Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland augustus 2023

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Een spontaan gesprek kan uitmonden in een leuke uitwisseling zodat wij kunnen lezen hoe Bina Vrijhof een wormenhotel maakt. Punt 1 van het 10-puntenplan van Groei & Bloei: de bodem is de basis https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/leeg-30

Wessel zat zo lekker in zijn moestuin dat hij iets te laat zijn bijdrage instuurde. Hij heeft Yvonne Adelaar als beginnend moestuinder geïnspireerd en allebei zijn ze dol op boontjes. De data voor de najaarscursus bloemschikken zijn bekend en ook de lezingen gaan weer van start: 5 september over bijzondere knol- en bolgewassen. Voor de busreis naar twee mooie tuinen in Brabant op 16 september zijn nog een paar plaatsjes vrij in de bus. Trakteer uzelf op een leuke dagtocht met een afsluitend bezoek aan een mooie kwekerij.

 

En toen waren er nog maar drie

Met het overlijden van Kees Stam, onze penningmeester en de verhuizing van Mariet Bos naar Limburg bestaat het bestuur van onze afdeling uit nog maar drie dames waarvan onze voorzitter ad-interim is en al geruime tijd haar taak wil overdragen. Wij worden weliswaar gesteund door maar liefst 50 vrijwilligers die ons een of meerdere taken uit handen nemen, maar wij willen graag ruimer in ons bestuursjasje zitten om inspirerende groene gedachten en ideeën met elkaar uitwisselen en zo de vereniging voor iedereen aantrekkelijk te houden. Op onze website vindt u de vacaturebank midden-kennemerland.groei.nl/home

Onze eerstvolgende bestuursvergadering is op donderdag 21 september om 19.45 uur. Schuif aan, kom sfeer proeven want wij kunnen niet zonder u.

De gelukkige moestuinder vertelt

Het is op het moment dat ik dit schrijf ‘quatorze juillet’: 14 juli dus, de grootste nationale feestdag in Frankrijk. Tijdens dit grote volksfeest vieren de Fransen de bestorming van de Bastille in 1789. Dit was het van de Franse Revolutie. In het hele land vinden op 14 juli muzikale, sportieve, culturele, en gastronomische evenementen plaats. Dat heeft niets te maken met het feest op mijn tuin. Zie de bijgaande foto  van de prachtige lelies. Daarbij sperzieboontjes op mijn bord. Sperzieboontjes is mij favoriete groente. Ik heb ze dit jaar wat vroeger dan gewoonlijk omdat ze tijdens de opkweek wat extra warmte kregen. Ze stonden gewoon tussen wat glasplaatjes.  

Mijn vader noemde ze altijd herenboontjes. Misschien wilde hij ze deze naam geven als ze naar de veiling werden gebracht omdat dat meer centjes opleverde. Een sperzieboon is maar een gewone boon maar een herenboon? Dat is iets bijzonders, dat is net even wat lekkerder. 

aardbeien

Ik ben ook net begonnen met het planten van goed gewortelde uitlopers van de aardbei. Ik zet de uitloper dan in de klassieke P9 potjes gevuld met potgrond. Ze zitten dan nog vast aan de moederplant. De doorlopende kleinere uitloper(s) verwijder ik. Door deze vroege opkweek kan ik de gewortelde uitlopers al heel vroeg, rond 15 juli, in rijen planten. Nu nog ‘Oogsten & Smullen’ volgend jaar.

Wessel van Schagen

De favoriet van Mieke Proost

Wat een dilemma. Een stukje schrijven over je favoriete plant of bloem. Waar te beginnen? In het voorjaar, denk ik, bij het zien van de vele tulpen, dit zijn toch wel de mooiste bloemen. Maar dan komen de narcissen en zo gaat het maar door. Nu, kijkend in de tuin, waar zoveel planten en bloemen staan is het toch wel moeilijk kiezen.

De Astrantias met hun donkerrode bloemen, de Scabiosa met die bijzondere kleur lila en de goudsbloemen, in vele tinten van heel lichtgeel naar dieporanje, die over randen bij de trap hangen.

Ineens denk ik, stel je voor dat alle rozen uit de tuin zouden verdwijnen, dan is de ruggengraat van de perken en zichtlijnen weg. De twee Westerlandrozen boven aan de trap, hoog tegen de pergola aan. Een zee van oranje bloemen, die heerlijk fris en licht naar sinaasappel ruiken, vooral in de avond.
En dan de hoge rozenstandaard, 2.5 m, helemaal bedekt, een zee van kleine trossen witte rozen: de Guirlande d'Amour. Iets verder in het perk staat rosa Espresso, een compleet wonderen moeilijk te omschrijven kleur roos in bruin/rood/terra tinten.

Bij de ingang van de kas staat tegen de rozenboog Compassion, groot, vol, abrikoos/roze van kleur en de geur is fantastisch. Toen wij in Heiloo kwamen wonen 5 jaar geleden, was dit de eerste roos die ik weer wilde hebben. Hij bloeit van juni tot eind oktober aan 1 stuk door. De Compassion staat samen met Perennial Bleu, kleine trossen vol met paars/ mauve kleurige halfgevulde bloemen. De combinatie is erg mooi.

Niet alles is rozengeur

Maar helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn de tuin. Het woord is ROEST !  

Vorig jaar heb ik hier echt hoofdpijn van gekregen. Volgens de boeken moet ieder aangetast blaadje worden verwijderd, ook van de grond. Nou, met 34 rozen, die omgeven zijn door andere planten is dit niet te doen. Spuiten met gif is geen optie. Dit jaar heb ik besloten om naar Monty Don te luisteren. Hij probeert een nieuwe trend te zetten. Laat alles maar gaan in de tuin, minder netjes, planten mogen meer doen wat ze willens niet wakker liggen van dingen zoals roest.

Ik moet zeggen, het helpt, ik ben een stuk relaxter en als ik roest zie, denk ik, So What. Wat ik natuurlijk wel doe is uitgebloeide rozen of bloemen afknippen op tijd mest geven. Verder laat ik me verrassen door deze nieuwe manier van tuinieren.

Ik geef het schepje door aan Anke van Kruijssen

Plantestafettes

Ook dit najaar wil Groei & Bloei mee helpen bij het aanleggen van groen in de woonwijken,  soms op schoolpleinen of bij verzorgingshuizen. Niet is het groen alleen mooi en gezond om naar te kijken maar het zorgt ook voor bijvoorbeeld meer vogels en insecten. Het versterken van de biodiversiteit is een van onze doelstellingen en hoe leuk is dat als we dat samen kunnen doen in het werkgebied van onze Groei en Bloei afdeling.

Om de plantestafettes ( zie ook https://www.degroenereiger.nl/result.php?title=de-groenspoor-plantestafette ) te laten slagen is het fijn als u zou willen helpen bij het begeleiden van bv scholieren en/ of zelf te planten en zaaien. Vaak vinden de activiteiten plaats in de ochtend en duren ze ca 2 uur. De data en locaties voor zover nu bekend ziet u in het overzicht. Wilt u meedoen meldt u dan aan bij jwpondman@home.nl

Zodra de definitieve activiteiten en tijden bekend zijn ontvangt u bericht. Aarzel niet en help mee onze regio mooier en groener te maken.

Jan-Willem Pondman

Bijzondere bol-, knolgewassen en wortelstokken.

Harry Jans uit Loenen heeft over de hele wereld gezworven om planten te bestuderen met een speciale belangstelling voor rotsplanten. Hij heeft een grote ervaring in het geven van lezingen.

Op dinsdagavond 5 september komt hij vertellen over bijzondere bol-, knolgewassen en wortelstokken voor de (rots)tuin. Naast de overbekende bollen zoals de tulp, hyacint, krokus en narcis zijn er vele onbekende maar mooie bollen, knollen en wortelstokken voor de tuin.  Vaak kent men deze soorten niet of nauwelijks maar de keuze is enorm.

Naast het tonen van niet alle daagse soorten van o.a. Corydalis, Fritillaria, Colchicum, Muscari, Allium, Narcissus, Lilium, Arisaema, Crocus, Iris, Trillium etc. zal ook de cultuur in de tuin, trog of pot aan de orde komen. 

U zult zien dat er nog heel wat leuk zogenaamd “Bijgoed” is om uw tuin mee op te fleuren.

De lezing wordt gehouden in de Ter Coulsterkerk Holleweg 111, 1851 KE Heiloo

Najaarsworkshop bloemdesign

In het najaar starten we met een serie van drie lessen waarvan de Kerstschikking de laatste is. We gaan starten met een boeket schikken in een ca 35 cm hoge vaas. Daarin een mooie mix met bloemen.
De tweede les gaan we werken aan een schikking met daarin planten wortels verwerkt. 
De laatste les ( Kerst) werken we op een frame van zwart metaal, dit biedt wat meer mogelijkheden tot verschillende schikkingen.

Alle materialen worden verstrekt. Zelf graag een scherp mesje en een snoeischaartje meebrengen. Koffie en thee met iets lekkers zijn inbegrepen.

Data bloemschikken najaar:
dinsdag 17 oktober 13.45 uur woensdag 18 oktober 19.45 uur dinsdag 14 november 13.45 uur woensdag 15 november 19.45 uur dinsdag 12 december 13.45 uur woensdag 13 december 19.45 uur

Aanmelden bij Mercedes Docter: benzdocter@icloud.com. De kosten bedragen € 97,50 voor leden van Groei & Bloei. Niet leden betalen € 122,50.
Betaling dient vooraf te geschieden op rekeningnummer: NL03RABO0336.4545.90 t.n.v. K.M.T.P. Heiloo o.v.v. najaarscursus 2023

Beginnend moestuinier

Half juli heeft de beginnend moestuinier haar eerste maaltje stamslabonen Dior geoogst. Een heerlijk biologisch, mals, romig boontje, prachtig goudgeel van kleur. 
Ooit in de vroege ochtenduurtjes gevonden op een Frans marktje. Een ouder dametje zat onder een rood parasolletje met maar een paar kleine mandjes groente. En wat voor groente. Alles die ochtend vers geplukt uit haar eigen tuintje. Die boontjes waren toen super lekker en nu dus een echte traktatie uit eigen tuin. Gewoon beetje roomboter, nootmuskaatje raspen...klaar.

De beginnend moestuinier kijkt nu al uit naar de volgende oogst! 

Yvonne Adelaar

Wormenhotel.

Ik ben hier zo ongeveer 5 jaar geleden mee begonnen. Ik las hierover en was reuze enthousiast maar vond die prijzen voor de commerciële bakken erg tegenvallen. Tenslotte wist ik niet of het überhaupt zou werken. Dus ben ik begonnen met houtresten gewoon een bak te bouwen, er een tussenschot in te knutselen en met een oud gordijn (niet te zien op de foto's) de kieren af te dichten.
Dan heb ik de bodem met krantenpapier en stro bedekt een laagje aarde hierover heen gegooid. Bij een hengelshop heb ik een bakje mestpieren gehaald, deze in mijn wormenhotel gezet en met een stuk karton afgedekt. Dan ben ik langzaam begonnen mijn keukenafval erin te plaatsen, alleen wat mag uiteraard. Dus geen brood, zuivel, vlees of gekookt eten.
Naarmate mijn wormpjes steeds meer werden ben ik ook begonnen tuinaval hierin te gooien. Af en toe koffieprut (daar zijn ze dol op) en fijngemalen eierschaal (kalk dus). Zodra in de herfst de bladeren vallen vul ik de bak hiermee, zodat de wormen een beetje warm de winter door komen. En bladeren composteren ook goed. De bak staat bij mij in de schaduw, dus niet te heet.


Ik vul altijd op een kant en als die dan vol is, is die andere klaar voor de tuin. En begin ik hier weer. Het werkt echt prima, en er stinkt niets. En enige zijn veel fruitvliegjes in de zomer. Maar ook alleen als je de deksel opent. Dus soms zitten we er ook gewoon op.

Bina Vrijhof

Bomenroute

Op een regenachtige avond tijdens een excursie over bomen op het Willibrordusterrein werd ik geattendeerd op 2 fietsroutes door Heiloo langs bijzondere bomen. U vindt deze routes op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info. Fiets ze in de verschillende seizoenen en ontdek. Dit is sowieso een leuke en handige pagina op onze website met heel veel informatie.

 

Een vroege laatbloeier

Er zijn vroegbloeiers en laatbloeiers. Tot de laatbloeiers behoort de Albizia Julibrissin, in de volksmond Perzische slaapboom genoemd. Een exoot afkomstig uit Azië. In onze streken is het een park- of tuinboom. Hij behoort tot de vlinderbloemenfamilie en heet ook wel zijdeboom of zijdeacacia. Dat ‘slaapboom’ heeft hij te danken aan het feit dat de bladeren zich ’s avonds dichtvouwen en gaan ‘slapen’. In China wordt hij gezien als een boom die verdriet verzacht en geluk brengt. Half mei verschijnen de eerste donkergroene, dubbel even geveerde bladeren, tot wel veertig centimeter. lang. En dan duurt het een tijdje voor de bloemen komen. Maar de eerste slaapbomen bloeien dit jaar vroeg, al in juli. De bloei bestaat uit hoofdjes met een dikke tros lange paars-roze zijdeachtige meeldraden die langer zijn dan de kroonbladen. Net als een poederkwast, vandaar de Engelse naam powder puff tree.

 

 

 

Glazenmakers

We kennen in Nederland acht soorten glazenmakers. Drie daarvan zijn algemeen en met name nu tot half september goed waar te nemen: de bruine glazenmaker, de paardenbijter en de blauwe glazenmaker. Ze komen ook voor in stedelijk groen en twee soorten zelfs ook veel in tuinen, zeker als daar een vijver is. De bruine glazenmaker tref je vooral bij grotere wateren en langs bosranden aan op jacht naar insecten.  De paardenbijter, de kleinste van onze glazenmakers, komt ook in tuinen voor, maar de blauwe glazenmaker tref je regelmatig aan in tuinen. De naam is verwarrend, want de mannetjes zijn blauw met groen en de vrouwtjes zelfs helemaal groen. De blauwe glazenmaker komt niet alleen jagen in tuinen, maar kan zich ook voortplanten in kleine tuinvijvertjes, ze zijn niet heel kieskeurig bij het uitkiezen van een afzetplaats voor de eitjes. Glazenmakers leggen hun eitjes op planten die zich onder water bevinden. Bij de eiafzet steekt het vrouwtje haar achterlijf onder water. Uit die eitjes komen libellenlarven. Het larvestadium duurt soms meerdere jarenin die tijd houden de larven zich vooral bezighouden met eten, eten en nog meer eten. Libellen maken geen popstadium door: een volgroeide larve kruipt uit het water, de larvehuid scheurt open en daaruit kruipt de volwassen libel die nadat deze is opgedroogd aan een kort leven van enkele weken tot maanden boven water begint.

 

 

 

Kijk- en luistertip

In het Zaans Museum in Zaandam is nu de tentoonstelling Stoep onder de Loep met Verkadeplaatjes en originele aquarellen gemaakt door leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland te bezoeken. Nu nog de zomeropstelling en van 28 september tot eind december 2023 zijn de herfst- en winterplanten te zien. Het Stoepplantjesalbum behorend bij de tentoonstelling is in het museum te koop, maar ook zonder tentoonstellingsbezoek is het een leuk hulpmiddel om uw eerste 52 stoepplanten te verzamelen.

 

Agenda

De lezingen beginnen om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open. 

  • dinsdagavond 5 september lezing Harry Jans over bijzondere Knolgewassen en wortelstokken in Heiloo,  Tercoulsterkerk, Holleweg 111
  • zaterdag 9 en zondag 10 september 2023: Topindekop en groene route*
  • zaterdag 16 september dagbusreis naar Brabant, vertrek vanuit Castricum https://midden-kennemerland.groei.nl/activiteiten-actueel/dagtocht-naar
  • zaterdag 30 september Herfstmarkt in Limmen
  • woensdag 4 oktober vertelt Frans van Bussel over wintergasten (vogels) in ons land. Deze lezing wordt gehouden in Castricum in De Bloemen
  • dinsdagmiddag 17 oktober en woensdagavond 18 oktober bloemdesign

*www.topindekop.nl en www.degroeneroute.nl. De openingstijden zijn 11.00-17.00 uur.

Het jaargramma 2023 kunt u hier downloaden. Daar er gedurende het jaar activiteiten aan toegevoegd worden is het raadzaam om de website en social media in de gaten te houden.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn afkomstig van  Yvonne Adelaar, Marc de By, Mercedes Docter, Harry Jans, Jan-Willem Pondman, Mieke Proost, Pixabay en Wessel van Schagen

Handige  tuintips vindt u ook op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info

Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties