Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Groei & Bloei Midden-Kennemerland maart 2025

 

Beste Groei & Bloeiers,

Er staan weer twee nieuwe excursies op het programma waarvan een al op heel korte termijn. De informatie over de G&B tuinenreis naar Vlaanderen is bekend (een aanrader!), met wie ga jij op reis?. De presentatie van deze maand is van een super pollinator die ons komt vertellen hoe en wat wij kunnen doen om bestuivers te helpen. Moesmeisje Rijs is weer terug in Nederland en wij zijn op zoek naar een rozentuin en naar kraammannen en -vrouwen. Op de valreep kwam nog een aantrekkelijke zomerbloembollenactie binnen die wij jullie niet willen onthouden.

Alv

Op woensdagavond 5 maart om 19.30 uur is voor leden van Groei & Bloei de jaarlijkse algemene ledenvergadering. In deze vergadering legt het bestuur verantwoording af over het afgelopen jaar. In verband met ontwikkelingen binnen Groei & Bloei nodigen wij onze leden van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Het sociaal jaarverslag opgesteld door de secretaris kunt u hier lezen. Tijdens deze vergadering worden de cijfers over 2024 gepresenteerd en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Aansluitend zal een superpollinator ons vertellen wat wij allemaal voor de bestuivers kunnen doen. 

De favoriet van Irene Scholte

Begin januari kreeg ik het schepje overhandigd door Immy Verduin waardoor nu de tijd is gekomen om mijn favoriete plant een plaatsje op het podium te geven.
Dit jaar wonen we tien jaar in Alkmaar. Door verhuizing uit Enschede kregen we vanaf 2015 en later veel aanloop van vrienden en familie. Wetende dat we graag in het groen vertoeven, brachten velen een plant mee. In die periode kreeg ik een plant te verzorgen die mijn favoriet is geworden. Deze plant herinnert me aan een vriend/collega die we inmiddels al meer dan veertig jaar kennen. Hij weet dat ik van kleur houd en had zijn keus in het tuincentrum daarom laten vallen op de Lantana. Ook wel bekend als wisselbloem, verkleurbloem, bourbontje. De licht gele bloemetjes veranderen na bestuiving naar vol oranje. Er bestaan trouwens ook andere soorten met verschillende kleuren.

Toen deze vriend mij deze bloeiende kuipplant overhandigde kreeg ik een associatie met voetbal. Daarvoor moeten we terug naar de vorige eeuw naar het jaar 1988. Het Nederlandse voetbalelftal werd Europees Kampioen in Duitsland. Half Nederland was omgetoverd in oranje. Heel veel oranje feestspullen zoals vlaggetjes en slingers tot aan voetbalplaatjes en hamstermascottes toe. Een feestelijke zomervoetbal om nooit te vergeten. Met als hoogtepunt de naar schatting 1 miljoen Nederlanders die in Amsterdam langs de kant van de grachten de Europese voetbalkampioenen juichend binnenhaalden. Het kon niet meer stuk.

Oranje boven

Dat feestelijke warme uitbundige zomerse gevoel, komt terug als ik kijk naar de bloei van de Lantana. Veelzijdig, kleurend, geurend, een topper vanaf voor- tot aan najaar. Niet alleen voor mij maar ook voor vlinders en bijen. De bloemen zijn zo rond als een voetbal, de kleur van de vlaggen en slingers, en het water dat deze plant nodig heeft herinnert me aan het grachtenspektakel. De verbinding die het voetbal tussen mensen gaf, is vergelijkbaar met de band die ik krijg met mensen met wie ik stekken deel. Omdat deze favoriet niet winterhard is, neem ik in het najaar stekken van jonge scheuten. Ze komen veilig in een minikasje boven in de slaapkamer te staan. De nakomelingen komen zo de winter door. Aangezien ik geen tuinkas heb en het schuurtje al bomvol staat , heb ik de moederplant dit jaar voor het eerst buiten gelaten, dicht bij de muur en schuifpui waar het hopelijk niet vriest zodat ik komende zomer weer volop kan genieten van mijn fantastische Oranje kampioen. En als je goed luistert hoor je in 2025 de Lantana fans zachtjes zingen: “we houden van Oranje “.

Ik geef het schepje door aan Erica Koopman

Uitgeslapen vlinders

Diverse vlinders, zoals de dagpauwoog overwinteren in holle bomen, tussen openhaardhout, in schuurtjes maar ook wel op zolders. Na een korte, vrij koude periode gaan nu de temperaturen weer flink omhoog. Overdag kan het zelfs vijftien graden worden en dan kunnen vlinders actief worden. De vlinders die wij nu zien zijn de overwinteraars. Vorig jaar was er in het najaar een extra generatie van de dagpauwoog en dat betekent dat wij nu grote kans hebben om deze vlinder als eerste te zien. 
Vlinders kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur zo'n 30 graden Celsius is. Daarvoor gebruiken vlinders hun vleugels als zonnecollectoren en kunnen ze binnen een minuut de gewenste temperatuur bereiken. Je ziet in het voorjaar dan ook vlinders op speciale plekken zonnen op bijvoorbeeld droge grassen en bladeren of andere reflecterende oppervlakten. Deze geven veel meer warmte af dan groene planten en dat hebben die vlinders prima door.

Pollinators

Op woensdagavond 5 maart wordt onze Algemene ledenvergadering gehouden. Onze leden hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. Aansluitend aan deze vergadering, om ongeveer 20.30 uur, zal Suzanne Leguijt, Super Pollinator, ons meer vertellen over het zo aantrekkelijk maken van je tuin en omgeving voor bestuivers. Suzanne vertelt hier alvast iets over het belang van bestuivers.

Tuinenreis

Op veler verzoek blijft de Groei en Bloei reis van Midden-Kennemerland deze keer dichter bij huis. We gaan dus naar Vlaanderen. België staat er een beetje om bekend dat ze niet graag pronken. Veel moois blijft verscholen achter de poort. Hoe leuk is het dan om samen met ons te kijken naar de ‘Pareltjes Groen‘ bij onze Zuiderburen? Daarvoor nodigen wij u uit om in juni 4 dagen mee te gaan. We hebben ons best gedaan om een mooie afwisselende reis samen te stellen zodat er voor iedereen iets fraais bij zit. Als u houdt van liefhebberstuinen, dan kijkt u vast uw ogen uit bij de mooie volwassen tuin D’oude Linde. Houdt u juist van vormgeving en een moderne prairietuin dan gaat u zeker genieten in de privétuin van de beroemde tuinarchitect Chris Ghyselen. Voor dat schaduwrijke hoekje in uw tuin kunt u ongetwijfeld inspiratie opdoen bij de mooie Pokertuin. En tijdens een rondleiding komt u te weten hoe Mien Ruijs haar stempel heeft gedrukt op de Kasteeltuin Oostkerke .

Liefde voor tuinieren staat centraal. Ook als je geen vakkennis hebt. Dat bewijst zeker de romantische tuin Bijsterveld. Ooit aangelegd door kunstenares Nina Balthau en overgenomen door een echtpaar dat bijzondere sfeerhoekjes maakt en de tuin nu iets meer aan de natuur overlaat. En dan hebben we ook nog een hele grote tuin met bijzondere bomen, een tuin aan het water en een goede kwekerij op het programma staan. Bent u al enthousiast?

Koffie/thee en wat lekkers

In de meeste tuinen wordt u hartelijk ontvangen met koffie/ thee en wat lekkers. Omdat het gezellig is om samen te eten zijn er 2 diners op locatie. De eventuele drankjes zijn, zoals altijd, voor eigen rekening.

Voor de eerste dag is het fijn om zelf een lunchpakket mee te nemen en voor de derde dag zijn de lunch en het diner vrij. De laatste dag zijn we rond etenstijd weer thuis. In de flyer van Garden Tours kunt u het hele programma nog eens doorlezen. Lijkt het u leuk om mee te gaan, dan kunt u zich rechtstreeks opgeven bij Garden Tours.

We kijken er naar uit om samen met U van al dat moois te gaan genieten.
Armanda & Jolanda

Moesmeisje Rijs

De hele maand december schijnt het hier grijs en miezerig te zijn geweest. Daar had ik geen last van, want ik was met mijn gezin in India. Aldaar heb ik alle kleuren, geuren en indrukken opgeslurpt als een pot uitgedroogde aarde en ben ik opgeladen en vol energie weer begonnen aan dit jaar. Letterlijk, want ik kwam 1 januari thuis.

Ik ben bijna meteen naar de tuin gefietst want ik had nog wat snijbiet en groenlof staan. Die stonden er nog fier bij. Geweldig! Bravo natuur! Ik wilde eigenlijk meteen gaan voorzaaien en planten, maar ja, te vroeg… ik was in zoveel mooie bloeiende tuinen geweest, ik was ietwat vooruit in het seizoen in mijn hoofd. Lees hier verder.

Reuzenwaterlelie zaaien

De reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) in de kas van de Hortus in Leiden wordt ieder jaar opnieuw opgekweekt. Eind januari zijn er 5 zaadjes van de Victoria amazonica gezaaid in een speciale kweekbak en nu groeien er al kleine plantjes achter in de orchideeënkas. Het sterkste exemplaar mag verder groeien en bloeien in de vijver van de Victoriakas. De plant heeft als bijzonderheid dat elke bloem slechts twee nachten bloeit. De eerste nacht wit, de tweede nacht bloeit de lelie roze. hortusleiden.nl

Excursie

Je bent welkom om mee te gaan naar een excursie in Heiloo om het verhaal van een veredelaar/kweker te horen. Hoe werken zij aan een teelt zonder milieuvervuiling? Hoe wordt er geselecteerd en veredeld? Bloembollen gaan de hele wereld over, hoe doe je dit met het oog op milieu zo slim mogelijk? Dat zijn zo maar vragen die beantwoord kunnen worden of die je wilt stellen.

Een interactieve rondleiding door een internationaal opererend bedrijf, nieuwsgierig? Meld je aan op info@midden-kennemerland.groei.nl. Doe het snel want de excursie is al op korte termijn. De kosten van deze excursie bedragen € 4,00, contant te betalen. Datum woensdag 5 maart om14.00 uur. Het adres ontvang je na aanmelding.

Snel resultaat

Groenten zaaien en niet maanden willen wachten? kies dan voor deze snelle groeiers. Binnen een maand liggen ze op je bord, maar dan moeten wel alle omstandigheden goed zijn. Dus lekker warm weer en een zonnetje. Maar wie gedijt daar nou niet goed onder? 
Kimgroenten kun je al oogsten tussen de 5-14 dagen
Radijsjes zijn eetbaar in 20-30 dagen 
Rucola kan als salade in 20-30 dagen op je bord liggen
Bladmosterd heeft 20-40 dagen nodig voor je het kan verwerken in een salade, stampotje of pesto
Tatsoi, minizusje van paksoi kan op tafel in 25-40 dagen. Grote zus Paksoi heeft iets meer tijd nodig (30-50 dagen)
Spinazie en pluksla  groeien naar oogst en eetklaar in 30-45 dagen.

Alstroemeria

Nog een bezoek aan een kweker. Ditmaal aan een Alstroemeria Kwekerij. Op vrijdagmiddag 18 april gaan wij een bezoek brengen aan het bedrijf in Heerhugowaard. Als je geïnteresseerd bent in bloemen en planten en wilt weten hoe de teelt en het veredelen in z'n werk gaat, dan is dit een mooie gelegenheid om daar achter te komen. Meer info

 

Oud-voorzitter G&B Anneke Kempers

Onlangs, op 30 januari, overleed onze oud-voorzitter Anneke Kempers. Anneke was jarenlang een actieve voorzitter tot 2003. In de tijd dat ze bestuurder werd en later voorzitter kende onze afdeling een grote bloei. Ze zette zich op verschillende manieren in voor de vereniging. Zo kwam ik haar tegen op de geraniummarkt en bij uitstapjes. Na afloop vroeg ze mij of ik niet in het bestuur wilde komen. Dat was me iets te snel, maar het zaad werd gezaaid. De presentatie op de avonden in de zaal op het GGZ terrein nam ze voor haar rekening. 
Met Jac Boersen was ze actief, schikten zij volgens overlevering voor het Urbi et orbi. Ze organiseerden open tuinen activiteiten en de bibliotheek werd door beiden in het groen gezet. Dit was indertijd bij het betrekken van het huidige pand aan de Westerweg. Bij de reizen tussen 1995 en 2003 was zij de organisator en bij tuinuitstapjes en excursies ontbrak zij niet. Binnen de landelijke vereniging was ze betrokken bij de Keukenhof en Floriadeactiviteiten om onze stand te bemensen. Ze fietste nog lang door Heiloo en had lol in haar piano spelen. Onze afdeling had aan Anneke Kempers een vrouw die zich met overgave inzette. Zulke mensen heb je nooit teveel, Anneke bedankt. 

Databank

Samen met partnerorganisaties brengt de Nationale Databank Flora & Fauna (NDFF) waarnemingen bijeen, controleert deze en maakt de data vervolgens beschikbaar voor gebruik. De data geven een beeld van het voorkomen van plant- en diersoorten in Nederland en zijn voor iedereen beschikbaar. Er zijn ruim 200 miljoen waarnemingen van plant- en diersoorten overal in Nederland in de NDFF opgeslagen. Deze waarnemingen worden gedaan en aangeleverd door vrijwilligers en professionals van honderden organisaties.De Flora & Fauna Verkenner is de toegangspoort tot de natuurdata in de NDFF. Je ziet welke waarnemingen er in de NDFF zitten, van welke soort, de plek en tijdstip van de waarneming.https://ndff.nl/. Tot voor kort was de NDFF-Verkenner alleen toegankelijk voor betalende gebruikers. Nu is het gratis toegankelijk voor iedereen.

Rozentuin gezocht

Naast het snoeien van fruitbomen moeten ook rozen gesnoeid worden en de verschillende soorten rozen vragen allemaal om een andere behandeling. Wij hebben een docent op het oog voor een rozensnoeicursus maar daarvoor is een tuin met rozen nodig. Het is per slot, naast een theoretisch gedeelte vooral iets wat je in de praktijk moet toepassen. Heb jij een tuin met, liefst verschillende soorten rozen, meld je dan aan. Voordeel voor jou is dat je gratis aan de cursus mag deelnemen en, belangrijker, je rozen worden onder deskundige leiding gesnoeid. Meld je tuin aan bij Mercedes.

Zeemelde

Een eetbaar struikje met zoutige blaadjes voor kale, arme grond. En nog makkelijk ook, aldus Iris Veltman die ons weer met een eetbaar plantje laat kennis maken. Nu met Zeemelde (Atriplex halimus). Iris kwam het plantje tegen op Mallorca maar zij heeft hem zelf ook in de tuin staan. In een pot. Dat gaat prima. In de grond is hij beter bestand tegen vorst. De naam doet vermoeden dat het een kustplantje is, maar dat is niet zo. Wel houdt Zeemelde van zandgrond dus in de duinen zou je hem ook tegen kunnen komen. Lees hier verder over dit plantje dat het heerlijk doet in een salade, bij een stukje zalm of lekker gewokt. Met zijn prachtige grijze blad is het ook nog een mooie aanvulling in de tuin. https://irisgardenecologyblog.com/2016/08/15/bijzondere-eetbare-planten-zeemelde/

Kraamvrouwen en -man gezocht

Heb je een passie voor groen, biodiversiteit én gezelligheid? Dan heeft Groei & Bloei jou nodig bij de Groei & Bloei-stand op verschillende markten en beurzen in 2025 zoals in Appeltern, de tuin in Mede, Trompenburg Rotterdam, de Botanische Tuin in Utrecht en nog meer. Samen zorgen we ervoor dat bezoekers enthousiast worden over onze vereniging én ontdekken hoe zij met hun tuin of balkon een bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit. Het doel? Dat bezoekers denken: “Hier wil ik bij horen!” Het gaat hier niet om verkoop, maar om het "planten van het G&B-zaadje". Deze oproep komt vanuit "het Landelijk". Wil je hier meer over weten, laat het ons weten, dan sturen wij je informatie toe.

Het kan ook dichter bij huis. Ook wij kunnen altijd hulp gebruiken bij de verkoop van de plantjes van onze kwekers op de plantjesmarkten en/of bij PR activiteiten op de markten en bijvoorbeeld tijdens Open Tuinen Weekend in onze regio. Voor beide oproepen geldt: info@midden-kennemerland.groei.nl

Uit de Könst

Mijn naam is Frans Könst, door mijn aderen stroomt groen bloed. Van jongs af aan ben ik het liefst buiten en heb van deze liefde uiteindelijk mijn werk gemaakt. Na ruim 20 jaar als boomspecialist actief te zijn geweest bij de overheid heb ik besloten om op 1 juli 2023 mijn eigen groene bedrijf te beginnen en zo mijn passie te volgen. Ik werk graag aan het duurzaam en klimaat adaptief maken van tuinen. Als je goed om je heen kijkt wanneer je buiten bent dan ontdek je dat in de natuur alles heel logisch geregeld is. Ik ben groot voorstander van meebewegen met de natuur en groene kansen te laten liggen en hangen. Daarnaast probeer ik klanten van het zogenaamde netheidssyndroom af te helpen omdat een rommelige tuin veel meer heeft te bieden voor flora en fauna. Frans Könst van Uit de Könst (Eco) Logisch Groen.

Plantdag Meer bomen nu

Meer Bomen Nu redt jonge bomen van plekken waar ze niet groot kunnen worden. Vrijwilligers hebben jonge bomen in de afgelopen wintermaanden gered van plekken waar ze geen kans hadden/krijgen op te groeien. Deze overdaad die de natuur biedt, zet Meer Bomen Nu in om Nederland sneller en leuker te vergroenen. Dus geven ze deze boompjes gratis weg zodat je ze kan planten in tuinen, voedselbossen en bij vergroeningsprojecten. Het weekend van 1 en 2 maart is weer een uitdeeldag. Als je een of meerdere boompjes wilt moet je je hiervoor aanmelden en een tijdslot uitkiezen. Je kan een ook een dagje meehelpen als je dat leuk vindt. Meer informatie vind je hier: Landelijke bomensale finale - MeerBomenNu

Tel tot 100

Zaterdag 22 maart is landelijke Schelpenteldag. Weten wat je ziet op het strand maakt elk volgend bezoekje leuker en je helpt ook wetenschappers om in kaart te brengen hoe het leven in zee verandert. De schelpen op het strand zijn een afspiegeling van het leven in de zee en vertellen iets over wat onder water gebeurt. Zo zien we soorten die oorspronkelijk uit het zuiden komen steeds verder naar het noorden oprukken bij onze tellingen. Zorgt de aanleg van meer windmolens ervoor dat er meer schelpen komen die op harde ondergrond leven, zoals mosselen? Wat zijn de gevolgen van natuurherstelmaatregelen in de zee.

Je hoeft de schelpen op het strand niet te tellen, maar in een uitdijende spiraal verzamel je honderd schelpen, die je vervolgens (bijvoorbeeld ergens waar het droog en windstil is) op naam brengt. De resultaten vul je in op de telkaart  Deze kaart is meteen een handig hulpje om al die soorten uit elkaar te houden en als je niet helemaal zeker bent van je zaak kun je op een aantal locaties terecht bij een Schelpendesk. Daar zijn tussen 10-16 uur kenners aanwezig die je bij twijfelgevallen kunnen helpen. Op die locaties kun je ook gratis een telkaart halen. Locaties | Schelpenteldag

 

Biologische zomerbloeiers

De bodem begint al zachtjes op te warmen. En wat is er nu leuker dan binnenkort kleurige zomerbollen in de grond stoppen waar je maandenlang plezier van hebt? Wel graag biologisch natuurlijk. Want daarmee help je de natuur binnen en buiten je eigen tuin.

Groei & Bloei heeft samen met bloemoloog.nl drie mooie pakketten met zomerbollen samengesteld, elk met een eigen thema. Dat maakt kiezen wel zo makkelijk volgens de folder. Ik weet het wel, ik bestel ze alle 3. De landelijke verkoop start op 11 maart, maar Groei & Bloei-leden krijgen eerder gelegenheid om deze zomerbloeiers in te slaan in te slaan want de verwachting is dat de bollenpaketten als warme broodjes over de toonbank gaan.

Pakket 1 is een insectentrekker die qua kleur en vorm mooi bij elkaar passen. 
Pakket 2 is het pluktuinpakket met de kleuren roze en rood. De vonken spatten er vanaf.
Pakket 3: drie verschillende dahlia's in ton-sur-ton met verschillende bloemvormen.

Bij de bestelling wordt een bedrag aan verzendkosten in rekening gebracht, ongeacht het aantal pakketten dat je bestelt. Ook een leuk om een pakket als verjaardagscadeau te geven. Meer weten over deze paketten, kijk dan op: https://shop.groei.nl/47947/bollen-en-knollen

 

 

Kijk- Lees- Luister- en Bezoektips

Power to the Flower
De grootste inspiratiebron voor kunstenaars rond 1900 is de natuur. In de tentoonstelling 'Power to the Flower' staan bloemen in de kunst van de Nederlandse art nouveau centraal. De bloem als symbool voor de komst van een nieuwe tijd, precies zoals in het nieuwe Drents Museum De Buitenplaats in Eelde. Een bezoek aan De Buitenplaats is niet compleet zonder een wandeling door de tuin. De tentoonstelling Power to the Flower – Bloemen in de art nouveau is te zien tot en met 6 april 2025. https://dmdebuitenplaats.nl/

Feiten & fabels over tuinieren
Nepnieuws is ook doorgedrongen in de wereld van tuinieren. Experts met veel praktijkervaring en gedegen vakkennis delen de feiten en ontkrachten de fabels over tuinieren door middel van kennissessies, workshops, rondleidingen en speeddaten. Op zaterdag 22 en zondag 23 maart in de botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is de botanische tuin met 10.000 soorten planten op eigen gelegenheid te bezoeken en is er een plantenmarkt. Botanische Tuinen Universiteit Utrecht - Universiteit Utrecht

 

Nieuw e-mailadres

Vergeet niet om, wanneer je overstapt naar een andere provider of een ander emailadres neemt, dit ook aan onze ledenadministratie door te geven en om je opnieuw aan te melden voor de nieuwsbrief. Dat laatste kan eenvoudig via de button op de homepage van onze website.

Agenda

De presentaties beginnen, muv de middaglezing, om 20.00 uur. De zaal gaat 30 minuten voor de presentatie open. Let wel op de locatie waar de presentatie wordt gegeven. Het overzicht van de presentaties in 2025 is terug te vinden op de website.

  • Dinsdag 4 maart, hanging basket vullen, Kas Maatwerk Bullaan 2, 1851 VW Heiloo
  • Woensdagmiddag 5 maart 14.00 uur excursie bollenbedrijf.
  • Woensdagavond 5 maart 19.30 uur Algemene Ledenvergadering gevolgd om 20.15 uur door presentatie van Suzanne van Dam over bijen, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo.
  • Dinsdag 18 maart workshop Wilgentenenvlechten  De Trog, Bullaan 4 in Heiloo.
    ochtend start om 10.00 uur. De middag om 13.30 uur 
  • Dinsdagmiddag 25 maart 13.45 uur, bloemschikken Ter Coulsterkerk Heiloo*
  • Woensdagavond 26 maart 19.45 uur, bloemschikken Ter Coulsterkerk Heiloo*
  • Vrijdagmiddag 18 april 13.30 uur excursie naar een Alstroemeriakwekerij Heerhugowaard
  • Woensdag 7 mei  presentatie Charles Dowding, Botainische Tuinen in Utrecht. https://groei.nl/actueel/nieuws/charles-dowding-no-dig-bij-groei-bloei
  • Donderdag 8 mei presentatie Groei & Bloei bij de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum
  • Zaterdag 10 mei plantjesmarkt in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum
  • 27 juni 4-daagse tuinenreis naar Vlaanderen
  • Zaterdag 30 augustus dagbusreis naar Noordoost Polder.
    *Kijk hier voor meer informatie over bloemschikworkshops

Foto’s uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van Jasker Kamp,Frans Könst, Bart Korf, Armanda Mul, Magda Rijs, Irene Scholte, Pixabay
Handige tuintips vindt u op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info 
Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties

 

word lid