Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland Mei 2022

 

 

De onderwereld

Naast een wereld boven de grond, bevolkt door planten, insecten en vogels, bevindt zich in de tuin een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Dat die gemeenschap bestaat zal niemand verrassen, maar dat alle aanwezigen in die microkosmos druk met elkaar communiceren is ronduit verbazingwekkend. Romke van de Kaa neemt ons mee op reis door deze onderwereld. Na deze tocht is het onmogelijk om nog met dezelfde blik naar je eigen tuin te kijken. 

Lezing Romke Van de Kaa zaterdagmiddag 21 mei om 14.00 uur (inloop 13.30 uur) Ter Coulsterkerk Heiloo. Voor leden gratis. Niet leden zijn ook van harte welkom en betalen
€ 3,50 (contant)

Tuinclub 3

De oudste tuinclub van onze afdeling van Groei & Bloei draait al meer dan tien jaar. Op 3 mei zijn we weer gestart in de tuin van een ingestroomd lid. Op 10 mei waren we bij Yvonne Fisher. Het was eerder in het seizoen dan andere jaren. En dus troffen we een heel andere aanblik op de tuin. Akeleien in alle kleuren, mooie oranje Geum totally tangerine. Nog late tulpen en narcissen en wat blauw van de bosanemoon. Een heel andere aanblik dan zomers: dan staat het vol met bloeiende gaura en verbena bonariens. En diverse geurende rozen. Dat maakt de tuinclub ook leuk. Steeds weer een verrassing. Ook achter het huis was het nodige veranderd. In de meest ongunstige hoek een mooie overkapping waar het lekker zitten is. In de vijver bloeide prachtige witte bloemen van de Kaapse waterlelie, kortom mooi avondprogramma. Er is een plaatsje vrij bij deze tuinclub. Mail naar yvonne.fisher@online.nl als u belangstelling heeft.

 

Burgerinitiatief vanuit passie

Het Oranjefonds streeft ernaar dat iedereen mee kan doen in de samenleving, zodat niemand er alleen voor staat. Daarom steunt het Oranjefonds iedereen die iets voor een ander wil doen. Het gaat vaak om projecten die voortkomen uit ideeën van vrijwilligers en die alleen door hun inzet mogelijk zijn. Door die initiatieven ontmoeten mensen elkaar.

Als Groei & Bloei hebben wij al veel meegewerkt aan de verwezenlijking van de ideeën van andere organisaties wanneer het gaat om vergroening. Het lijkt ons nu een goed plan om een projectgroep op te richten binnen onze afdeling zodat wij zelf projecten kunnen aanmelden bij het Oranjefonds waarvoor dan, na goedkeuring door het Oranjefonds, een budget beschikbaar gesteld wordt voor de uitvoering.

Lijkt het u leuk om aan deze projectgroep deel te nemen dan kunt u contact opnemen met Mercedes Docter benzdocter@icloud.com. Zo kunnen we samen op zoek naar projecten waarin we mogelijkheden zien vanuit onze ervaring, aandachtsgebied en kennis.

 

De favoriet van Monica Houthuesen

Tja, wat is mijn lievelingsplant?
Moeilijk te zeggen, er zijn vele planten die ik prachtig vind: gebroken hartje, violen met hun vele gezichtjes, maar misschien kies dan toch voor de plant waar ik een haat/liefde verhouding mee heb: de Engelentrompet of Brugmansia. Een plant waar je bij in dienst bent en op warme dagen eigenlijk met een gieter water naast moet blijven staan.

Vier jaar gelden kocht ik er een bij een kweker in Heemskerk. De kweker heeft de plant echt moeten aanpraten bij me en ik wist niet wat ik me erbij moest voorstellen, maar ik dacht: “ik waag een gokje”

Nou, dat heb ik geweten! De plant begon te groeien, moest in een grotere pot, groeide in een record tempo door, weer een grotere pot en dat ging zo door tot hij in zo’n grote pot stond dat hij niet meer te tillen was; en ondertussen maar water geven, soms wel 3 x per dag en elke week mesten

Maar wat een verrassing toen hij dezelfde zomer nog ging bloeien: het was net een sprookje en meteen duidelijk waarom hij ook Engelentrompet wordt genoemd: prachtig, geurende, oranjeachtige kelken, kortom een plaatje was het en een lust voor ’t oog.

Ondertussen had ik me natuurlijk, via internet, in de plant verdiept en er al veel over gelezen. De plant bloeit tot de eerste nachtvorst, maar moet voor die tijd naar binnen.
 Dan  staat hij bij mij in het schuurtje waar ook de verwarmingsketel hangt. Omdat hij er bijna niet in past snoei ik hem eind november al vrij kort af en geef hem 1x in de maand een scheut water. Afgelopen jaar heb ik hem gestekt en dat ging goed. Misschien dat ik uiteindelijk met de stek alleen weer verder ga, want de verzorging vergt veel tijd en hij neemt veel ruimte in. 
Overdekt staan of heel beschut is wel een must, dan blijft hij veel mooier. 

In het verleden werden Datura en Brugmansia tot 1 soort gerekend. Op basis van de verschillen is de groep opgesplitst. Hij komt uit Zuid Amerika, behoort tot de nachtschades en is dus giftig. Er bestaan 6 soorten Brugmansia’ s, verdeeld in 2 groepen. Ze zijn er in de kleuren wit, geel en rood. De Brugmansia is vernoemd naar S.J. Brugmans, een Leidse hoogleraar en lijfarts van Lodewijk Napoleon.

Het moge duidelijk zijn dat je, na aanschaf van deze plant, niet meer op vakantie kunt gaan, een dagje weg is soms al teveel en vind je hem, door vochttekort, als een dweil terug. 
Maar als hij bloeit: zo mooiiiiii  Daar doe je het voor.

Ik geef hierbij het plantschepje door aan Fred Bakkum.

 

 

Open Tuinenweekenden

Bij onze afdeling zijn de open tuinenweekenden als een estafette: in het weekend van 28 en 29 mei start het open tuinenweekend in Heiloo en Limmen. Het stokje wordt doorgegeven aan Heemskerk waar in het weekend van 11 en 12 juni de tuinhekjes open zullen gaan. De tuinen van Akersloot, Castricum en Uitgeest zorgen voor een mooie finish in het weekend van 18 en 19 juni. Meer informatie (welke tuinen te bezoeken zijn, bezoektijden enz) zullen een week van tevoren op onze website bekend gemaakt worden.

 

 

Maai mij niet

Wil je graag meedoen en minder maaien? Je kunt gewoon achterover leunen, want je bereikt het meest door minder te doen. Steenbreek geeft hier alvast de volgende tips:
Kies de juiste maaiplek
Maai creatief
Zonder (mest) is gezonder  
Speel met de lengte
Voorjaar: zaai een biodivers zadenmengsel 
Najaar:    plant bloembollen
Het volledige artikel kunt u lezen op: https://steenbreek.nl/maai-mei-niet-doe-mee-met-deze-zes-maaitips/

 

Tuin van Kapitein Rommel

Zaterdag 7 mei was een schitterende dag voor een groenbeurs. Niet te warm, af en toe een zonnetje, geen wind, echt optimaal. Dat vertaalde zich in de bezoekersaantallen en de opbrengst van de markt. Als vanouds stond onze afdeling er met de grootste stand. We namen veel ruimte in beslag en dat mocht ook wel want onze kwekers hadden een geweldig aanbod aangeleverd: meer dan 30 kratten aan plantjes.

Het deskundige advies dat Anita, Annemarie, Anke, Cees en Mercedes aan de kopers gaven zorgde ervoor dat aan het einde van de dag de meeste kratten leeg waren. Er bleken meer dan 650 plantjes verkocht te zijn. Ook de pr-stand, bemensd door Geno en Hely mocht zich verheugen op de nodige belangstelling, onze nieuwe producten vielen in de smaak. Ook hebben zich die dag weer leuke mensen als lid van onze vereniging aangemeld. Wim was onze dagpenningmeester: hij beheerde het pinapparaat. Erg makkelijk nu er steeds meer mensen geen contant geld bij zich hebben.

De volgende groenmarkt is op zaterdag 28 mei in de tuin van de familie Röling in Heiloo.

Keukenhof
Met een paar leden van tuinclub 3 brachten we een bezoek aan de Keukenhof. Genieten was het daar, vooral de gemixte kleurcombinaties vielen bij ons zeer in de smaak. Wat daar aan mooie plaatjes van te schieten waren..... We hebben genoten. Het was grijs en koud die dag en er viel wat regen, goed voor de bloemen. Daarna nog een bezoekje aan een kwekerij/ tuincentrum en toen heel voldaan naar huis.

 

Zonnebloemactie

In het kader van ons 60 jarig jubileum heeft de feestcommissie een leuke actie opgezet voor de groepen 8 van alle basisscholen die binnen onze regio vallen. De scholen hebben zonnebloemzaadjes toegestuurd gekregen en kunnen meedoen aan een wedstrijd voor wie de grootste zonnebloem kweekt. Van verschillende scholen kregen wij het bericht dat de andere groepen ook willen meedoen (die mogelijkheid was ook aangegeven). Erg leuk dat de actie zo positief is ontvangen.

 

Nieuws uit de kwekersclub

Wij zijn net terug van twee maanden Bali, daar kijk ik als echte plantenliefhebber altijd mijn ogen uit. Er zijn zoveel prachtige planten die wij als kamerplant hebben en daar gewoon buiten op straat als boom groeien. Nu heb ik dit jaar een plantje (stekjes) meegenomen van een plantje dat lijkt op solidago met prachtige blauw/paarse bloemetjes. Deze gaan eind van de middag dicht maar de volgende dag zijn er weer vele nieuwe. Ik heb zes stekjes mee die ik verdeel over groei en bloei mensen, dan kunnen we zien wat het hier doet en misschien zaad winnen voor volgend jaar. Ik stuur ook nog wat foto”s van Gana’s waar ik ook zaad van heb, als er liefhebbers voor zijn met een kasje geef even een seintje aan Anke of mij. Vriendelijke tuingroeten Anita Louwen

29 mei Tuinronde Wieringen

De Soroptimistclub Wieringen organiseert op zondag 29 mei voor de 20ste maal de tuinronde 2022 over West Wieringen. Wieringen wordt gekenmerkt door zijn glooiend landschap, ontstaan na een ijstijd die de nodige grond heeft opgehoogd en veel zwerfkeien heeft achtergelaten. Ook was het eiland voor de Vikingen belangrijk, het lag immers aan een belangrijke handelsroute. Bewijs dat de Vikingen op Wieringen hebben gewoond, is de gevonden zilverschat in 1996. Er is voor u weer een prachtige route gemaakt over het westelijk deel van Wieringen. Klein tipje van de sluier: een natuurtuin met expositie van insectenhuisjes, een verborgen tuin met vijver en een bijzonder huis met grote tuin en kunst.
Voor meer informatie https://soroptimistclub-wieringerland.nl/activiteiten/tuinronde-wieringen

Jubileumeditie De Nieuwe Stek

Wij zijn nog steeds op zoek naar bijzondere verhalen voor de speciale 60-jarig jubileumeditie van De Nieuwe Stek. Het mag van alles zijn: tuintips die tot op de dag van vandaag nog gebruikt worden of juist niet en helemaal niet werken, een excursie die in het water viel of dat verhaal van uw (tuin)vader of (tuin)moeder over de tuinkeuring. Wij kijken er reikhalsend naar uit. Als u het lastig vindt om het verhaal zelf op te schrijven, dan doen wij dat wel voor u. Mariet is de contactpersoon voor de (speciale jublileum) De Nieuwe Stek. (bos.mariet@gmail.com.

Floriade

Groen leven in de stad. Duurzaam verbouwde voeding. Schone energie. Een gezonde leefomgeving. Thema’s die steeds meer mensen bezighouden en proberen toe te passen in hun dagelijkse leven. Om de stad verder te laten groeien tot de groene stad van de toekomst is Almere gaststad van de Floriade. Na de Expo bouwt Almere verder aan de nieuwe, groene, autoluwe stadswijk met de toepasselijke naam Hortus met behoud van de bijzondere bomen- en plantenbibliotheek, het arboretum. Bijzonder feitje: de bomen zijn op alfabet gezet van Abies t/m zizphus. Tip van Jolanda: kijk in de agenda naar verschillende data. Dat kan in prijs schelen.

NK Tegelwippen

Teller verwijderde tuintegels staat nu op: 430.668.

 

Bekijk het complete Gardenista programma online 

Tijdens Gardenista is ontzettend veel te doen. Van lezingen, workshops, bloemschikdemonstraties tot inspiratietuinen, competities en muziek. Het complete workshop- en lezingenprogramma staat nu online. Voor een aantal workshops is vooraf aanmelden aan te raden wegens beperkte beschikbaarheid. Leden van Groei en Bloei krijgen korting. Gebruik uw ledenpas bij de onlinebestelling of neem deze mee. Kijk op: https://gardenista.nl/programma-overzicht/ 
Koffie en lunch arrangement 
Maak je dagje uit naar Gardenista af met een koffie, lunch of borrelarrangement? Deze kun je van tevoren online bestellen. Kijk op: https://gardenista.nl/tickets/ 

Bioborder bij amfitheater

Het schoolplein tussen de basisscholen van de Elckerlyc en de Zuidwester in Heiloo heeft een metamorfose ondergaan. In samenwerking met De Groene Reiger heeft Jan Willem Pondman samen met 15 leerlingen en een paar enthousiaste ouders een bioborder aangelegd. Jan Willem: "de plantenborders zijn de twee zijkanten van het amfitheater en aangelegd met gerecycled materiaal. Het zitgedeelte zijn de tegels uit de Kerkelaan daarom heen boomstammen en als rugdekking een beukenhaagje. Het ziet er heel mooi uit. Na het uitzetten van de planten verschenen de kinderen. Ze waren goed voorbereid, gelukkig hadden ze hun mooiste sneakers aan en geen schepjes meegebracht. Die hadden wij wel en zo kwam het helemaal goed. Een uurtje later stonden alle plantjes ongeveer op hun plek. De planten staan in zand met een laagje compost, de grond was/ is gortdroog dus een van de ouders maar aan het werk gezet met de brandspuit zodat de planten een kans hebben om aan te slaan. Het wordt heel mooi, de planten zagen er heel goed uit, mooie wortels dus ze maken zeker een "(buiten)kans". Een mooi project tegen de verstening.

 

 

Agenda

21 mei lezing Romke van de Kaa: “De onderwereld van de tuin”
26 mei Uit & Zo op landgoed Willibrordus
28 mei Groenmarkt in de tuin van de familie Röling in Heiloo
28 en 29 mei Open Tuinenweekend Heiloo en Limmen
11 en 12 juni Open Tuinenweekend Heemskerk
18 en 19 juni Open Tuinenweekend Akersloot, Castricum en Uitgeest
 t/m 19 oktober Floriade in Almere

Foto's

De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van: Steenbreek fotograaf: sjon.nl;  Adri Beentjes, Mariet Bos, Henk en Mercedes Docter, Monica Houthuesen, Wim Louw, Cees Stam

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties