Midden-Kennemerland

Verslag van de Wijksafari in Egmond aan den Hoef

Verslag van de Wijksafari in Egmond aan den Hoef op 28 september 2019

Op 28 september wandelden we onze 6e en laatste wijksafari van dit jaar door Egmond aan den Hoef.

Vanaf 13.30 uur liep het Dorpshuis Hanswijk langzaam maar zeker vol, velen vol verwachting en nieuwsgierig naar wat de wijksafari zou brengen. Na een kort welkomstwoord van wethouder Jan Houtenbos nam Dorien Kotterman namens het organisatiecomité de leiding over. In een korte presentatie werden de doelstellingen van de wijksafari uitgelegd.

Enkele kernwoorden:

Biodiversiteit, meer planten, struiken en bomen geven meer vogels, egeltjes, vlinders en insecten een goede kans, inheemse planten zijn een goede voedingsbron voor inheemse dieren

Tuinieren is wetenschappelijk bewezen gezond, tuinieren is leuk

Hittestress voorkomen

Tegel er uit, plant erin

Water opvangen, vasthouden en afvoeren in bv  wadi’s, regentonnen, vijvers, groene daken

Was het de hele week al regenachtig, dat had mogelijk ook het aantal aanmeldingen vooraf wat beperkt, bleek het om 14 u prima wandelweer te zijn en togen we met ruim 35 man de woonwijk in.

                            

Onze eerste stop was bij de schooltuin van St Jozef. Onder de bezielende leiding van oud docent Wim Noteboom, wordt al ruim 40 jaar,  jaarlijks door groep 6 de schooltuin onderhouden. Elke leerling heeft zijn eigen stukje bloemen- en moestuin. Meester Wim heeft een heel systematische methode ontwikkelt, zo houdt elke leerling een tuinboek bij, waarin niet alleen de zaai, bloei en oogst tijd wordt bijgehouden maar ook onder welke omstandigheden, temperatuur en regenwater. Op welk moment extra voeding nodig was. Als het principe jong geleerd , oud gedaan opgaat ontwikkelt zich in Egmond een hele groene generatie.

Na deze eerst stop gaan we op zoek naar punten die goed zijn of verbetert zouden kunnen worden. Wat stimuleert in de praktijk de biodiversiteit? Wat zien we in de tuinen en openbaar groen daarvan terug? Wat heeft de gemeente in ontwikkeling of uitgevoerd? De focus ligt op meer duurzaam groen, wat werkt goed voor vogels, insecten, vlinder etc. Vanzelfsprekend komen we helaas ook geheel versteende tuinen tegen, maar ook daar kan soms om praktische redenen voor zijn gekozen.

We staan daarna stil bij een goed voorbeeld van een plek waar vogels, voedsel, voortplanting, veiligheid, variatie vinden (Hannie de Vries: de 4 V’s van de vogelbescherming). Om vervolgens bij een heel mooi bloeiend bloemperk van de gemeente aan te komen. Voor vlinders en insecten een waar voedsel restaurant! Daar wordt uitgelegd wat de gemeente voor plannen heeft, zoals het herstel van bloemrijke borders tegelijk met bv rioolverbeteringen.

Landschap Noord-Holland, Annika Langeveld, gaat bij het water in op de rol van water voor natuur. Natuurlijke aflopende oevers zijn niet alleen goed voor de beestjes maar bieden ook voor de extra regenhoeveelheden die in zeer  korte tijd neervallen een groter waterbergend vermogen.

Daarna lopen we door een straat waar we naar de gevelbegroeiing kijken, in veel klimplanten vinden vogels voedsel, bouwen ze nesten en kunnen ze zich uitstekend verstoppen. Er zijn veel plantkeuzes mogelijk zien we: van hedera, rozen en druiven tot passiebloemen. Verticaal tuinieren geeft veel extra groen  en een mooi uitzicht en het isoleert ook nog prima in de winter en zomer!

De volgende stop is in de tuin van de familie Ranzijn, De eigenaar Jan vertelt over de oude geschiedenis van deze tuin waar de peren en appelbomen nog van getuigen. Voor de opvang van regenwater zijn regentonnen geplaatst. Al het water dat van het dak stroomt wordt in de tuin opgevangen bv in de vijver.

Daarna keren we terug in het Dorpshuis waar inmiddels nog minstens 10 extra belangstellenden ons opwachten. Na een drankje kunnen de belangstellenden in gesprek gaan met de aanwezig experts, Bart Korf sluit nog af met een presentatie tuinontwerpen.

De Groei & Bloei informatiekraam (Adri en Trudie) en de plantjes verkoop (ook Mercedes) op het plein worden druk bezocht. Al met al een heel geslaagde middag is de enthousiaste respons die we krijgen.

Heel veel dank aan iedereen die deze wijksafari mogelijk hebben gemaakt,

Jan Willem Pondman