Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland november 2022

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de laatste twee lezingen van dit jaar: donderdag 27 oktober en woensdag 16 november, leest u welke stad de bodemdierenstad van Nederland is geworden, waar een bollenmand kan worden gemaakt, informatie over de kerstworkshops, een vacature en natuurlijk De Favoriet.

De Favoriet van Petra Bakker

Ingeborg vroeg mij naar mijn favoriete plant. Dat is best lastig, maar ook een leuke uitdaging om u als lezer enthousiast te maken over een herfstbloeier in onze tuin:

Een mooie plant wordt nog mooier wanneer hij omringd wordt door andere mooie soorten. Samen wordt de tuin 1 groot schilderij die met de seizoenen mee verandert. Daarom heb ik zo veel plezier aan tuinieren. Ik heb er lol aan om zoveel mogelijk soorten het hele jaar door bloeiend te hebben.

Prachtige kunstwerkjes komen ieder jaar weer tevoorschijn. Maar er zijn altijd van die hoekjes waar niet zo veel wil groeien, of waar je in het voorjaar niet zo veel wilt hebben, omdat daar ook de tere april en mei bloemen op komen die licht nodig hebben. En om díe plekjes in het najaar ook naar de zin te hebben is mijn favoriet “de Vaste Begonia”, ofwel de Begonia Grandis Evansiana.

Ik heb hem bij kwekerij Margriet bij ons in Sint Pancras aangeboden gekregen voor de vele donkere schaduwplekken in onze tuin. Ik ben er super blij mee.

Prachtig blad wat groen aan de bovenkant is en dieprood aan de onderkant, sterk rechtop en heel veel zachtroze bloemen. Deze schitteren als er een zonnestraaltje overheen valt, en bloeit tot ver in november. Hij past werkelijk overal bij.

Op alle onmogelijke hoekjes heb ik hem nu staan. Zelfs langs het looppad. Het is niet erg als er iets afbreekt, want hij komt toch weer terug. Hij vraagt niet veel extra, hij gedijt zelfs prima op onze arme zandgrond.

De plant zaait zicht zelf uit, maar is zo herkenbaar wanneer hij boven de grond komt waar hij ongewenst is, je hem gemakkelijk kan verwijderen.

Ik geef het schepje door aan Gerda Sirre.

 

Lezing Lodewijk Hoekstra: "de waarde van groen in relatie tot onze leefomgeving"

Lodewijk Hoekstra. Lodewijk is bekend geworden als tuinman bij televisieprogramma  Eigen Huis en Tuin. Nu heeft hij zelf een tv programma “Het Groene Geluk”. Lodewijk is van jongs af aan altijd geinteresseerd in de natuur. Hij geeft zijn visie op het belang van duurzame en meer natuurinclusieve buitenruimten zoals tuin en openbaar groen. Het is zijn doel om mensen te inspireren om meer met groen te doen, omdat het belangrijk is voor mens en natuur, leuk om te doen en simpel om mee te beginnen. 

De lezing zal gehouden worden op donderdag 27 oktober a.s. om 20.00 uur in de Ter Coulsterkerk in Heiloo, Holleweg 111. De zaal gaat open om 19.30 uur. De toegang is voor leden van Groei & Bloei natuurlijk gratis. Deze lezing is ook erg leuk voor introducees. Denk eens na wie het leuk zou vinden om met u naar deze lezing te komen. Voor introducees geldt een bijdrage van € 4,--

De Jan Wolkersprijs

De Jan Wolkersprijs is gewonnen door Tijs Goldschmidt met zijn boek Wolven op het ruiterpad.

Wolven op het ruiterpad is volgens de jury ‘een boek waar de liefde en bezieling van elke pagina afdruipt. Een boek dat je meeneemt en betovert over de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Waarin elke noot loepzuiver gezongen wordt en elk woord op z’n plaats staat. Een boek dat alleen kan worden geschreven wanneer de maker beschikt over kennis, gezag en talent om dat uit te serveren. Een boek kortom dat uitblinkt door een meesterlijke stijl’.

Kerst

Zoals u van Groei & Bloei kunt verwachten bieden we een kerstschikking aan.  Wat kunt u niet verwachten? Een stuk zonder mooie bloemen dat al in november ergens in een hal in duizendfout is geproduceerd?
Nee u gaat met mooie verse materialen een stuk maken dat u zelf mooi vindt, waar u uw kerstgevoel in stopt en wat bij u thuis de show steelt. Met verse bloemen die geselecteerd zijn op hun goede houdbaarheid. Kerst accessoires kiest u erbij ook naar smaak. Voor alle workshops geldt dat u een stuk gaat maken dat u zelf mooi vindt onder deskundige begeleiding.

Woensdag 14 december 2022. De locatie is in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo

De tijd 13.45 en 19.45 uur. Een  kwartier eerder kunt u naar binnen. Dan staat daar het een en ander voor u klaar en ruikt het heerlijk

De kosten voor leden zijn € 35.00 Niet leden betalen € 45.00 Eigen schaal waarin een half tot een heel blok steekschuim past? Krijgt u €5.00 korting op de prijs. Dit graag doorgeven bij de aanmelding.

Kerst de Luxe

Op dinsdagavond 13 december om 19.45 uur zal er bij voldoende belangstelling een Kerst de Luxe worden gegeven. De deelnemers van vorig jaar weten wat dit betekent: een eyecatcher in huis. De kosten voor leden bedragen € 75,--  en niet leden € 85,--. Als u de pot van vorig jaar wilt gebruiken geef dit dan aan Mercedes door, dan wordt een ander bedrag in rekening gebracht.

Voor de workshops geldt: aanmelden per mail : benzdocter@icloud.com.  Betaling overboeken bij aanmelding op rc `NL03RABO0336454589 tnv KMTP Heiloo.

U bent van harte welkom, maar bedenk vol is vol. Gezellig en mooi wordt het zeker!

(Tuin)agenda Groei & Bloei 2023

Ook dit jaar is er weer een prachtige Groei & Bloei agenda met
• handig weekoverzicht
• veel ruimte voor afspraken en eigen notities
• elke week een tuintip en boordevol prachtige foto’s
• metalen ringband, 24 x 17 centimeter en 124 pagina's

Fijn om te gebruiken en leuk om te geven, zeker als u de agenda via ons bestelt dan betaalt u voor de agenda geen € 14,95 maar € 10,95.  Er ligt een inzage-exemplaar op de PR-tafel tijdens de lezingen.

Jubileumtulp 150 jarig jubileum

In het kader van het 150 jarig jubileum is er een nieuwe triumphtulp gelanceerd. De ‘Groei & Bloei 150’ met een zacht oranje, zalmachtige kleur. De bloemblaadjes ontvouwen zich tijdens de bloeitijd in de tuin (april-mei) maximaal. Ze hebben dan een diameter van  8 cm. Aan de steel (60 cm) zit heldergroen, opstaand blad. De nieuwe bloem is voortgekomen uit een kruising van Tulipa ‘Aafke’ en Tulipa ‘Holland Queen’. Het veredelingsproces van Tulipa ‘Groei & Bloei 150’ door Holland Bolroy Market uit Heiloo heeft 18 jaar geduurd. De nieuwe tulp is geschikt voor toepassing in de tuin en als snijbloem. Bestellen kan via Groei & Bloei landelijk: https://groei.nl/actueel/nieuws/groei-bloei-jubileumtulp-nu-te-koop

Lezing 16 november

Krzysztof Dobrowolski-Onclin is cum laude afgestudeerd in de kunstgeschiedenis en Franse letterkunde en heeft aan de universiteiten van Amsterdam, Parijs en Krakau gestudeerd. Sinds 2006 geeft hij cursussen en lezingen over kunstgeschiedenis zonder zich tot een specialisme of een onderwerp te beperken. Maar wat komt hij dan bij ons vertellen? U zult verrast zijn. 

De lezing zal gehouden worden op woensdag 16 november  a.s. om 20.00 uur in de Ter Coulsterkerk in Heiloo, Holleweg 111. De zaal gaat open om 19.30 uur. De toegang is voor leden van Groei & Bloei natuurlijk gratis. Niet-leden betalen een bijdrage van € 4,--

Bloembollenmand

Op vrijdag 11 november zal er weer een bloembollenmand gevuld worden. Een rieten (aardappel)mand wordt met de lasagnemethode gevuld met bollen die op verschillende hoogtes en tijd uitkomen. Voor al het materiaal wordt gezorgd. Wij zijn welkom in de gezellige kas van Cees Louwe aan de Kapelweg 70 in Limmen. Meer weten of aanmelden kan bij: benzdocter@icloud.com

Verplant een boom!

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Franke van der Laan van MEERGroen. Meer Bomen Nu oogst overdadige en ongewenste zaailingen uit natuurgebieden. Deze geven zij vervolgens weg aan boeren en burgers die willen planten. Zo verplanten zij boompjes en struiken van een kansarme naar een kansrijke plek. Meer Bomen Nu gaf in de afgelopen twee jaar al 890.000 zaailingen en stekken gratis weg met een succespercentage van 80%. 

Bovendien biedt het verplanten van zaailingen oplossing voor 3 problemen: 1) kwekers kunnen onvoldoende bomen leveren. 2) De zaailingen zijn al 2-8 jaar oud en hiermee gaat CO2 vastleggen sneller dan met opkweken vanuit zaad en 3) als je bomen gratis aanbiedt, is er opeens veel meer ruimte voor bomen dan wanneer mensen ze moeten kopen. Kijk voor meer informatie over Meer Bomen Nu: https://meerbomen.nu/

Bodemdierenstad van het jaar

Utrecht is uitgeroepen tot de ‘Bodemdierenstad van het Jaar’. De stad ontvangt deze eretitel dankzij een hoge score voor de diversiteit aan bodemdieren midden in het centrum én de extra aandacht voor dat onmisbare bodemleven daar. Het is de eerste keer dat de organisatie van de landelijke Bodemdierendagen deze titel uitreikt. Bodemdieren zijn onmisbaar om een stad aangenaam en leefbaar te houden. Lees hoe het er onderzocht werd uitgevoerd, wie de verrassende runner-ups zijn en hoe de bonuspunten werken op: Nature Today | Utrecht verovert titel bodemdierenstad van het jaar

Rabobank Clubsupport

Alle stemmers op onze afdeling hartelijk dank voor uw stem. Wij hebben bijna € 300,-- van de Rabobank mogen ontvangen. Vorige week namen 2 bestuursleden tijdens een gezellige avond de cheque in ontvangst. Wij hopen dat wij volgend jaar weer op uw steun mogen rekenen.

Lezing Cees Verkerke Zintuigentuin

Op woensdagavond 5 oktober jl.gaf Cees Verkerke bij onze afdeling een lezing. Het was boeiend, inspirerend en grappig. Het bleek helaas ook zijn laatste lezing te zijn. Jolanda Mooij heeft een verslag van deze lezing gemaakt. Was u niet in de gelegenheid om de lezing bij te wonen of wilt u hem nog een keertje " beleven", dan kunt u hier verder lezen.

Kijk- en Luistertips

BBC2 Glorious Gardens from Above gepresenteerd door Christine Walkden

VTM is op zaterdag 1 oktober om 18.20 uur gestart met het programma: 'Goed geplant’. 
Twee ervaren tuinontwerpers Eef Coolen en Niel Sannen nemen het in het nieuwe programma ‘Goed geplant’ tegen elkaar op. Beiden kruipen in de hoofden en tuinen van acht verschillende eigenaars met elk hun eigen dromen.Hoe groot of klein de tuin ook mag zijn, Eef en Niel halen hun meest creatieve brein naar boven om elke ruimte maximaal te benutten. Veel kleur, speciale vormen, strakke patronen: geen idee is te gek.

 

 

NK Tegelwippen

Teller verwijderde tuintegels staat nu op: 2.243.999
De actie loopt deze week nog, tot 31 oktober.

De gemeente Velsen blijft bij de middelgrote gemeentes op een fraaie 4de plaats staan. Bij de kleine gemeentes is Heemskerk fors gestegen naar plek 7, Uitgeest is gezakt naar 13, Beverwijk staat op 15, Castricum twee plaatsen gestegen en staat nu als 16de en Heiloo blijft op plek 45.

Agenda

26 oktober 1ste workshop bloemdesign in Heiloo 
27 oktober lezing Lodewijk Hoekstra in Heiloo 
9 november 2de workshop bloemdesign in Heiloo
11 november bloembollenmand in Limmen
16 november lezing K. Dobrowolski in Heiloo 
13 december Kerstworkshop De Luxe in Heiloo
14 december Kerstworkshop in Heiloo

Foto's
De foto's uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van: Petra Bakker, Julian de Groot en Geno de By-Neuhuys.
Heeft u een mooie foto voor in de nieuwsbrief, mail deze dan naar: deby@telfortglasvezel.nl

 

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties