemen. Het werd een rijkelijk gevuld lentestuk dat met een paar toevoegingen aan de Paas aangepast kan worden. Er werd al gevraagd naar de data voor de workshops in het najaar.

 

Open tuinenweekend

28 en 29 mei Open Tuinenweekend Heiloo en Limmen
11 en 12 juni Open Tuinenweekend Heemskerk
18 en 19 juni Open Tuinenweekend Akersloot, Castricum en Uitgeest

 

Tuinen gezocht

Voor het open tuinenweekend in Heiloo en Limmen, gepland op 28 en 29 mei doen we een beroep op onze eigen leden.

Heeft u aardigheid in tuinieren en in uw tuin dan is het zeer waarschijnlijk dat anderen er ook van kunnen genieten. Misschien vindt u het wel leuk om te horen hoe bezoekers uw tuin zien, ervaren en wat ze mooi vinden of bijzonder. Deel uw inspiratie met een ander en kijk wat het u weer teruggeeft. Denkt niet: mijn tuin is hiervoor niet mooi of bijzonder genoeg. Een bezoeker kijkt met andere ogen en komt niet om kritiek te leveren maar om te delen in uw tuinplezier.

Twijfelt u nog een beetje? Neem dan gerust contact op met de coördinator.
Voor Limmen is dat Fred Bakkum. Fred is per mail: fmbakkum@gmail.com of mobiel  06 1382 7606 bereikbaar 
Voor Heiloo is Mercedes Docter de coördinator. Mercedes is per mail: benzdocter@icloud.com of mobiel 06 5012 3521

Keukenhof

Groei en Bloeiers die naar de Keukenhof gaan, zijn welkom in het Juliana Paviljoen waar nog meer Groei en Bloeiers te vinden zijn. Op vertoon van je ledenpas kun je daar een leuk presentje afhalen. Tevens zijn er specials te koop voor een speciale prijs van 5 euro. Er is geen pinapparaat, dus neem contant geld mee. De Keukenhof is dagelijks geopend t/m 15 mei

Jubileumeditie De Nieuwe Stek

Voor de speciale 60-jarig jubileumeditie van De Nieuwe Stek zijn wij op zoek naar leuke verhalen over bijvoorbeeld ervaringen die u met Groei & Bloei heeft beleefd of die u kent van de verhalen van bijvoorbeeld uw ouders of medetuinders. Heeft u een leuk verhaal of iets bijzonder meegemaakt, een excursie die u nog een keer over wilt doen (of juist niet) of die geweldige tuintip die u nog steeds gebruikt zoals de tip die ik kreeg om de hosta te beschermen met dennenappels? Aarzel niet en neem contact op met Mariet (bos.mariet@gmail.com.

Stoepplantjes zijn belangrijk

In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit. Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan. 

Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken gaan ze ze leuk vinden, denken de mensen van de Hortus in Leiden. En dan mag er vast meer blijven groeien. Maar - wat groeit er eigenlijk, is het waar dat daar allerlei beestjes van leven, kunnen die stoepplantjes goed tegen het veranderende klimaat? Heel veel vragen waar de Hortus Leiden onderzoek naar doet.

NK Tegelwippen

Teller verwijderde tuintegels staat nu op: 108.607.

 

Tuinproducten

Voor het nieuwe tuinseizoen hebben we voor onze kraam weer een paar mooie aanvullende producten aangeschaft. Deze artikelen worden verkocht tijdens onze lezingen en op de groenmarkten.

Heksenbol RVS S         Leisteen plantensteker set van 6     RVS schop M

Heksenbol voor in vijver        Plantensteker van leisteen Schep met lange steel

Hori Hori mes met schede       Tuinzeep assorti             Opvouwbare tas lente ass.

Hori Hori mes met hoes         Zeep assorti                            Opvouwbare tas                                           

                         

 

AM Green hangend vogelbad 1 vogel RVS snoeischaar

Hangend vogelbad                 RVS snoeischaar

Agenda

14 april lezing Afke Schrale van Kwekerij Bloeiers in Heiloo
23 en 24 april De Groene Route: vroegbloeiers  https://www.degroeneroute.nl/homepage#start
 7 mei Groenbeurs in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum
14 mei receptie 60 jarig jubileum Groei & Bloei Midden Kennemerland  
21 mei lezing Romke van de Kaa: “De onderwereld van de tuin”
26 mei Uit & Zo op landgoed Willibrordus
28 mei Groenmarkt Tuin van de familie Roling
28 en 29 mei Open Tuinenweekend Heiloo en Limmen
 

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Marry Bakkum, Mariet Bos, Geno de By, Mercedes Docter, Anke van Kruijssen, Ria Olde-Rechterschot,  Afke Schrale 
Heeft u een mooie foto voor in de nieuwsbrief of op social media? Wij zijn er blij mee. U kunt deze mailen naar: deby@telfortglasvezel.nl 

Geniet van al het moois. Mariet & Geno

advertenties