Verslag drie wijksafari's

Klimaatverandering, we hebben er allemaal mee te maken. Maar tegen een hoosbui? Zijn tuinen, straten en parken voorbereid op langdurige droogte of hoosbuien? Wat kan de gemeente doen en wat kunt u zelf doen? Praat mee over hoe we tuinen en het openbaar groen klimaatbestendig kunnen maken. En ook aantrekkelijker voor mensen, vogels, bijen en vlinders.

Zo worden de wijkbewoners uitgenodigd om lopend of fietsend samen met “vrijwilligers/ experts” van de vogelbescherming, landschap Noord-Holland, Groei&Bloei de wijk in te gaan en ideeën op te doen hoe we met elkaar verbeteringen kunnen aanbrengen zodat behalve het behouden van water in de tuinen ook een betere omgeving voor insecten, vlinders, bijen, egels en planten kan ontstaan.

Op 25 mei, in Heiloo waren we met ruim 60 heel erg enthousiaste (toekomstige) bewoners van Zuiderloo op pad. Een wijk waarin het regenwater al in de wijk wordt opgevangen maar waar we helaas toch ook weer een aantal versteende tuinen tegen kwamen naast gelukkig ook veel tuinen met ruimte voor planten en beestjes.

Na een korte inleiding op de schitterende locatie van Onze Lieve Vrouwe ter Nood, fietsten we door de oude hagen structuur van de Westerweg en vervolgens liepen we door de wijk en aan de hand van voorbeelden van goed en wat te verbeteren werden vele vragen gesteld en beantwoord. In de nog jonge hagen zochten we naar insecten en weer terug op locatie konden de bewoners informatie over tuinaanleg door Bart Korf, in gesprek met experts van de vogelbescherming. Voor de kinderen die een kleurplaat hadden ingeleverd waren er enkele prijzen en kreeg iedereen een zakje bloemenzaad.

Op 15 juni trokken we met hetzelfde programma naar Castricum. De keuze was gevallen op een deel van de wijk De Bloemen.

Hier werden we met een vijftigtal buurtbewoners hartelijk welkom geheten in de Montessorischool door wethouder Falgun Binnendijk van Castricum.Daarna liepen we zigzaggend door een groene wijk waar toch aan de hand van aanwezige voorbeelden door de begeleiders duidelijk werd gemaakt wat er op gebied van de biodiversiteit nog meer mogelijk was. Een prachtig voorbeeld was hier een prive initiatief van een insectentuin in het openbaar groen. Ook oogstte een particuliere tuin waar speciale aandacht was besteed aan de afvoer van regenwater veel bewondering. Aan het einde van de rondleiding was er een gezellige info markt, een workshop van de hand van onze voorzitter en er gingen nog aardig wat plantjes in andere handen over.

Op 6 juli waren we in Bergen in Saenegheest, een wat oudere woonwijk, jaren 70. Vanuit het zorgcentrum de Marke trokken we door deze groene wijk waar het regenwater wordt gescheiden afgevoerd naar een schoon water riool. Dat is een eerste stap maar het doel is om water meer in de wijk vast te houden. Ook hier ca 30 belangstellenden, helaas begon het juist te regenen toen we op pad gingen maar weinigen trokken zich dat aan. Tijdens en na de wandeling werd er enthousiast gereageerd op de informatie van de verschillende experts, en de tuin-presentatie deze keer door Mercedes.

Bij alle wijk safaris waren we aanwezig met onze informatiekraam en plantjes voor de verkoop. We mochten ook enkele nieuwe leden verwelkomen. In augustus en september volgen nog 3 wijk safari’s ( zie agenda).

Jan Willem, Mercedes en Mariet