Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland augustus 2022

Lezing Arjan Boekel

Nu (bijna) iedereen weer terug is van vakantie beginnen wij weer met onze lezingen. Er staan er maar liefst nog 4 gepland. We starten op woensdag 7 september met Arjan Boekel. 

Arjan: “de lezing gaat over het toepassen van beplanting in naturalistische stijl. Dat wil zeggen, het toepassen van bomen, heesters en vaste planten op zo'n manier, dat een natuurlijk effect wordt verkregen. Met veel seizoensdynamiek, gelaagdheid en afwisseling, maar ook met een samenhangend beeld en sfeer. Deze beplantingen zijn dus niet zomaar een verzameling individuen, maar vormen zo een gemeenschap, een samenhangende vegetatie, waarin voor mens en dier veel te (be)leven valt. Welke planten vormen goede buren, en waarom? Welke planten pas ik graag toe en waarom? Hiervan laat ik voorbeelden zien uit diverse projecten, zoals Landgoed Willibrordus, een daktuin in Rotterdam en enkele particuliere tuinen."

Reserveer deze datum alvast in uw agenda. Het belooft weer een mooie avond te worden. Om 19.30 uur gaat de zaal in de Ter Coulsterkerk in Heiloo open en de lezing zal om 20.00 uur.beginnen. Het belooft weer een inspirerende avond te worden.

De favoriete tuinplant van Armanda Mul: de Helleborus Orientalis.

Ik probeer in mijn tuin het hele jaar rond bloeiende planten te hebben en dus kleur. De Helleborus is in die cyclus 1 van de eerste die met haar prachtige bloemen ten tonele verschijnt.

De tuin is aan het eind van het jaar redelijk kaal, de meeste planten hebben zich onder de grond terug getrokken, alles wat boven de grond was, is afgestorven. Buiten is het koud, regenachtig en guur. Het zijn donkere dagen in de winter. Toch loop ik ook dan elke dag een rondje door mijn tuin,…want ik weet,…dat vele schoonheden onder de grond zich klaar maken om spectaculair hun rentree te maken.

En dan ineens is ze er.
Alle kleur lijkt verdwenen
de laatste blaadjes
de eerste sneeuw

Dan laat zij zich zien
kleuren van waterverf
tegen het wit en het grijs.
Een tere kracht
in dit donkere seizoen.

(gedicht van Stien den Braber)

Dit gedicht omschrijft precies wat ik bedoel. Elk jaar ben ik weer blij de Helleborus te zien. Ze herinnert mij eraan dat er altijd kleur is, ook al is het nog zo donker.

In mijn tuin heb ik misschien wel 25 verschillende soorten staan. Van helder wit, zachtgeel, naar zachtroze, donkerroze naar zwart. Enkel bloemige en dubbelbloemige soorten. Allemaal even mooi. Je moet wel je best doen om de prachtige bloemen te bekijken, …eigenlijk zou ze willen dat je op je knieën voor haar gaat. Vele soorten hebben namelijk hangende bloemen, dit zorgt ervoor dat de meeldraden en stampers in de hangende kelk, droog blijven.

De Helleborus is een zelfbestuiver. Dat wil zeggen dat stuifmeel uit de bloem terecht komt op de stempel van dezelfde bloem. Zo wordt zaad gevormd. Mooi geregeld door de natuur, want insecten zoals hommels en bijen, om te helpen bij de bestuiving, zie je in de winter maar weinig.

En dan, in december, januari komen de eerste scheuten weer boven de grond, eerst de bloemen en later het blad. De kleuren helder en fris. Na verloop van tijd vervaagt de kleur een beetje, maar nog altijd zijn ze mooi. Uiteindelijk na een aantal maanden (al ergens in mei) heb je nog steeds plezier van de prachtige zaaddozen.

Uiteindelijk knip ik alle oude bloemstengels af en verwijder ik ook het meeste lelijke blad. Ze krijgt een half jaar rust. Het kleurenspectakel in de tuin is overgenomen door de vele andere vaste planten in mijn tuin. De Helleborus wacht ondertussen geduldig opnieuw op haar beurt en zal wederom de eerste zijn die spectaculair haar prachtige, feeërieke bloemen laat zien.

Ik geef het tuinschepje door aan Helen van den Ende

Het belang van groen

Weekblad Rodi richt zich deze zomer op het belang van groen en zocht mensen die daar inspirerend over kunnen vertellen. Ze kwamen uit bij onze voorzitter, Mercedes. Dat is een kolfje naar haar hand. Het artikel van Mercedes Docter vindt u hier: https://www.rodi.nl/heiloo/304760/tegels-eruit-zorgt-voor-verkoeling-van-de-wijk

 

Hortus Alkmaar

Elke 1e zondag van de maand organiseert de Hortus Alkmaar een ochtendwandeling door de tuin onder leiding van een natuurgids. De rondleiding start om 10.30 uur en duurt ongeveer 1,5 uur.. Een heerlijke wandeling in een nog rustige tuin. Een rondleider die je alle bijzonderheden van dat moment en dat seizoen laat zien. Het maximum aantal deelnemers per gids is 8. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk. Data: zondag 7 augustus, zondag 4 september en  zondag 2 oktober 2022. Zie voor kosten en aanmelden: https://www.hortusalkmaar.nl/agenda/

Beestjesdag

Op zondag 7 augustus is het Beestjesdag speciaal voor kinderen bij Hortus Alkmaar. Beestjes zijn belangrijk voor de biodiversiteit. En de biodiversiteit is uiteindelijk belangrijk voor ons mensen. Daarom is het niet alleen maar leuk, maar ook best goed om wat meer te weten over wat er krioelt in het water en in de composthoop en rondvliegt in de tuin. Ontdek het tijdens deze middag, die leuk is voor kinderen én volwassenen.

Er zijn ‘lessen’ over waterdiertjes en bodemdiertjes, een speurtocht door de tuin met opdrachten. De kinderen mogen hommels aaien en een egeltje of een ander beestje knutselen. Ook hiervoor geldt: meer informatie vindt u op de website van de hortus https://www.hortusalkmaar.nl/agenda/

 

Bloemschikken

Binnenkort start Mercedes met de nieuwe serie van drie bloemschikbijeenkomsten. Deze workshops zullen plaatsvinden in de Ter Coulsterkerk in Heiloo op woensdag 10 en 24 augustus en woensdag 14 september om 13.45 en om 19.45 uur. Kunt u maar een of twee keer? Ook dat valt binnen de mogelijkheden. Alles wordt verzorgd met o.a. een prachtige pot. Tijdens alle workshops wordt hierop gewerkt. Iedere keer weer met materiaal dat bij het seizoen hoort en met verschillende technieken. Meer informatie over de kosten en aanmelden vindt u op onze website: https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/cursussen-workshops/bloemschikken

 

Doe de tuinbodemcheck

Alles wat op aarde leeft heeft een gezonde bodem nodig: planten, dieren, schimmels en bacteriën en ook wij als mens. Minstens een kwart van de biodiversiteit op aarde leeft in de grond. Het samenspel van leven in de bodem zorgt ervoor dat dood materiaal wordt afgebroken en weer wordt omgezet in voedingstoffen. Daarmee is de bodem ontzettend belangrijk voor het bovengrondse leven.

Hoe weet je nou of jouw tuinbodem gezond is? Of dat het misschien beter kan? Je kunt het nu zelf onderzoeken met de tuinbodemcheck. Via onderstaande link kun je zelf testjes uitvoeren. Pak een schep, meetlat en loep en ga aan de slag! In deze flyer staat uitgelegd wat je nodig hebt voor de proefjes en hoe je ze kunt doen. Ook is het mogelijk om een testcase aan te vragen. Doe de tuinbodemcheck! | IVN

Floriade

Twjifelt u om de Floriade te bezoeken in verband met de hoge kosten? Op dit moment zijn er diverse acties om meer publiek te trekken. Zo zijn voor deelnemers van de VriendenLoterij, een partner van de Floriade, kaarten beschikbaar van € 19,-- per persoon. https://www.vriendenloterij.nl/vipkaart/aanbod/floriade-2022. Ook via de ANWB zijn voor dit bedrag kaartjes te kopen https://www.anwb.nl/landvananwb/floriade-expo-2022. Mogelijk zijn er nog meer aantrekkelijke aanbiedingen om de Floriade te bezoeken. De Floriade is open t/m 19 oktober en, zoals in de volkskrant viel te lezen, kan het misschien wel de laatste Floriade zijn.

Moestuinbakken

Bij de kavel van Groei & Bloei op de Floriade staan zelfgemaakte moestuinbakken met werkbeschrijving, zie  https://groei.nl/actueel/nieuws/zelf-moestuinbakken-maken. Nu hebben Anita en Wim Louw uit Castricum een kant en klare moestuinbak over. De afmetingen zijn: 1.20 bij 79 en 30cm. Interesse? Neem contact op met Anita en Wim, geef de bak een nieuw leven en ga lekker aan de slag.

 

Lodewijks Groene Geluk

Tuinman Lodewijk Hoekstra heeft op donderdag 30 juni opnames gemaakt bij het Tiny House van Groei & Bloei op de Floriade. Hij sprak daar met Marleen Schouten en Joke Tjon Akon-Halfhid van de afdeling Almere over 150 jaar Groei & Bloei, het jubileumnummer, het Tiny House, waarom ze vrijwilliger zijn bij Groei & Bloei en veel meer!  
Benieuwd naar het resultaat? Kijk dan op zondag 28 augustus naar het tv-programma Lodewijks Groene Geluk! 

Rabobank Clubactie

Ook dit jaar heeft de Rabobank onze afdeling weer genomineerd voor de Rabobank Clubactie. In de periode 5 t/m 27 september kunt u uw stem op ons uitbrengen. Als u een rekening heeft bij de Rabobank bent u daarvan lid (of kunt u dat eenvoudig worden) en mag u stemmen. U vindt ons onder Groei & Bloei Midden-Kennemerland. Met uw stem generen wij weer wat extra geld voor het vergroenen van onze leefomgeving.

Egels

Niets leuker dan leven in de tuin. Zorg voor een (kleine) doorgang in de heg of schutting. Egels leggen soms hele afstanden af op zoek naar eten. De egel wil graag een wild stukje tuin waar hij voedsel en rust kan vinden. Bladeren zijn prima nestmateriaal en een heerlijke slaapplaats. U kunt 's avonds eten neerzetten in de vorm van kattenvoer (harde brokken, geen zacht voer) en een bakje vers water. De kans is op deze manier groot dat er iedere nacht één of meerdere egels in uw tuin te gast zijn. Ook mijn tuintje weten ze te vinden. 

Heeft u een vijver, leg daar een plankje zo neer dat de egel eruit kan klimmen mocht deze erin vallen en pas op met netten in de tuin (bijvoorbeeld ter bescherming van fruit) maak ze zo strak mogelijk vast en hang ze als het kan een eindje van de grond. Dit voorkomt dat egels er verstrikt in kunnen raken.

NK Tegelwippen

Teller verwijderde tuintegels staat nu op: 986.466

De gemeente Velsen staat bij de middelgrote gemeentes nog steeds op een mooie 4de plek met 13.214 verwijderde tegels.

 

Agenda

6 en 7 augustus Open Tuinenweekend bij De Groene Route en Top in de Kop. Kijk op de websites voor de deelnemers www.degroeneroute.nl en www.topindekop.nl
10 augustus workshop bloemdesign in Heiloo
24 augustus workshop bloemdesign in Heiloo
7 september lezing Arjan Boekel in Heiloo
5 t/m 27 september stemperiode Rabo Club Support 2022
14 september workshop bloemdesign in Heiloo
5 oktober lezing van Cees Verkerk Zintuigentuin in Heiloo
t/m 19 oktober Floriade in Almere
29 oktober lezing Jacqueline van der Kloet in Castricum
16 november lezing K. Dobrowolski in Heiloo 

Foto's
De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van: Arjan Boekel, Mariet Bos, Marc en Geno de By-Neuhuys, Armanda Mul en Wim Louw

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties