Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

In deze nieuwsbrief aandacht voor activiteiten die op korte termijn zullen plaatsvinden: te weten de plantjesmarkt voor het vergeten plantseizoen op zaterdag 1 oktober, de lezing van Cees Verkerke van de Zintuigentuin op woensdagavond 5 oktober. De favoriet is van Ingeborg: het is een bijzondere boom afkomstig uit een vergeethoekje.

Het is herfst. Tussen de buien door is het prachtig fiets- en wandelweer. Een mooi moment om op pad te gaan met de bomenroute, samengesteld door een Groei & Bloeier. De route kunt u hier downloaden: https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info/bomenroute-door-heiloo.  Let onderweg wel op vallende eikels want die zijn bijzonder groot dit jaar.

 

De Favoriet van Ingeborg Lind

Sinds een paar jaar ben ik lid van de Groei & Bloei, met veel plezier!

Inmiddels kan ik redelijk wat soorten onderscheiden, mede door mijn tuinclubvrienden. En nu zal ik wat vertellen over hoe het gekomen is dat ik zo gek ben op de Cercis (Judasboom).

Ten eerste ben ik sowieso fan geworden van planten die afkomstig zijn van de vlinderbloemfamilie. Het soort bloem spreekt mij aan.
Verder zijn wij met het gezin precies een jaar geleden verhuisd van Heiloo (zandgrond) naar Waarland en nu, dus echte klei, maar een heerlijke grote tuin.

Ik hou er ook van om kleine ietwat zielige boompjes/plantjes die in zo’n vergeethoekje staan te concurreren bij soortgenoten in zo’n prachtig groot tuincentrum, juist deze, mee te nemen voor een leuk prijsje en proberen of ze toch zin hebben om in mijn tuin te aarden. Zo ook met het Judasboompje. En het werd wat! We hebben hem wat in model gezet met paaltjes, ijzerdraad, bamboestokken etc. Er kwamen het volgende jaar al prachtige knalroze bloemetjes. Zo bijzonder, direct uit de tak! Zoiets had ik nog nooit gezien. Daarna pas het blad. Ik werd er blij van! Dus ja, bij de verhuizing heb ik uiteraard geprobeerd heel voorzichtig om het boompje eruit te scheppen: op naar een nieuw plekkie 20 km verderop. Mooi maar helaas, ik was veel te woest en enthousiast met de schep. Het miniboompje knakte…. vlak boven de grond. Ik kon wel huilen!

Bij ons nieuwe huis wilde ik toch wel weer graag een nieuwe, dus op zoek. Laat er nu weer net een klein boompje helemaal achteraan in het rijtje mij direct weer aanspreken. Mocht wat goedkoper mee, want het was toch een kleine kans dat hij het zou blijven doen, zei de kenner. Maar toch geprobeerd. Weer aan een paaltje, beetje in de touwen vastgezet. Het werd voorjaar en ja, daar kwamen de eerste kleine tekenen van overleving en.… we werden beloond met prachtige roze bloemetjes. Wat was ik blij! Ik zag dit toch als een kleine troost en ben dankbaar en supertrots op dit boompje als ik zo mijn rondje door de tuin loop.

Dus misschien een tip voor de lezer: werp soms een blik in het tuincentrum bij het “vergeet hoekje”, soms kan het tot iets bijzonder leuks leiden.

Ik geef het schepje door aan Petra Bakker.

Lezing Cees Verkerke Zintuigentuin

Op woensdagavond 5 oktober zal Cees Verkerke bij onze afdeling een lezing verzorgen over zijn een hectare grote prachtige tuin in Heerhugowaard. In zijn tuin valt veel te (be)leven. Hij heeft een jaloersmakende lijst met vogels die zijn tuin bezoeken maar er huppelen ook weleens haasjes door zijn tuin. Cees heeft ook een hoekje gereserveerd voor aanwaaiers. Daarvan kan hij erg genieten en hij wordt regelmatig verrast door wat er ontstaat. 
Ook buiten zijn eigen oase is Cees bezig met groen. Hij is voorzitter van de participatieraad van de Waarderhout en breekt een lans voor biodiversiteit. Hij loopt elke dag wel tegen een verhaaltje aan en schrijft die op voor het Nieuwsblad Dijk en Waard. Het belooft een inspirerende avond te worden.

De deur gaat om 19.30 uur open en ook niet-leden zijn natuurlijk van harte welkom. Voor hen geldt wel een bijdrage van € 4,--

Wandeldagboeken

De natuurkenner Jac. P. Thijsse (1865‒1945) geldt als een fenomeen. Behalve als voorvechter van de natuurbescherming in Nederland werd hij beroemd dankzij de Verkadealbums en vele andere publicaties waarmee hij op originele wijze de aandacht vestigde op de natuur. Dat Thijsse ook een dagboek bijhield is nauwelijks bekend. De dagboeken van Thijsse zijn echte natuurdagboeken. Anders dan een ‘gewoon’ dagboek gaan ze niet over de dagelijkse beslommeringen, maar over de planten en dieren die Thijsse op zijn wandelingen waarneemt en waarover hij met smaak en literair talent weet te vertellen. Zijn waarnemingen vult hij aan met opmerkingen over het weer en het omringende landschap.

Met ‘Nu ga ik er eens op uit’ verschijnen de oudste natuurdagboeken van Nederland voor het eerst in druk. Deze uitgave is zeer rijk geïllustreerd met Thijsses eigen tekeningen, en met het prachtige beeldmateriaal dat we kennen uit de Verkadealbums en andere boeken van Thijsse.

Marga Coesel  is met dit boek genomineerd voor de Jan Wolkersprijs

Het vergeten plantseizoen.

Zaterdag 1 oktober van 11.00 tot 14.00 uur is er een plant- en stekmarkt in de tuin van Cees Louwe aan de Kapelweg 70 in Limmen. De kwekers van Groei & Bloei zorgen weer voor een leuk aanbod. Zo zijn er onder andere verkrijgbaar: Asters van Annemarie, Nerines van Niek en Mottenkruid van Mercedes, maar ook Aardbeienplantjes, Acanthus, Bergenia C purperea, Camassia;s, Campanula Carex, Ceratostigma plumbaginoides, Citroen melisse, Cornus Sanguina, Corydales, wilde crocusbolletjes, Daglelies, Digitalis, Mirte Communis, Kamerlinde, Mottenkruid, grote Nerines in pot, Persicaria variagianna Filomorfis, Phlomis, Primula's, Rudbeckia fulgida Goldsturm, Saxifrage, Taxus en nog veel meer. 
Het najaar is een prima seizoen om veranderingen in de tuin uit te voeren.

 

 

Planten roepen bacteriën op

Een plant communiceert met bacteriën in de bodem en kan goedaardige micro-organismen oproepen. Met onderzoek hiernaar is Corné Pieterse één van de winnaars van de NWO-Spinozapremie 2022 geworden. In mei van dit jaar gaf spreker Romke van de Kaa bij onze afdeling hierover al een interessante lezing. 

In 1 gram aarde zitten al gauw een miljard bacteriën. Ziekmakende bacteriën, maar ook veel nuttige. Plantenwortels kunnen met het uitscheiden van stoffen goedaardige bacteriën in de bodem oproepen. Deze kunnen vervolgens de plant helpen door het immuunsysteem van de plant te versterken of te helpen bij het opnemen van voedingstoffen. “Een plant vraagt om hulp van de microbiële gemeenschap in de bodem om ervoor te zorgen dat de juiste bacteriën op de wortels groeien, zodat die plant daarvan kan profiteren” vat Corné samen. 

Planten zouden bijvoorbeeld weerbaarder gemaakt kunnen worden tegen externe invloeden door ze de juiste bacteriën mee te geven. Dit zou volgens Corné kunnen door bijvoorbeeld zaden te coaten met goedaardige micro-organismen. De net uitgekomen wortels worden dan direct gekoloniseerd, “waardoor dat plantje meteen een voordeel heeft van de micro-organismen die hij normaal gesproken eerst om zich heen moet verzamelen”.  

Op onderstaande link is het gesprek met Corné zoals dat op 17 juli tijdens de uitzending van Vroege Vogels is uitgezonden, terug te luisteren.

https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/corne-pieterse-wint-spinozapremie-met-planten-die-bacterien-optrommelen

Demonstratie Dini Holtrop

Op donderdag 20 oktober 2022 organiseert afdeling Alkmaar van Groei & Bloei een bloemschikdemonstratie deze wordt verzorgd door Dini Holtrop. Dini is meervoudig Nederlands kampioen bloemschikken, actief op sociale media en werkt graag met materialen uit haar mooie tuin. Mercedes, onze bloemschikdocente, is heel enthousiast over Dini en heeft zich al aangemeld.

De kosten bedrage €17.50 voor leden (pasje mee) en €20 voor niet-Groei & Bloei leden. Dit is inclusief een drankje in de pauze.
Wilt u deze demonstratie ook bijwonen, dan dient u zich van tevoren aan te melden. Doe het snel want vol is vol info@alkmaar.groei.nl.

Locatie: Vrij Zijn Theater, Mme Curiestraat 2a Alkmaar/Oudorp

Cursus tuinontwerpen najaar 2022

Helaas zijn er te weinig aanmeldingen om deze cursus dit najaar door te laten gaan. Mogelijk zal de cursus tuinontwerp in het voorjaar 2023 weer worden gehouden. U kunt nu alvast bij een van de docenten, Bart Korf, aangegeven dat u daar belangstelling voor heeft. Dan ontvangt u te zijner tijd bericht over de nieuwe cursusdata bkorf.1@kpnmail.nl 

Floriade

De laatste weken van de Floriade breken aan. Nog niet bezocht? Dan is nu de kans. Ik ben van de zomer al een keer geweest, maar ben heel benieuwd hoe het er nu in de herfst na al die flinke regenbuien, bijstaat. De Floriade is open tot 19 oktober. De ANWB biedt kaartjes aan voor 14,50 voor volwassenen en voor kinderen 9,50. Er zijn vast meer aanbieder. Het loont om even rond te kijken. 

 

 

Liefhebberstuin uit Heiloo

In de laatste Groei & Bloei wordt in de rubriek Liefhebberstuin de tuin van Julian en Joke de Groot woonachtig in Heiloo behandeld. Julian is al een aantal jaren een zeer betrokken vrijwilliger bij onze afdeling: hij is verantwoordelijk voor de ledenadministratie.

De tuin van Julian en Joke heeft een goed geraamte met bijzondere bomen en struiken (soms een kleine verzameling zoals bij de Gelderse roos). Belangrijk vinden zij dat de juiste plant op de juiste plaats staat en het bij voorkeur een bijzondere variëteit is zonder dat het een rariteitenkabinet wordt. Dat levert een tuin op waarin je steeds weer wat nieuws ziet en de bomen en struiken een verhaal hebben. Ook vertelt Julian dat de tuin je dwingt om de natuur te volgen en je plannen, wensen en ideeën aan te passen aan de groei van de bomen en planten in je tuin. Julian is ook een begenadigd fotograaf. De foto van de Cornus Kousa China girl is van zijn hand.
 

Gemeente Heiloo en het NK Tegelwippen

Bij extreme hitte of hevige neerslag zorgen de stenen in onze omgeving voor extra problemen: het koelt niet voldoende af en water kan niet goed wegstromen. Om zoveel mogelijk tegels in tuinen te vervangen door groen, ondersteunt de gemeente Heiloo het NK Tegelwippen. Wanneer u tegels in uw tuin vervangt door planten, krijgt u van de gemeente een zakje botanische bloembollen en worden de tegels op 4 oktober bij u opgehaald.

Er is beperkt ruimte om deel te kunnen nemen aan deze ophaalservice, dus meld u snel aan. U kunt de tegels de dag voor de ophaaldag vanaf 16.00 uur op de locatie klaarzetten. Maakt u vooraf nog even een foto? Dan komt er in het voorjaar een medewerker van de gemeente bij u langs om te zien hoe groen uw tuin is geworden. Hier kunt u zich aanmelden: https://www.heiloo.nl/nieuws/tegels-vervangen-door-groen

Jubileumtulp 150 jarig jubileum

In het kader van het 150 jarig jubileum is er een nieuwe triumphtulp gelanceerd. De ‘Groei & Bloei 150’ met een zacht oranje, zalmachtige kleur. De bloemblaadjes ontvouwen zich tijdens de bloeitijd in de tuin (april-mei) maximaal. Ze hebben dan een diameter van  8 cm. Aan de steel (60 cm) zit heldergroen, opstaand blad. De nieuwe bloem is voortgekomen uit een kruising van Tulipa ‘Aafke’ en Tulipa ‘Holland Queen’. Het veredelingsproces van Tulipa ‘Groei & Bloei 150’ door Holland Bolroy Market uit Heiloo heeft 18 jaar geduurd. De nieuwe tulp is geschikt voor toepassing in de tuin en als snijbloem.
Bestellen kan via Groei & Bloei landelijk: https://groei.nl/actueel/nieuws/groei-bloei-jubileumtulp-nu-te-koop
Let op want de bezorgkosten zijn aan de forse kant, maar misschien kunt u samen met iemand bestellen.

Kijk- en Luistertips

Vroege vogels is een informatief programma bij BNN-VARA over natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland.
Bij de radio-uitzendingen op zondagochtend van 07.00 - 10.00 uur is er iedere week een andere columnist. 
Vroege Vogels TV heeft uitzending op vrijdagavond. Via onder andere Uitzending gemist is dit terug te kijken.

Podcasts met verhalen over verschillende planten en bomen. https://podcastluisteren.nl/ep/Plantenverhalen-Tips

NK Tegelwippen

Teller verwijderde tuintegels staat nu op: 1.483.681
De gemeente Velsen is bij middelgrote gemeentes terug naar een 4de plek. Bij de kleine gemeentes staat Uitgeest op de 10de, Beverwijk op een 14de, Castricum op een 18de, Heemskerk op een 20ste en Heiloo op de 41ste plaats. Mogelijk stijgt Heiloo nog want deze gemeente haalt op 4 oktober tegels op en wil zo een inhaalslag maken zoals Annemiek van Vleuten afgelopen weekend.

 

 

Agenda

1 oktober plantjesmarkt Vergeten Plantseizoen in Limmen
5 oktober lezing van Cees Verkerk Zintuigentuin in Heiloo
t/m 19 oktober Floriade in Almere
27 oktober lezing L. Hoekstra in Heiloo
16 november lezing K. Dobrowolski in Heiloo 

Foto's
De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van: Mariet Bos, Julian de Groot, Ingeborg Lind, Geno de By-Neuhuys en Cees Verkerke

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties