Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland februari 2023

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

De omslagfoto is van Mariet Bos. Zij heeft deze foto gemaakt tijdens de wandelmarathon van Egmond. Mariet fotografeert niet onverdienstelijk, zie ook haar foto's bij haar favoriete plant. Onze activiteiten zijn gestart. Waar Mercedes al begonnen is met bloemdesign, de workshops fruitbomensnoeien overboekt zijn en de cursus Tuinontwerp volledig is gevuld, zet Wessel de moestuinder aan het werk. Maar er staan meer activiteiten in februari en maart op de agenda. We beginnen met een voor ons unieke lezing: bekijk tuinen met en door een gekleurde bril. 
 

De favoriet van Mariet

Op de vraag: wat is je favoriete bloem moest ik toch wel even nadenken want ik heb wel 2 favorieten nl de roos en de flox. Maar mijn echte liefde gaat toch uit naar de Roos.
Reeds als kind stak ik in mijn moeder’s tuin mijn neus in een in mijn ogen heel speciale bloem omdat die zo heerlijk rook: de roos. Zelfs de kleur is me bijgebleven, die was wat oranjeachtig. Maar de geur was bijzonder en ook nu nog ruik ik aan alle rozen die op mijn pad komen!

Ik woonde lange tijd in Amsterdam. Het dakterras van het appartement bleek geen goede plek voor rozen want binnen de kortste keren zaten die vol luizen en ook de wind was de spelbreker in de groei. Maar toen we zo’n 25 jaar geleden naar Castricum verhuisden en er een echte tuin kregen, kon ik eindelijk los gaan.

Aan de achtergevel van ons huis stond een metershoge rode klimroos (Etoile de Hollande). Deze moest vanwege de verbouwing echter helemaal teruggesnoeid worden tot ongeveer 65 cm. Ik dacht….dat is veel te veel, maar de roos dacht er anders over en hij werd een juweel met ieder jaar weer een enorme bloemenzee. We leidden hem over een rozenboog en inmiddels groeit er nog een witte rambler doorheen en de clematis Early Sensation. Als de knoppen in deze rozenboog verschijnen begint voor mij de zomer. 

Een paar jaar geleden waren we met Groei & Bloei tijdens onze reis naar Shropshire/Engeland in de rozenkwekerij van David Austin. Welk een walhalla! Wat een kleuren en geuren. Je werd met recht bedwelmd. Ik heb daar toen de roze Generous Gardener en de oranje-gele Lady of Shalott gekocht. Deze laatste siert onze voordeur en bloeit maanden achter elkaar. 

 

De basiskleur in de tuin voor de rozen is wit in al zijn varianten. Van felwit tot roomwit en hier en daar aangevuld met roze. Deze kleuren komen ook terug in de floxen die tussen de rozen staan. De echte uitblinkers zijn de Rosa Annapurna en de Rosa Claus Dalby. Stevige gezonde doorbloeiende rozen die ook nog eens heerlijk ruiken. Maar mijn allergrootste rozen liefde betreft een roos die op een totaal verkeerde plek staat en die ik al een aantal keren wilde wegdoen, maar die het lukt om steeds weer een nieuwe scheut te maken met een onweerstaanbaar mooie rozenknop. En die dan ook nog eens een fantastische bloem krijgt, fluweelzacht en met een parfum achtige geur. Hij lijkt op de Ruby Wedding, maar de echte naam weet ik niet meer. Tussen de planten en struiken in de tuin staan nog verschillende andere rozen, maar dat wordt teveel om op te noemen. Daarom wil ik het hierbij laten en u begrijpt:
ik ben met recht een liefhebster van rozen en geniet ieder jaar weer volop van deze in mijn ogen koninklijke bloemen.

Ik geef het schepje door aan Cees Stam

De moestuin in februari

Ja, we kunnen al beginnen. Ik heb half januari prei uitgezaaid in de (koude) kas en kiemplantjes broccoli, bloemkool en verschillende soorten sla verspeend in P9-potjes. De groei zit er nog niet echt in. De koude kas blijft namelijk wel echt koud als de zon niet schijnt. Begin februari ga ik tuinbonen en peulen opkweken. Dat doe ik in een bak met zeer losse grond. Deze bestaat uit een mengsel (50/50) van potgrond en zand. De potgrond zeef ik en het zand koop ik (brekerzand of speelzand). Deze losse grond doe ik in een redelijk diep bakje, ca 10 cm hoog. Dan hebben de wortels van de ontkiemende peulen en tuinbonen lekker de ruimte. Na het ontkiemen, op een zonnige vensterbank, worden ze snel op een koude vensterbank aan de noordzijde gezet. Anders groeien ze te snel en dan krijg je van die lange slappe planten. Door de losse grond kun je de jonge plantjes er begin maart makkelijk uithalen, de wortels worden dan niet zo beschadigd. Als je zo vroeg zaait, begin februari, dan kun je daarna nog twee keer een teelt in de vollegrond starten: rond half maart en half april. Daarna niet meer zaaien. De opbrengst van late uitzaai van peulen en tuinbonen valt heel erg tegen.

Spinazie en worteltjes kun je nu al buiten zaaien. Ik bedek wel altijd de zaairij spinazie met glasplaatjes of een plank. Dat is tegen de muizen. Ik heb al te vaak meegemaakt dat muizen de zaden weten te vinden en hele rijtjes leegvreten. Als de spinazie eenmaal ontkiemd is dan heb je daar geen last meer van. Als je worteltjes heel vroeg zaait heb je veel minder last van wortelvlieg. Deze vlieg legt eitjes in de grond meteen bij de wortel, daar komen maden uit en die vreten allemaal gangen in de héérlijke wortel. Die dan trouwens voor ons niet meer heerlijk is.

Veel plezier alvast op je moestuin.
Wessel van Schagen

Lezing donderdag 9 februari: tuinen door een gekleurde bril

Donderdag 9 februari zal  Piet Boersma ons vertellen moderne tuinen, waar je op moet letten wanneer je een moderne border wilt aanleggen en worden een aantal planten (combinaties) die in deze tuinen voorkomen besproken.

Bijzonder is dat de beelden 3-dimensionaal te zien zijn. Dit betekent dat je de dia’s met behulp van een brilletje echt beleeft. Je ervaart dit alsof je zelf door de tuinen loopt.

Zoals gebruikelijk gratis voor leden van Groei & Bloei. Niet leden betalen 4 euro. Wie neemt u mee naar deze bijzondere avond?

Fluiteend

Smienten zijn overwinteraars. Ze trekken in grote groepen vanuit hun arctische broedgebieden in de late zomer in zuidelijke en zuidwestelijke richting, naar de overwinteringsgebieden in landen aan de Noordzee, West- en Zuidwest-Europa. De meeste smienten arriveren in oktober en november in Nederland. De smienten die in Nederland overwinteren, vertrekken in de periode februari-april en beginnen in mei met broeden. Deze smient is gefotografeerd op de Vennewatersweg tussen Heiloo en Egmond-Binnen. Als je een smient hoort roepen weet je hoe hij aan zijn bijnaam, fluiteend, komt.

Winterslaap

Er zijn verschillende insecten die een winterslaap houden, lieveheersbeestjes bijvoorbeeld! Die kruipen dicht bij elkaar om warm te blijven en slapen in de holte van een boom of tussen schors. Maar je kan ze ook wel eens in je huis of in de schuur tegenkomen, net als vlinders. De meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop. Vier Nederlandse soorten doen dat echter als volwassen vlinder: de dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia en citroenvlinder. Omdat ze als ‘kant-en-klare’ vlinder in winterrust gaan, zijn dit ook de eerste soorten die zich in het voorjaar laten zien.Kom je een overwinterende dagpauwoog tegen op een beschut hoekje in een schuur, kelder of ongebruikte kamer, verstoor deze dan niet en laat ze rustig zitten. Onnodig energie verspillen kan funest zijn voor vlinders. Vlinders kunnen in winterrust prima tegen vorst, maar in een te warme kamer zullen ze al (te) snel ontwaken.

Sneeuwklokje

Een van de eerste stinzenplanten die in het begin van het jaar bloeit is het sneeuwklokje. De  Nederlandse Tuinenstichting stelt ieder jaar een lijst samen met tuinen, parken en andere plekken waar sneeuwklokjes te bezichtigen zijn. Op de website van de Nederlandse Tuinenstichting kunt u onder andere de locaties met sneeuwklokjes terug vinden. Texel schijnt een echt sneeuwklokjeseiland te zijn. Naast de lijst is het altijd goed om, voorje op pad gaat, nog tijden en gegevens te checken op de websites van de verschillende locaties https://www.tuinenstichting.nl/agenda/sneeuwklokjes-2023/

Plantenapps

Stel je voor: tijdens een avondwandeling loop je door de wijk. In de voortuin van een onbekende familie staat een prachtige bloeiende plant. Die zou perfect staan in jouw achtertuin! Met Google blijkt de plant moeilijk te traceren en uiteindelijk geef je de hoop op. Maar nu zijn heel veel handige apps, zoals bijvoorbeeld PlantsnapPlantifier, Plant en Tree Identifiaxtion en Obsidentify. Deze apps herkent planten en bloemen (en sommige ook insecten) via de camera op je mobiele telefoon en helpt je aan de botanische en Engelse naam van de betreffende plant. Makkelijk en leuk.

Heeft u een handige app? Laat het mij even weten, dan kan ik die in de volgende nieuwsbrief vermelden.

Lathyrus en Helleborus

Lathyrus odoratus kan nu binnen worden gezaaid. Als de zaadjes uitlopen dan moet de standplaats koeler zodat ze niet te hard groeien. Langzaam afharden en dan vanaf medio april kunnen ze de volle grond is. Vanaf dat moment is direct buiten zaaien ook mogelijk.

Helleborus een van de mooiste bloemen in de winter en het vroege voorjaar. Dit sterke plantje, favoriet van velen, komt elk jaar terug en overleeft de meest barre weersomstandigheden. Hij heeft bovendien weinig verzorging nodig. Het enige wat je elk jaar moet doen is je helleborus snoeien. De belangrijkste redenen om het oude blad te er af te knippen zijn dat helleborussen gevoelig zijn voor bladvlekziekte.. Door het aangetaste helleborusblad eraf te knippen voorkom je dat de ziekte zich verder verspreidt. Dit blad mag niet op de composthoop maar moet in de groene bak. De andere “belangrijke’ reden is dat je de prachtige bloemen van je helleborus veel beter kunt zien wanneer ze niet onder het blad verscholen zitten!

Ook mooi is het om een helleborus in een pot te planten mooi om met bijvoorbeeld zegge, wolfsmelk, winterheide, cyclaampjes, roodbladige bergenia enz. te combineren.

Kijk- lees en luistertip

Onze stranden, vooral op de wadden, zijn een belangrijk en beschermd leefgebied van talloze plant- en diersoorten. In Strand, de nieuwe documentaire van natuurfilmer Ruben Smit, neemt hij ons mee in deze bijzondere wereld. Kijk Strand terug. Het is uitgezonden op 5 februari 2023 om 19:30 uur op NPO 2 BNNVARA of luister naar de maker van deze bijzondere documentaire: https://bit.ly/3YlMWXf

Astronaut André Kuipers gaat in ons land op zoek naar de schoonheid en kwetsbaarheid van de Nederlandse natuur en hoe de inwoners van Nederland daar in het dagelijkse leven mee verbonden zijn. In de documentairereeks zitten ook nooit eerder vertoonde natuurbeelden uit het archief van ESA/NASA en ruimtestation ISS en mooie verhalen van experts en natuurliefhebbers. Ruimteschip Aarde is vanaf woensdag 15 februari t/m 29 maart wekelijks te zien om 20.30 uur op NPO 1.

In de volgende nieuwsbrief meer over het nieuwe boek Tuinlogica van Iris Veltman dat medio maart in de boekhandel verkrijgbaar is.

Agenda

LEZINGEN en ALV aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur   

  • donderdag 9 februari 2023 in der Ter Coulsterkerk te Heiloo. Piet Boersma “moderne borders in 3D”’
  • woensdag 15 februari workshop snoeien GGZ terrein start 10.00 uur (vol)
  • woensdag 15 februari bloemdesign, Ter Coulsterkerk te Heiloo 13.45 uur en 19.45 uur 
  • donderdag 23 februari 2023 start cursus Tuinontwerp, Trefpunt te Heiloo van  19.30 – 21.30 uur (vol)
  • donderdag 9 maart in de Ter Coulsterkerk te Heiloo. ALV gevolgd door een presentatie van Jan Willem Pondman en Mercedes Docter over maatschappelijke initiatieven door Groei & Bloei MK.
  • vrijdag 10 en zaterdag 11 maart NL Doet
  • 23 en 24 april De Groene Route heeft ook een weekend, waarin u de bloembollen kunt bewonderen

De foto's in deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Piet Boersma, Mariet Bos, Jeroen de By,  Pixabay.

Handige  tuintips vindt u ook op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties