Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland mei 2024

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Soms komt er een foto voorbij en dan denk je: wauw, daar wil ik meer van weten. Dat had ik met de foto hierboven. Onze volgende lezing is voor iedereen die buienradar bij de favoriete apps heeft staan en de favoriete plant van Mirjam Tervoort kan tijdens het Open Tuinenweekend in Castricum in haar tuin bekeken worden. Iris Veltman legt ons uit waarom alle beetjes groen extremen ter plekke verminderen én bijdragen aan de klimaatbestendigheid van je omgeving en Moesmeisje Rijs bemest haar strobalen.

Sachembij

Zie je een flinke bij op hoge snelheid heen en weer vliegen rond longkruid of smeerwortel? Grote kans dat het een gewone sachembij is! Ze zijn al vanaf maart actief. En ze lijken een beetje op hommels: bol en met een lekker dik vachtje. Sachembijen vliegen druk rond en blijven regelmatig even stilhangen in de lucht. Als ze bij een bloem wegvliegen, zie je hun enorm lange tong.

De mannetjes (op de foto) herken je aan hun witte snor. Ze patrouilleren langs voorjaarsbloeiers op zoek naar vrouwtjes om mee te paren. De vrouwtjes zijn wat groter dan de mannetjes. De bijen danken hun naam aan de lange haren die de mannetjes aan hun middelste poten hebben. 'Sachem' is namelijk de naam van opperhoofden van een indianenstam die kleding droegen met lange franjes eraan. De vrouwtjes nestelen in steile wanden, zoals oevers en dijken. Ze maakt nestcellen die ze voor de helft vult met stuifmeel en nectar. Daarna legt ze er een eitje op en sluit dan de nestcel af. De larve die uit het ei komt eet zijn buikje vol met de nectar en stuifmeel en verpopt dan. Pas het jaar daarna vliegen de nieuwe bijtjes uit. Gewone sachembijen zijn een van de ruim 350 wilde bijen die in Nederland voorkomen.

De favoriet van Mirjam Tervoort

Toen ik zo’n 18 jaar geleden in Haarlem ging wonen had ik nog niet eerder een eigen tuin gehad. Ik wist eigenlijk niets over planten, alleen dan dat er schaduw en zonplanten waren. Maar wat was ik blij met ons tuintje van 6x6 vierkante meter! In het begin werkte ik gewoon met wat er stond, maar toen we een paar jaar later de tuin lieten herinrichten en ik in contact kwam met onze bevlogen hovenier/tuinontwerper sloeg bij mij de vonk over. Ik begon te experimenteren en meer te leren over waarom planten het wel of niet deden op een bepaalde plek. Hoe moet je ze onderhouden? Wat past mooi bij elkaar? Toen we na een tijd gingen verhuizen hadden we een gezellige groene achtertuin waarin ik al het een en ander, al was het minimaal, geleerd had. 

Eén van de planten die mij in die tuin het dierbaarst was, was een struikje. Hij stond in een enigszins schaduwrijke hoek en vulde als een wolk deze ruimte. De Sorbaria sorbifolia. En aangezien de Sorbaria zich langzaamaan uitspreidt via ondergrondse wortelstokken kon ik toen wij verhuisden een stukje van hem meenemen!

Zacht wolkje

Voor mij staat dit stekje voor het echte begin van mijn tuinreis. Ik heb hem meegenomen naar onze nieuwe tuin in Castricum. Een strak aangeharkte tuin van vooral gras, tegels en groenblijvende struikjes. Daar heb ik hem geplant. Hij is inmiddels al een paar keer verplaatst. En na een cursus tuinontwerpen en beplantingsplan en veel lezen en leren hebben we de hele tuin heringericht.

Hij staat nu wéér in een hoekje, maar nu in de volle zon. In de lente komt het blad met rood/roze en licht groene tinten te voorschijn. Het fijn gevederde blad heeft prachtige gedetailleerde nerven en creëert als geheel de indruk van een zacht wolkje. Als het struikje het naar zijn zin heeft bloeit hij met witte pluisvormige pluimen. En omdat hij zich dan ook wat gaat verspreiden via zijn wortelstokken kan ik elk jaar ook een paar andere mensen bij maken met dit prachtige struikje!

Ik geef het schepje door aan Anita Kok.

Moesmeisje Rijs: ezelpoep

Op 1 april begon ik met een nieuwe baan, wat weer extra tijd kost en daarom begon ik mij al schuldig te voelen dat ik mijn strobalen verwaarloos. Dus op een mooie dag toog ik met een emmer ezelpoep, mijn man, goede moed en twee zakken biologische mestkorrels naar de tuin. Voor het experiment leek het me leuk om een van de halve cirkels balen met ezelpoep en de andere met de korrels te doen. Gewoon omdat het kan. Lees hier verder.

Hoe je met planten wateroverlast en droogte vermindert

“Zoetwatertekorten in de zomer nemen toe, er ontstaat meer wateroverlast door regenbuien en de gevolgen van overstromingen worden groter.” Aldus het nieuwste rapport van Deltares, dat eind april uitkwam. Wij tuiniers merken dit allang in onze tuinen, van planten die verdorren tot de laarzen waar we de afgelopen maanden op veel plaatsen niet meer zonder konden. Maar met diezelfde tuinen hebben wij ook een oplossing. Lees verder het verhaal van Iris Veltman.

IJsheiligen en donderglazen

Het weer bepaalt voor een groot deel het doen en laten van ons mensen. Dat is vandaag de dag zo, en dat was vroeger nog veel meer het geval. De oogst en dus leven en welzijn hingen ervan af. In de zeventiende eeuw werden weerinstrumenten als barometer en thermometer uitgevonden. Men ging het weer meer en meer begrijpen als een onderdeel van de natuur. Op het platteland had men zo zijn eigen ervaring met het onberekenbare weer. Daar kende men uit overlevering allerlei wijsheden en weerrijmpjes, ontstaan door ervaring met dieren, planten, en verschijnselen aan de hemel. Heel wat van die gezegden blijken dan ook niet geheel uit de lucht gegrepen te zijn en komen best nog wel eens goed uit.

In deze presentatie met fraaie dia’s komen diverse oude weerrijmpjes en huisinstrumenten aan de orde. Maar ook moderne media komen aan bod. De spreker, Peter Paul Hattinga Verschure, geeft uitleg hoe al die hulpmiddelen voor iedereen van nut kunnen zijn. Historie, volkscultuur en wetenschap gaan in deze leuke en boeiende lezing hand in hand. Er is uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen.

Utrechtse uitjes

Lambert Sijens van de tuinen van Weldadigheid [genoemd naar de kolonie in Veenhuizen] kwam op woensdag 10 april ons vertellen over de enorme verzameling bijzondere groenten die hij kweekt op zijn mooie biologische kwekerij waar diversiteit een grote rol speelt. 
De diversiteit in gewassen blijkt bijvoorbeeld uit 160 soorten aardappelen,150 soorten peulvruchten en nog zo’n 60 soorten knoflook. Kortom een passie voor vergeten soorten maar zeer zeker ook voor nieuwkomers. Jolanda heeft een verslag van deze lezing voor ons gemaakt. U kunt dat hier lezen. Daarin vindt u ook de tip van Lambert voor Utrechtse uitjes.

 

Masterclass

De nieuwe directeur van Groei & Bloei, Femke Lampe, is heel enthousiast en gedreven aan haar functie begonnen. Tijdens de landelijke inspiratiedag voor bestuurders hebben wij al van haar passie voor tuinieren en het vergroenen van onze leefomgeving mogen proeven. Nu komt zij op dinsdag 4 juni naar Heiloo. Na een brainsessie met het bestuur zal zij in de middag een masterclass verzorgen met als onderwerp: De bodem als puzzelstukje in de uitdaging van klimaatverandering. Femke heeft gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en is de auteur van het moestuinboek Groentje?!.
Locatie: Ter Coulsterkerk Heiloo, Holleweg 111. Zaal open om 13.30 uur. Start masterclass is om 14.00 uur. Deze masterclass is voor leden van Groei & Bloei gratis bij te wonen. Niet-leden betalen € 4,--.

Kapitein Rommel

Zaterdag 4 mei staan wij  van 11.00 - 15.00 uur met plantjes in de feeërieke Tuin van Kapitein Rommel. In de 0,5 hectaren grote tuin kun je fijn rondwandelen. De tuin is gevarieerd met o.a. vaste plantenborders, een klein stinzenbosje, vijver met watervalletje, een kleine plantenkas en kruidentuintje. In dat weekend wordt er ook kunst geëxposeerd. De ingang van de tuin is via de smalle brug aan de Stationsweg naast nr 3 (tegenover het treinstation). 

Daarna zullen wij nog met plantjes aanwezig zijn op maandag 20 mei  op de Willibrordus Landgoedfair in Heiloo.

Kleurexplosie

Een mooi pakket biologische zomerbloeiers samengesteld door Groei & Bloei in samenwerking met de Bloemoloog wordt nu met korting aangeboden. Bij dit aanbod ontvang je duidelijke instructies en een handig beplantingsplan. Het pakket is geschikt voor een vierkante meter en bestaat uit 
Bio Dahlia 'Wittem' (nr 1).
Bio Dahlia 'Freya's Sweetheart', (nr 2)
Gladiolus 'Calllianthus' (nr 3) 
Daphlia's bloeien wel 100 dagen en zijn ook nog uitstekende snijbloemen waar je dus zowel binnen als buiten lang van kunt genieten. Deze actie is geldig t/m 16 mei 2024, of zolang de voorraad strekt. Bestel nu en je bloemenpakket wordt in week 22 direct aan huis geleverd. https://shop.groei.nl/65731/zaden/65733/actie-biologische-zomerbloeiers

 

OTW

Wij zijn nog steeds op zoek naar deelnemers voor het Open Tuinenweekend. Tuinliefhebbers die het leuk vinden om 1 of 2 dagen in onderstaand weekend hun tuinhekjes open te zetten voor andere liefhebbers. De grootte is niet belangrijk. Integendeel. Het gaat om de liefde en passie die de tuineigenaar voor de tuin of voor de (bijzondere) plantencollecties heeft. Het is leuk om deze te delen met andere liefhebbers. Onze coordinator Open Tuinenweekend kijkt uit naar nieuwe deelnemers karin@wezepoel.net 
 8-9 juni  Heemskerk
15-16 juni Heiloo & Limmen
22-23 juni Akersloot & Uitgeest
29-30 juni Castricum

Bloemschikken

De derde en laatste les van de voorjaarworkshop zit er alweer op en als afsluiter had Mercedes een bijzondere bloem voor ons in petto, namelijk een Azalea Rhododenderon. Werkelijk prachtig. Extra uitdaging was het maken van een ornament met draad in de vorm van blad of bloem. In het najaar zullen er weer workshops bloemschikken worden gegeven op dinsdagmiddag 15 en woensdagavond 16 oktober, dinsdagmiddag 12 en woensdagavond 13 november en dinsdagmiddag 10 en woensdagavond 11 december (Kerstarrangement). Het aantal plaatsen is beperkt, je kunt je nu al aanmelden.Voor Kerst werken we met een eigen meegebrachte ondergrond. Kosten €97,50 voor drie geheel verzorgde lessen. Meld je alvast aan bij: benzdocter@icloud.com.

De kleine dood

In de Volkskrant van 6 april stond een verontrustend artikel. Op doodgewone planten uit de reguliere tuincentra stikt het van de bestrijdingsmiddelen. Voor een fotoproject waarvoor fotograaf Marlonneke Willemsen bladetende insecten zou grootbrengen had zij, om de beestjes te voeden, wat planten ingeslagen bij het tuincentrum in de buurt. En toen gebeurde het: de insecten die ervan aten gingen allemaal binnen een paar uur dood. https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2024/de-kleine-dood~v1058319/
 

 

Tuinenreizen

Van 25 t/m 29 juni gaat onze afdeling samen met Garden Tours een mooie tuinreis naar Duitsland maken. De reisleiding is de ervaren Kitty Wiegert en de reis gaat naar  Sleeswijk-Holstein. Het belooft een zeer afwisselende tuinreis te worden. Interesse? Neem hier een kijkje.

Dichter bij huis is de dagtocht op zaterdag 6 juli. Ook dit belooft een mooie afwisselende dag met een bezoek aan maar liefst drie tuinen en op de terugweg aan een kwekerij te worden. Op dit moment zijn er nog 4 plekjes vrij in de bus. Meer info.

Kijk- Lees- en Luistertips

Tuinen Mien Ruys, sowieso zeer de moeite van een bezoek waard, maar in het kader van het 100-jarig bestaan zijn er de komende tijd allerlei feestelijke activiteiten. Tuinen Mien Ruys is een aaneenschakeling van ruim dertig verschillende tuinen. Ze kenmerken zich door duidelijke en strakke lijnen, afgewisseld met weelderige natuurlijke beplanting. https://www.tuinenmienruys.nl/

 

Agenda

De lezingen beginnen om 14.00 uur of om 20.00 uur. De zaal gaat om 13.30 uur of om 19.30 uur open. Let wel op de locatie waar de lezing wordt gegeven. Het overzicht van de lezingen in 2024 vindt u terug op de website.

  • Keukenhof in Lisse, geopend t/m 12 mei 
  • Bulborum Limmen open t/m 16 mei
  • Zaterdag 4 mei tuin Plantjesmrkt Tuin Kapitein Rommel, Castricum van 11.00-15.00 uur 
  • Donderdag 16 mei, lezing IJsheiligen en Donderglazen, Heiloo Ter Coulsterkerk om 14.00 uur 
  • Maandag 20 mei Lentefair op Landgoed Willibrordus Heiloo
  • Zaterdag 25 en zondag 26 mei Top in de Kop*
  • Dinsdagmiddag 4 juni: lezing Femke Lampe Moestuinen, Ter Coulsterkerk Heiloo om 13.30 uur
  • Zaterdag 8 en zondag 9 juni Open Tuinenweekend Heemskerk
  • Zaterdag 15 juni Groenmarkt Tuin familie Roling Heiloo 
  • Zaterdag 15 en zondag 16 juni Open Tuinenweekend Heiloo en Limmen
  • Zaterdag 22 en zondag 23 juni Open Tuinenweekend Akersloot en Uitgeest
  • Zaterdag 29 en zondag 30 juni Open Tuinenweekend Castricum

    *Top in de Kop kijk hier voor deelnemers:  www.Topindekop.nl 

Foto’s uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Marc de By, Magda Rijs, Mirjam Tervoort, Iris Veltman en Latifa Vonk, @latifa.natuurfotografie
Handige tuintips vindt u op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info 
Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties