Midden-Kennemerland

Ongewenste bezoekers voorkomen

Stel: u bent een bladluis. U heeft een zware buik vol eitjes en vliegt rond op zoek naar een geschikte nieuwe plek voor uw nakomelingen. Wat voor een plek zou u dan aantrekkelijker vinden? Dat tuintje met al die planten die u zo vies vindt, maar waar u als u goed zoekt wel wat smakelijks kan vinden? Of dat hele bed van sappige rozen, waar uw nakomelingen zich ongehinderd kunnen uitbreiden?

Omdat bij ecologisch tuinieren geen chemicaliën worden gebruikt, moeten er andere maatregelen genomen worden om planten te beschermen. Een middel is het afschrikken van ongewenste dieren. Dit lukt het beste door de dieren te verwarren en door planten die snel aangetast worden te verspreiden.

Zo is een bed met alleen maar rozen heel vatbaar voor een luizenplaag, want de luizen kunnen zich gemakkelijk van plant naar plant verplaatsen. Dat geldt ook voor ziekten. Maar als een solitaire roos wordt aangetast, dan lopen de andere solitaire rozen in de tuin niet direct gevaar. De roos wordt nog beter beschermd als er planten omheen staan die de bladluizen vies vinden. Lavendel is een bekende, maar wat dacht u van de uienfamilie? Bieslook, bijvoorbeeld. Bladluizen (en overigens ook slakken, katten, mieren en muizen) hebben een hekel aan de geur van uien. Het houdt ze niet volledig weg van de roos, maar door de sterke geur kunnen ze de planten die ze lekker vinden niet zo makkelijk vinden.

Naast uien en lavendel raken dieren eveneens verward door de meeste andere sterk ruikende kruiden, vooral de soorten die wij juist vanwege die sterke geur en smaak in de keuken gebruiken. Zo worden mijn kolen die direct naast salie staan met rust gelaten door slakken en rupsen. Andere afschrikkers zijn bijvoorbeeld tijm, peterselie, dragon, boerenwormkruid en hysop. De bekende afrikaantjes (de sterk-ruikende soort) houden aaltjes op afstand. Planten met een citroengeur zijn ook geschikt om slakken, mieren en luizen af te schrikken, evenals katten, die hebben een hekel aan citroengeuren en aan wijnruit.

Dus door uw geliefde planten op die manier af te wisselen met slim gekozen afschrikkers kunt u ongewenste dieren misleiden. En die vervelende dikke bladluis met vleugels kiest dan liever de ongemengde rozenborder van de buren.

Kijk voor meer informatie ook eens op mijn blog: irisgardenecology.wordpress.nl

Iris Veltman (milieukundige)