Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland juli 2023

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

De maand juni stond in het teken van de Open Tuinenweekenden. Alle soorten weeromstandigheden zijn in die vier weken voorbij gekomen. Een verslag van een otw-deelnemer kunt u in deze nieuwsbrief teruglezen. Over de tuinenreis naar Engeland was iedereen enthousiast. De mooiste tuinen ooit was het unanieme oordeel. In deze nieuwsbrief geen verslag van deze reis, wel een foto (Hidcote Manor). Maar voor ons zal de herinnering aan de afgelopen maand vooral het overlijden van Kees Stam zijn.

Kees Stam

Diep bedroefd ontvingen wij het bericht dat onze zeer gewaardeerde penningmeester en bestuurslid Kees Stam is overleden. Sinds 2018 was Kees onze financiele man. Hij was accuraat en hield een vinger aan de pols. Daarnaast was hij altijd te vinden bij de vele vergroeningsprojecten en natuurlijk op zijn moestuin. Tot onze vreugde deelde hij regelmatig iets van de opbrengst. "De enige hobby die meer oplevert dan dat het kost", aldus Kees.

Wij bedanken Kees en zullen hem blijven herinneren als een integere, innemende en hartelijke man. Binnen ons bestuur bracht hij rust, humor en beheerde hij excellent de financiën. Wij wensen zijn vrouw Iris en zijn zonen Ralf en Arjen heel veel sterkte met dit grote verlies. Ook wij zullen Kees enorm gaan missen.

Herhaalde oproep voor bestuursleden!

In verband met het overlijden van Kees Stam is de functie penningmeester binnen onze afdeling vacant. Daarom zijn wij op zoek naar iemand met affiniteit met cijfers die deze taak, een relatief kleine boekhouding, op zich wil nemen. De penningmeester maakt deel uit van ons dagelijks bestuur. 

Mariet Bos heeft haar huis verkocht en zal in het najaar naar Limburg verhuizen. De portefeuille van Mariet is die van algemeen bestuurslid.

Ook is de positie van voorzitter nog steeds vacant, dus.............. aarzel niet en neem contact op met Geno de By (e-mail: deby@telfortglasvezel.nl of bel even 06-2046.8014) of Anke van Kruijssen ( e-mail: jipanda3@ziggo.nl of bel even 06-2044.2004).

De favoriet van Jan-Willem

Mijn favoriete plant, geen ABC-tje maar een G,

Uit een tuin zo vol geladen blijkt wel dat het geen abc-tje is om er een favoriet uit te kiezen. Er is zo veel moois om uit te kiezen. De eerste gedachte gingen uit naar mijn kleine mini weide, de grassen, gele ratelaar, morgenster,  boterbloemen, klaproosjes en al wat er de komende periode nog te ontdekken zal zijn. Maar een weitje is geen plant. Maar wat dan wel, de Amsonia die ik vorig jaar op een camping in de Achterhoek zag staan op weg naar de afwasplek, zo mooi die licht blauwe sterretjes. Op de laatste dag toch maar wat stekjes mee genomen waarvan er eentje de winter heeft doorstaan, nu wachten op de bloemen. Deze plant is juist in het juni nummer van ons G&B blad uitvoerig beschreven. Dus die wordt het niet.

Dan maar een Baptisia?

Enkele jaren terug hebben we de Baptisia in (mijn-) kerktuin geplant, nu na jaren wordt het een echte plant maar de plantjes die ik dit voorjaar in mijn tuin zette moeten nog wel een beetje groeien om in aanmerking te komen. Camassia dan? Het lijkt er op dat niet een bepaalde plant maar de bloemvorm mijn keuze bepaald stervormig, bescheiden van aard en liefst niet al te lastig en veel eisend. Voor nu wordt het de Gillenia Trifiolate (al is zijn nl-naam niet echt uitnodigend driebladigebraakwortelspirea ook wel indianenplant), winterhard, bijen lokkend, mooie herfstkleur past in wilde en natuurlijke tuinen.Ik kwam hem voor het eerst tegen bij een van de leden van de tuinclub en vond hem direct heel geschikt voor onze tuin. Hij had wat jaren nodig om een vrolijk struikje te worden maar dan heb je ook wat.

Het schepje geef ik graag door aan: Mieke Spoor

Open Tuinen Weekenden

Maar liefst vier weekenden achterelkaar stelden tuinliefhebbers hun tuin open voor bezoekers. De ene bezoeker bracht een kort bezoek aan de tuin om de sfeer te proeven. Een andere bezoeker wilde alle inns en outs van de tuin en planten weten. De tuineigenaren ontvingen veel positieve opmerkingen en complimenten. Maar er ontstonden soms ook open kritische gesprekken over werkwijzes en de uitstraling van tuin. Beide zijn interessant om te krijgen.
Zo verschillend als de weersomstandigheden in de weekenden waren, zo divers waren ook de deelnemende tuinen. Lijkt het u ook leuk om volgend jaar een of twee dagen in een weekend uw tuin open te stellen laat dat dan aan het bestuur weten. Wij geven dit dan door aan de coördinator van de betreffende plaats.

Plantestafettes

Geruime tijd ondersteunt onze afdeling bij vergroeningsprojecten welke geïnitieerd worden door De Groene Reiger. Inmiddels zijn wij hierin (bijna) een vaste partner. Komend najaar zal er weer vergroend gaan worden in verschillende gemeentes binnen onze afdeling. Het zal gaan om openbaar groen naast scholen of verzorgingstehuizen. Het is de bedoeling om de schoolkinderen en/of bewoners te begeleiden bij het planten, maar in de praktijk komt het er toch op neer dat wij zelf aardig aan de slag gaan. Het neemt een ochtendje in beslag. Er is altijd koffie/thee en wat lekkers aanwezig, maar nog belangrijker: plezier en waardering. Geplant worden o.a. bollen, vaste planten, struiken, boompjes en een voedselbosje. Nog niet alle data liggen vast, maar de volgende gaan zeker van start: woensdag 18 oktober in Heiloo, 15 november in Bergen en op 23 november in Castricum.

Lijkt het je leuk om (een of meerdere keren) mee te doen? Meld je dan aan bij een van onze bestuursleden (zie hierboven of op de website).

Waterschaarste

Na een natte en te zachte (de tiende op rij) winter en een kletsnatte maart en april (goed voor het herstel van de grondwaterstand) zijn we inmiddels in de ban van de droogte. Sinds medio mei is op de meeste plekken in ons land wekenlang geen druppel regen meer gevallen. Tot de heftige buien van 20 juni, die op sommige plekken helemaal niet zo heftig waren. Het droogterecord is nu al verbroken. Dat vraagt veel van de planten, struiken en bomen in onze tuin maar een droge bodem en uitgedroogde grassen verhogen ook het risico op natuurbranden. 

Alle kleine beetjes helpen. Zet een emmertje in de douche. Het water dat wegspoelt, terwijl je wacht tot de temperatuur aangenaam is, opvangen. En kookwater van pasta, eieren of aardappelen? Nooit meer door de gootsteen gieten, maar apart houden. 

Wil je in je eigen tuin wateropslag? lees dan nog een keer het artikel van Nico Brantjes in de laatste De Nieuwe Stek waarbij hij promoot om wateropslagplaatsen te creëren. Bij droge zomers kan je dan putten uit je eigen watervoorraad en laat je de overtollige regen in de tuin stromen. 

Punt 5 uit het 10 puntenplan van Groei & Bloei: https://groei.nl/tuin/tuinontwerp/5-spaarzaam-omgaan-met-water

In het zonnetje

Iedere maand willen wij een van onze adverteerders in het zonnetje zetten. We beginnen met een vertrouwde, bekende naam gevestigd op een mooie locatie in het Heilooerbos, Kwekerij G. Meijer.

Zelf noemen zij zich op hun website een tuincentrum, maar ik vind dat deze naam niet passend bij kwekerij Meijer. Bij een tuincentrum  denk ik toch eerder aan een grotendeels overdekt doolhof met heel veel randzaken die vaak niets de tuin te maken hebben. Dit alles vind je bij kwekerij Meijer niet. 

Zij zijn gespecialiseerd in vaste planten en hebben zo’n 1000 soorten staan. Niet alleen planten en kruiden, maar ook bomen, coniferen en heesters. Meijer is wijd en zijd bekend om haar grote assortiment  “de Wilde “rozen.

Veel soorten planten en bomen zijn direct leverbaar. U kunt altijd even bellen om te informeren of een bepaalde plant aanwezig is, maar op de kwekerij rondlopen is geen straf. Je kan er heerlijk struinen. Wat er niet is van wat er op uw lijstje staat kunt u bestellen. Het personeel is zeer vakkundig maar laten je lekker je gang gaan, totdat je een vraag hebt natuurlijk. Dan wordt alles uit de kast gehaald om tot de juiste keuze te komen.  

Wat de kwekerij ook inspirerend maakt is de voorbeeldtuin die er ligt, het goud winnend ontwerp op de eerste Gardenista. Voor een tweede inspiratie tuin liggen er plannen klaar. Dit geeft een bezoekje ook een stuk meerwaarde vind ik.

Kwekerij Meijer is geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en op zaterdag van 09.00-17.00 uur. U kunt de kwekerij ook op Facebook volgen. Vergeet uw lidmaatschappas van Groei & Bloei niet mee te nemen.

Springspin

Als je buiten zit kan je zomaar gezelschap krijgen van een kleine springspin. Hij loopt nogal eens ondersteboven onder tuintafels of stoelen. Dit soort spinnen maakt geen web maar bespringt zijn prooi. De prooien van de spin zijn allerlei kleine beestjes – echt klein, want de spinnen zelf zijn ook nauwelijks een centimeter groot. Ook al zijn de spinnen klein, als je goed kijkt zie je dat ze vrij harig zijn en een mooi patroon hebben. De schorsmarpissa is lichtbruin met veel donkere, driehoekige vlekken. En de huiszebraspin – die in tegenstelling tot zijn naam, ook graag buiten komt – heeft brede zwart-witte banden. Springspinnen maken geen web maar sluipen op hun prooi af en bespringen die dan, vaak van behoorlijke afstand. Voordat ze springen maken ze eerst een veiligheidsdraad vast aan de ondergrond waar ze opzitten, zodat ze altijd kunnen terugkeren op de plaats van vertrek.

De zebraspin leeft overdag en komt overal voor: in de 'vrije' natuur op bomen en rotsen en in de menselijke omgeving op vensterbanken en muren. Het is een klein, parmantig baasje. Als je het diertje benadert, dan zal het de grote ogen op jou gericht houden, om er achter te komen wat je gaat doen. De manntjes hebben zeer grote zwarte glimmende kaken. Die gebruiken ze om vrouwtjes te imponeren en om met elkaar te vechten.

Naar de Verwondering en De Tuynkamer

Voor de door Armanda en Helen georganiseerde dagtocht op zaterdag 16 september naar twee tuinen: "De Verwondering” in Den Hout en "De Tuynkamer" in 's Gravenmoer zijn nog 5 plaatsen beschikbaar. Na een bezoek aan deze tuinen gaan we nog naar een mooie kwekerij. Meer informatie over de tuinen die bezocht gaan worden, de vertrektijd en de kosten vindt u hier terug: https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/dagtocht-naar.  Aanmelden kan bij Armanda Mul: armandamul@hotmail.com. 

Hanging basket

Saskia deelde vol trots (en terecht) haar hanging basket. In april hebben wij baskets gevuld. Deze bleven tot na de ijsheiligen in de kas op Landgoed Willibrordus en ze doen het geweldig.

Open Tuinenweekend Heiloo

Zaterdag 10 juni, de weersvoorspellingen waren droog, warm, heet en onbewolkt en dat klopte ook helemaal maar het weerhield 60 bezoekers niet om de fiets of auto te pakken om een tochtje langs de verschillende tuinen te maken. Wij hoorden goed nieuws over een hele diepe tuin (Westerweg), een tuin aan het water (Harrelaars), een tuin met koeien. Dat waren de tuinen die de bezoekers hadden gezien voordat ze Baetenburg bezochten. Wij kregen vele mooie opmerkingen, veel vragen en waardering voor de planten, de wei, de kleurenpracht van de rozen en de geuren van de bloemen. Al met al een erg geslaagde en plezierige dag waar de laatste bezoeker om 17 uur de tuin verliet (en het bij nog 2 adressen wilde proberen om te mogen kijken). De leeftijdsgroep: 50+ met enkele 30-ers die inspiratie kwamen opdoen voor een nieuw aan te leggen tuin en opvallend: veel bezoekers uit Alkmaar, Koedijk en Sint Pancras.

Jan-Willem Pondman

 

Egels

Het warme weer van de afgelopen dagen is ook zwaar voor egels. Hierbij gaat het vooral om het gebrek aan water. Daarnaast kan honger door droogte een rol gaan spelen. Bij langdurige droogte kruipen veel prooidieren (zoals wormen, insecten en slakken) diep weg.

U kunt dorstige dieren in uw tuin een handje helpen door schotels met water neer te zetten. U kunt egels nog meer helpen door niet alleen water, maar ook voedsel aan te bieden. Bijvoorbeeld door het geven van harde kattenbrokjes. Kattenbrokjes voor kittens heeft de voorkeur.
Heeft u een vijver in de tuin dan is het niet echt nodig om nog extra bakjes water neer te zetten. Dieren drinken graag van het vijverwater. Voor egels die per ongeluk in de vijver terechtgekomen moet er een mogelijkheid zijn om weer uit de vijver te kunnen klimmen. Dit kan door het aanleggen van (delen met) lage oevers of door het plaatsen van een plankje vanuit het water de oever op.

Ieder jaar komen ongeveer vanaf de maand juni weer regelmatig baby-egels in de egelopvang terecht. In deze periode worden soms in het struikgewas scharrelende moederegels gezien, met een aantal baby-egels. Soms blijft ergens een baby achter, maar dat is geen reden tot paniek. Vaak komt moeder op een volgende ronde het jong weer ophalen. Grijp dus niet te vroeg in en pak niet zomaar een jonge egel op om die naar de egelopvang te brengen, maar overleg eerst met de experts.

 

 

 

Dagactieve nachtvlinder

Afgelopen woensdag kwam storm Poly over Noord-Holland. Zo snel en heftig als de storm was, zo rustig was het na de storm. En het viel ons meteen op: in de tuin heel veel gamma-uiltjes, een zeer algemene dagactieve nachtvlinder. Een trekvlinder uit Zuid-Europa die je overal in het land kunt tegenkomen. Het gamma-uiltje is niet, zoals wij eerst dachten, met de storm meegelift, maar naar ons gekomen omdat het in Spanje nu ontzettend warm is. Het gamma-uiltje is vaak te vinden op teunisbloemen. De grote gele bloemen komen bij schemering uit de knop en brengen in volle bloei de nacht van hun leven door. Tijdens hun bloei verspreiden ze een vrij sterke geur en worden dan ook door nachtvlinders bestoven. Die halen met hun lange roltong de nectar uit de diepe kelkbuis. In de loop van de dag daarop verwelken de bloemen. Gelukkig heeft de teunisbloem veel bloemen en bloeien niet alle bloemen tegelijk.
Omdat de gamma-uil niet overwintert in Nederland, leggen ze nu de eitjes. De vlinders die daaruit voortkomen vliegen in het najaar weer terug. Grote kans dat wij dus tegen die tijd weer veel gamma-uiltjes zien. 

Tuinvogeltelling vlinders
Vorig jaar stond de dagpauwoog nog op nummer 1. Dit jaar is zijn plek ingenomen door de atalanta, gevolgd door het klein koolwitje en de citroenvlinder. 

 

 

 

Kijk- en luistertip

Annie's Groene Vingers. Leuke informatieve podcasts, bijvoorbeeld over de Ginkgo Biloba. "Het is een levend fossiel, de Ginkgo Biloba, en weet je wat zo bijzonder is, het is een plant met levend sperma. Maar er is veel meer: zo hebben vier Ginkgo's de atoomaanval op Hiroshima overleefd". Hoe dat allemaal zit kun je beluisteren in een van de afleveringen van Annie's Groene Vingers https://www.radioviainternet.nl/podcasts/annies-groene-vingers

Gardeners’ World Elke week van maart tot en met oktober delen Monty Don, Carol Klein, Adam Frost, Arit Anderson, Frances Tophill en andere experts in Gardeners’ World op tv hun beste tuintips en inspiratie met je.De uitzendingen zijn op vrijdagavond om 21.00 uur uitgezonden op BBC Two

 

Agenda

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open. 

  • Zaterdag 22 en zondag 23 juli Topindekop en groene route*
  • Zaterdag 12 en zondag 13 augustus Topindekop en groene route*
  • dinsdag 5 september lezing Harry Jans over bijzondere Knolgewassen en wortelstokken in Heiloo, Tercoulsterkerk, Holleweg 111
  • zaterdag en zondag 9 en 10 september 2023: Topindekop en groene route*
  • zaterdag 16 september dagbusreis naar Brabant, vertrek vanuit Castricum
  • zaterdag 30 september Herfstmarkt in Limmen
  • woensdag 4 oktober vertelt Frans van Bussel over wintergasten (vogels) in ons land. Deze lezing wordt gehouden in Castricum in De Bloemen

*www.topindekop.nl en www.degroeneroute.nl. De openingstijden zijn 11.00-17.00 uur.

Het jaargramma 2023 kunt u hier downloaden. Daar er gedurende het jaar activiteiten aan toegevoegd worden is het raadzaam om de website en social media in de gaten te houden.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn afkomstig van  Mariet Bos, Marc de By, Mercedes Docter, Jan-Willem Pondman en Pixabay

Handige  tuintips vindt u ook op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties