Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland september 2022

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

In deze nieuwsbrief vindt u onder andere: Mercedes heeft een mooi project voor Groen Kapitaal, er start weer een cursus tuinontwerp, natuurlijk ook de favoriete plant van een Groei & Bloeister en vergeet niet om woensdagavond 7 september naar de Ter Coulsterkerk in Heiloo te komen voor de inspirerende lezing van tuinarchitect Arjan Boekel. Deze lezing is, zoals gebruikelijk, gratis voor leden van Groei & Bloei maar niet-leden zijn natuurlijk ook van harte welkom. Graag tot ziens!

De Favoriet van Helen van den Ende

Aangezien ik veel schaduw in mijn tuin heb door de schutting en enkele bomen in mijn vrij kleine tuin, trekt mijn oog snel naar schaduw planten.

Zowel de hosta als de varen zijn mijn grote favoriet. Helaas is de hosta ook het lievelingsmaal van de slakken. In plaats van vechten tegen deze vraat monsters, heb ik me voorgenomen om de tuin dan maar te gaan delen met mijn slakken'frenemies' en planten in mijn tuin te zetten waar ze niet zo dol op zijn.

En laat dat nou net de varen zijn.
De varen die mij al jaren enorm intrigeert (in mijn tienerjaren stond mijn slaapkamer ermee vol) en waar ik dol op ben.

Alleen al de start in de lente. De niet winter-groene varens sterven af in het najaar en in het voorjaar zien we het schouwspel van het ontrollen van het blad. Fantastisch om elk jaar weer te mogen meemaken dat ze al rollend hun pracht steeds meer onthullen. Ik heb zelfs een keer een 11 gehaald dankzij dit fenomeen, toen ik de bonusvraag hierover op een tentamen biologie (mijn lievelingsvak) ook goed beantwoordde.

Varens kun je mooi gebruiken om afwisseling in bladvormen in je tuin te krijgen.

Een paar jaar geleden heb ik in Colombia onder de bladeren van een enorme boomvaren gestaan.
In mijn tuin heb ik een varen staan die aan de uiteinden weer gekartelde blaadjes lijkt te hebben. Ik vind dit heel bijzonder om te zien. Net als een tongvaren die juist geen insnijdingen heeft. Wat een enorme verscheidenheid laat de varen toch zien.

Varens behoorden tot de eerste planten op aarde. Er zijn zelfs fossielen gevonden van varens die 400 miljoen jaar oud zijn! Ten tijde van de dinosauriërs waren er veel grote varens. Zoals u weet hebben de dinos niet overleefd, de varens dus wel. Wat een intrigerend gegeven dat de varens van nu zo enorm oud zijn en al zoveel op onze wereld hebben “gezien”.

Bijzonder bij de varen vind ik ook de voortplanting via de sporen. Ze produceren er vele van en je ziet ze altijd prachtig in het gelid liggen onder de bladeren.

Even nog een klein lesje tot slot. Als juf kan ik dat gewoon niet laten.

Varens zijn een groep van vaatplanten, naargelang de classificatie, behorend tot de Pteropsida of tot de Monilophyta. Onder de naam 'varens' worden naast de 'echte varens' ook de eusporangiate varens (de 'varenachtigen') verstaan - waaronder de paardenstaarten, de Psilotopsida met de addertongfamilie, en de Marattiopsida, maar zonder de Lycophyta (wolfsklauwen en biesvarens), die een zustergroep zijn van de varens.

Ik geef het plantschepje door aan Ingeborg Lind.

Over en Uitgeest

Met een gezellige stand opgebouwd en bezet met enthousiaste vrijwilligers is onze afdeling op zaterdag 3 september positief onder de aandacht van de inwoners van Uitgeest gebracht. Wij hebben er twee Groei & Bloeiers bijgekregen. Daar is het ons niet om te doen maar dat is natuurlijk wel heel gezellig.

Groen Kapitaal Noord-Holland in Heiloo

Misschien heeft u het ook gelezen in de krant. Onlangs was er een informatiebijeenkomst in het gebouw van het Noord-Hollands Landschap.
Hier kwamen diverse partijen op uitnodiging in de krant bijeen. De gemeente Heiloo is een best groene gemeente. Toch waren er zo’n 20 belangstellende medeburgers die nog wel een groen initiatief wilden bedenken om daarvoor mensen enthousiast te maken.

Dit paste goed bij onze nieuw op te richten “taskforce groenprojecten”. Degene die zich hiervoor hebben aangemeld wilden ook allemaal deze kans benutten. Leuk om te merken dat veel van de ideeën die er leven gemeenschappelijk kenmerken hebben. Initiatieven die dus ook samengevoegd kunnen worden. Of breder uitgevoerd kunnen worden. Plannen voor extra borders in versteende gebieden, verticaal groen op versteende parkeerplaatsen, miniborders met gevarieerd groen bij de winkelcentra en gevarieerdere heggen en hagen waren een aantal die ik heb onthouden. Ook aandacht voor eetbaar groen, notenbomen, en klein fruit zoals aalbes en kruisbes en fruitbomen in het openbaar groen kwam als suggestie voorbij. De organisatie gaf nog aan dat de opkomst nergens zo hoog is geweest als in Heiloo, dat was een compliment waard. Geldt zowel voor betrokkenheid als de aangedragen ideeën.
Kortom het was een goede en inspirerende avond.

Het gaat nu verder met draagvlak krijgen voor het door jou bedachte plan. Er moeten meerder mensen zijn die je idee steunen. Dan moet je een korte projectbeschrijving maken. En een kostenraming. Daarbij is begeleiding vanuit dit project mogelijk.

Mijn plan is om de vele gemeenschappelijke garagepleinen te vergroenen. Ik zie heel veel voordelen. Als dat mogelijk blijkt is dat een goede stap. Het helpt tegen de warmte die in stenen wordt opgeslagen. En pas langzaam weer verdwijnt. Dit verschijnsel heet hittestress. Het helpt echt als er meer groen geplant wordt op deze tussenliggende muurtjes, verticaal groeiend groen. Klimhortensia, kamperfoelie, hulst, vuurdoorn, eigenlijk alles wat je met snoeien kunt begeleiden.

De voordelen zijn echter veel groter, de plant neemt immers met de wortels water op. De tegels die eruit gaan betekenen minder steen, dus meer grond die water op kan nemen en minder stenen die warmte vasthouden. Het volgende voordeel is dat vogels en insecten een woon- of schuilplaats erbij krijgen. Insecten zijn ook vogelvoer. En dan het oog, dat wil toch ook wat? Want wat geeft meer plezier iets dat groeit en mogelijk ook bloeit of een hoop stenen? Mijn keus valt dan toch echt op groen.

 

Het plan zou nog uitgebreid kunnen worden met groenen daken mits deze constructies een sedumdak kunnen dragen. Dit is een ander kostenplaatje natuurlijk dan wat stenen eruit en groen erin. Maar ook dit dak levert een bijdrage voor het klimaat. Het sedumdak neemt namelijk ook water op en voert dit geleidelijker af. Het is ook mooi als het bloeit. Regenwater kan afgekoppeld worden als er voldoende opnamecapaciteit is in de bodem. Dat is beter dan in de riolering afvoeren. Het is schoon water en kan zo in de bodem infiltreren en helpt dus tegen de verdroging waarvan we in Nederland last hebben. En tenslotte: zonnepanelen op die daken zodat de garages van stroom kunnen worden voorzien. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten.

Ik ben best benieuwd wat u van deze ideeën vindt eigenlijk, vooral als u hiervan gebruik zou willen maken uw reactie kunt u mailen naar benzdocter@icloud.com.
En misschien wilt u ook nog aansluiten bij de werkgroep? Met veel energie kunnen we ook meer doen ik hoor graag van u.

Mercedes Docter, waarnemend voorzitter

Bloemdesign

Woensdag 14 september is er een workshop bloemdesign. Op een prachtige pot zal onder begeleiding van Mercedes Docter met een speciale techniek een mooi arrangement gemaakt worden. Voor al het materiaal wordt gezorgd. De workshop wordt gehouden om 13.45 en om 19.45 uur in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 in Heiloo. Voor aanmelden en informatie: benzdocter@icloud.com

 

Vrijwilligersuitje

In verband met Corona kon het vrijwilligeruitje de afgelopen 2 jaar niet plaatsvinden. Gelukkig was het dit jaar, het jaar van ons 60 jarig jubileum, wel mogelijk. En we hebben dit dan ook op een bijzondere manier gevierd. 

We zijn met een gezellige groep van bijna 50 mensen een hele dag op pad geweest. Door Anke van Kruyssen was een mooi, afwisselend programma samengesteld. Met cultuur, natuur en mooie tuinen en de dag werd afgesloten met een heerlijk boottochtje over de Vecht. Ook hier viel vanaf het water veel te genieten. 

Voor verschillene functies zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers. Wilt u ook vrijwilligerswerk doen voor onze vereniging, neem dan contact op met een van onze bestuursleden via onze website (www.groei.nl)

Cursus tuinontwerpen najaar 2022

Wist u dat een tuin groter lijkt als je gebruik maakt van schuine lijnen? En dat hogere beplanting in het midden een tuin meer diepte geeft en spannender maakt? Dit en veel andere ontwerpaspecten komen aan de orde in onze cursus tuinontwerpen. In de afgelopen jaren hebben veel cursisten deze cursus met succes en plezier gevolgd.

Het uitgangspunt bij deze cursus is, dat de deelnemers tijdens de cursus een ontwerptekening voor hun eigen tuin of een gedeelte daarvan maken.  Aan het eind van de cursus heeft u dan een ontwerp waar u zelf mee aan de slag kunt of dat u door een hovenier kunt laten uitvoeren. De docenten Bart Korf en Marnette Vroegop geven presentaties, instructies en opdrachten, waaraan tijdens de lessen en thuis wordt gewerkt. 
Het uitgangspunt bij deze cursus is dat de deelnemers een ontwerptekening voor hun eigen tuin, of een gedeelte daarvan, maken. Er is uiteraard veel gelegenheid voor vragen en overleg en ook is er tegen het einde van de cursus een “spreekuur”. De cursus bestaat uit zes lessen, en u moet rekening houden met huiswerk. Aan het eind van de cursus heeft u dan een ontwerp waar u zelf mee aan de slag kunt of dat u door een hovenier kunt laten uitvoeren

In deze cursus tuinontwerpen gaat het vooral om de ruimtelijke indeling van de tuin (paden, terrassen, beplantingsvakken, gazon, hagen en bomen, etc.). De planten zelf, met bloemkleuren, bloeitijden, bloem- en bladvormen, enzovoort  komen aan de orde in een andere cursus (beplantingsplan), die waarschijnlijk voorjaar 2023 weer wordt gehouden.

De cursusdata: dinsdagavond 4, 11 en 25 oktober en 1, 8 en 22 november, 19.30 – 21.30 uur,
Locatie:             Het Trefpunt, Abraham du Boishof  2, 1852 EZ - Heiloo
Kosten:             € 65.- voor leden van KMTP Groei en Bloei, € 75.- voor niet-leden
Materiaal:          wij zorgen voor tekenplankjes en speciaal papier, maar u dient zelf over potlood, pen, gum, plakband, liniaal, kleurpotloden en evt. ook een passer te beschikken.

U kunt zich (bij voorkeur per mail) voor 25 september a.s. aanmelden bij Bart Korf o.v.v. uw naam, adres, telefoonnummer en of u lid bent. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een uitnodiging om het cursusgeld over te maken op bankrekening NL03RABO0336454589  t.n.v. penningmeester Groei en Bloei Midden-Kennemerland. Het maximum aantal deelnemers is 10 personen.

Nadere informatie en aanmelding bij Bart Korf: bkorf.1@kpnmail.nl 

 

Opruimers

Het valt mij op: ik zie dit jaar meer wespen dan andere jaren maar heb er gelukkig (nog) geen last van. Onderstaand een paar handige tips wanneer de wespen wel vervelend worden om ze te verjagen. 
Effectief is de plantenspuit gevuld met water. De wespen denken dan dat het regent en zullen teruggaan naar hun nest.

Wespen zijn erg gevoelig voor geuren. Met een vaasje met een takje van citroengras, geranium, rozemarijn, bergthee, lavendel, salie, groene munt, of deze planten in je tuin vlakbij je terras worden wespen op afstand gehouden. Ook bakjes op de tuintafel met azijn, wierook of een geurkaars willen helpen. Wespen houden ook niet van wind.

De wesp heeft ook positieve eigenschappen. Zij zorgt voor evenwicht in de natuur door allerlei levende of dode insecten en kadavers van kleine dieren op te eten. Daarnaast zijn wespen belangrijk als bestuiver, vooral in de nazomer, wanneer ze geen larven hoeven te voeden met dierlijk eiwit en op zoek gaan naar zoetigheid in de bloemetjes. Ook fijn om je te realiseren dat een wesp elk uur tenminste één slachtoffer maken. Dus weer een mug minder.

Klik voor het volledige artikel op https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/hoe-verjaag-je-wespen-op-een-diervriendelijke-manier/

Rabobank Clubactie

In de periode 5 t/m 27 september kunt u uw stem op ons uitbrengen. Als u een rekening heeft bij de Rabobank bent u daarvan lid en ontvangt u bericht met een unieke code en een link naar de stemsite van de Rabobank clubactie. Ieder lid heeft 3 stemmen om te verdelen. Wij zouden het erg op prijs stellen als u een van die stemmen aan ons gunt. Met uw stem generen wij weer wat extra geld voor het vergroenen van onze leefomgeving. U vindt ons onder Groei & Bloei Midden-Kennemerland.
Heeft u vragen over Rabo ClubSupport, het lidmaatschap of het aanmelden als lid bij de Rabobank kijk dan op www.rabo-clubsupport.nl

Groene Monumentendagen op 10 en 11 september
Op 10 en 11 september zijn er weer de Open Monumentendagen, één van de grootste jaarlijkse culturele evenementen in Nederland. Het thema voor 2022 is ‘Duurzaamheid’. Ook de Nederlandse Tuinenstichting laat zich zien tijdens deze dagen, door aandacht te vragen voor Groene Monumenten. Zeker nu de klimaatverandering doorzet en de monocultuur in landschap en tuinen oprukt is het belangrijk om onze groene monumenten te beschermen en de kennis daarover te vergroten.

Er zijn 42 monumentale tuinen bereid gevonden om dit weekend, of één van de twee dagen, open te zijn voor het publiek. Een overzicht van de parken en tuinen die op 11 en/of 12 september open zijn, staat op de NTs-website.

Muziektuinfestival 
Op zondag 11 september stellen diverse muziekminnende Castricummers hun tuin ter beschikking om bezoekers en bands samen te brengen. Ook bij Wim en Anita Louwen aan de Kievit 6 wordt muziek gemaakt. De optredens duren plm 40 minuten en daarna is er tijd om naar een andere tuin te fietsen. Het is een divers aanbod aan muziekgenres.  Het festival is gratis en u hoeft niet te reserveren, een vrijwillige bijdrage voor de muziekanten wordt op prijs gesteld. Het programma vindt u op: https://muziektuinen.nl/.

Het vergeten plantseizoen

Onterecht. Misschien is dit ook wel het beste seizoen om te planten. De grond is nog goed warm van de zomer, hierdoor kunnen de tuinplanten vóór de winter al aanslaan.

In Nederland valt er nogal wat regen in de herfst, waardoor we zelf geen (of veel minder) water hoeven te geven en – ook niet onbelangrijk – het planten van vaste planten is goed te combineren met het planten van voorjaarsbloembollen. Daarom organiseren wij voor het eerst het Vergeten Plantseizoen op zaterdag 1 oktober a.s. in de tuin van Cees Louwe, Kapelweg 70 in Limmen. Onze kwekers zijn al hard bezig met opkweken van planten, bomen en struiken. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Kijk- en Luistertips

Leuke Podcast: Groene oren van Staatsbosbeheer. Er worden interviews met planten, bomen en dieren uitgezonden. Luister bijvoorbeeld wat het Fluitenkruid (Brigitte Kaandorp) te vertellen heeft over haarzelf.

 

NK Tegelwippen

Teller verwijderde tuintegels staat nu op: 1.117.823

De gemeente Velsen is bij middelgrote gemeentes gestegen naar een 3de plek! Bij de kleine gemeentes is Heemskerk gedaald en staat op een 16de plaats.

 

Agenda

7 september lezing Arjan Boekel in Heiloo
5 t/m 27 september stemperiode Rabo Club Support 2022
14 september workshop bloemdesign in Heiloo 
1 oktober plantjesmarkt Vergeten Plantseizoen in Limmen
5 oktober lezing van Cees Verkerk Zintuigentuin in Heiloo
t/m 19 oktober Floriade in Almere
29 oktober lezing Jacqueline van der Kloet heeft zich ivm ziekte van haar echtgenoot helaas afgemeld. Wij zijn op zoek naar een goede vervanger voor deze avond. 
16 november lezing K. Dobrowolski in Heiloo 

Foto's
De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van:  Mariet Bos, Marc en Geno de By-Neuhuys, Helen van de Ende, Hans Krijnen

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties