Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland november - december 2022

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Een tweede nieuwsbrief in november. Er is nog veel informatie om te delen, te beginnen met de laatste lezing in ons jubileumjaar: een prachtige lezing over de Tulp op woensdagavond 16 november. Zeer geschikt voor liefhebbers van kunst. Wie trakteert u op deze mooie avond? Verder natuurlijk De favoriet, het verslag van een oogstfeest en een leuke uitdaging.

De Tulp

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken. Hij is vrijwilliger bij het COC Amsterdam en werd in 2019 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Waar gaat de lezing over? 
Krzysztof: 'Tulpen zijn een top drie associatie met Nederland. Geen wonder. Elk voorjaar kleurt een deel van het land in (bijna) alle kleuren, miljoenen toeristen bezoeken de Keukenhof en de bollenvelden en ons officiële internationale logo is een oranje tulp. In deze lezing zult u zien hoe het onderwerp zich in de beeldende kunst heeft ontwikkeld en wat de tulp in de kunst zoal betekent en betekend heeft. Sinds de introductie van de bloem in de laatste jaren van de zestiende eeuw heeft die namelijk tal van symboliek gekregen: van rijkdom tot hebzucht en van een religieuze tot heel profane betekenis. Wij laten u al deze betekenissen zien en ja, ook 'De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp' zal de revue passeren. Hij heette namelijk niet zomaar Tulp. U zult ook zien wie voor het eerst tulpenvelden als onderwerp van schilderijen nam. Verrassing: dat was geen Nederlandse kunstenaar.'

De lezing wordt gehouden op woensdag 16 november in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 in Heiloo. De zaal is om 19.30 uur open en de lezing start om 20.00 uur. Gratis toegang voor leden van Groei & Bloei maar niet-leden zijn van harte welkom. De entreeprijs voor niet-leden is € 4,00

De Favoriet van Gerda Sirre

Daar heb ik wel even over na moeten denken, want dat viel me tegen, dat ik er niet gelijk één voor ogen had. Ik vind nl. zoveel mooi en dat is ook goed te zien in onze tuin! Één kakkefonie van allerlei kleuren en vormen, mede mogelijk gemaakt, door een vriendin van mij die een kwekerij runt, van haar krijg ik vaak planten waarvan ik moet zeggen, hoe of ze het doen op ons zandgrondje. Dus geen strakke borders en ook niet op kleur omdat dat gewoonweg niet lukt, ha ha!
Wij wonen 32 jaar in ons huis en 25 jaar geleden konden we er een stuk grond bijkopen. Om de kosten te drukken hebben we er eerst één grasveld van gemaakt en er beetje bij beetje vorm aan gegeven. Eén ding wist ik zeker, ik wilde rozen, veel rozen! En dat is meteen het antwoord op de vraag, rozen dus! Onze dochter heet natuurlijk niet voor niets Rosalie. Ik heb er vele, struik/klim/stam/oude /nieuwe, van geen één plant heb ik zoveel soorten.

Maar als er één struik is die vaak niet aan de verwachtingen voldoet dan is het wel de roos, vooral bij ons op klapzand! De roos heeft saai blad en een onelegante groeiwijze, veelal hebben ze de bekende ziektes, zoals sterreroet en als je in het voorjaar denkt, dit keer gaat het me lukken (met al die mest die je hebt gegeven) kom je weer van een koude kermis thuis want iets later in het jaar is er dan alweer zoveel blad afgevallen dat sommige rozen alweer zo kaal zijn als een luis! 

Waarom is het dan toch mijn favoriet? 
Ongetwijfeld de bloei, van knop naar bloem, elke dag een beetje meer open, zo fascinerend en dan die geur…..heerlijk! Ik ken geen andere plant die ik zo mooi vind in het hele proces, tot de afgevallen bloemblaadjes aan toe.

Een paar soorten wil ik met jullie delen.Met de nodige aandacht zijn deze zeker de moeite waard, ook op zandgrond! 
Als eerste de Bonica - een rose tros roos 
Westland - heeft een prachtige oranje kleur
Zephirine droughin - een doornloze klimroos
Margret merril - een klassieke roomkleur met geur
Paul’s scarlet - rode klimroos, de sterkste die ik ken
For your eyes only (persica) - 2 kleuren rood
En als laatste en misschien wel de mooiste: de botanische roos Rosa Glauca.In alle eenvoud een enkele kleinbloemige rose roos met prachtig blauw groen blad waar de bijen goed bij de meeldraden kunnen en sierlijke bottels heeft in de herfst. Een Topper!

Ik geef het schepje door aan: Coby Kroese

Kerstworkshops

De kerstworkshops zijn bijna volgeboekt. Er zijn nog een paar plekjes beschikbaar op dinsdagavond 13 december bij Kerst de Luxe en op woensdagmiddag 14 december bij de Kerstworkshop. Voor alle workshops geldt dat er met verse bloemen die geselecteerd zijn op hun goede houdbaarheid en kerstaccessoires gewerkt gaat worden. U gaat een stuk onder deskundige begeleiding maken dat u zelf mooi vindt.
Meer informatie over deze workshops vindt u hier https://midden-kennemerland.groei.nl/home

 

 

De herfst laat je soms verrassen.Ook in november beginnen sommige planten te bloeien zoals in de minivijver van Jan Willem en Louise: Hesperantha, Schizostylis coccinea 'Mrs hegarty'

Hortus Alkmaar ook in de winter open

In de winter is de hortus minder kleurrijk dan in juni, maar wel een bezoekje waard.
Winterse openingstijden: 
1 november 2022 t/m 20 maart 2023:dinsdag t/m donderdag open 10.00 – 16.00 uur
muv  23 december 2022 t/m 9 januari 2023. In deze periode is de Hortus gesloten.

Een kopje koffie of thee is altijd te krijgen, maar het Kascafé is van 1 november 2022 t/m 20 maart 2023 beperkt geopend (eventueel wel op afspraak voor groepen). De tuin is grotendeels rolstoeltoegankelijk. Honden niet toegestaan, hulphonden uitgezonderd.

Bestuurslid Groei & Bloei
Voor de afdeling Midden-Kennemerland

  • Heb je groen hart en een passie voor tuinieren?
  • Heb je feeling met de regio, van Velsen-Noord t/m Heiloo?
  • Ben je sociaal en ga je graag met verschillende type mensen om?
  • Word je enthousiast van groene activiteiten?
  • Vertel je graag over het nut van vergroening en het belang van biodiversiteit?
  • Vind je het leuk om kennis over de natuur te delen, en te ontvangen?

“Bij Groei & Bloei heerst een familiegevoel. Het voelt als thuiskomen”

Over Groei & Bloei
Van bollenplantacties tot tuinclubs en van stekjesmarkten tot bloemschikken, Groei & Bloei is een sociale en actieve tuinvereniging waar iedereen welkom is. Bij de vele activiteiten en clubs ontmoeten mensen met dezelfde groene passie elkaar. Het delen van een interesse is leerzaam en leuk!

Bestuurslid bij Groei & Bloei
Groei & Bloei Midden-Kennemerland bestaat uit een grote groep enthousiaste vrijwilligers; het bestuur staat aan het roer, maar hoeft het zeker niet alleen te doen! Onze vereniging bestaat uit een diversiteit aan mensen, die toch samen aanvoelt als een familie. We staan altijd open voor nieuwe groen-initiatieven.

Nog wat feiten
+ Nieuwe leden zijn altijd welkom. Bij de ledenwerving richten we ons op een brede leeftijdsgroep
+ Groei & Bloei Midden-Kennemerland heeft een gezonde financiële situatie
+ De huidige vacature is voor een of meerdere bestuursleden. Bij interesse is er een mogelijkheid door te stromen naar de functie van voorzitter
+ Als bestuurslid worden de door jou voor de vereniging gemaakte onkosten vergoed

We horen graag van je! 
Beschik jij over een helikopterview en kun je zorgen voor verbinding? Dan ben jij de aanwinst die we zoeken! We komen graag kennismaken. Spreek ons aan tijdens een van onze activiteiten of neem contact op met Mercedes Docter via 06 5012 3521 of benzdocter@icloud.com    

Jubileumtulp 150 jarig jubileum

De nieuwe tulp, speciaal ontwikkeld voor het 150 jarig jubileum van Groei & Bloei is geschikt voor toepassing in de tuin en als snijbloem. U kunt hier de tulpen bestellen: https://groei.nl/actueel/nieuws/groei-bloei-jubileumtulp-nu-te-koop

Oogstfeest

Het is volop herfst dus grijpen Opa en Oma hun kans om iets leuks te doen, ze organiseren een oogstfeestje rondom Sint Michael op 29 september. Een paar dagen later staan ze allemaal al vroeg te popelen om het feestje te vieren. Oma heeft alvast een hoekje vrijgemaakt om een prachtige herfsttafel te kunnen maken en met zoveel moois in de tuin komt dat vast goed. 
We beginnen met thee en appeltaart en daarna gaan we naar buiten om de appels te oogsten. Nog 2 bomen hangen vol, de rest hadden Opa en Oma al geplukt. Eerst laat Oma zien hoe je kan weten of een appel rijp is: je tilt de appel een klein stukje op, draait hem om en als hij los laat kan hij geoogst worden. Niet trekken dus. Om de beurt klauteren de Kleine man en Mini zusje op de ladder en plukken de bomen kaal. Hun wangen net zo rood als de wilde wingerd op de achtergrond. Het is echt feest, we hebben emmers en kruiwagens vol. 
Dan is het tijd voor limonade en een mooi verhaal. Gezellig kruipen ze op schoot als Oma voorleest over de herfst. Ondertussen vullen de Kleine man en Mini zus het verhaal aan met alles wat ze er nog meer over weten. Daar kunnen en gaan we dus mooie knutsels over maken. De keuken verandert in een gezellig atelier en zoetjesaan wordt de muur volgeplakt met nieuwe werkjes.

Dan is het tijd om weer lekker naar buiten te gaan en moois te verzamelen. We hebben kastanjebolsters, walnoten, mispels en eikeltjes lans de weg en de mooiste gekleurde bladeren en herfstbloemen in de tuin. En dan gebeurt er iets spannends: de Kleine man heeft de bloemen van de Monnikskap geplukt. Hij vond ze zo mooi!. Als oma ze krijgt, zegt ze net een beetje te snel: “gauw je handen wassen want die plant is giftig”. Kleine man schrikt ervan, Oma ook. Met tranen in onze ogen gaan we handen wassen, wel 2 keer voor de zekerheid.

Gelukkig komt Oma op het verhaal van giftige planten, die soms gebruikt worden als medicijn. De Kleine man herkent dat gelijk en zegt: “Oma dat doen ze ook bij slangengif”. Gerustgesteld doen we de Monnikskap in een apart vaasje en gaan buiten verder met onze zoektocht naar de mooiste herfstbladeren. Mini zus legt af en toe iets terug in de tuin omdat het niet mooi vindt. Iedereen vindt dat prima. “Dan is het toch gewoon voor de beestjes”. Uiteindelijk gaan Kleine man en Mini zus met een tas vol mooie spullen de herfsttafel versieren. Ze hebben mooie bessen, bloemen, bladeren en vruchten uit de tuin geplukt en samen met de geknutselde paddenstoelen, egels en eekhoorntjes is het nu een echte feesttafel geworden. En daar hoort natuurlijk iets lekkers bij: Appelpannenkoeken. Samen maken we beslag. Opa bakt en gooit ze zo hoog mogelijk in de lucht. Wij trommelen ondertussen op tafel en roepen vrolijk PANNENKOEKEN, PANNENKOEKEN. Het feest is compleet! En zo ontzettend leuk, dat vieren we volgend jaar gewoon weer.

Jolanda Mooij

Klimop en goud

Wil je de merel - en andere vogels zoals de zanglijster, roodborst, winterkoning en heggenmus - in je tuin helpen? Dat kan goed met een struikklimop. Je plant hem tegen je gevel, schuurtje, hek of schutting, of je gebruikt 'm als bodembedekker. Luister ook naar de podcast van Rob Buiter: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/jaar-van-de-merel?

Op onze website staan ook veel handige, interessante tips en artikelen bijvoorbeeld een mooie verwerking voor het afgevallen blad: https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info/goud

 

 

 

(Tuin)agenda Groei & Bloei 2023

De bekende en gebruiksvriendelijke Groei & Bloei agenda is weer verkrijgbaar. Wij hebben er een paar op voorraad. In de winkel kost deze agenda € 14,95 maar via ons slechts  € 10,95. De agenda's liggen bij de komende lezing op onze PR-tafel. 

NK Tegelwippen

Op 31 oktober is het NK Tegelwippen geëindigd met 2.818.011 verwijderde tegels in Nederland.
Bij de middelgrote gemeente is Velsen 6de geworden en bij de kleine gemeentes is de stand: Heemskerk 10de, Beverwijk 16de, Uitgeest 17de, Castricum 20ste en Heiloo 38ste . 

Agenda

16 november lezing Krzysztof Dobrowolski in Heiloo 
13 december Kerstworkshop De Luxe in Heiloo
14 december Kerstworkshop in Heiloo
12 januari lezing gevolgd door een toost op het nieuwe jaar

De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van: Mariet Bos, Geno de By-Neuhuys, Julian de Groot, Jolanda Mooij, Gerda Sirre en Cees Verkerke

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties