Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland september 2023

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

En dan is zomaar de zomer alweer voorbij. De tuin verandert van kleur. Het blijft nog mooi weer dus als u iets in de tuin wilt veranderen kom dan op zaterdag 30 september naar onze najaarsmarkt. Van een van onze kwekers weet u straks alvast wat er wordt aangeboden. Wessel is, ook al zegt hij van niet, lekker bezig. Graag brengen wij de Raboclubactie nog onder uw aandacht want het is altijd fijn om een beetje vet op de botten te hebben en dat geldt ook voor egels en wintergasten. Frans van Bussel zal ons op 4 oktober alles vertellen over vogels die in de winter bij ons te gast zijn. Graag tot dan. 

 

Herfstmarkt in Limmen

De herfstmarkt werd afgelopen jaar druk bezocht en vele plantjes en stekjes vonden nieuwe eigenaren want onze kwekers hadden weer goed hun best gedaan. Daarom meenden we er goed aan te doen de herfstmarkt dit jaar te herhalen. Helaas is Cees Louwe, de eigenaar van de kassen en grond ons een maand geleden ontvallen. Toch was het op zijn uitdrukkelijke verzoek om de herfstmarkt gewoon door te laten gaan. 

De markt aan de Kapelweg 70 in Limmen gaat om 10.30 uur van start en is om 14.00 uur afgelopen. U kunt met contant geld betalen maar we beschikken ook over een pinapparaat. Neem een doosje of tasje mee voor uw aankopen. Er zullen weer veel mooie plantjes en stekjes aanwezig zijn, dus wees er vroeg bij.

De gelukkige moestuinder vertelt

Een tuin is niet zomaar iets waar je moet werken. Op de tuin ben je lekker bezig. Je loopt heen en weer, je geniet en ziet. Ik ben niet zo’n schematische werker. Ik hobbel van het ene klusje naar het andere. Ik schoffel, wied, snoei, zaai, verspeen, zaai en oogst. En na afloop loop ik de tuin door omdat ik overal wat heb laten liggen. Niet echt handig van mij dus. Het komt vaak voor dat ik de volgende dag iets vind wat ik gisteren heb laten liggen. Op het moment dat ik dit noteer heb ik bramen, snijbonen, worteltjes, andijvie, allerlei soorten sla,‘herenbonen' (sperziebonen mag ook) bietjes, witlof, broccoli, rodekool, knolvenkel en ……. een overvloed aan bloemen. De boerenkool staat er ook goed bij. Dat vinden de rondhuppelende hazen ookl Daarom staat er gaas omheen.  Over het geheel genomen is 1/3 van mijn volkstuin voor groente, 1/3 voor fruit (bomen en struiken)  en 1/3 voor bloemen. 
Ik wil iedereen adviseren: kweek vooral véééél bloemen. Als iemand jarig is of een feestje geeft, wil je niet met lege handen aankomen. Een cadeautje kopen is leuk natuurlijk maar “ze hebben alles al”. Waar kan ik ze nu blij mee maken: Tja…. zie hier de oplossing: een bloemetje van je eigen tuin. 

Bloemen van eenjarigen, vaste planten en allerlei soorten bollen of knollen. Ik had ook tulpen, daarvan is dit voorjaar bijna alles opgegeten door muizen. Ik heb dus muizenklemmen gezet: 3 muizen gevangen was de magere oogst. Bovendien is er ook een roodborstje in een klem gekomen. Dus komend jaar dan maar geen tulpen meer. Muizen lusten namelijk vooral tulpen. En de Allium, Camassia, Brodiaea, Eremurus, Lelie, Narcis, Nerine, Ornithogalum, etc.. vinden ze niet lekker! Daar blijven ze van af. 

Groenten kweken heeft een nadeel: als je ze van je tuin haalt, is het aanbod in de winkel meestal talrijk. Dan gaat de groente soms voor weggeefprijzen de deur uit. Weliswaar is groente van je eigen tuin veel lekkerder en gezonder. Dat ‘gezonder’ heb ik niet wetenschappelijk onderzocht. Desondanks geloof ik het wel. Ik gebruik namelijk helemaal geen ‘bestrijdingsmiddelen” 

Zoals u ziet hieronder ben ik gek op aardbeien: 4 rijen van 25 plantjes. Ik heb ze ook lekker vroeg kunnen planten: eind juli. Dan worden het forse plantjes. Bovendien nog wat koemestkorrels erbij. Dat wordt een feest volgend jaar. Mijn record, in 2019, is 22 volle bakjes aardbeien. U weet wel van die bakjes waar de supermarkten ook kleinfruit in doen. Mijn speekselklieren beginnen nu al te werken. 

Wessel van Schagen

De favoriet van Anke van Kruijssen

Dan krijg je zomaar een schepje toegeworpen om iets te gaan vertellen over je favoriete plant, heester, boom. Ik moest even diep nadenken maar kwam uit op de zgn. pindakaasstruik.

Pindakaas?? Ja, dat was ook mijn reactie toen iemand me voorstelde aan deze plant. Neem maar eens een blad tussen je vingers, wrijf er goed over en ruik dan maar eens aan je vingers. Onmiskenbaar de geur van pindakaas. En nu is het ook een mooie tijd want de plant staat nu volop in bloei en heeft prachtige roze, paarse kroonbloemen.

De officiële naam van deze plant, heester is de Clerodendron bungie oftewel kansenboom, pindakaasstruik. In het Engels algemeen bekend onder de naam als Rose Glory Bower, Glory Flower of Mexicaanse hortensia; het is een soort bloeiende plant in de Deadnettle-familie, Lamiaceae. Inheems in China, wordt het algemeen gekweekt in tuinen als sierheester. Het is ontsnapt uit de teelt en is genaturaliseerd in Amerika.

Pindakaas

Hier op de zandgronden doet hij het erg goed. Het is een wortelstok die als hij de kans krijgt zomaar oppopt op andere plekken. Niet getreurd, dan zet je de nieuwe stek in een potje en gaat hij in het kratje van de kweker voor onze markt,

De Clerodendron is echt een aanwinst voor onze tuin, hij/ zij vrolijkt de boel op met zijn mooie kleuren en als je er langs loopt met de visite laat ik ze altijd een blaadje van de struik pakken , inwrijven, en vragen waar dit nu naar ruikt? Voor de markt op 30 september, neem ik er een paar mee.

Ik geef het schepje nu door aan Julian de Groot, die heeft zo’n mooie tuin met aparte planen, daar kan hij vast iets boeiends over kwijt.

Wintergasten

Op woensdag 4 oktober komt Frans van Bussel ons meer vertellen over de wintergasten in ons land. Er zijn vogels die je hier zomers niet ziet zijn, maar die in de winter vanuit het hoge noorden of vanuit het oosten naar ons land trekken. In de tuinen kunnen we dan sijsjes, kepen, kramsvogels, koperwieken of zelfs pestvogels zien. Nog massaler is de trek van ganzen, zwanen en eenden naar ons land. Ook zien we in sommige delen van ons land bijzondere zwanen met gele snavels: wilde en kleine zwanen. Ook vele roofvogels uit het noorden, wulpen en zilverreigers zijn vaak geziene wintergasten.  Kortom ook in barre koude winters zijn er volop vogels in ons land!

 

Frans van Bussel is zijn hele leven al bezig met natuur en milieueducatie, trok er vaak op uit om te grasduinen in de natuur, vogels en andere dieren te spotten. 
Hij was jarenlang werkzaam bij het Natuurmuseum Groningen, en later directeur bij het Regionaal Centrum voor Natuur en Milieucommunicatie. Tot zijn pensionering was hij actief als docent natuuronderwijs op de Pabo. Nog steeds is hij actief als (IVN)natuurgids, toneelregisseur en verhalenverteller. 
Deze lezing wordt gehouden in Sportcentrum De Bloemen, De Bloemen 71, 1902GT Castricum. Entree: € 4,00 per persoon, leden G&B gratis

Plantestafettes

Vanaf 11 oktober gaat Groei en Bloei weer assisteren bij de plantestafettes in onze regio en u mag daarbij helpen. Mercedes Docter en ik hebben in het voorjaar tijdens onze presentatie laten zien hoe we als Groei en Bloei bijdragen aan het vergroenen van onze leefomgeving. Groen staat voor ons voor het versterken van de biodiversiteit, een gezonde leefomgeving en ook heel belangrijk het staat ook nog eens mooi. In woonwijken, rond scholen en zorgcentra worden planten, struiken en bomen geplaatst met hulp van buurtbewoners en scholieren. Groei en Bloei Midden-Kennemerland begeleidt hen en plant natuurlijk ook zelf mee.

Het programma duurt ca 2 uur, er is eerst een ontvangst en een korte introductie door  Dorien Kotterman (de initiatiefnemer) soms met een mini presentatie van Landschap Noord-Holland of de vogelbescherming of Groei en Bloei. Daarna gaan we aan de slag, het grote spitwerk is al door de gemeente uitgevoerd zodat wij kunnen gaan planten.

Wilt u bij een of meer activiteiten komen meedoen neem dan even contact met mij op. U krijgt dan zodra alle details bekend zijn een berichtje van mij. De data en locaties zijn al wel bekend. We starten op 11 oktober in Heiloo. Jan-Willem Pondman jwpondman@home.nl

Schema

11 oktober Heiloo
Viva Zorggroep, wijk Varne Buiten startlocatie Gaanderij 29; vaste planten

8 november Uitgeest
Kindcentrum Cornelis startlocatie Wiekenlaan 94, bollen en struiken voor school en schoolplein

18 november Heemskerk
Woonwijk de Spinsteen; voedselbosje planten

23 november 2023 Castricum
basisschool Helmgras startlocatie Het Korte Land 3; inpakken van een glasvezelgarage met boompjes, heesters en bloeiers

Parelamaniet

Door de regenachtige weken begin augustus zijn er flink wat paddenstoelen boven de grond gekomen. Parken, lanen en bossen met loofbomen zijn goede plekken om bijvoorbeeld de parelamaniet te bekijken. Deze paddenstoel leeft samen met oude bomen, zoals beuken en eiken. Parelamaniet is niet zo kieskeurig als veel andere soorten. De kans dat je hem zelf ook in het bos vindt is dus best aanwezig. De hoed is bruin met stippen, die eraf kunnen spoelen als het hard regent. Parelamanieten zijn dus makkelijk te vinden, maar je kunt ze beter niet plukken. Ze lijken namelijk behoorlijk op de giftige panteramaniet. Het verschil zit in de verkleuring van het vruchtvlees. Parelamaniet kleurt roze als je hem open snijdt. De paddenstoel wordt daarom ook wel ‘blozer’ genoemd.

Egels tellen

Egels zijn welkome gasten in de tuin en als ze in je tuin zitten, is dat een groot compliment. Helaas daalt de egelstand. Belangrijk dus om het goed te monitoren.

Tel mee. Let in het weekend van 16 en 17 september, vooral in de schemering, extra goed op of je een egel ziet in je tuin of een andere plek. Zie je een egel in jouw tuin? Ga dan naar Tuintelling.nl en voer in hoeveel egels je gezien hebt. Ook als je geen egels hebt gezien, is dit waardevolle informatie, en geef dan als aantal ‘nul’ door. Als je een egel gezien hebt op een andere locatie, geef dit dan door via Waarneming.nl of Telmee.nl.  Ook waarnemingen van dode egels kun je doorgeven.

Egels zijn echte nachtdieren en komen rond de schemering tevoorschijn. Overdag slapen ze op een beschutte plek, om vervolgens ’s nachts op zoek te gaan naar voedsel. Egels kunnen moeilijk zien in het donker. In plaats van hun ogen gebruiken egels hun neus op zoek naar iets lekkers. Een egel kan een prooi zelfs tot drie centimeter onder de grond ruiken! In het najaar gaan egels hard op zoek naar genoeg voedsel om een vetvoorraad op te slaan. Van oktober tot en met april liggen egels namelijk in een diepe winterslaap, waarbij ze soms tot dertig procent van hun lichaamsgewicht verliezen. 

Dahlia fotogeniek

Laat zien hoe fotogeniek jouw dahlia's zijn! Tot en met dinsdag 19 september 2023 kun je een foto insturen en meedingen naar een cadeaubon van € 50,- van FAM Flower Farm. Er worden 3 winnaars gekozen, maar het gaat natuurlijk ook om de eer. De wedstrijdvoorwaarden vind je hier: https://groei.nl/tuin/tuinplanten/bollen/wedstrijdvoorwaarden-dahlia-fotowedstrijd Veel succes!

 

 

 

Ipomea

Dorien deelde op, ons verzoek, haar prachtige Ipomea die bij haar voor het huis bloeit in een klimroos en blauwe regen. Van oorsprong komt de Ipomea uit Midden-Amerika. De Ipomea bloeit in de periode juni-oktober en is niet geurend. In gunstige omstandigheden kan de Ipomea uitgroeien tot een hoogte van maximaal 400 cm en een breedte van ca 250 cm. De Ipomea doet het goed in de volle zon of half schaduw. In de herfst kunt u de plant na de bloeiperiode snoeien. De plant kan niet goed tegen een temperatuur lager dan 4 graden. In de winter dus beschermen of binnen overwinteren.

Najaarsworkshop bloemdesign

Vergeet niet u aan te melden voor de workshops bloemdesign. Dit najaar worden deze gehouden op dinsdagmiddag en woensdagavond. De laatste les in december staat in het teken van kerst. Alle materialen worden verzorgd. Zelf wel een scherp mesje en een snoeischaartje meebrengen. Koffie en thee met iets lekkers zijn inbegrepen. Kijk hier voor meer informatie: https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/cursussen-workshops/bloemschikken-kerstworkshop.

Tulipa Groei & Bloei

De triumphtulp Tulipa 'Groei & Bloei 150', met een zacht oranje, zalmachtige kleur, is in 2022 aangeboden ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van de Vereniging Groei & Bloei. De bloemblaadjes ontvouwen zich tijdens de bloeitijd in de tuin (april-mei) maximaal. Ze hebben dan een diameter van 8 cm. Aan de steel (60 cm) zit heldergroen, opstaand blad. Deze tulp is voortgekomen uit een kruising van Tulipa 'Aafke' en Tulipa 'Holland Queen'. De tulp is geschikt voor toepassing in de tuin en als snijbloem.

·         Standplaats: zonnig.
·         Plantdiepte: 2x zo diep als de bol hoog is (zoals gebruikelijk)
·         De bollen kunnen na de bloei uit de grond gehaald en bewaard
          worden. In het najaar kunnen ze dan weer geplant worden.
·         Tulpen bevatten zowel stuifmeel als nectar en zijn dus
          aantrekkelijk voor bijen en andere bestuivers.

Elk pakket bestaat uit 25 bloembollen en kost voor u als lid 10,95 zonder verzendkosten. Wij hebben tien paketten besteld. Wie het eerst komt.....

De bollen kunnen worden gekocht op de herfstmarkt op 30 september en tijdens de lezing van 4 oktober te Castricum.

Groei & Bloei Agenda 2024

Noteer al je afspraken in de Groei & Bloei agenda 2024 met
• Veel ruimte voor afspraken en eigen notities
• Handig weekoverzicht
• Elke week een tuintip
• Prachtige foto’s
• Metalen ringband en een handig leeslint
• 24 x 17 centimeter
• 124 pagina's
De agenda kunnen wij aan onze leden aanbieden voor 14,95! 
De winkelprijs is € 16,95. 

Voor onze afdeling hebben we tien exemplaren besteld. Laat zo snel mogelijk weten aan de secretaris (e-mailadres: jipanda3@gmail.com)  of je een agenda wilt kopen tegen deze gereduceerde prijs. De agenda kan ook gekocht worden bij de herfstmarkt en de eerstvolgende lezing.

 

 

Bioborders

Een BioBorder is een onderhoudsvriendelijke plantenborder die

  1. het gehele jaar aantrekkelijk is om te zien
  2. goed is voor bijen, vlinders en vogels
  3. Toepasbaar is in grote en kleine tuinen (verschillende maten)
  4. een zon-als schaduwvariant heeft
  5. Bestand is tegen droogte en veel regen
  6. En makkelijk is aan te leggen

Dat laatste konden we zelf ervaren op 21 april. De landjes lagen er maagdelijk bij maar werden al snel vol gezet met plantjes van tuin- en landschapsarchitect Arjan Boekel volgens een door hem uitgedacht plan. Elk plantje krijgt zijn eigen specifieke plek in de border. Al met al was het een klusje van ongeveer twee uur want de vele handen zorgden voor licht werk.

Resultaat

Nu ruim anderhalf jaar later zien we het resultaat van deze aangelegde BioBorders, waar de wilde bij, de vlinders en andere insecten zoemen rondom de bloemen. De planten die geselecteerd waren blijven lange tijd aantrekkelijk om te zien want de specifieke selectie zorgt ervoor dat de bioborder het hele jaar door bloeit.
De BioBorders zijn een product van De Groene Reiger en worden gekweekt bij Kwekerij Maatwerk (GGZ-NHN). Meer info is te vinden bij www.bioborders.nl.

 

Rabo clubsupport

Heeft u een rekening bij de Rabobank Alkmaar of kent u iemand die daar bankiert vergeet dan niet (te vragen) op ons te stemmen. De stemperiode is van 4 t/m 26 september. 
https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport/club-overzicht/clubdetail?id=345128

 

 

 

Agenda

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open. 

  • zaterdag 16 september dagbusreis naar Brabant, vertrek vanuit Castricum https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/dagtocht-naar
  • donderdag 21 september om 19.45 uur bestuursvergadering. Wees welkom
  • zaterdag 30 september Herfstmarkt in Limmen van 10.30-14.00 uur
  • woensdag 4 oktober vertelt Frans van Bussel over wintergasten (vogels) in ons land. Deze lezing wordt gehouden in Castricum in De Bloemen
  • dinsdagmiddag 17 oktober en woensdagavond 18 oktober bloemdesig
  • vrijdag 20 oktober excursie naar Nerinnekwekerij om 14.00 uur
  • donderdag 9 november lezing Marieke Kraakman over kruiden in Heiloo, Tercoulsterkerk
  • vrjidag 10 november bollenmand vullen

Het jaargramma 2023 kunt u hier downloaden. Daar er gedurende het jaar activiteiten aan toegevoegd worden is het raadzaam om de website en social media in de gaten te houden.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Frans van Bussel, Marc de By, Mercedes Docter, Dorien Kotterman, Anke van Kruijssen, Pixabay en Wessel van Schagen

Handige tuintips vindt u op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties