Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland januari 2023

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Allereerst wensen wij jullie het allerbeste voor een goed, groen, gezellig maar bovenal een gezond 2023. Wij nodigen jullie van harte uit om op donderdagavond 12 januari a.s., aansluitend aan de lezing van Kitty Wiegert over de tuinreis dit jaar naar de Cotswolds, met elkaar te proosten op het nieuwe jaar. Verder in deze nieuwsbrief: Wessel heeft tips voor de moestuin en Mercedes heeft al data voor bloemschikken in januari.

Wij zijn ontzettend blij dat de (tuin)vriendinnen Elly van der Laan en Froukje van der Schaaf de lezingen gaan coördineren. Zij zijn ook bezig met een locatie voor (een deel van) de lezingen in Castricum zodat wij weer wat meer “in de regio” komen. Graag tot ziens.

De favoriet van Fred Ruiten

Het reuzenslangenkruid (Echium pininana) staat bij mij op de eerste plaats. Daarna volgen andere jungleplanten (bananen, canna’s, tetrapanax etc.). Tijdens onze bezoeken aan tuinen in zuid Engeland, Bretagne en Normandië waar zich dicht bij de kust subtropische tuinen bevinden, maakten we kennis met dit slangenkruid van soms wel 2 a 3 meter hoog vol met meer honderden blauwe bloemetjes en voorzien van een constant gezoem want allerlei soorten bijen zien het als een honingparadijs. Overigens is een zusje van ons eigen slangenkruid (Echium vulgare) dat in de duinen ook met knallend blauwe en roze bloemetjes staat te bloeien. Ja en als je hem gezien hebt bekruipt je het gevoel: die wil ik ook!, dat meer plantenliefhebbers zullen kennen.

Om hem bloeiend te krijgen heb je wel geduld en doorzettingsvermogen nodig: in de eerste plaats moet je aan zaad komen; de planten zijn bijna niet te krijgen in Nederland. Bestellen dus of stiekem wat zaad plukken van een uitgebloeid exemplaar die daar vol mee zit. Dan: de plant bloeit het tweede jaar en is niet betrouwbaar winterhard. Dus een paar in de tuin maar ook 1 of 2 in een grote pot ingegraven in de tuin zodat die als het echt gaat vriezen in de kas kunnen. En dan het tweede jaar in de tuin, dan kan het feest beginnen: laat die torens met blauwe bloemen maar komen.

Ik geef het schepje door aan Mariet Bos

De moestuin in de winter.

Tja, een beetje een kale boel. Er staat wat boerenkool, prei, veldsla en knoflook. En onkruid: dat staat er natuurlijk ook. Ik moest even mijn knoflook wieden. Die plant ik altijd in de herfst. Nu zie je de knoflooksprietjes. Er staat ook gras tussen, nog meer sprietjes! Even uitkijken dus dat ik met het gras niet de knoflook eruit haal.

In mijn moestuin heb ik een aantal fruitbomen: appel, peer, kweepeer, pruim en kers. Op dit moment zijn de fruitbomen gesnoeid. Behalve de pruim: die sla ik over. Pruimen snoei je in de zomer, meteen na de pluk. Als je in de winter pruimen snoeit dan is de kans heel groot dat via de snoeiwond de boom besmet wordt met een zeer ernstige ziekte: loodglans. Nu moet ik alleen al mijn bessenstruiken snoeien: je ziet veel te veel jonge lange opgaande takken. Die moeten allemaal weg. Ik houd het bij 5 tot 7 opgaande draagtakken met korte zijtakjes. 
Binnenkort ga ik wel al wat zaaien.

Meestal laat ik het zaad dan in de huiskamer op een zonnig venster kiemen. De kiemplantjes kun je al heel snel verspenen. Wacht niet te lang: je hebt zomaar opeens van die lange slappe plantjes?

Houd ze na het verspenen ook niet te lang binnen in de huiskamer, ga ze ‘afharden’. Als je een kas hebt zou dat prima zijn. Je ziet aan het hartvormige blad dat de plantjes behoren tot de brassica’s: waarschijnlijk broccoli, bloemkool of spitskool. Deze plantjes kunnen, als ze wat groter zijn, al snel buiten geplant worden. Ze kunnen heel goed tegen nachtvorst. Alleen: bij mij op de tuin zit een een konijn van de buurman, hazen uit de omgeving, een prachtige fazant (mannetje dus), en ….. ‘koolduiven’. Een net is dan hard nodig.

Veel plezier alvast op je moestuin.
Wessel van Schagen

Lezing donderdag 12 januari 2023 De Cotswolds

Kitty Wiegert is erg enthousiast over de streek De Cotswolds in Engeland. Dit jaar biedt Midden-Kennemerland in samenwerking met Garden Tours, een tuinreis met deze bestemming aan. Op donderdagavond 12 januari neemt Kitty ons mee naar deze prachtige streek. Aansluitend aan deze lezing zullen wij met elkaar toosten op het nieuwe jaar dat voor ons ligt. De lezing wordt gehouden in de Ter Coulsterkerk in Heiloo en start om 20.00 uur en is natuurlijk gratis toegankelijk voor leden. Meer informatie over deze tuinenreis vindt u op onze website: https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/leeg-26

Bloemdesign

Tijdens de kerstworkshops is afgesproken dat we weer vroeg starten met de eerste serie bloemschiklessen. De afgelopen weken heb ik weer gekeken naar technieken die we nog niet eerder of anders hebben gebruikt. Dat geeft altijd opnieuw inspiratie voor een les, de natuur biedt zoveel mogelijkheden. 

Data 18 januari, en 1 februari en 15 februari
Tijd 13.45 en 19.45 uur
Locatie Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo
Kosten € 97,50 voor leden. Niet leden € 117,50 

Alle materialen worden verzorgd wel even snoeischaar en scherp mes meebrengen graag. Koffie en thee met iets lekkers zijn inbegrepen. Aanmelden: Benzdocter@icloud.com

Ontdekken nu nog leuker

Stranden dragen ook bij aan de biodiversiteit in ons land.

In het kader van het project Het Groene Strand is een webapp ontwikkeld waarmee je kunt ontdekken wat er zoal op het strand aanspoelt en gebeurt. In de interactieve informatievoorziening ‘Ontdek het strandleven’ maak je kennis met het strandecosysteem. Bekijk welke dieren en planten op het strand leven, wat er allemaal aanspoelt, wat het belang is van aangespoeld zeewier, hoe het strandvoedselweb in elkaar steekt en welke rol de mens op het strand speelt. Kortom: leer alles wat leeft en aanspoelt te herkennen. De Groene Strand-webapp fungeert als een soort strandveldgids: soortbeschrijvingen en foto’s helpen bij het determineren van uw strandvondst. Klik hier om verder te lezen. https://www.hetgroenestrand.nl/

Planten, zoals deze zeeraket, profiteren van de voedingsstoffen in aangespoeld wier, die via rotting en vertering door onder andere wiervliegen aan de bodem zijn afgegeven (Bron: Julia van Beinum)

Groei & Bloei bollenplantactie

We gaan weer biologische bollen planten. Dit doen we vooral voor de insecten, alle soorten die vroeg vliegen zijn erbij gebaat. Maar zelf genieten we er ook altijd van, dat hoor ik een paar maanden later. Doordat we kleine hoeveelheden bij elkaar planten doen we wel meer voor de wilde bijen dan voor de honingbij. En dat is ook precies de bedoeling, zo dragen wij bij aan biodiversiteit.

De verwilderingsbollen gaan de groene randen van Heiloo in. De meer gecultiveerde soorten kunnen we in de wijk planten. Bijvoorbeeld in bloembakken. Meer informatie over deze actie vindt u hier https://midden-kennemerland.groei.nl/home.
Wilt u meehelpen geef u dan op, vanaf 5 januari gaan we planten tot de bollen op zijn. We planten 5, 6 en 7 januari vanaf 10.00 uur.

Aanmelden en meer informatie mail naar benzdocter@hotmail.com

Geur

Als de kerstversiering weer is opgeruimd en de kerststukjes na ruim een maand er niet meer zo florissant bijstaan, kan je de behoefte hebben aan geurende kamerplant(en). De meeste geur van een plant komt van de bloemen. Let er dan op dat sommige geurende kamerplanten een subtiele en andere juist een krachtige geur hebben. Als je voor meerdere geurende planten gaat is het fijn als ze op verschillende momenten bloeien.
1. Kamerjasmijn (Jasminum polyanthum). De naam kamerjasmijn is niet helemaal passend. Badkamerjasmijn of Serrejasmijn zou beter zijn. Het is een klimmer. Bloeit einde winter/begin voorjaar en geurt sterk.
2. Bruidsbloem (Stephanotis floribunda). De Stephanotis heeft een jasmijnachtige geur en uiterlijk en bloeit meerdere weken. Ook de stephanotis heeft, net als de Kamerjasmijn een klimsteuntje nodig.
3. Geurpelargoniums. In de zomer buiten in de tuin, in de winter als kamerplant want ze zijn niet winterhard. Een paar blaadjes in een schaaltje met water zorgt voor een frisse geur. 
4. Sinaasappelboom (Citrus x sinensis). Citrusboompjes zijn ook niet winterhard dus gaan gelijk met de geurpelargoniums naar binnen. Vooral de witte bloemetjes verspreiden een heerlijke frisse citrusgeur.
5. Viooltjesorchidee (Miltonia). De geurende bloemen van deze orchidee kunnen wel tot zes weken blijven bloeien. De orchidee heeft veel vocht en warmte nodig. Dompelen vindt deze orchidee heerlijk.

Agenda

LEZINGEN en ALV aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur   

  • Donderdag 12 januari lezing, Ter Coulsterkerk te Heiloo
    Tuinreis naar de Cotswolds door Kitty Wiegert aansluitend nieuwjaarstoost.
  • Woensdag 18 januari bloemschikken, Ter Coulsterkerk te Heiloo om 13.45 uur en 19.45 uur
  • Woensdag 1 februari bloemschikken, Ter Coulsterkerk te Heiloo om 13.45 uur en 19.45 uur
  • Woensdag 9 februari lezing, Ter Coulsterkerk te Heiloo
    Piet Boersma “moderne borders in 3D”’
  • Woensdag 15 februari bloemschikken, Ter Coulsterkerk te Heiloo om 13.45 uur en 19.45 uur
  • Donderdag 9 maart in de Ter Coulsterkerk te Heiloo
    ALV ‘gevolgd door een presentatie van Jan Willem Pondman en Mercedes Docter over maatschappelijke initiatieven door Groei & Bloei MK.

Het Jaarprogramma 2023 kunt u hier downloaden. Daar er gedurende het jaar activiteiten aan toegevoegd worden is het raadzaam om de website en social media in de gaten te houden.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Geno de By, Julian de Groot, Fred Ruiten, Wessel van Schagen en Pixabay.

Handige  tuintips vindt u ook op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties