Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Groei & Bloei Midden-Kennemerland maart 2025

 

Beste Groei & Bloeiers,

De maand april is de maand van de Groene Tuin. Nu is dat voor ons geen nieuws want voor Groei & Bloeiers is de tuinkleur altijd groen. Het groen kan ook weer aangevuld worden op de eerste markt waar de plantjes van onze kwekers te vinden zullen zijn, te weten op zondag 20 april tijdens de Limmer Bloemendagen. Wij zijn daar van 11-17 uur en staan op de Vuurbaak. De favoriet van deze maand is van de coördinator van onze stekkenclub, Iris laat ons weer anders kijken naar inheemse (eetbare) planten en wij kunnen hierover ook heel kennis opdoen tijdens de excursie Wildplukken op dinsdagmiddag 22 april.

De favoriet van Erica Davids

Onlangs werd mij gevraagd om mijn tuinverhaal te schrijven en welke plant mijn grote favoriet is. Ik zal mij eerst voorstellen. Ik ben Erica Davids en ben een echte planten-fan. Woon sinds 10 jaar in Heiloo. Het was wel een moeilijke keus om een favoriet te kiezen aangezien ik eigenlijk dol ben op vele planten, zoals de fuchsia, maar ook de tuinfuchsia’s, mini-cyclamen vind ik ook schattig, als alles saai en donker is en er nog vrijwel geen bloemen zijn staan ze ineens vanuit de schaduw te bloeien.

Lila

Na de herfstmarkt van vorig jaar in Limmen is er een heel opvallend mooie favoriet bij gekomen. Dat is de Plectranthus Argentatus! Ik viel op de mooie wijdvertakte zachte lichtgrijze bladeren. Maar wat was zo leuk, dat deze plant ook nog prachtige licht lila bloemaren kreeg en opvallend mooi ging bloeien. Halfschaduw met vooral in de ochtend zon.

Nog een heel leuk voordeel is dat de plant zich heel makkelijk laat stekken. Dus aan het einde van het groeiseizoen heb ik stekken genomen en die zijn vrijwel allemaal aangeslagen. Voor 2025 heb ik voor onze tuin meerdere exemplaren beschikbaar en ook voor onze Groei & Bloei bijeenkomsten kan ik stekken aanleveren. Mijn nieuwe favoriet hoop ik nog lang in mijn tuin te mogen verwelkomen!

Ik geef het schepje door aan: Truus Veenboer

De vijver een lusthof

Op donderdagavond 10 april komen Hans  Meulblok en Theo van Meeghen naar Heiloo om ons meer te vertellen over vijvers en de net zo belangrijke vijverrand. Een vijver in de tuin is niet alleen een prachtige toevoeging, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit. Water trekt een breed scala aan dieren aan, van kikkers en libellen tot vogels en egels. Zelfs kleine vijvers kunnen een groot verschil maken in het ecosysteem van je tuin en al dat leven is prachtig van dichtbij te volgen. Lees verder. 

Kleine watersalamander

En als je een vijver in je tuin hebt, dan bestaat de kans dat er watersalamanders in verschijnen. De meest voorkomende salamander in ons land is de kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris). Deze salamander stelt niet heel veel eisen aan zijn leefgebied maar heeft een voorkeur voor helder water met waterplanten voor schuilplek en het afzetten van de eitjes, de oeverwand moet niet te stijl zijn en langs de vijver wil hij graag verstopplekjes. De salamanders hebben overwinterd op het land en nu de temperaturen oplopen, trekken ze weer naar het water. De naam zegt het al: de kleine watersalamander is met maximaal tien centimeter, inclusief de staart, niet de allergrootste. In de winter zijn zowel het mannetje als het vrouwtje bruin. Tijdens de paartijd valt het mannetje wat meer op, hij krijgt dan een rugkam en een donker stippenpatroon op zijn flanken en staart. De kleine watersalamander voedt zich met (water)insecten, kreefachtigen en kleine wormpjes en kan ongeveer zeven jaar oud worden. Best oud voor zo'n klein beestje! IVN heeft in het kader van de Maand van de Groene Tuin meerdere (win)acties, waaronder eentje voor een kleine vijver. Word kikkerkoning(in) met een eigen Tuiny Poel - Maand van de Groene Tuin

Bijzondere buitenplaats

Een van de mooiste buitenplaatsen van Landschap Noord-Holland is Buitenplaats Leyduin in Vogelezang. Vorig jaar heeft de tuin van Huis Leyduin een fikse opknapbeurt gekregen. Het huis is gebouwd in 1921. De buitenplaats bestaat uit eikenlanen en kronkelpaden langs de oevers van een beek tot aan een bloemenweide. In dit stuk binnenduin komen veel vogels voor. Je bent bijna altijd zeker van boomklevers en de grote bonte en groene specht. In de vroege ochtend of de late avond heb je kans dat een ree je pad kruist. En als je Leyduin ook eens vanuit de hoogte wilt bekijken kun je een bezoekje brengen aan de Belvedère, vanwaar je goed kunt zien hoe dit alles begonnen is: als een landgoed met statige tuinen, een jachtbos en kaarsrechte lanen langs zichtlijnen, richting Haarlem, richting zee. Een mooie plek om in het voorjaar te wandelen. https://www.landschapnoordholland.nl/

Pletreflex

Sinds een paar jaar wordt er een verkiezing gehouden voor het insect van het jaar. Zo leren we iedere keer wat meer over wat boven en onder ons loopt, vliegt en leeft. Dit jaar zijn de genomineerden:

1. Harkwesp – Bembix rostrata – .Nederlands grootste graafwesp met haar grote, groene ogen zorgt goed voor haar kinderen: ze brengt haar larven steeds verse vliegen om te eten.
2. Sneeuwspringer – Boreus hyemalis –. Een kleine insect dat actief is in de winter en zich dan voortplant. Dat duurt dagenlang waarbij het vrouwtje dan bovenop de man zit. Hij houdt haar poten daarbij vastgeklemd met zijn vleugels die voor dit doel dan vervormd zijn tot boogvormige haken.
3. Gewone perenbladvlo – Cacopsylla pyri –. Is een fraai gekleurd diertje dat laat zien dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen averechts kan werken, omdat juist natuurlijke vijanden erdoor gedood worden.
4. Kleine knotssprietkever – Claviger testaceus –. Deze kleine blinde kever is zo aangepast aan zijn gastheer dat hij bijna een mier lijkt. Dat komt goed uit, omdat hij in nesten van weidemieren leeft, zich door hen laat voeren en hun eieren en larven eet. 
5. Schaamluis – Pthirus pubis –  ‘s Lands meest intieme insectensoort. Wat het "nut" is van dit insect moet je zelf maar opzoeken.
Lees meer over de genomineerden op: https://insectvanhetjaar.org/ Op de foto de Harkwesp. Voor mij de meest sympathieke van bovengenoemd vijftal.
 

Onmisbaar

Met het bevolgen verhaal van Susan Leguijt nog vers in het geheugen gaan wij natuurlijk allemaal meetellen tijdens de nationale bijentelling. Deze wordt gehouden in de periode van 10 t/m 14 april. Bijen spelen een cruciale rol in de natuur als bestuivers van zowel wilde planten als eetbare gewassen. Ongeveer negentig procent van de wilde, inheemse planten en tachtig procent van onze voedselgewassen worden bestoven door wilde bijen. Geen wonder dat wetenschappers en natuurliefhebbers zich zorgen maken over hun afnemende aantallen. 
Gelukkig is bijen tellen makkelijk en heb je er geen uitgebreide kennis voor nodig. Tijdens het telweekend kun je op https://www.nationalebijentelling.nl/ een interactief telformulier invullen en bijhouden welke bijen je in je tuin ziet. Daarnaast biedt de website een handige bijengids met informatie over zestien veelvoorkomende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen die in april actief zijn. Door samen bijen te tellen verzamelen we waardevolle informatie en kunnen we deze onmisbare bestuivers beter beschermen. Wil je goed voorbereid meedoen? Schrijf je nu alvast in via de website en ontvang de komende weken handige tips en weetjes. 

Maand van de groene tuin

De hele maand april staat volledig in het teken van het natuurrijker, meer klimaatadaptief en meer biodivers maken van onze omgeving.Tijdens de Maand van de Groene Tuin kun je inspiratie opdoen en meedoen aan allerlei groene acties. Zo zijn er workshops, webinars en plantenacties. Ook is er een fotowedstrijd en zijn er allerlei leuke winacties met groene prijzen. ‘de Maand van de Groene Tuin‘.

"Grote" Meidoorn

Iris Veltman is tuinontwerpster en milieukundige. Zij heeft Iris' Garden Ecology opgericht en heeft een aantal eetbare inheemse planten voor ons op de menukaart gezet.

Meidoorn heeft in de volksgeneeskunde een lang durig gebruik. De bessen en bladeren van de struik bevatten verschillende stoffen die worden gebruikt voor de behandeling van onder andere hart- en vaataandoeningen. Iris over de meidoorn:"Wat mij betreft een ondergewaardeerde struik, zeker in de eetbare tuin. Eenstijlige meidoorn is een struik, soms kleine boom, die 2 tot hooguit 10 meter groot kan worden". Lees het artikel op de website van Iris verder Bijzondere eetbare planten: (eenstijlige) meidoorn | Iris' Garden Ecology

Excursie eetbare wilde planten

Onlangs kwamen wij Jarka en Karel tegen. Zij zijn de eigenaren van Tampopo Food en doen veel met wildpluk en eetbare wilde planten. Op ons verzoek hebben zij, nu de lente volop in bloei is, een excursie samengesteld. Deze zal worden gehouden op dinsdagmiddag 22 april en start om 13.30 uur.

We beginnen in Heiloo met een wandeling van ongeveer 1,5 uur met introductie en informatie over de meest voorkomende eetbare wilde planten, struiken en bomen (minimaal 20) waarbij zij onder meer vertellen over het herkennen van de planten, de look-a-likes, het gebruik van de planten en de wildplukregels. We gaan proeven en genieten van kruidenthee en een heerlijke snack die van tevoren al gemaakt zijn van, uiteraard, eetbare wilde planten. Deze wandeling/workshop gaat door als er voldoende deelnemers zijn. Meer info. Op de foto de grootmoeder van onze worteltjes: de wilde peen.
 

Alstroemeria

Nog nooit een kweker bezocht? Dan is dit je kans. Wij krijgen een rondleiding door een Alstroemeria Kwekerij. Op vrijdagmiddag 18 april gaan wij een bezoek brengen aan het bedrijf in Heerhugowaard. Als je geïnteresseerd bent in bloemen en planten en wilt weten hoe de teelt en het veredelen in z'n werk gaat, dan is dit een mooie gelegenheid om daar achter te komen. Meer info

 

Onwijs wijs

Mercedes Docter zal een presentatie verzorgen op dinsdagavond 8 april in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum. Zij zal het hebben over onze  tuincommunity. Waarom een tuincommunity? Op internet kun je van alles vinden over tuinieren. Handig natuurlijk. Bij Groei & Bloei is kennis verbonden aan gezelligheid en samen doen. Hoe doen we dat dan? Aan de hand van vragen proberen we dit onderwerp zo breed mogelijk te behandelen. Niemand heeft de wijsheid in pacht maar met elkaar zijn we onwijs wijs, zeker waar het om groen gaat. Compost, biodiversiteit, samenhang in de natuur, over alles kunnen en gaan we het zeker hebben. https://tuinvankapiteinrommel.nl

 

Tuinenreis

Op pad met Groei & Bloei naar het mooie Vlaanderen met een heel afwisselend programma van bezoek aan tuinen, kastelen en leuke plaatsen. De reis is van 27 t/m 30 juni en wordt uitgevoerd door Garden Tours. De reisleiding is in handen van Armanda  https://www.gardentours.nl/gbmiddenkennemerland

De eendaagse busreis, georganiseerd door Armanda en Helen gaat op zaterdag 30 augustus naar de Noord-Oostpolder en Drenthe. Daar worden drie tuinen en een kweker bezocht. 

Pesticidevrij-dag

Pesticiden hebben grote negatieve effecten op veel verschillende organismen. Ze maken veel meer dood dan hetgeen waarvoor ze eigenlijk worden ingezet. Dat legt het verband bloot tussen het gebruik van pesticiden en het wereldwijde biodiversiteitsverlies. Om deze effecten tegen te gaan, is op veel fronten actie nodig. Op vrijdag 11 april, Wereld Parkinson Dag, organiseren de Parkinson Vereniging, Natuur & Milieu en de FNV een landelijke actie om aandacht te vragen voor de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen. Hoewel al decennialang bekend is dat deze middelen desastreuze gevolgen hebben voor mens, dier en milieu, blijft de overheid deze ongezonde situatie tolereren. De Parkinsonvereniging heeft een petitie opgesteld waarin zij de overheid verzoeken te zorgen voor een gezonde omgeving waarin alle Nederlanders veilig kunnen wonen, werken en recreëren en de natuur zich herstelt. Hier vind je meer informatie over de Pesticidevrij-dag van de Parkinsonvereniging https://www.parkinson-vereniging.nl/pesticidevrij-dag

Oudorperhout

De Oudorperhout is een bijzonder stadspark: een kleine groene long binnen de stadsgrenzen van Alkmaar. Begrensd door de Munnikenweg in het zuiden en de Hoornse Vaart in het noorden. De Stichting Oudorperhout organiseert leuke excursies. Zo geeft vogelliefhebber Hans Mannes daar rondleidingen. Hij deelt graag zijn kennis over de weidevogels. De excursies staan gepland voor een aantal vrijdagochtenden in april. En voor wie liever op zaterdag op pad gaat, geeft vogelliefhebber Rein Delhaas op zaterdag 19 april een rondleiding. Hij zal vooral laten zien waarom het zo bijzonder is dat er weidevogels als grutto’s en kieviten in het stadspark zitten. Er worden ook planten-, vleermuizen- en waterdierenexcursies georganiseerd. https://stichtingoudorperhout.nl/ 

Onderstaande foto van is gemaakt in de Poldertuin in Anna Paulowna tijdens een uitje van Tuinclub 3.

 

Kijk- Lees- Luister- en Bezoektips

Groene camera
De beste natuurfoto's uit Nederland en België. Foto-expositie met de winnaars van de Groene Camera 2024. Indrukwekkende landschappen, dieren in actie, kleurrijke insecten en kunstzinnige beelden zijn onderdeel van de expositie tot 13 april 2025 te bezoeken in het Omniversum in Den Haag; https://www.museon-omniversum.nl


Hortus Bulborum
De museumtuin in Limmen is t/m 15 mei open voor publiek. Er staan duizenden bloemen, waaronder tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen en fritillaria’s, waarvan sommige soorten eeuwenoud zijn. Info: hortus-bulborum.nl

De Keukenhof
Ook de Keukenhof is t/m 11 mei weer te bezoeken. Holland Blumenmarkt, waar wij onlangs een excursie hebben gehad, heeft daar ook bloemen staan. Kijk voor meer informatie op www.keukenhof.nl 

Eerste hulp bij slakken
De hoeveelheid slakken in je tuin is onderwerp van menig gesprek en veel tuiniers doen er alles aan om hun tuin en hun planten te beschermen tegen een soms niet te beteugelen vraatzucht van deze veelvraten. Helaas zullen, met de komst van zachtere winters en schommelingen in het weer, slakken ook in de komende jaren een aanwezige rol in de tuin spelen. Hoe ga je dan om met die slakken en hoe houd je de slakkenpopulatie binnen de perken. Het grappige boekje Eerste Hulp bij Slakken staat vol met wetenswaardigheden en tips en is te bestellen bij o.a. Vonk Uitgevers https://www.vonkuitgevers.nl/

Beleef de lente
Bij de vogelbescherming zijn de camera's in de nestkasten weer opengezet. De bosuil is altijd de eerste. Het ei was al gelegd voordat de camera's draaiden. Neem af en toe een kijkje: Beleef de Lente | Vogelbescherming

Website
In onze nieuwsbrieven verwerken wij veel links, ook naar onze website. Neem eens de moeite om onze website "te bezoeken" en ontdek wat voor schat aan informatie daar te vinden is.

Agenda

De presentaties beginnen, muv de middaglezing, om 20.00 uur. De zaal gaat 30 minuten voor de presentatie open. Let wel op de locatie waar de presentatie wordt gegeven. Het overzicht van de presentaties in 2025 is terug te vinden op de website.

  • Dinsdagavond 8 april, presentatie Onwijs/wijs door Mercedes Docter, Tuin van Kapitein Rommel, Castricum
  • Donderdagavond 10 april, presentatie Vijvers een lusthof door Hans Meulblok en Theo van Meegen, Ter Coulsterkerk Heiloo
  • Vrijdagmiddag 18 april 13.30 uur excursie naar een Alstroemeriakwekerij Heerhugowaard
  • Zondag 20 april plantjesmarkt tijdens de Limmer Bloemendagen op de Vuurbaak van 11-17 uur
  • Dinsdagmiddag 22 april om 13.30 uur excursie wildplukken in Heiloo
  • Woensdag 7 mei  presentatie Charles Dowding, Botainische Tuinen in Utrecht. https://groei.nl/actueel/nieuws/charles-dowding-no-dig-bij-groei-bloei
  • Donderdagavond 8 mei presentatie De Moestuin door Wessel van Schagen, Ter Coulsterkerk Heiloo
  • Zaterdag 10 mei plantjesmarkt in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum
  • 27 juni 4-daagse tuinenreis naar Vlaanderen
  • Zaterdag 30 augustus dagbusreis naar Noordoost Polder en Drenthe
    *Kijk hier voor meer informatie over bloemschikworkshops

Foto’s uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Erica Davids-Koopman, Mercedes Docter, Jarka & Karel van Tampopo Food, Bart Korf, Hans Meulblok, Kees Marijnissen, Sasha van der Slee en Bart Vastenhow van Saxifraga
Handige tuintips vindt u op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info 
Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties

 

word lid