Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland februari 2025

 

Beste Groei & Bloeiers,

In deze nieuwsbrief maar liefst vijf workshops/cursussen die in februari en maart zullen worden gegeven. Wat een aanbod, wat een keus! Start het jaar goed en doe iets waar je blij van wordt en werk alvast aan je hb-gehalte. Immy vertelt ons waarom onze nationale plant haar favoriet is en Iris lust brave hendrik rauw. Op woensdagavond 5 maart is de Algemene Ledenvergadering van onze afdeling. In verband met belangrijke wijzigingen nodigen wij onze leden nadrukkelijk voor deze vergadering uit. Het sociaal jaarverslag over 2024 vindt u  op onze website. 
 

De favoriet van Immy Verduin

Ik krijg het schepje van Nico, mijn buurman en schaatsmaatje van vroeger. We blijken nog meer gemeenschappelijk te hebben, de liefde voor groen. De vraag die ik mag beantwoorden is “wat is je favoriete plant”. Dat is een lastige vraag. Het voelt een beetje als kiezen  wie mijn favoriete voetballer is. Bij planten gaat het voor mij namelijk ook om het team. Wat maakt een plant een winnaar? Het gaat me om het totaalplaatje; de samenwerking met elkaar en met mij, als coach. 
Toch heb ik na wat nadenken een keuze gemaakt: het madeliefje en de magriet. Vandaag, 3 januari staan er hier en daar een aantal madeliefjes in bloei, zomaar tussen wat onkruidjes en gras. Met hun kleine, open oogje in helderwitte blaadjes is ze zo stoer en onschuldig tegelijk! 

Grote zus

Ik herken hun eigenwijsheid, in mezelf maar ook in mijn familie. De magriet zie ik als de trotse, elegante grote zus van het madeliefje. De magriet die we in onze tuin hebben staan is een stekje van de magriet van de zus van mijn oma van mijn moeders kant. Mijn andere oma was dol op tuinieren en heeft dit stukje/stekje van haar DNA doorgegeven.

Dankzij de stekkenclub heb ik al heel wat boerenmagrieten doorgegeven. Het voelt bijzonder om deze oude plant vanuit Oss via Zwolle, naar Sint Pancras een plekje te geven in de tuinen van andere plantliefhebbers. De mensen die de stekjes kopen, kiezen niet voor een kunstmatig gekweekte grote plant, maar zien in het kleine de potentie voor iets groots. Net als het madeliefje: een bescheiden bloemetje dat op zichzelf al prachtig is, met het potentieel om een heel veld vol bloemen te vormen.

Ik geef het schepje door aan Ireen Scholte

Tuinen Assumburg

In deze presentatie komt voormalig hoofd groenvoorziening van de gemeente Heemskerk, Nico Brantjes, over zijn ervaring bij de ontwikkeling van het park en de kasteeltuin rondom Slot Assumburg vertellen. Ook zal hij zijn overwegingen om tot bepaalde keuzes te komen toelichten. De presentatie wordt gehouden op woensdagavond 5 februari in Sporthal De Bloemen in Castricum. Lees hier meer over de presentatie.

Brave Hendrik

Iris Veltman heeft een aantal eetbare planten omschreven. Eetbaar staat voor Iris (en haar gezin) niet altijd gelijk aan ‘smakelijk’. Zij hanteren zelf drie categorieën voor planten: smakelijk, eetbaar (als in niet giftig maar je moet wel wanhopig zijn) en giftig. In dit artikel een vergeten groente met de prachtige naam: Brave Hendrik. Uit de presentatie van Lambert Sijens van vorig jaar kan ik mij herinneren dat hij er ook vol lof over sprak. Lees het verhaal van Iris over brave Hendrik hier https://irisgardenecologyblog.com/2015/09/14/bijzondere-eetbare-planten-brave-hendrik/

 

 

Beplantingsplan maken

Wil je ook eindelijk een mooie bloeiende tuin, wil je van (een deel van) het gras af,  is een opknapbeurt nodig voor de hele tuin of voor een border waar je op uitgekeken bent? Schrijf je dan in voor de zesdelige cursus beplantingsplan maken die op woensdagavond 26 februari start. In deze cursus komen onderwerpen aan de orde als bloeitijden, kleuren en kleurencombinaties, bloem- en bladvormen, sfeer en uitstraling, grondsamenstelling, optische werking, winteraanblik, enzovoort. Maak nu een goed beplantingsplan en geniet nog meer van je tuin. De cursus wordt gegeven door Groei & Bloeiers Bart Korf en Marnette Vroegop in Heiloo. Kijk hier voor meer informatie.

HB (Hanging Basket)

Op dinsdag 4 maart gaan we alvast de hanging baskets vullen. Dat is lekker vroeg in het seizoen en de baskets blijven zeker tot begin mei in de kas van Maatwerk op het Willlibrordustrrein en worden goed verzorgd. We vullen de hanging baskets met 10 plantjes. Het lijkt niets, maar ze groeien rustig door en in mei heb je een mooie sterke hanging basket waar je tot diep in het najaar plezier van hebt. Kijk hier voor kosten en aanmelding.

Winnaar Plantenjacht 2024

FLORON ((Floristisch Onderzoek Nederland), zet zich al ruim 30 jaar in voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde  planten en organiseerde voor de 11de keer de Eindejaars Plantenjacht. Een telling met als doel een beter beeld te krijgen van de effecten van klimaatverandering op de plantengroei. Plantenliefhebbers gingen tussen eerste kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. De top tien van meest gevonden winterbloeiers bestaat, net als eerdere jaren, uit soorten die het grootste deel van het jaar of jaarrond bloeien.Tijdens milde winters of op zonnige en windluwe plekken zijn deze soorten in staat hun najaarsbloei te rekken. De nummer 1 van deze plantenjacht is onze nationale bloem en favoriet van Immy: het Madeliefje (1074 keer geteld). Ook in tuinen werd gezocht naar winterbloeiers en ook daar werd het Madeliefje het meest geteld. Wil je meer weten bekijk de volledige resultaten op floron.nl/plantenjacht.

Plantenfestijn Appeltern

Op zaterdag 14 en zondag 15 juni wordt voor de tweede keer het plantfestijn Appeltern mede door Groei & Bloei georganiseerd   https://appeltern.nl/nl/tickets/appeltern_plantenfestijn_2025/ Voor leden van Groei & Bloei  bedraagt het toegangskaartje in de voorverkoop 10,-. De afdeling Zuid-Kennemerland van G&B overweegt om op zaterdag 14 juni met een bus naar Plantfestijn Appeltern te gaan en vraagt of er vanuit onze afdeling ook mensen met de bus meewillen. Hoe het precies wordt ingevuld (opstapplaats en prijs buskaartje e.d.) is nog niet bekend, maar wij willen wel inventariseren of hier belangstelling voor bestaat.

Zou je met de bus op 14 juni meewillen naar Appeltern. Vind je het een probleem om in Haarlem op te stappen of ga je alleen mee als er een opstapplaats in bv Heiloo of Castricum komt ? Wij horen het graag. Geef het zo snel mogelijk door aan Geno de By

Zaaien

De eerste bijeenkomst van onze zaaiclub in 2025 is gepland op zaterdag 22 februari om 10.00 uur in de ontmoetingsruimte van de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum. Neem mee wat je aan zaden kunt missen of waar je iets over wilt vertellen. Mocht je voor de eerste keer deel willen nemen aan deze zaaiclub of wil je meer informatie over het doen en laten van onze zaaiclub krijgen, neem dan even contact op met de coördinator van de zaaiclub.

Tuinspiraal

Wilgentenenvlechter Hans Engberts van Engberts Natuurlijk in Nibbixwoud zal op dinsdag 18 maart een workshop voor ons verzorgen. We gaan een tuinklimspiraal maken van wilgentenen. Een mooi natuurlijk maar ook praktisch ornament voor in de tuin van plm. 2 meter hoog. Hier vind je meer informatie over deze leuke workshop. Wees er snel bij want bij 8 deelnemers in de workshop vol.

Roffelen

Spechten zijn al druk bezig. Je kan, nu de bomen nog kaal zijn, ze ook makkelijk zien. Roffelen is voor spechten net als zingen voor zangvogels, ze lokken er een partner mee en geven aan waar hun territorium is. Door de zachte winter is er nu al overal geroffel te horen. Vooral de bij ons veel voorkomende grote bonte specht (foto hierboven) is een echte roffelaar. Iedere spechtensoort heeft weer een andere roffel. De groene specht roffelt heel weinig maar die herken je weer aan zijn lachende roep. Op de website van de vogelbescherming kun je de verschillende roffels horen: https://www.vogelbescherming.nl/

 

Fruitbomen snoeien

Op vrijdagochtend 14 februari om 10.00 uur wordt er in Heiloo een workshop fruitbomen snoeien gegeven. De workshop start met binnen in De Trog met theorie over de groei en snoei van de verschillende soorten fruitbomen. Daarna gaan we met (eigen) snoeischaar naar buiten om het geleerde in de praktijk te brengen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 

Vroegeling

De vroegeling (Erophila verna), is er altijd vroeg bij. Dit kleine plantje bloeit al in januari op plekken die door de zon verwarmd worden, bijvoorbeeld op oude stenige muren en in open duingebied. De kleine bloemetjes zijn wit. Hoewel er eigenlijk steeds maar vier kroonbladen zijn, lijken het er wel acht. Voor de zomer is het zaad al gezet en sterft de plant af. Wanneer het minder heet wordt beginnen de zaden te kiemen.

Bloemschikken

Op dinsdag 25 februari en woensdag 26 februari start de driedelige workshop voorjaarbloemschikken. Op zowel de dinsdagmiddag als de woensdagavond zijn nog een paar plaatsjes vrij. Vind je het leuk om met bloemen te werken maar weet je niet wat je kan verwachten, dan kan dit filmpje je een indruk geven. Kijk hier voor meer informatie over deze workshop.

Bosbesuil

Een verwarrende naam, de bosbesuil, maar het is een nachtvlinder. Zolang de winter mild is, blijft hij actief. De bosbesuil komt overal in Nederland voor, vooral op zandgrond en in de duinen. Deze nachtvlinder komt op licht af en houdt, zoals elke (nacht)vlinder van zoetigheid zoals bloemen van klimop, overrijpe bramen en natuurlijk van bosbessen. Als het koud wordt, gaan ze in een soort winterrust en worden ze, afhankelijk van het weer, eind januari/begin februari weer actief. De kleur van de vleugels kan sterk variëren en is oranjebruin, roodbruin en soms bijna zwart. 

Tuinclub

Wij (Ria en Wim, Mercedes, Jan en Erica, Irene, Ingeborg en Helen) van de donderdagavond tuinclub zoeken nieuwe leden. Een keer per maand in het tuinseizoen op donderdag, vrijdag of zaterdag gaan we met elkaar op pad naar een kwekerij of tuin. Heb je zin om je bij ons aan te sluiten of wil je nog wat extra informatie, neem dan contact op met Helen van den Ende via hsmvandenende@gmail.com. We zien er naar uit om je te verwelkomen bij onze donderdagavond-tuinclub.

Deel de Boon

Pulses Increase, een burgerwetenschapsexperiment, is op zoek naar deelnemers voor het project bonenteelt. Bij deelname ontvang je een pakket met 5/6 verschillende bonenrassen die je moet planten, verzorgen, opeten en alles registreren. Zo wordt bijgedragen aan het verkrijgen van resultaten en kennisvergroting voor wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot het telen van betere bonenrassen onder veranderende klimaatomstandigheden: https://www.pulsesincrease.eu/nl/experiment

 

Kijk- Lees- Luister- en Bezoektips

Kunstenaar op reis
Erik van Ommen is al van kind af aan gefascineerd door vogels. In zijn werk komt dat tot uiting. Hij reisde de hele wereld over en zet zich in voor natuurorganisaties. Nu exposeert hij in Slot Zeist met zijn expositie “Kunstenaar op Reis”. Te bezoeken van dinsdag t/m zondag. Erik werkt met olieverf, aquarel, Japans houtsnede, etsen en birdscapes. (landschappen uit de hele wereld waarin vogels een rol spelen). De expositie is te bezoeken tot 3 maart 2025. https://www.slotzeist.nl/cultuur/exposities

Winterse podcast
Suze Peters van de Tuinschool Online heeft voor ons vorig jaar een presentatie over plaagdieren verzorgd. Suze heeft een podcast opgenomen over eetbare onkruiden in de winter. Er is namelijk genoeg te oogsten. Misschien leuk om, als je buiten bent, te speuren naar deze planten. Hier kun je naar de podcast luisteren: https://spotifycreators-web.app.link/e/ryY6qn4ezPb

No-Dig
Charles Dowding geeftt op 9 mei een presentatie bij de Botainische Tuinen in Utrecht. Zie hiervoor de nieuwsflits van januari of kijk naar het programma op: https://groei.nl/actueel/nieuws/charles-dowding-no-dig-bij-groei-bloei

Agenda

De presentaties beginnen, muv de middaglezing, om 20.00 uur. De zaal gaat 30 minuten voor de presentatie open. Let wel op de locatie waar de presentatie wordt gegeven. Het overzicht van de presentaties in 2025 is terug te vinden op de website.

  • Woensdagavond 5 februari presentatie De tuin van Kasteel Assumburg, Sporthal De Bloemen, De Bloemen 71, 1902 GT Castricum
  • Vrijdagochtend 14 februari 10.00 uur workshop fruitbomensnoeien, De Trog, Bullaan 2, 1851 VW Heiloo
  • Zaterdagochtend 22 februari 10.00 uur bijeenkomst zaaiclub, Tuin van Kapitein Rommel in Castricum
  • Dinsdagmiddag 25 februari 13.45 uur, bloemschikken Ter Coulsterkerk Heiloo*
  • Woensdagavond 26 februari 19.45 uur, bloemschikken Ter Coulsterkerk Heiloo*
  • Dinsdag 4 maart, hanging basket vullen, Kas Maatwerk Bullaan 2, 1851 VW Heiloo
  • Woensdagavond 5 maart 19.30 uur Algemene Ledenvergadering gevolgd door presentatie van Suzanne van Dam over bijen, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo. Meer informatie in de volgende nieuwsbrief
  • Dinsdagochtend 18 maart 10.00 uur Wilgentenenvlechten in Heiloo. 
  • Dinsdagmiddag 25 maart 13.45 uur, bloemschikken Ter Coulsterkerk Heiloo*
  • Woensdagavond 26 maart 19.45 uur, bloemschikken Ter Coulsterkerk Heiloo*
  • 27 juni 4-daagse tuinenreis naar Vlaanderen
    *Kijk hier voor meer informatie over bloemschikworkshops

Foto’s uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Ab H Baas (Saxifraga), Marc de By, Bart Korf, Willem van Kruysbergen (Saxifraga), Immy Verduin en Pixabay
Handige tuintips vindt u op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info 
Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties

 

word lid