Midden-Kennemerland

De kwekersclub

Al ruim negen jaar kent onze vereniging een heuse kwekersclub. Een idee van ons oud-bestuurslid Wessel van Schagen die hiermee zelfs een landelijke prijs won. De zogenaamde ‘’gouden wortel’’.

Het idee erachter is eigenlijk heel simpel: iedere tuinierder kent dat wel: te veel stekken, plantjes van dat ene plantje, te veel gezaaid stekgoed. Bv de digitalis wil door zijn zaden overal in de tuin opkomen, ook op plekken die je niet voor ogen had. Of de Phlomis gaat nu toch wel heel veel ruimte innemen. Of sommige plantjes komen gewoon aanwaaien, meegebracht door vogels. Bij ons vindt dat plantje dan zijn weg  in een zgn. P9 potje met  goede potgrond en voilà, de eerste plantjes vullen je kratje.
Zo zijn er vijftien kwekers bij onze afdeling in de weer, met als gevolg dat er aan het begin van het seizoen vele kratjes zijn gevuld met allerlei verschillende mooie plant(jes)en van ‘’eigen kweek’. Biologisch, van eigen grond, niet ‘’opgevoerd’’ maar rustig in eigen tuin of kas ontsproten aan de grond. Ons assortiment bestaat ondertussen uit meer dan 200 verschillende planten. Ondergetekende maakt hier een plantenbeschrijving van die bij de verkoop de details van de aangeboden plantjes beschrijft. Moet de desbetreffende plant bv. in de zon of in de schaduw, is het een vaste plant of eenjarige, welke hoogte heeft de plant, welke kleur de bloemen etc. Onze kopers op de markten vinden dit handige informatie waardoor voor u de aankoop een stuk duidelijker wordt.

Want waar gaan onze stekjes naar toe? Jaarlijks staat onze afdeling op diverse markten. We starten het seizoen altijd op de Groenbeurs in de Tuin van Kapitein Rommel te Castricum. Daarna zijn we te vinden op de Groenmarkt bij de familie Röling aan de Kennemerstraatweg vaak gevolgd door de Lentemarkt op het Willibrordusterrein en we sluiten af met de herfstmarkt in kasteel Assumburg te Heemskerk. Zo proberen we in alle kernen van onze afdeling aanwezig te zijn. Daarnaast verkopen we ook tijdens de lezingen plantjes en als we deelnemen aan de wijksafari’s of plantenestafettes kan je ook altijd wat planten van onze club aantreffen.
Dus niets naar de groenbak of de composthoop, maar oppotten is ons devies!

Indien u denkt ‘’hier wil ik ook wel aan meedoen’’, neem dan contact op met Cees Stam of Anke van Kruijssen, de coördinatoren van de kwekersclub. U kunt bellen of mailen of op ons afstappen tijdens de verkoop. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. En misschien heeft u net iets leuks in uw tuin staan wat wij nog niet hebben!!

De link naar het plantenbestand komt nog. Daar kunt u ons assortiment inzien (via kwekersclub, naar plantbeschrijving). Een gevarieerde lijst! (vaste en eenjarige planten, bollen, struiken en zelfs boompjes!) 

Anke van Kruijssen, e-mail: jipanda3(at)ziggo.nl. Telefoonnummer: 072-7431268 of 06-20442004

Cees Stam: e-mail: cpastam(at)hotmail.com telefoonnummer: 06- 24416766  of 072- 5335468