Midden-Kennemerland

Verslag busreis naar Brabant

Wat is het toch iedere weer leuk om met Helen en Armanda op stap te gaan. Ook al zei Helen dat deze reis ook voor hun een verrassing was, wij allemaal gingen er gewoon vanuit dat ook dit weer een geslaagde tuinreis zou worden. 

We kregen gelijk. We zagen 3 totaal verschillende tuinen op een heerlijke zonnige dag. 

De eerste tuin was een echte verzamelaars tuin. De eigenaar, vertelde enthousiast over hoe hij de plantenwereld ingerold is. Door zijn baan bij een vaste planten kwekerij werd hij nieuwsgierig naar de werkelijke grootte van de planten en al gauw was zijn tuin te klein. Een perceel werd gekocht en even later het huis aan de Overkant. Zo kreeg de tuin zijn naam.. Hij had duidelijk lol in het opbouwen van een mooie collecties. Zijn hart lag bij de Heuchera’s, Hosta’s en Hemerocalis. Tussen de hoge bomen, heesters en coniferen kon je heerlijk dwalen , er was een uitkijktoren en en een watermuur. En er werd zelfs gekampeerd in deze tuin.

De 2e tuin was van een heel andere orde. Vormgeving speelde een heel belangrijke rol . We hadden veel tijd voor deze tuin en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Wat een paradijsje! Lange zichtlijnen , kunstwerken, grote vijverpartij en mooie grassen in combinatie met vaste planten. Met als klap op de vuurpijl de verzonken wilde bloemen vallei. Deze tuin heet met recht de Verwondering! 

Daarna stond een bomenkwekerij annex tuincentrum op het programma. Buiten werden volop mooie planten gescoord en binnen kon je je laten inspireren door leuke voorbeeld interieurs. Voor plantjes mensen vliegt de tijd op zo’n plek.

De laatste tuin had wel een hele poëtische naam; In liefde bloeiende. Helemaal passend bij de mensen die er woonden. We werden ook hier gastvrij onthaald, zelf de drank en hapjes kwamen op tafel. Na een voorgedragen gedicht kwam de ontwerptekening te voorschijn en kregen we een leuk verhaal over hoe zij samen hadden gewerkt met Mien Ruijs , die dit ontwerp getekend heeft op 87 jarige leeftijd. De 20.00 vierkante meter tuin had en parkachtige uitstraling, een bloemenweide, en een rosarium en kleine prairietuin. 

Al die 3 tuinen maakten dat iedereen zich wel door iets heeft kunnen laten inspireren. En je misschien wel door andere ogen naar je eigen tuin laat kijken. Kortom het was weer een heerlijke tuindag!

Jolanda