Midden-Kennemerland

Verslag nieuwjaarsborrel en lezingen

Lezingen van Kitty Wiegert en Bart Korf.

Er waren veel blije gezichten bij de eerste ledenavond van 2020. En daartussen was het stralende gezicht van Nico Brantjes die door Mercedes flink in het zonnetje werd gezet vanwege zijn enorme betrokkenheid tijdens 50 jaar lidmaatschap. De kasteeltuin Assumburg, bijzondere fruitrassen, grondbewerking en Groenspoor zijn slechts enkele dingen waar hij zich voor inzet , vandaar dat Mercedes hem terecht een speld en een oorkonde met gouden randje mocht overhandigen. 

Daarna was het aan Kitty Wiegert om ons enthousiast te maken voor de nieuwe reis naar Hampshire. Ze liet ons snuffelen aan mooie tuinen van de RHS en prive tuinen Borders van de beroemde Gertrude Jekyll, moderne borders met beplanting uit Australië en Nieuw-Zeeland of juist met een Oosterse sfeer en ook tuinen met water in de hoofdrol. Als kers op de taart een van de mooiste kwekerijen van Engeland. Wie wil daar nu niet naar toe? 

Bart Korf nam het stokje over met een presentatie over de fietstocht die hij met zijn echtgenote had gemaakt door Frankrijk. De route begon vanaf station Heerlen richting Aken over het oude spoor van de kolenmijn trein. We zagen dat ondanks de vele regen er genoeg moois te beleven viel. Zoals veenpluis en wilde narcissen, populieren vol met maretak, echte koekoeksbloemen terwijl ze de Ardennen,en de Moezel passeerden. We zagen de pracht en praal van kleurige bloembedden van Klein Versailles in Luneville en pittoreske dorpjes met vakwerkhuizen. Langs kleine gekanaliseerde riviertjes met bermen vol margrieten, orchideeën en rode klaver naar het stuwmeer van Vouglans waar tongvaren en karthuizer anjers het naar hun zin hadden. Door papavervelden gingen ze op weg naar de tromp d’ouil van Romans sur Isere . Het landschap werd nu gekenmerkt door mediterrane beplanting zoals vlas, anjers, graslelie, Spaanse brem, lavendelkwekerijen en platanen. We kregen een kijkje naar de enorme Monte Ventoux en langs oleanders kwamen ze aan in Avignon. In Arles waar ooit van Gogh woonde, genoten ze van de Camarque met zijn rijstteelt, zilverreigers, de beroemde witte paarden, flamingo’s en bloeiende Alliums en heemst. De reis gaat verder langs kloosterdorpje en ommuurde stad naar de kathedraal van Narbonne. Daar nemen ze de trein naar Bordeaux. Ze fietsten verder langs de wijnvelden waar rozen staan die werken als signaalplant. Verder langs de kust waar hutjes in zee en oesterbedden hun aandacht trokken. Nog steeds in de stromende regen komen ze aan in Normandie met hun typerende roodbonte koeien ras en vakwerkhuizen. Over het kalkplateau van Dieppe, dat ze laat genieten van de lichtblauwe vlasvelden, gaat de reis verder naar Saint- Blimont met de prachtige bakstenen gevel van de kerk. Dan zijn Bart en Willemien de regen zat en pakken ze na 6 weken touren de trein naar huis. Het was een feestje om mee te genieten van hun reis. 

Aan de bar werd dat feestje verder gevierd met heerlijke hapjes en drankjes en werden de goede wensen voor dit jaar gedeeld. Het nieuwe groei en bloei-jaar was begonnen met een heel gezellige avond. 

Jolanda.