Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland juni 2022

Jubileum receptie

Op veertien mei werd bij de Hortus in Limmen onze jubileumreceptie gehouden. Het was heerlijk weer en met de grote tent die in de tuin stond opgesteld konden we heerlijk buiten zitten. Onder het genot van koffie en thee met petit fours van onze adverteerder van Velzen gevolgd door heerlijke hapjes die door de locatie werden verzorgd was het goed toeven in de tuin. Daarnaast was er voor belangstellenden een interessante rondleiding over de Hortus Bulborum met veel historie over de bollen en de rijke historie van de bollenteel

Met Carolus Clusius (1526-1609) die verbonden was aan de Hortus in Leiden kwam de bollenteelt en de bijbehorende classificatie van de diverse soorten in Nederland van de grond. In de hoogtijdagen van de “ tulpomanie” kon je voor één tulpenbol een Amsterdams grachtenpand aankopen. De sporen in de architectuur zijn nog steeds terug te vinden in de gebouwen uit de bloeitijd van de bollenhandel. Deze en heel veel meer informatie werd gegeven tijdens de rondleiding die we voor de bezoekers aan de jubileumreceptie hadden geregeld. Het is jammer als u de jubileumreceptie hebt gemist, de uitnodiging is naar alle leden uitgegaan.

We hopen dat de volgende jubileumactiviteiten op veel belangstelling mogen rekenen. Zo krijgen we een aantal bijzonder lezingen omdat we een jubileum vieren. Dus houdt u de nieuwsbrief in de gaten en lees hem alstublieft goed.

Nieuws uit de Kwekersclub

Op onze website vindt u ons onder het kopje kwekersclub. Daar kunt u ons assortiment inzien (via kwekersclub - naar plantbeschrijving). Een gevarieerde lijst! met vaste en eenjarige planten, bollen, struiken en zelfs boompjes!. Daar worden deze twee bijzondere planten aan toegevoegd.

Wim Admiraal kweekt de Acca Sellowiana. Bovenstaande foto laat de bloem zien van de vruchtdragende struik 'Ananasguave' of 'feijoa' (Acca sellowiana) afkomstig uit Zuid-Amerika: "we houden hem als kuipplant en hij bloeide deze winter in de huiskamer. De vruchten hebben we nog niet gezien."

 

Op de foto bloemen van de Paw paw boom (Asiminia triloba). Deze boom komt uit Noord-Amerikaanse bossen, waar hij  ook gebruikt werd door de oorspronkelijke bewoners voor de sappige vruchten. De bloemen worden bestoven door vliegen en moeten een beetje stinken. Wij hebben jonge bomen van de Asiminia kwekerij in Giethmen bij Ommen en hebben de vruchten - zo groot als een perzik - ook geprobeerd. Ze smaken als een toetje, je kunt er vast ook een lekker ijs van maken. Wim Admiraal

De favoriet van Fred Bakkum

De phlox spreekt mij erg aan door de grote verscheidenheid in hoogte en kleur. Inmiddels staan plusminus 25 verschillende phloxen in mijn tuin, verspreid tussen de andere vaste planten. De phlox is een bekende vaste plant, die elk voorjaar bovengronds opkomt en in de winter bovengronds afsterft. De plant is goed winterhard. De bloeiperiode valt tussen mei en oktober en kan variëren van 1 tot 3 maanden. De hoogte varieert van 60 tot 140 cm, afhankelijk van de soort. Phloxen hebben graag zon, al is een beetje schaduw ook prima.

Een van mijn favorieten is de phlox paniculata ‘Donau’. Deze plant heeft grote leiblauwe bloemen met een klein donkerpaars hartje, mooi lichtgroen blad, bloeit in juli-augustus, wordt 80 cm hoog en heeft sterke recht opgaande stelen. De phlox Donau behoudt ook bij warmte/veel licht de mooie leiblauwe kleur. Een andere favoriet is de phlox paniculata ‘Herbstwalzer’. Deze plant heeft grote warm-roze bloemen met een donkerroze hart, donkergroen blad, bloeit van juli tot oktober, wordt 120 cm hoog en heeft eveneens sterke recht opgaande stelen. Een voordeel van sterke recht opgaande stelen is dat de plant minder ruimte inneemt en andere planten niet hindert.

Over de meeste phloxen die ik nu heb, ben ik zeer tevreden. 25 verschillende soorten is ongeveer het maximum voor mijn tuin. Toch staan er nog phloxen op mijn verlanglijstje. Het valt niet mee om een kwekerij te vinden die deze phloxen aanbiedt. De belangstelling voor phloxen neemt toe.

Ik geef het schepje door aan Armanda Mul.

 

 

Open Tuinenweekenden

In Heiloo en Limmen stonden de tuinhekjes open op 28 en 29 mei. Er waren maar liefst 17 tuinen te bezoeken. Van groot tot klein en niemand had te klagen over bezoekers ondanks dat het een druk weekend was met ook de groenmarkt in de gastvrije tuin van Theo en Hilda Röling. De PR-stand stond in de tuin van Anke, daar exposeerde ook Els Koster. Mooi om te zien wat kunst in de tuin doet.

Het weekend van 11 en 12 juni waren diverse tuinen in Heemskerk (en 2 in Beverwijk) te bezoeken. Karin Wezepoel heeft het coördinatorstokje voor Heemskerk overgenomen van Niek van Keulen en ook daar was geen gebrek aan bezoekers.

Akersloot, Bakkum, Castricum en Uitgeest sluiten de estafette in het weekend van 18 en 19 juni af. Ook hier weer veel en bijzondere tuinen die enthousiast bezocht werden.Gerda Velzeboer exposeerde in een mooie tuin in Uitgeest. Aan het eind van de dag moest soms streng worden opgetreden: de bezoekers bleven maar komen, ook na "sluitingstijd"..

 

 

Burgerinitiatief vanuit passie

In de nieuwsbrief van mei werd een oproepje gedaan voor leden van Groei & Bloei die het leuk vinden om in een nog samen te stellen projectgroep om vergroening binnen onze afdeling te realiseren. Mogelijk is dit berichtje aan uw aandacht ontsnapt. Hieronder nogmaals in het kort:

Als Groei & Bloei hebben wij al veel meegewerkt aan de verwezenlijking van de ideeën van andere organisaties wanneer het gaat om vergroening. Het lijkt ons nu een goed plan om een projectgroep op te richten binnen onze afdeling zodat wij zelf projecten kunnen aanmelden bij het Oranjefonds waarvoor dan, na goedkeuring door het Oranjefonds, een budget beschikbaar gesteld wordt voor de uitvoering.

Lijkt het u leuk om aan deze projectgroep deel te nemen dan kunt u contact opnemen met Mercedes Docter benzdocter@icloud.com. Zo kunnen we samen op zoek naar projecten waarin we mogelijkheden zien vanuit onze ervaring, aandachtsgebied en kennis.

 

Tuintips

Met PR in mijn portefeuille ben ik steeds op zoek naar interessante informatie om met u te delen en wat blijkt. Het is er allemaal al. Op onze eigen website onder het kopje Tuintips&Info. Neem daar eens een kijkje en ontdek een bron van kennis die voor het oprapen ligt. https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info/

Floriade

Groei & Bloei Landelijk vind je op kavel 080 bij de Tiny Houses en geeft informatie over tuinieren in de moestuin, de siertuin of op het balkon. Voor niet-leden: is er een extra mooie aanbieding als je lid wordt. Ben je al lid, dan krijg je een leuk presentje. Voor meer informatie en de plattegrond: https://groei.nl/actueel/nieuws/vind-groei-bloei-op-de-floriade

De recensies waren in het begin behoorlijk negatief: het was kaal en veel was nog niet af. Dat is nu wel anders. Erg veel lof. Het enige kritiekpunt dat blijft zijn de prijzen in de horeca maar aangezien er voldoende en prachtige zitgelegenheden zijn in het park kan dit ondervangen worden door zelf eten en drinken mee te nemen. 

 

Stek- en plantmarkten

Plantverkoop bij de Limmer Bloemendagen trok nieuw publiek. Ook bij de Tuin van Kapitein Rommel en de stekjesmarkt bij Theo en Hilda Röling werden er veel planten verhuisd naar een nieuwe omgeving en ook tijdens Open Tuinenweekend werdener nog plantjes verkocht. Leuk dat de producten van onze kwekersclub zoveel aftrek hebben. De meeste vaste planten zijn door Anke van Kruijssen allemaal beschreven in ons naslagerk wat handig is om te kunnen laten zien hoe het stekje uitgroeit. De PR kraam zorgde ondertussen voor nieuwe leden. Fijn om dit met elkaar neer te zetten. Dank aan alle vrijwillige inzet voor onze afdeling van Groei & Bloei.

Mercedes

Droogte

Nu het steeds warmer wordt vraagt de tuin ook om meer water. Zaailingen, stekjes en jonge planten, planten in potten en bloembakken hebben veel water nodig. Liefst dagelijks, maar zeker om de dag. Ook nieuw geplante struiken en bomen hebben veel water nodig om goed te kunnen wortelen. 

Planten met oppervlakkige wortels, zoals perkplanten, camelia’s, rododendrons, fruitstruiken hebben genoeg aan één keer per week een flinke plens water. Dat geldt ook voor moeras- en vochtminnende vaste planten. Let ook op groenten en kruiden: als die te droog staan kunnen ze snel doorschieten (dan gaan ze bloeien). 

Een laag mulch in de tuin houdt het vocht beter vast en droogt de grond minder snel uit. Hiervoor kun je bijvoorbeeld compost gebruiken. Soms kun je ook bij de gemeente gratis compost ophalen, dat gemaakt is van gft-afval. 

Tijdens lange perioden van droogte hebben vaste planten wel water nodig. Het is dan beter om een keer per twee weken een flinke hoeveelheid te geven dan wat vaker een klein beetje. Overdag verdampt water sneller dan ‘s avonds. Geef dus bij voorkeur ‘s avonds water. 

 

Swale of wadi aanleggen voor waterbuffer

Niet alleen te droog, soms regent het harder dan de goot hebben kan. Op de website van Groei & Bloei staat hier een mooi artikel over (de noodzaak van) het maken van een waterbuffer met een kleine handleiding hoe een wadi aangelegd kan worden en welke planten daarvoor geschikt zijn, zoals Engelwortel, Valeriaan, Slanke Sleutelbloem en Zaagblad (lijkt een beetje op een korenbloem). Van deze planten kunt u het zaad bestellen. Zaad bestellen. https://www.groei.nl/actueel/nieuws/zaden-bestellen-voor-natte-en-droge-plekken

Tijdens de Open Tuinenweekend in Castricum was de ecologische tuin aan de Koningsduin te bezoeken. Een tuin met een grote vijver gevuld met regenwater uit de dakgoot en met kuilen voor waterberging na stortbuien.

Jubileumeditie De Nieuwe Stek

Wij zijn nog steeds op zoek naar bijzondere verhalen voor de speciale 60-jarig jubileumeditie van De Nieuwe Stek. Het mag van alles zijn: tuintips die tot op de dag van vandaag nog gebruikt worden of juist niet en helemaal niet werken, een excursie die in het water viel of dat verhaal van uw (tuin)vader of (tuin)moeder over de tuinkeuring. Wij kijken er reikhalsend naar uit. Als u het lastig vindt om het verhaal zelf op te schrijven, dan doen wij dat wel voor u. Mariet is de contactpersoon voor de (speciale jublileum) De Nieuwe Stek. (bos.mariet@gmail.com.

NK Tegelwippen

Teller verwijderde tuintegels staat nu op: 722.713

De gemeente Velsen staat bij middelgrote gemeentes op een 4de plek. Bij de kleine gemeentes staat Heemskerk op een 9de plaats.

 

Theetuin maken

Er zijn veel soorten kruiden waarvan je een heerlijke kop thee kunt trekken en daarvoor heb je geen grote tuin nodig, want de meeste kruiden voelen zich helemaal thuis in potten, maar ook een kruidenspiraal in de tuin staat geweldig. Bekende kruidensmaakjes in de thee zijn munt en gember maar ook de minder voor de hand liggende kruiden zorgen voor een lekker kopje thee.

  • Kattenkruid (Nepeta cataria). Heeft een ontspannend effect. Doe de thee in een thee-infuser (thee-ei) in een kop heet water en laat het maximaal 15 minuten trekken.
  • Kamille ruikt heerlijk en smaakt nog beter. Heeft een ontspannend effect. Van de kamille worden de bloemen gebruikt voor de thee. Doe de aromatische bloemen in een thee-infuser en laat het 5 minuten in gekookt water trekken.
  • Van salie kun je zowel de bladeren als de bloemen gebruiken om thee mee te zetten. Je hebt maar weinig nodig om een sterk smakende thee te maken: één tot drie blaadjes zijn al genoeg voor een hele pot!

Knip niet teveel blaadjes of bloemen per keer af, want dan heb je kans dat je plant niet goed herstelt

Agenda

9 en 10 juli: Open Tuinenweekend bij De Groene Route https://www.degroeneroute.nl/homepage#start
6 en 7 augustus Open Tuinenweekend bij De Groene Route https://www.degroeneroute.nl/homepage#start
7 september lezing Arjan Boekel in Heiloo
5 t/m 27 september stemperiode Rabo Club Support 2022
t/m 19 oktober Floriade in Almere
29 oktober lezing Jacqueline van der Kloet in Castricum
16 november lezing K. Dobrowolski in Heiloo 

Foto's
De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van: Fred Bakkum, Kim Bezoen, Mariet Bos, Geno de By, Henk en Mercedes Docter, Wim Louw,

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties