Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland juli/augustus 2024

 

Beste Groei & Bloeiers

In juni hadden wij het nog druk: de open tuinenweekenden startte in Heemskerk waar ook een groot volkstuinencompex de toegangshekjes had opengezet, Erg leuk. Het enige nadeel was dat je daar zoveel tuintjes kon bezoeken dat je daarmee een hele dag gevuld had. Ook de tuin van Ans Breetveld was tijdens het open tuinenweekend te bezoeken. In deze nieuwsbrief vertelt zij over haar favoriete tuinplant. Ondanks dat het later in het jaar was, hadden wij tijdens het open tuinenweekend in Heiloo en Limmen ook nog een plantjesmarkt in de tuin van de familie Roling. De plantjes die niet verkocht waren, zijn naar zwembad Het Baafje in Heiloo gegaan. Nico Brantjes heeft onlangs een heerlijk kersentaartje gegeten. Het is hem, na vijf jaar, dan eindelijk gelukt om Velser Kersenboompjes te planten. 

De favoriet van Ans Breetveld

Wat sta jij daar toch groen te zijn met je stengels die bijna tot aan mijn heupen reiken. Het wordt langzamerhand tijd dat je knoppen gaat vormen, vind je niet? Wanneer begin je eindelijk eens te bloeien? Nou? Zeg op.
Hé, kijk nou niet weg. Ik heb het tegen jou, Phlox paniculata. Ik bedoel het goed hoor. Het is mijn ongeduld die in de weg zit. Ik kijk uit naar je felgekleurde bloemen. Vandaag, in de laatste week van juni, zie ik alleen jouw scherpgepunte bladeren.

De aquarellist in mij wil contrast. Wil kleur. Maar zoals ik met verf mijn schilderijen, op het moment dat ik dat wil, omtover tot een spetterende zee van kleurnuances, sta ik nu te huppelen van ingehouden ongeduld. De zon moet zijn werk doen. En de tijd.

Eigenlijk verbaast het me dat je hier wilt groeien. En dat je hier al jaren staat. Niet in je eentje. Tegenover jou staat je broertje. Vooraan langs dit pad je zus. En verderop in de richting van de zijtuin staan nog wat familieleden. Allemaal even mooi. Allemaal anders van kleur: rozerood, wit, rozewit met een knalroze hartje, blauwviolet met een wit hartje en zelfs oranjeroze. 
Mijn vader, die vóór mij deze tuin bezat, hoor ik nog zeggen: Phloxen doen het hier niet. 

Lichtzoete geur

Hij had het over jouw eenjarige neef. Jij bent een vaste plant. Je staat hier zeker al tien jaar. Eenjarigen waren in de mode in de jaren tachtig van de vorige eeuw. In die tijd was er hier een groot grasveld met er omheen diverse eenjarige bloemen. Elk jaar na de ijsheiligen zette mijn vader ze in de grond. En bloeien dat ze deden! Alleen je neef liet het afweten. Het is niet alleen om je bloempluimen dat ik je waardeer. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: ruik maar eens aan een Phlox. Je hoeft er niet eens je neus in te steken. Op warme dagen hangt er een paradijselijke lichtzoete geur om jou heen, waardoor ik me in de hemel waan.

Waar je niet goed tegen kan is regen. Je wordt een beetje haveloos van al die nattigheid. Maar als de zon weer gaat schijnen trek je snel bij. Als je eenmaal begint met bloeien ben je niet te stoppen. Je bloeit maar door en door en door tot ver in oktober.
Hé, kijk nou. Je begint te blozen.

Ik geef het ‘schepje’ aan Ans Twaalfhoven

Doorpakken

Moestuinieren op strobalen.
Het leven gaat door. Het gras groeit als een malle met die bakken water en warme dagen tussendoor. En dat gras moet weg! 
Ondanks dat ik als een slak onder een van mijn strobalen wilde gaan schuilen heb ik gezocht naar oplossingen die bij mij en mijn manier van tuinieren passen, om mijn buren “te vriend” te houden. Oplossingen die me niet dwongen om mezelf een hernia te spitten. Of mezelf af te vallen. Ik wil niet spitten, ik wil de grond met rust laten en verbeteren waar nodig. Trouwens, creatief zijn is niet eens mijn hobby, het is mijn werk! Na wat gemok en geschrijf voor Groei & Bloei was ik er wel overheen.

Stap 1. Mijn man had de eerste ronde schadebeperking gedaan en ervoor gezorgd dat er zo’n 50 cm rond de grens met mijn buurmannen “schoon” was. Lees hier verder.

Velser Kers op de taart

De aanhouder wint zegt men wel eens. Daarbij denkend aan alle ervaringen en informatie die ik al heb gegeven aan de lezers van Groei & Bloei zou je zeggen: “dat wordt niks meer”. Toch ben ik doorgegaan met de Velser Kers een nieuw leven te geven. Mijn missie, “red de Velser Kers” was nog niet beëindigd. Evenals de vorige seizoenen wil ik jullie op de hoogte houden van de ent-actie betreffende de Velser Kers en ik hoop eenieder nu wat positiever te kunnen stemmen over de voortgang ervan.
Al vanaf 2019! beloofde ik een 30-tal liefhebbers in Velsen en omgeving van het de teruggevonden historische ras de Velser Kers te laten enten, laten groeien en uit te delen. De kersenbomen hadden in het verre verleden hun roots in de omgeving van Velsen en Beverwijk. Dat deze actie zoveel voeten in aarde heeft gehad kon ik niet bevroeden. Lees hier verder.

Beloond

Al tien jaar lang zet de familie Brakenhoff hun cactus buiten en dit jaar voor het eerst heeft de cactus deze prachtige witte bloem gekregen.

Geestmerambacht

Op donderdagavond 12 september komt historicus Arie Kaan, geboren en getogen in Noord-Scharwoude, ons meer vertellen over de ontwikkeling van het Geestmerambacht en de voedselproductie die daar heeft plaatsgevonden. Arie vertelt ons over de gebeurtenissen die hebben geleid tot grote veranderingen in het Geestmerambacht zoals de aanleg van de spoorlijn Den Helder-Alkmaar in 1865, het oprichten van de Broeker veiling, het stichten van zuurkoolfabrieken tot aan de ruilverkaveling rond 1970.

De lezing vindt plaats in de Ter Coulsterkerk Holleweg 111 in Heiloo. Zoals gebruikelijk is de lezing voor leden van Groei & Bloei gratis toegankelijk. Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen € 4,-- .

Grond met een hart

Misschien heb je het wel gemerkt, Groei & Bloei zoekt naar nieuwe wegen. Met meer dan voorheen ligt de aandacht op de bodem. Die is belangrijk. Tuinier je op zand dan heb je andere planten nodig voor een weelderig resultaat dan wanneer kleigrond je basis is. De juiste plant op de juiste plaats geeft het beste haalbare resultaat. Een mooi voorbeeld vind ik wat Arjan Boekel en Iris Veltman steeds weer laten zien. Dat Arjan en Iris lid zijn van onze afdeling Midden- Kennemerland vind ik fijn. Beiden werken actief met sociale media en partners in het groen. Ze werken aan het overbrengen van kennis: eén van Groei & Bloei’ s hoofddoelstellingen. 

Dat gezegd hebbend wil ik toch ook aandacht vragen voor goede potgrond. Zoals je weet wordt hiervoor veel turf afgegraven waarbij heel veel CO2 vrijkomt. We zijn juist met elkaar bezig om de wereld mooier te maken met onze planten. Dus is het gebruik van potgrond met turf erin een no- go. Zelf kun je ook potgrond maken. Bladaarde verzamelen, grond uit je tuin en potten hergebruiken, natuurlijke mest toevoegen. Het is allemaal wat werk, maar als je het leuk vindt is dat niet erg. Hobby’s mogen tenslotte tijd kosten, daar gaat het zelfs om. Als je toch nieuwe grond wilt gebruiken denk dan eens aan de betere soorten. Met de tuinreis van Helen en Armanda bezochten we al eens de kwekerij van Houtum in Doorn. Sinds jaren gebruiken ze hier zelf gemaakte compost en wat een prachtige sterk groeiende planten stonden er daar in de voorbeeldtuinen. Deze potgrond, tuinaarde en compost gaan we via onze afdeling te koop aanbieden. Grond met hart voor plant, mens, dier en bodem. Zeg vaarwel tegen traditionele potgrond, tuinaarde en compost en verwelkom een milieuvriendelijk alternatief dat jouw bodem verrijkt en planten laat floreren. Met Bio-Kultura investeer je niet alleen in jouw tuin, maar ook in een duurzamere toekomst voor onze planeet. In het najaar neemt onze afdeling deel aan een proef om deze grond met korting aan leden beschikbaar te stellen. Wij houden je op de hoogte. Mercedes Docter, voorzitter.

Zaaien in het najaar

Koudekiemers zaai je in de herfst!  Zaaien doe je toch in de lente? Voor veel planten is het voorjaar de beste zaaitijd, maar er zijn ook zaden die pas ’wakker’ worden als ze een dosis kou hebben gehad. Deze planten kun je beter in het najaar zaaien. Zij worden koudekiemers genoemd. In onderstaande download , kun je er meer over lezen https://groei.nl/files/downloads/Zaaien_in_de_herfst_G_B.pdf

 

Plantestafettes

Het bedrijf De Groene Reiger van G&B-lid Dorien Kotterman organiseert en realiseert mooie vergroeningsprojecten zoals plantestafettes. Een plantestafette is om nieuwe groenverbindingen binnen of tussen gemeentes te realiseren. In achtereenvolgende weken (de estafette) worden bloembollen, vaste planten, bomen en struiken in buitengebied, in wijken, op bedrijventerreinen en langs fiets- en wandelpaden geplant. Deze groene linten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar zorgen ook voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels. Onze afdeling assisteert bij de verschillende plantestafettes in onze regio. De plantestafette wordt altijd uitgevoerd met de hulp van (basis)school leerlingen, buurtbewoners en vrijwilligers, zie bijgaande impressie https://youtu.be/ALOmz5d05zk. Voor komend najaar staan de volgende plantestafettes op de agenda:

Heiloo donderdag 26 september 10.00 uur
Castricum woensdag 6 november 10.00 uur
Bergen woensdag 13 november 9.30 uur
Uitgeest woensdag 20 november 10.00 uur
Beverwijk woensdag 27 november 10.00 uur

Lijkt het je leuk om een keertje mee te helpen, dan kun je je aanmelden bij Jan Willem Pondman (jwpondman@home.nl)

Onderstaande foto van Mirjam van der Voort, is van een voedselbosje dat geplant is tijdens een vergroeningsproject in de Broekerpolder.
 

Nestlocaties gezocht

Veel gemeentes hebben diverse acties voor vergroenen. Zo is de gemeente Heiloo op zoek naar inwoners die het leuk vinden om een nestkast aan hun gevel te hebben. Het gaat om een inventarisatie van adressen die hiervoor openstaan. Een ecoloog bepaalt vervolgens de meest geschikte locaties. Verspreid door de gemeente zullen nestkasten opgehangen worden voor vleermuizen, mussen en gierzwaluwen.

Altijd een groen (of blauw) dak willen hebben, een waterberging of een geveltuin aanleggen?  Er is hier ook subsidie beschikbaar voor  De subsidie vergoedt max. 50% van de kosten. Kijk voor meer informatie en wat er allemaal mogelijk is op de website van de gemeente waar je woonachtig bent.
Voor een inspiratieverhaal over tegelwippen kijk dan even naar dit filmpje van Groei & Bloeiers Jan en Erica Davids: https://klimaatplein.heiloo.nl/inspiratieverhalen/tegelwippen-in-de-tuin/

Vlindertelling

De nationale vlindertelling werd dit jaar gehouden in het weekend van 2-4 augustus en de uitkomst was dat er nooit eerder zo weinig vlinder gespot zijn. Het gaan bij de Vlinderstichting zeker niet om dit ene weekend. Tellingen in de tuin kunnen op ieder moment worden ingevoerd www.tuintelling.nl.  Zo wordt een goed beeld van de vlinderstand gevormd en dat is niet goed. Het gemiddeld aantal vlinders per telling is vijf. Dat is het laagste aantal sinds de tuinvlindertelling in 2009 startte. In vergelijking met de laatste acht jaar is er een halvering van het aantal getelde vlinders te zien. De Vlinderstichting heeft samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra een boekje gemaakt: Tuinieren voor vlinders, vol wetenswaardigheden over vlinders: wat hebben ze nodig, welke soorten zien we in de tuin en vol met praktische tips voor het inrichten van de tuin voor vlinders. Het boekje wordt na aanvraag als pfd gratis gemaild en kan gedownload worden. Meer informatie en een herkenningskaart is te vinden op: https://www.vlinderstichting.nl/tuinvlindertelling.

Volgende maand komt Groei & Bloei met een leuke aanbieding met biologische bollen van de Bloemoloog. Het zal onder andere gaan om een bollenpakket nuttig voor de bloeiboog. Zodra meer bekend is over hoe en waar de bollen besteld kunnen worden laten wij dat zo spoedig mogelijk weten.

Keizersmantel

Een uitzondering op de achteruitgang is de Keizersmantel. Tussen 1981 en 1986 meldt de Vlinderstichting dat er heel weinig van deze vlinders geteld zijn (16!). Vanaf 2010 neemt het aantal waarnemingen sterk toe en nu zijn er ook gebieden waar de soort zich jaar in jaar uit voortplant. De duinen zijn erg goede vliegplaatsen waar Keizersmantels zeer regelmatig worden gezien. De toename van de Keizersmantel van de laatste jaren is waarschijnlijk vooral te danken aan de klimaatverandering. De rupsen van de keizersmantel eten uitsluitend wilde viooltjes. Onderzoek in Engeland heeft uitgewezen dat warme microklimaten gunstig is voor herstel van deze viooltjes. De vrouwtjes zetten de eitjes af op bomen met ribbelige schors, waar de rups in een spleet zonder te eten overwintert. In het voorjaar gaat het heel kleine rupsje naar beneden om op zoek naar een viooltjesplant.

Bloemschikken najaar

De zomer is in oktober wel voorbij en de tuin heeft dan weinig meer te bieden. Tijd dus om de bloemetjes binnen te zetten. Dit najaar zullen er door Mercedes Docter drie workshops worden verzorgd. Kijk hier voor meer informatie over deze workshops. 

Kijk- Lees- bezoek en Luistertips

Bloom in Paleis het Loo
Prinses Mary II hield veel van bloemen in allerlei vormen. In de tentoonstelling Bloom staan 17e-eeuwse bloemstillevens, de blik van nu, groen vakmanschap, de herkomst van bloemen en Mary’s hobby's centraal. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2024. Paleis Het Loo is het enige museum in Nederland met een professionele bloemenkamer. In de paleiskamers staan verse boeketten die door vakmensen zijn samengesteld.https://paleishetloo.nl/bezoek/agenda/bloom

Beplantingsontwerp

In de grote tuin van voormalig Groei & Bloeier Kees Louwe was hij voor dag en dauw aan het werk. Als voormalig tuinder lag zijn hart daar nog steeds. En Kees deed niets liever. Bloemen, groenten jaarrond, bollen en exoten in de kas, alles was er. Na zijn overlijden is zijn dochter er dit jaar gaan wonen. Het tuin-gen is vast geplant en kan wel wat ondersteuning gebruiken. Het is wel heel veel tuin om zonder ervaring te managen! 
Omdat onze afdeling altijd welkom is met activiteiten in deze tuin aan de Kapelweg in Limmen ontstond het idee om met plantjes van onze eigen kwekers, een inspiratieborder aan te leggen. Ons bestuur heeft bedacht hoe leuk is het als u een ontwerp maakt, met uw ervaring. Groei & bloeiers zijn immers plantenliefhebbers met veel kennis. Uit de ontwerpen wordt er één gekozen dat uitgevoerd gaat worden.

De border ligt pal op het zuiden, de grond is zand en iets verrijkt met Tardy grond Meer informatie nodig om een beplantingsontwerp te maken kunt u opvragen bij Mercedes Docter benzdocter@icloud.com. Uw inzending zien wij graag voor 1 oktober tegemoet.

Agenda

De zaal gaat 30 minuten voor de lezing open. Let wel op de locatie waar de lezing wordt gegeven. Het overzicht van de lezingen in 2024 is terug te vinden op de website.

  • 17 en 18 augustus Nazomeren in Niedorp
  • 7 en 8 september Top in de Kop*
  • Donderdagavond 12 september lezing Arie Kaan: Voedselproductie in de Geestmerambacht, Ter Coulsterkerk Heiloo
  • Donderdagochtend 26 september plantestafette Heiloo
  • Zaterdag 28 september Meet & Greet bibliotheek Heiloo
  • Woensdagmiddag 2 oktober vrijwilligersmarkt Castricum
  • Woensdagavond 9 oktober lezing Lex Kreffer over Paddenstoelen. De Bloemen Castricum
  • Zaterdag 12 oktober najaarsplantenmarkt in Limmen

*Top in de Kop: De openingstijden zijn van 11:00 tot 17:00 uur. Voor deelnemers:www.Topindekop.nl 

Foto’s uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van, familie Brakenhoff, Ans Breetveld, Saxifraga: Marijke Verhagen, Vlinderstichting en Mirjam van der Voort, 
Handige tuintips vindt u op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info 
Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties