Midden-Kennemerland

Water voor leven

Een bij zoemt rond de vijver. Na een paar keer cirkelen neemt ze plaats op het blad van een waterlelie. Even rust ze, dan kruipt ze naar de rand en begint voorzichtig te drinken. Scheert er een drukke vlieg langs dan schrikt ze op, zoemt een paar rondjes (geërgerd volgens mij) en neemt dan weer plaats tot ze genoeg gedronken heeft. Het wateroppervlak is rustig en gelegen tussen veel begroeiing, met waterlelies pronkend op het spiegelende water. En dat maakt de vijver erg aantrekkelijk voor de bij.

Schoon water is belangrijk voor al het leven en dus onmisbaar voor een gezonde tuin. Natuurlijk kunnen de planten niet zonder, maar de dieren die met deze planten samenleven evenmin. Daarom heeft een ecologische tuin veel baat bij (meerdere) goede waterbronnen. Het beste is een zo natuurlijk mogelijke vijver, want deze trekt een heel arsenaal van nuttige dieren. Kikkers en padden verblijven er graag en planten zich er voort, bijen en hommels drinken eruit, vogels en egels drinken en badderen er, libellen en zweefvliegen gebruiken het als kraamkamer. Een natuurlijke vijver is een drukke plek.

Een vijver hoeft niet natuurlijk te zijn om dieren aan te trekken, maar hoe natuurlijker, hoe meer soorten eropaf komen. Zo lokken verschillende soorten waterplanten verschillende insecten en wordt de vijver aantrekkelijker voor amfibieën. Een geleidelijke afloop van de bodem maakt het water goed bereikbaar, maar trappetjes en niveaus op verschillende dieptes zijn een goed alternatief. Als het wateroppervlak niet of weinig verstoord wordt kunnen bijen veilig drinken en is het een geschikte plek voor een kraamkamer. Een diepere vijver (80 cm) is geschikt voor overwinteren.

Maar u maakt ook al veel dieren gelukkig met een minivijver in een kom, zolang er waterplanten en een trappetje in zitten. Of een klein moerasje, wat veel insecten trekt. Een waterschaal is fijn als drinkplek voor grotere dieren en geschikt als badderplaats voor vogels. Nog een manier is het neerzetten van planten die water in kleine beetjes opslaan als druppels op de bladeren of in de bladoksels (zoals vrouwenmantel en kardoen). Vooral kleinere insecten maken hier gebruik van. Maar veruit de beste aanpak is van alles wat. Zo heeft u voor ieder wat wils.

Een ecologische tuin is pas af met water. En vooral als dat schoon water is, zonder chemicaliën, zodat de dieren die we graag zien veilig van de tuin kunnen genieten.

Kijk voor meer informatie en ideeën ook eens op mijn blog: irisgardenecology.wordpress.nl

Iris Veltman (milieukundige)