Midden-Kennemerland

Katten in de tuin

Katten kunnen erg gezellig zijn als u buiten bezig bent en ze houden de tuin muis vrij, maar ze weten tuiniers ook tot wanhoop te drijven. Tips voor en tegen katten in de tuin.

Op deze foto ziet u mijn eigen tuintijger(niet beschikbaar). Als ik buiten ben, ligt hij erbij. Hij is liever lui dan moe en jaagt alleen als het eten uit eigen beweging zijn mond in gaat. Ik heb ook nog een tuinpanter (een zwarte dus) die ieder halfuur even langskomt en mij dan de oren van het hoofd kletst. Helaas is zij wel een geduchte jager van al wat vliegt, springt, zwemt en kruipt. Ik heb van alles met ze meegemaakt en zo heel wat dingen kunnen uitproberen. Daarom vertel ik u hieronder wat ik heb geleerd. Maar u zult verschillende dingen moeten uitproberen want niets is ooit helemaal onfeilbaar: het blijven (zeer eigenwijze) dieren.

Katten afschrikken met planten

Als u katten bij bepaalde plekken of planten weg wilt houden dan kunnen planten met een citroen- of uiengeur helpen. Bijvoorbeeld citroenmelisse, citroenkruid, citroenverbena of bieslook en prei. De sterke geur komt pas vrij als de kat tegen de plant aan komt, dus zet ze op een slimme plek waar de kat langs móet komen. Zet ze bijvoorbeeld voor gaten in de heg, die katten gebruiken als aanlooproute. Of op een plek onder struiken waar katten graag hun behoefte doen, kan het helpen om ooievaarsbek (Geranium) te planten. Als ze er dan doorheen lopen, ruiken ze de sterke geur en niet de geur van andere katten. Bovendien is de grond dan niet kaal en daardoor veel minder aantrekkelijk om te gebruiken als kattenbak. Wijnruit (Ruta graveolens) vinden ze ook vies. Overigens werkt bij mij bieslook erg goed op de tuinpanter, terwijl de tuintijger er rustig van gaat zitten eten…

Nog een oplossing zijn planten met stekels. Ik heb zelf een vogelhuisje aan mijn pergola hangen en was blij verrast toen ik ontdekte dat er een nestje in zat. Tot ik zag dat mijn tuinpanter via de pergolapaal verticaal omhoog klom om erbij te komen. Het liep gelukkig goed af -ik had snel de plantenspuit paraat. Nu heb ik tegen die paal een Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) neergezet, een gemene klimmer met heerlijke framboosachtige bessen. Nu denkt de tuinpanter wel na voordat ze dat nog eens doet. Ook planten als kruisbes (Ribes uva-crispum), bottelrozen (o.a. Rosa nitida, R. glauca, R. canina en R. rugosa ‘Dagmar Hastrup’) en Japanse kwee (Cheanomeles) zijn goede sterke opties met bonuspunten voor hun nectarrijke bloemen en eetbare vruchten.

Iris Veltman (Milieukundige)