Magda Rijs is sinds 2020, na een leuke tuindag excursie naar Twente, lid van Groei&Bloei. Is 55 jaar jong en woont met haar gezin, samen met vier katten en vijf kippen, in Heiloo. Zij is grafisch vormgever en art director van beroep, maar is zich steeds groener aan het omscholen en werkt nu ook mee aan de Groenspoor Plantestafettes in NH. Afgestudeerd Natuurgids en volgt de jaaropleiding Medicinale en eetbare paddenstoelen bij Casa Foresta. Geeft natuurworkshops en is dat ook van plan op de moestuin. Magda zal ons meenemen in haar avonturen met permacultuur en het stroballenexperiment.
Magda: “In november kreeg ik een fantastisch telefoontje, namelijk dat er een tuin vrij was gekomen op het moestuincomplex in Heiloo en ik de eerste op de wachtlijst was. Lang hoefde ik niet na te denken, ik stond er al twee jaar op en het schaduwrijke moestuintje naast ons huis leverde weinig oogst op. We overlegden met de vertrekkende moestuinier, namen de pomp, de kas, en gereedschap over en konden meteen aan de slag. Wat een feest!
In de voorafgaande jaren in wachtstand had ik van alles en nog wat gelezen over moestuinieren en dat deed me bijna de moed in de schoenen doen zinken. Het gaat in vaak meer over plagen, onkruid en problemen dan over het tuinplezier.
Mijn “gewone” tuin heb ik zo natuurlijk mogelijk, biologisch en biodivers. Er mag gewoon van alles groeien. Wat er aan komt waaien laat ik staan als ik het mooi vind, of als ik zie dat er veel insecten op af komen. Een tuin is ook een mini samenleving waar ik niet de enige ben, zo zie ik dat. Dit principe wil ik ook wel in de moestuin voortzetten. Maar ja, in mijn overeenkomst staat dat je ook een goede buur moet zijn en een volkstuincomplex is ook een complexe maatschappij in het klein. Dat gaat vast nog een uitdaging zijn. Een grote uitdaging, omdat mijn tuin van 225m2, met heerlijke grond vol wormen, zonnig en open, tussen twee tuinen van zeer nette ouderwetse tuinders ingeklemd ligt. Deze schoffelende broers zijn dol op een SCHONE tuin en waren, zonder verzoek, de ietwat verwaarloosde tuin van mijn voorganger al rigoureus aan het leeghalen... Zo waren er twee vijgenbomen geamputeerd en uitgegraven, een mispel tot een stam gereduceerd en alle aardbeien, frambozen en lavendel afgevoerd! Ik was verbouwereerd. Heb restanten meteen weer in de grond gezet met mijn man, maar we zien vooralsnog niet veel groei. Het leert me meteen dat niet iedereen hetzelfde denkt over moestuinieren.
Toch laat ik me niet weerhouden mijn tuin op mijn manier te gaan aanpakken. Er staan nu zo’n 20 strobalen op hun kant in een dubbele halfronde cirkel. Nu nog zonder planten waardoor het lijkt op een zittribune van een of ander boerenfeest. We hebben niet gespit en zijn dat ook zo min mogelijk van plan. No Dig is een principe van permacultuur waarin je vooral met de natuur werkt en niet tegen de natuur. Onkruid bestaat niet, in de natuur werkt alles samen. We gaan geen kunstmest gebruiken, daarvoor hebben we onze eigen kippen, hun stro met poepies en kan ik ook goed aan ezelmest komen, dus dat hoeft helemaal niet. We hebben deze winter de tuin bedekt met mulch, bladeren en takjes en overblijfselen uit de tuin. De grond is gezond, er groeit van alles en dat laat ik in eerste instantie staan. Ook gras. Ik weet dat er nu mensen gaan stuiteren: “dat hoort niet in de moestuin”, maar ik wil er ook gewoon genieten op een stukje gras, met een wijntje en een boek. Ik ga niet hard werken en mijn bedden zullen niet zwart en naakt zijn. Dus drogen ze niet zo uit en hoef ik minder water te geven… Permacultuur heeft zo zijn voordelen!.
In de komende tijd zal ik mijn strobalen gaan bemesten en laten fermenteren. Ze zijn nu al lekker nat, maar de bedoeling is dat de mest erin zakt, de bacteriën zich als een bezetene gaan vermenigvuldigen en daarbij heerlijke warmte gaan afgeven. Dan ga ik plantjes in de baal planten, bovenop aan de zijkanten en krijgen die een flinke warmte boost van de composterende baal.
Voordelen van deze methode zijn:
- Hoge opbrengst
- Nooit onkruid wieden
- Geen grond nodig
- Het groeiseizoen met weken verlengen
- Kan naar wens 100% biologisch
- Kan overal, zelfs op een balkon of oprit
We zullen het zien. Misschien word ik bij de eerste vergadering op de tuin er al wel afgegooid met mijn gekke ideeën. Mocht dat niet het geval zijn dan neem ik u als lezer mee het aankomend seizoen op mijn perma moestuin in wording.
Wordt vervolgd.”.
Moesmeisje Rijs