Midden-Kennemerland

Wijksafari Groet

Wijksafari op 2 september 2020 te Groet

Gistermiddag vond de eerste wijksafari van dit najaar plaats te Groet. De weergoden waren ons heel goed gezind. De enige zonnige dag van deze week! Op basisschool Het Klimduin werden wij warm ontvangen door het personeel. Nadat eerst om 12.15 de leerlingen veilig naar buiten waren geloosd, mochten de organisatoren naar binnen om de gymzaal in te richten voor de presentaties en de hal voor de stands van onze vereniging Groei & Bloei, de vogelbescherming en van Landschap Noord-Holland. Daarnaast was de biologische  kwekerij De Tuinstek aanwezig met kleurrijke planten die aangekocht konden worden.

U begrijpt dat we enige tijd bezig zijn geweest om alles goed ‘’coronaproof’’ in te richten. Bewegwijzering, aanbrengen van richtingspijlen, verplaatsen meubilair voor de 1,5 meter, desinfecteertafeltje, ontvangsttafel voor de intekening, de catering etc.

Vanaf 13.00 uur druppelden de aangemelde bewoners langzaam binnen en konden zich laven aan koffie, thee en een koekje. Dorien Kotterman van de Groene reiger heette het gezelschap om stipt 13.30 uur welkom in de gymzaal. De wethouder van Bergen opende vervolgens met een kort woordje de bijeenkomst officieel. Doordat er helaas iets mis was gegaan met de uitnodigingen, mochten we twintig mensen verwelkomen in plaats van de 35 die mee zouden mogen doen. Gelukkig was het aanwezige gezelschap zeer geïnteresseerd in de doelen die de wijksafari’s beogen ten aanzien van de tuinen, namelijk: duurzaamheid, biodiversiteit en een goede waterhuishouding.

Na de presentatie van Dorien volgde een rondleiding door de wijk, waarbij we mooie voorbeelden zagen van tuinen die perfect voldoen aan de gestelde criteria, maar ook tuinen die enkel uit stenen en auto’s bestonden. Gedurende de wandeling werd er uitleg gegeven door de experts van het Noord-Hollands Landschap, de vogelbescherming, Mercedes Docter en Dorien Kotterman. Fraaie tuinen en bijzondere plantjes kregen extra aandacht. Er werden veel tips gegeven aan de hand van versteende tuinen met oog op verbetering van waterdoorlatendheid en vergroening. Er is nog heel wat missiewerk te doen!

 

Na ruim een uur keerden we terug naar de Klimduin en was er een kleine pauze met koffie en koek. Hierna presenteerde Mercedes Docter de beweegredenen en uitgangspunten van Groei & Bloei om een bijdrage te leveren aan dit mooie project. Gezien de vragen en reacties  kunnen we terugkijken op een geslaagde middag. Op naar de volgende safari te Heiloo op woensdag 9 september bij de bibliotheek.