Midden-Kennemerland

Struikrozen

In de keuze van struikrozen zijn er vele mogelijkheden, zowel in de verschillende groepen van rozen, als rozen binnen een bepaalde groep.

Veel is hierbij afhankelijk van de soort toepassing van rozen in de tuin. Wil iemand gehele vakken vullen met  alleen rozen of als accenten in de border tussen allerlei andere beplanting. Ook zal de stijl van de tuin en de smaak van de tuinier hierop invloed hebben.

Eerst zal ik de klassieke manier van rozenbeplanting nader bezien. Vaak is de klassieke rozentuin opgebouwd uit meerdere vakken.

die in een bepaalde modulaire vorm gecombineerd zijn.

Deze vakken kunnen omlijst zijn door haagjes (bijv. buxus of lavendel) waarbij de vakken onderling gescheiden zijn door paden of terrassen. De  rozen die in deze vakken het best tot hun recht komen zijn voornamelijk de grootbloemige rozen (theehybriden) en de trosrozen. Voor een verticaal element

kan midden in zo’n vak een stamroos van dezelfde variëteit geplaatst worden. Als verdere aankleding komen een prieel en/of meerdere obelisken begroeid door klimrozen in aanmerking.     

Verder kan als stelregel gelden dat hoe ouder de sfeer van huis en omgeving des temeer zou u van de oude rozen en bijvoorbeeld David Austin rozen gebruik kunnen maken. Als u echter een modern huis in een nieuwbouwwijk heeft kunt u ook voor de moderne

Grondbedekkende heesterroos gaan. Kijk alleen uit dat het niet op een gemeenteplantsoen gaat lijken.

Ik zal nu enkele goede variëteiten van de genoemde groepen voor deze toepassing geven.

Grootbloemige rozen: Ingrid Bergman, rood, Memoire, wit, Poker, rose en Elina, geel.

Trosrozen: Amber Queen, geel, Betty Harkness, oranje, Friesia, geel en L’aimant, rose,

Oude rozen: Gruss an Aachen, rose, Little White Pet, wit, Comte de Chambord, rose, Jacques Cartier; zacht-rose en Rose de Rescht, rose-rood.

David Austin rozen: L D. Braithwaite, rood; English Garden, geel;  Eglantyne, rose.

Heesterrozen: Pavement, diverse kleuren, Golden Wings, geel en Rosy Carpet, rose.

Al deze variëteiten zijn geurend, sterk en gezond.

Als u rozen als accenten in de border wilt gebruiken, kan u het beste voor een hogere variëteit kiezen met een wat spreidende en rankende groeiwijze. Deze zal u niet vinden tussen de grootbloemige rozen en de trosrozen.

Bij uitstek zijn oude rozen, maar zeker David Austin rozen, hiervoor geschikt. U kunt dan het beste drie planten van een variëteit in een driehoek van 50 cm. bij elkaar zetten. Dit geeft een voller beeld, ook kan u het best een zachtere kleur roos planten. Eventueel kunt u ook hier gebruik maken van obelisken ter ondersteuning van een klimroos.

Ik zal nu ook enkele goede variëteiten voor deze toepassing geven.

Oude rozen: Boule de Neige, wi,; Louise Odier, rose, en Reine des Violettes, violet.

David Austin rozen: Gertrude Jekyll, rose; Golden Celebration, geel, Evelyn, abrikoos, Brother Cadfael, rose en William Shakespeare 2000, rood.

Ook deze rozen geuren sterk en zijn gezond.

Tot slot zal ik nog enkele noemen voor toepassing op een obelisk: Buff Beauty, gee; A Shropshire Lad,  abrikoos, Teasing Georgia, geel, Mme. Isaac Pereire, rose, Ferdinand Pichard, rood/rose en Souvenir du

Dr. Jamain, rood.

Deze cultivars geuren ook sterk en worden tot twee meter.hoog.

Met vriendelijke tuingroeten, Piet Veldhuis