Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland maart 2023

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Ieder jaar legt het bestuur verantwoording af aan haar leden. Op donderdag 9 maart a.s. is onze algemene ledenvergadering. Als lid van onze afdeling bent u van harte uitgenodigd deze vergadering bij te wonen. Aansluitend aan de Alv is er een lezing over maatschappelijke initiatieven door onze afdeling. Verder in deze nieuwsbrief informatie over workshops, een excursie en een nieuw tuinboek. Het is, gelet op de mooie foto hierboven, wel duidelijk wat de favoriete plant van Yvonne is. Oh ja bij Wessel komt de spinazie al op.

Agenda ALV 9 maart om 19.30 uur

 1. Opening mededelingen:
  De bijlagen staan op de website van Groei & Bloei Midden-Kennemerland.www.groei.midden-kennemerland.nl
 2. Notulen ALV van donderdag 9-3-2022 (bijlage 1, zie website)
 3. Sociaal Jaarverslag 2022 (bijlage 2, zie website)
 4. Financieel overzicht 2022, ter inzage bij de penningmeester of ter inzage tijdens de vergadering Kascommissie
  1. verslag
  2. benoeming nieuwe kascommissie
 5. Samenstelling van het bestuur: vacatures voor de functie van voorzitter en coördinator van het Open Tuinen weekend..
 6. Recente ontwikkelingen binnen het bestuur van de vereniging Groei & Bloei landelijk
 7. Rondvraag
 8. Sluiting ca 20.00 uur

De Algemene ledenvergadering wordt om 20.15 uur gevolgd door een presentatie van Mercedes Docter en Jan-Willem Pond over maatschappelijke initiatieven door Groei & Bloei Midden-Kennemerland.
21.00   pauze
21.15   vervolg presentatie
21.45   Verloting en afsluiting

De favoriet van Yvonne Adelaar

Lathyrus Lover

Oogstrelend, bedwelmend en een topper onder de doorbloeiers, dat is de Lathyrus, mijn lievelingsbloem. Hoe kwam dat nu zo die liefde voor de Lathyrus, want ja, ook het Lelietje van Dalen en de Klaproosjes schreeuwen om mijn aandacht.

Dat kwam door mijn moeder en Ome Henkie. Als 2 jarige ging ik, bij mijn moeder achterop de fiets, groenten halen bij Ome Henkie. De moestuin van Ome Henkie was meters en mieters! De lekkerste, sappigste sperziebonen, kapucijners en worteltjes kwamen daar vanaf. Dat kwam natuurlijk door de Lathyrus. Dat groeide daar in alle geuren en kleuren van de regenboog. Ik liep parmantig, aan de hand van mijn moeder, op waggelende pootjes in en een jurkje en rode schoentjes, tussen zijn metershoge Lathyrus door. Ome Henkie, ruikie doen? riep ik dan enthousiast. 

Mijn moeder kreeg dan zaad mee dat wij samen thuis gingen zaaien en uitplanten. En door de jaren heen, wikkelde de geur van Lathyrus, zich als een rode draad door onze tuinen, bij iedere verhuizing weer. Lathyrus bleef de vaste waarde in mijn leven.
 

Nu in mijn eigen mini-moestuin, staat de Lathyrus zomers te pronken tussen kapucijners en sperziebonen. Mijn Lathyruserwten van vorig jaar heb ik, zoals mijn moeder zei, netjes gedroogd en als pareltjes, zorgvuldig in een envelopje bewaard. Binnenkort laat ik ze langzaam ontwaken. De magie doet wonderwel ieder jaar haar werk. Met liefde, beetje water, voeding en licht bloeien ze weer. En blijven plukken voor binnen, om elke moment dat ruikie te kunnen blijven doen.

Lathyrus, een echte zintuigen prikkelaar. De gracieuze tere bloempjes een streling voor het oog. Een ongeëvenaarde subtiele geur. Zoemende bijtjes vinden hun weg door de bloemenwolken. En als ik ze tussen mijn sperziebonen en kapucijners omhoog laat kruipen, heb ik de hele zomer, dankzij mijn Lathyrus, mijn moeder en Ome Henkie, de allerbeste lekkerste en sappigste groente op mijn bordje.

Ik geef het schepje door aan Annemarie Torringa.

De gelukkige moestuinder vertelt:

Het voorjaar begint aarzelend. De foto van de piepjonge spinazie heb ik genomen op vrijdag 24 februari. Volgende week gaat het vriezen: 
ik verwacht dat de spinazie een paar graden vorst wel kan hebben. En zo niet dan zaai ik opnieuw. Ja, het leven, ook dat van de moestuinder, gaat niet altijd over rozen. Ik ben wel bezig met het verspenen van allerlei zaaisels: snijbloemen en verschillende soorten groenten. Mijn kas staat nog niet vol maar wordt al aardig gevuld. 

Ondanks het grauwe saaie weer zit ik toch vaak even op de tuin. “Wat doe je daar doen Wessel?” krijg ik soms te horen. Tja, ….. wat doe ik daar? Ik hoef er namelijk vaak helemaal niet te zijn: alle fruitbomen en bessenstruiken zijn gesnoeid. Het ziet er allemaal heel mooi uit. Het werk is gedaan. 

Dus ik rommel maar wat: snoei een takje weg, pluk een grasprietje en dan heb je het wel gehad.

Ik kijk vooral rond en ga even zitten en neem een chocomelletje. 

Veel plezier alvast op je moestuin.
Wessel van Schagen

Lezing 9 maart 2023: Maatschappelijke initiatieven van Groei en Bloei Midden-Kennemerland en vitamine G.

Op donderdag 9 maart wordt na de Algemene Leden Vergadering van Groei en Bloei Midden-Kennemerland een bijzondere lezing gehouden. De lezing is bijzonder omdat het gaat over onze eigen omgeving en de maatschappelijke activiteiten die door leden van de afdeling samen met partners worden uitgevoerd! 

Het weekend van 11 en 12 maart staat zoals ieder jaar in het teken van NL Doet. Met dat in het achterhoofd gaan Mercedes Docter en Jan Willem Pondman ons vertellen wat Groei en Bloei Midden-Kennemerland in de afgelopen jaren heeft betekend voor de (lokale) samenleving. Ze zullen dat plaatsen in de historie van Groei en Bloei en het belang van biodiversiteit. En ze praten ons bij over projecten, de reden waarom de afdeling die belangrijk vindt en niet in de laatste plaats met wie dat samen gedaan wordt. Want door samen te werken met lokale organisaties en gemeenten kan onze omgeving groener, diverser en gezonder worden.

foto: veel belangstelling voor de wijksafari's.

Zelfs voor veel van de eigen leden is onbekend welke initiatieven in het recente verleden zijn genomen. Is er meer dan bollen planten in groenstroken of tegels wippen? Mercedes en Jan Willem gaan de aanwezigen informeren en inspireren!

Bent u al betrokken bij groene initiatieven of heeft dit onderwerp uw interesse? Misschien heeft u ideeën of wilt  u ook meedenken over wat er nog meer kan in tuinen of de openbare ruimte? Dan bent u zeker deze avond van harte welkom. Samen bereiken we meer dan alleen is onze stelling.

De lezing begint om ca. 20.15 uur aansluitend aan de ALV in de Ter Coulsterkerk in Heiloo. 
.

Tuinlogica

Iris Veltman geeft permacultuurlessen en is schrijfster. Zij schrijft columns en artikelen voor o.a. het tijdschrift van Groei en Bloei en voor onze De Nieuwe Stek. Van oorsprong is Iris milieukundige en past zij landschappelijke principes toe in haar tuinontwerpen: nabootsen van de natuur in je tuin. Bij de aanleg van haar eigen tuin zag ze hoe (ook) in kleinschalig groen natuurlijke biotopen te creëren zijn. Zij heeft deze ontwikkelingen genoteerd en er een boek van gemaakt dat vol staat met slimme, creatieve en goedkope oplossingen voor een frisse blik op je tuin. Het boek heeft Iris met haar eigen prachtige tekeningen geïllustreerd. Tuinlogica verschijnt 17 maart in de winkel, maar nu kunt u hier er alvast een kijkje in nemen: https://irisgardenecology.com/boek/

Bloemdesign Voorjaarscursus II

Er is een aardige vaste groep bloemschikkers die, zoals bijgaande foto’s laten zien, prachtig werk levert. Op verzoek van velen start op woensdag 8 maart weer een nieuwe serie van 3 workshops. Er zijn nog een paar plaatsjes beschikbaar. De 2de workshop zal worden gehouden op woensdag 22 maart. Op deze beide cursusdagen zijn de tijdstippen 13.45 uur en 19.45 uur. De Paasworkshop maakt de serie compleet.  Deze wordt gehouden op dinsdagavond 4 april om 20.45 uur en woensdagmiddag 5 april om 13.45 uur. Alle workshops worden gehouden in de Ter Coulsterkerk in Heiloo. De kosten voor leden van Groei & Bloei voor alledrie de workshops € 97,50. Dit is inclusief alle materialen en koffie/thee/en wat lekkers. Ben je geen Groei & Bloei lid dan betaal je de niet-ledenprijs van €110,00

Alleen deelnemen aan de Paasworkshop is ook mogelijk. De prijs bedraagt dan € 40,00 voor leden . Bent u (nog) geen lid van Groei & Bloei, dan betaalt u voor deze workshop € 46,50. Ook deze workshop is uiteraard inclusief al het benodigde materiaal, koffie/ thee en wat lekkers. Leuk ook om samen met je zus of vriendin te doen. Voor informatie en aanmelding https://midden-kennemerland.groei.nl/home

Alleen koninginnen

Nu het langzaam voorjaar wordt en de krokussen en wilgen in bloei komen, komen ook de hommelkoninginnen uit hun winterslaap. Soms tref je er eentje aan op de stoep. Vaak uitgeput. Niet zo vreemd: ze is zwanger en moet alles alleen doen. De werksters moet zij eerst zelf ook nog maken. Lees hier hoe dat gaat. Nature Today | Natuur op de stoep: voorjaarskoninginnen
Neem haar op je hand, die is warm en zet haar op een plek waar zon is en een bloem zodat zij kan bijtanken en natuurlijk kunnen wij allemaal zorgen voor voldoende voedsel in onze tuinen.

Hanging basket vullen

Nog een leuke workshop waar je lang plezier van hebt. Het vullen van een hanging basket. Er is gekozen voor een basket van stevig metaal met een doorsnede van 40 cm. Deze wordt gevuld met een kokosvel en mos langs de bovenrand. Er komen een 12 tal kleine plantjes voor een goed gevuld resultaat in. We houden rekening met voeding en watergeven. Nadat de basket klaar is blijft hij voor verdere groei en verzorging nog enige tijd in de kas achter. Je basket wordt gelabeld en goed verzorgd. Je krijgt informatie wanneer je hem op kan komen halen. 
Kosten € 19.50 voor leden. Niet leden indien voldoende plaats € 24,00
Datum: donderdag 16 maart 2023 om 10.00 uur en om 14.00 uur
Locatie: Maatwerk Kwekerij, Bullaan 2 (op het Willibrordusterrein) in Heiloo 
Aanmelden en informatie over betaling vindt u op: https://midden-kennemerland.groei.nl/home

Grutto

In het voorjaar keren de weidevogels vanuit hun overwinteringsplekken in Afrika en Zuid-Europa terug naar Nederland. Meestal arriveert onze nationale vogel, de grutto, als eerste. Soms eind februari al. Net als andere weidevogels heeft hij het moeilijk door gebrek aan geschikt leefgebied. Hun aantal loopt achteruit, maar gelukkig zijn er nog typische (veen)weidegebieden waar je ze goed kan zien en horen. De grutto heeft zijn naam te danken aan zijn roep: gruttooo-gruttooo. Deze foto is gemaakt in het gebied tussen Castricum en Uitgeest.

 

Excursie naar de bollen

Per fiets langs de bollen voor een excursie in Egmond aan de duinrand voor het bezoek aan twee kwekers met ieder hun eigen geschiedenis en verhaal over de teelt van Crocussen en Fritillaria. We verzamelen op vrijdagmiddag 24 maart 13.30 uur op de Tijdverdrijfslaan nummer 10 in Egmond aan den Hoef. Er wordt een bijdrage voor deze excursie gevraagd van  € 3,00 pp. Dit bedrag graag contant in een enveloppe voorzien van naam bij het verzamelpunt aan Mercedes overhandigen. Meld u wel van tevoren even aan: Benzdocter@icloud.com

Kijk- en luistertip

Ruimteschip Aarde kijkt vanuit die blik op positieve wijze naar manieren om het leven op aarde voor iedereen te verbeteren, door middel van inspirerende verhalen van mens en dier in onder andere techniek, natuurbeheer, levenswijzen en klimaatbeheersing. In elke aflevering van Ruimteschip Aarde staat een ander thema centraal: licht, water, bodem, lucht, natuur en de mens. Via deze thema’s wordt het unieke en complexe ecosysteem getoond op een manier die we nog niet kennen. Samen met experts belandt de kijker in de indrukwekkende wereld van dieren, schimmels, planten en mensen, die samen het verhaal vertellen over ons unieke ecosysteem. 
NPO1 en NPO start Ruimteschip Aarde vanaf woensdag 22 februari wekelijks te zien om 20:30 uur

The Green Planet wat weet je eigenlijk van het leven van de plant? In de nieuwe EO-natuurserie The Green Planet zie je de aarde vanuit plantenperspectief. Daarbij zie je niet alleen indrukwekkende beelden: de enthousiaste professor en presentator Freek Vonk geeft uitleg bij de beelden. 
NPO1 The Green Planet  vanaf zaterdag 25 februari wekelijk te zien om 19.00 uur (5 afleveringen)

Agenda

De algemene ledenvergadering start om 19.30 uur. De aansluitende presentatie zal om plm. 20.15 uur beginnen  

 • Woensdag 8 maart 2023 workshop bloemdesign om 13.45 uur en 19.45 uur Ter Coulsterkerk Heiloo
 • Donderdag 9 maart 2023 in de Ter Coulsterkerk te Heiloo. ALV gevolgd door een presentatie van Jan Willem Pondman en Mercedes Docter over maatschappelijke initiatieven door Groei & Bloei MK.
 • Donderdag 16 maart 2023 workshop hanging basket om 10.00 uur en om 14.00 uur De Buitenkas, terrein Landgoed Willibrordus
 • Vrijdag 17 maart 2023 excursie naar 2 bollentelers in Egmond a/d Hoef om 13.30 uur verzamelen Tijdverblijfslaan
 • Woensdag 22 maart 2023 workshop bloemdesign om 13.45 uur en 19.45 uur Ter Coulsterkerk Heiloo
 • Dinsdag 4 april 2023 Paasworkshop om 20.45 uur Ter Coulsterkerk te Heiloo
 • Woensdag 5 april 2023 Paasworkshop om 13.45 uur Ter Coulsterkerk te Heiloo
 • Weekend 22 en 23 april 2023 “De Groene Route” vroegbloeiers, tuin en natuur ontwaken. Kijk op www.degroeneroute.nl voor de deelnemers
 • Zaterdag 29 april 2023 Excursie weidevogels om 10.00 uur https://midden-kennemerland.groei.nl/home
 • 30 april t/m 5 mei Bloemendagen Limmen

Het Jaarprogramma 2023 kunt u hier downloaden. Daar er gedurende het jaar activiteiten aan toegevoegd worden is het raadzaam om de website en social media in de gaten te houden.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Yvonne Adelaar, Marc de By, Mercedes Docter, Jan-Willem Pondman, Wessel van Schagen en Pixabay.

Handige  tuintips vindt u ook op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties