Midden-Kennemerland

Beter bio bloembollen!

Nu is de tijd om bloembollen te planten. Bijen, hommels en vroege vlinders zullen er blij mee zijn in het voorjaar, wanneer voedsel schaars is. Maar dan zijn biologische natuurlijke het beste.

Een paar jaar geleden was ik op een groenbeurs – geen idee welke – en ik wilde graag bloembollen kopen. Maar alleen als ze biologisch waren geteeld, want juist bij die branche worden nogal wat bestrijdingsmiddelen gebruikt. En dat is natuurlijk jammer als je ze juist wilt neerzetten voor bijen. Dus ik zocht de hele beurs af, maar nergens kwam ik ook maar iets over biologisch geteelde bollen tegen. Dat was steeds zo. Dus ik trok maar eens de stoute schoenen aan en vroeg het gewoon. “Heeft u ook biologisch geteelde bollen?” De verkoopster keek me wat schaapachtig aan. “Eh, biologisch…?” Ik bedankte en vervolgde vlug mijn weg, want als ze het woord biologisch niet kennen, dan ben ik er vast niet aan het juiste adres.

Gelukkig is het inmiddels een ander verhaal. Steeds meer bedrijven zijn met biologische en duurzaam geteelde bollen bezig . Bovendien zijn ze steeds makkelijker vindbaar én verkrijgbaar. Dus keuze zat. Ook ik moet snel nog een berg bestellen, zodat ik me in het voorjaar weer kan verbazen over de nieuwe aanwinsten én alles wat ik alweer vergeten was. Een cadeautje voor mezelf en voor dieren, vind ik het altijd. Mocht u ook nog op zoek zijn naar bloembollen en wilt u ook graag biologische, dan helpt het om te letten op het SKAL-certificaat (voor ecologische landbouw). De meeste tuincentra bieden tegenwoordig mooie biologische pakketten aan. Een van mijn eigen vaste adresjes is Natural Bulbs. Hun webshop is overzichtelijk en fijn omdat je er zelfs speciaal kunt zoeken op ‘bollen voor bijen’. Ook het Noord-Hollandse Ecobulbs biedt allerlei soorten biologische bloembollen, waaronder wat meer exotische. Zo kan iedere tuin in het voorjaar niet alleen stralen, maar ook zoemen.

Iris Veltman