De nadagen van dit moesttuinseizoen zijn aangebroken. Natuurlijk gaat het leven onder de grond door, wat ook te zien is aan de ontploffing van paddenstoelen om ons heen. Zelfs eentje in onze kas! Dan is er in ieder geval leven daar. Ik had er al compost op gegooid, want ik was te laat voor groenbemesters. Ik wilde nog wel mosterdzaad of phacelea zaaien. Bloeiend ten onder gaan…
Geen bloemen dus, maar wel zwammen. Dit natte najaar met nu weer heerlijk warme zonnige dagen is fantastisch voor paddenstoelen. En ik heb een grote liefde voor deze vruchten. Nadat ik een jaaropleiding Natuurgids en daarna een van eetbare en medicinale paddenstoelen had gedaan durf ik ook wel hier en daar een boleetje mee te nemen en in de pan te gooien. Pas 1 x ben ik ziek geworden, toen ik een netstelige Heksenboleet had gegeten, onder het genot van een glas wijn. Dat laatste gaat niet met deze specifieke boleet. De gewone heksenboleet (lekkerder dan eekhoorntjesbrood!) doet dan weer niet moeilijk over alcoholgebruik.
Ik ben supertrots op wat ik dit jaar allemaal gekweekt, verzorgd, geoogst en gegeten heb uit onze nieuwe moestuin. Ondanks de belachelijke hoeveelheid hongerige slakken heb ik sugarsnaps, paksoi, chioggia bietjes, venkel, rucola, peren, lenteuitjes, paprika, aubergine, tomaten in sappige kilo’s tegelijk weten te oogsten. En wat een genot. Emmers vol zongerijpte tomaatjes met SMAAK.
Daarnaast eet ik dagelijks verse kruiden. Omdat ik ze in mijn achtertuin heb staan, maar nog veel meer in de moestuin. Salie, kamille, verveine (heerlijke voor thee op de tuin, ik neem dan een thermoskan heet water mee en stop er van alles in) thijm, marjolein, basilicum in soorten en maten, koreander, munt en heel heel veel krulselderij. Ooit in het begin een afgeknipt bioplantje van de supermarkt in de grond gezet en daar eten we nu het hele jaar al van!
Veel zaden heb ik geoogst en gedroogd. Zo weet ik dat ik volgend jaar ga beginnen met mega mega veel lathyrus, want wát is dat een groot genoegen. Ik had ze op drie plekken staan. En elk bezoekje nam ik bosjes geur en kleur mee naar huis. Zodra deze thuis gingen verwelken was het de hoogste tijd om weer naar de tuin te gaan. Ik wil absoluut nog meer bloemen op mijn tuin. Dan hebben de bijen wat te eten, zo tussen de ouderwetse tuinders met hun schone tuinen.
Nu is mijn tuin spontaan een zee van intens gele teunisbloemen. Daarover las ik dat je daar ook de wortel heel goed van kunt eten. Van teunisbloem is werkelijk alles eetbaar; de bloem (lekker in een botertje) het blad (snijgroente) maar ook de wortels! Deze worden in Frankrijk Jambon vegetal genoemd omdat ze een pittige enigszins ham-achtige smaak hebben. Gebruik hiervoor de wortel van de planten die nog niet gebloeid hebben. Met alleen een rozet.
Nu staan er nog uitjes, rode en sjalotten, knoflook in twee soorten en snijbiet in de grond. En een aantal broccoli, waarvan ik echt versteld sta. Gek genoeg had ik mezelf nooit afgevraagd hoe dat nou groeide. En dan zie je dat gebeuren in je tuin. Magisch! En dus geniet ik van elk seizoen, en van elke mislukking en alles wat groeit & bloeit.
Ik ga de hele maand december op reis, naar India. Misschien neem ik wat spannende zaden mee. En machtig veel inspiratie en zin het volgende seizoen. Ik ben niet zo’n stamppotliefhebber, dus al die wintergroenten gaan aan mijn tuin voorbij. Het zal even duren voor ik weer een stukje zal schrijven, maar tot die tijd zeg ik: geniet van de herfst en rust uit in de winter, dat doet de natuur ook.
Groene groet,
Moesmeisje Rijs