Midden-Kennemerland
bekijk online
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Groei & Bloei Midden-Kennemerland juni 2024

 

Beste Groei & Bloei-liefhebbers,

Nog voor de zomer echt begint zijn er bij Groei & Bloei nog een aantal activiteiten. We beginnen op dinsdag 4 juni met een masterclass van de nieuwe directeur van Groei & Bloei, Femke Lampe. In het weekend van 8 en 9 juni gaan de open tuinenweekenden van start, om te beginnen in Heemskerk en op zaterdag 15 juni is onze laatste plant- en stekjesmarkt voor de zomer. In deze nieuwsbrief natuurlijk de favoriet, dit keer van een thrillerschrijfster en Moesmeisje Rijs is verdrietig.

De favoriet van Anita Kok

Overal in de tuin steekt deze plant zijn kop op. Nee, vrouwenmantel is een gewoon plantje en niet bijzonder. Maar toch, mijn lievelingsplant. Het fluweelachtige blad waarop kleine druppels morgendauw parels vormen, breekbaar als glas, zijn een ontroerend mooi verschijnsel. De tere geelgroene bloementjes zijn kleine juweeltjes in de tuin. Ze passen overal bij, zijn niet gevoelig voor ziekten en zijn snel tevreden met hun plek. Ik, daarentegen was dat niet, tevreden met mijn plek. Ik wilde een grotere tuin, en dat kreeg ik. In het Tuindersgebied van Heemskerk, met om mij heen veel groen en prachtige sierteelt. Echter opende de sierteelt ook een andere kijk van tuinieren, een duistere kant, waarvan ik hevig schrok. 

Ik ging mij hierin verdiepen en dat resulteerde in mijn goed ontvangen thrillerdebuut ‘Venijnig spoor.’ Ik kreeg een terugkerende vraag van mijn lezers: ‘Waarom neemt de Nederlandse thrillerauteur meestal een jonge vrouw als hoofdpersonage, terwijl de meeste lezers vijftig plus zijn?’ Ik moest het antwoord schuldig blijven, maar wist meteen: het volgende boek wordt anders. Claire, een vrouwencardioloog van eenenvijftig werd de hoofdpersoon. En ik wilde vrouwenmantel daarin een rol laten spelen, omdat het een heilzaam kruid is voor vrouwen in de overgang, dus vijftig plus.

Gewoon bijzonder

Ik las over de geschiedenis en de vele mythes. Wat had vrouwenmantel een grote rol gespeeld in de alchemie maar ook in het dagelijks leven van mensen. Het werd in de zestiende eeuw bijvoorbeeld ‘mirakelkruid’ genoemd omdat ze ervan uitgingen dat het nuttigen van dit kruid de vrouwelijke schoonheid zou bevorderen. Wat een superleuk weetje, maar ook ‘wondkruid’ omdat het een ontstekingswerende werking heeft.

Ik verdiepte mij in de werking van vrouwenmantel voor de vijftig plus vrouw, dronk vrouwenmantelthee tegen overgangsklachten. En besloot dat dit kruid de titel van mijn volgende boek ruimschoots verdiende. Voor de boekpresentatie besloot ik samen met vrouwenmantelthee zestig plantjes op te kweken, om weg te geven bij aankoop van mijn boek. Ze hadden precies de juiste grootte toen het zover was. Mijn boek ‘Vrouwenmantel’ zag in mei 2023 het daglicht. Ik had vanaf nu mijn eigen vrouwenmantel gecreëerd, en ook daardoor blijft vrouwenmantel voor mij, hoe gewoon ook, altijd heel bijzonder.

Als je wilt zien hoe vrouwenmantel bij mij in de tuin staat, bent u welkom op de Cieweg 2A in Heemskerk tijdens de Open Tuinen dagen op 8/ 9 juni.

Ik geef het ‘schepje’ aan Ans Breetveld.

Puzzelstukjes

In januari van dit jaar is Femke Lampe-Braun begonnen als nieuwe directeur van Groei & Bloei. Femke vindt het belangrijk dat zij haar leden kent want dan kan zij nog beter inspelen op onze interesses. Op dinsdag 4 juni zal zij voor ons een Masterclass verzorgen met als thema: de bodem als puzzelstukje in de uitdaging van klimaatverandering. Femke is de auteur van het moestuinboek: “Groentje!”. Zij tuiniert met passie en deelt dit ook op haar instagram account. Heb je interesse in je tuin of begin je pas dan is dit een prima kennismaking. Maar ook ervaren tuiniers kunnen altijd wat bijleren. Na afloop is er ruimte voor het stellen van vragen.

De lezing is, zoals Femke zelf zegt, geschikt voor lichtgroene vingers en zal worden gehouden op dinsdagmiddag 4 juni 2024 om 14.00 uur in de Ter Coulsterkerk in Heiloo, Holleweg 111. De zaal gaat om 13.30 uur open. Gratis voor leden van Groei & Bloei. Niet-leden betalen € 4,-. 

Plantenmarkt Röling

Op zaterdag 15 juni zal er weer een plantjesmarkt gehouden worden in de tuin van de gastvrije familie Röling, ja wat later in het seizoen, maar de afdelingsagenda liet geen eerdere mogelijkheid toe.  Eigenlijk is het ook best wel een goed moment want medio juni zie je wat er nog ontbreekt in de tuin. Neem doosjes, tasjes of kratjes mee want het aanbod is groot en divers.

De markt start om 11.00 uur en duurt tot 14.00 uur, goed te combineren met de routes van het Open Tuinenweekend.

Moestuinverdriet

Meerdere keren heb ik dit stukje opnieuw geschreven. Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste dat ik maar zat te wachten tot ik mijn met zorg en liefde opgekweekte plantjes naar buiten mocht doen, tot die verdomd langzame ijsheiligen me dat toestonden. En ten tweede de maatschappij die een moestuin is. 
Half mei, eindelijk! Mijn strobalen stonden er klaar voor, het krioelt er van de beestjes, er groeien al zwammen op en het is dus lekker vochtig. Nu is dat leuk en nodig voor het composteren van de baal, maar dit voorjaar is zo extreem nat dat we overal in het land een slakkenplaag hebben. Dat hoef ik niemand te vertellen. Plagen zijn van alle tijden. Te veel van dit, dan een goed jaar voor dat. Zo zit de natuur in elkaar. En die natuur is verstoord. Ook op een moestuincomplex. Of misschien juist daar wel. Lees hier het verhaal van Moesmeisje Rijs verder.

Chelsea chop

In tuinenland Groot-Brittannië is het nu tijd voor de Chelsea chop. Deze snoeimethode is daar al jaren een begrip. Het is een snoeimethode waarmee de bloeiperiode van een aantal vaste planten wordt verlengd. Meestal wordt deze klus eind mei uitgevoerd, rond de tijd dat de grote jaarlijkse Chelsea Flower Show plaatsvindt.  Bij een vaste plant die in juli begint te bloeien kan je de bloei spreiden door een deel voor 21 juni met plm. 1/3 terug te knippen. Knip de stengels schuin af, net boven een bladknoop. Dan zullen er weer nieuwe vertakkingen groeien vanuit de bladoksels. De stengels die je op deze manier getopt hebt, zullen later bloeien dan alles wat niet gesnoeid is. Deze snoeimethode werkt bij veel kruidachtige vaste planten die bloeien vanaf juli zoals: Asters, Campanula, Duizendblad (hierboven), Pestemon, Phlox, Rudbeckia’s (hieronder) en Zonnehoed.

Wimpers

In het Noord-Hollands Duinreservaat, terrein Heemskerk, werd begin mei de zeer zeldzame Kalkgraslandwimperzwam aangetroffen. Deze Wimperzwam komt op wereldschaal alleen in Europa voor en is daar overal zeer zeldzaam. Ook in Nederland is deze wimperzwam slechts van een handvol vindplaatsen bekend. Op de foto  een gewone wimperzwam Scutellinia scutellata.

Lantaarntje

Als je een vijver in je tuin hebt, heb je grote kans op libellen. Aangetrokken door water - in verband met de voortplanting - vaak zelfs verschillende soorten. Libellen worden in twee groepen onderverdeeld: de waterjuffers en de "echte" libellen. Juffers zijn slanke en meestal kleine libellen die rustig vliegen. De verschillen in juffers en libellen zitten voornamelijk in het achterlijf, de vleugels en ogen. Juffers hebben een lang, dun achterlijf en de vleugels van juffers hebben alle vier dezelfde vorm en worden in rust meestal langs of boven het achterlijf samengeklapt. De ogen zitten aan de zijkanten van de kop en bij juffers raken de ogen elkaar niet. Een veel voorkomende juffer is het lantaarntje. Goed te herkennen aan een blauw lantaarntje aan zijn dunne achterlijf en de rest is donker gekleurd maar ook de azuurwaterjuffer en vuurjuffer komen veel in tuinen voor.

Robuust

"Echte" libellen zien er veel robuuster uit en zijn snellere en betere vliegers. De achtervleugels zijn breder dan de voorvleugels en in rust worden de vleugels meestal gespreid gehouden Libellen hebben grote ogen die elkaar boven op de kop (bijna) raken. De blauwe glazenmaker (die veel groen heeft!) en de platbuik zijn libellen die bij tuinvijvers vaak gezien worden. Voordat de glazenmaker in de lucht te zien is, heeft hij eerst één of twee jaar als larve onder water geleefd. Zijn leven in de lucht is een stuk korter, ze worden dan slechts twee tot drie maanden oud.

Bij de vlinderstichting kun je cursussen libellen herkennen online volgen. https://www.vlinderstichting.nl/

OTW

De deelnemers aan het Open Tuinenweekend van onze afdeling zijn bekend en wat zijn het er veel en wat een leuk afwisselend aanbod in Heemskerk, Heiloo en Limmen, Uitgeest en Akersloot en in het laatste weekend van juni: Castricum en Bakkum waar maar liefst 17 tuinen zijn om te bezoeken. Door de duidelijke beschrijvingen van de tuinen en bijgevoegde plattegronden zijn mooie routes uit te stippelen. Chapeau voor de coördinatoren. De deelnemende tuinen zijn hier te vinden.

Mocht je elders in het land zijn, kijk dan eens op deze pagina van Groei & Bloei landelijk. Per plaats en datum kijk je welke tuinen er dan te bezoeken zijn www.groei.nl/opentuinenweekend en op www.bezoekmijntuin.nl staan tuinen vaker bezoekers verwelkomen.

 

Tuinenreis

Laatste kans om je op te geven voor de tuinenreis van onze afdeling naar Duitsland van 25 t/m 29 juni. Onder leiding van de zeer ervaren gids, Kitty Wiegert, wordt Sleeswijk-Holstein bezocht. Het belooft een zeer afwisselende tuinreis te worden waarbij ook de Hanzestad Lübeck met haar historische binnenstad met talloze monumenten bezocht zal worden. Interesse? kijk hier .

In verband met afzeggingen zijn er nog een paar plaatsen vrijgekomen voor de busreis naar Brabant op zaterdag 6 juli. Wil je mee? neem zsm contact op met Armanda.

Plantenfestijn

Zaterdag 8 en zondag 9 juni is in Appeltern het Plantenfestijn. Er komen tientallen kwekers naar Appeltern, er zijn demonstraties en rondleidingen en er wordt land-art gemaakt. Op zaterdagmiddag is de landelijke finale bloemschikken. Appeltern beschikt over 22 hectare aan tuininspiratie. Met alle mogelijke tuinvragen kun je dat weekend terecht op het Infoplein.​​​​ Op de toegang krijg je op vertoon van je ledenpas van G&B korting (max. 2 personen per ledenpas).

 

Kijk- Lees- en Luistertips

Van 15 tot en met 23 juni organiseert ARTIS voor de eerste keer het Aardbewoners Festival. Voor de toekomst van ons thuis hebben we al het leven nodig. Van de allerkleinste bacterie tot de allergrootste boom en alles daartussenin. Voel dat alle aardbewoners samen één thuis delen, op het Aardbewoners Festival van 15 t/m 23 juni in ARTIS. Er is die week van alles te doen, van wandelingen en workshops, tot lezingen en theater. https://www.grootemuseum.nl/nl

Agenda

De zaal gaat 30 minuten voor de lezing open. Let wel op de locatie waar de lezing wordt gegeven. Het overzicht van de lezingen in 2024 is terug te vinden op de website.

  • Dinsdagmiddag 4 juni: lezing Femke Lampe Moestuinen, Ter Coulsterkerk Heiloo om 14.00 uur
  • Zaterdag 8 en zondag 9 juni Open Tuinenweekend Heemskerk
  • Zaterdag 8 en zondag 9 juni Plantenfestival in Appeltern
  • Zaterdag 15 juni van 11.00 - 14.00 uur Groenmarkt Tuin familie Röling, Kennemerstraatweg 662 Heiloo 
  • Zaterdag 15 en zondag 16 juni Open Tuinenweekend Heiloo en Limmen
  • Zaterdag 22 en zondag 23 juni Open Tuinenweekend Akersloot en Uitgeest
  • Zaterdag 29 en zondag 30 juni Open Tuinenweekend Castricum
     

Foto’s uit deze nieuwsbrief zijn afkomstig van, Saxifraga: Andre den Ouden, Luuk Vermeer en Frits Brink, 
Handige tuintips vindt u op onze website https://midden-kennemerland.groei.nl/tuintips-info 
Bezoek voor het laatste nieuws regelmatig onze website, Facebookpagina en volg ons op Instagram.

Facebook 

advertenties