Midden-Kennemerland

Voerdebijbij!

We horen al jaren de verhalen dat de bijen (en vlinders) het zwaar hebben. De verstedelijking van ons land, de verstening van onze tuinen, het gif in de natuur. Je wordt er niet vrolijk(er) van. Gelukkig zijn er ook organisaties die zich inspannen om de bestuivende diersoorten te helpen. The Pollinators is zo’n organisatie. Wie zijn zij? The pollinators streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten en dat is hard nodig, want in ons landschap hebben bestuivers zoals bijen en vlinders het zwaar.

Hoe zetten The Pollinators zich in voor bestuivers? Om goed te leven hebben bestuivers voldoende, gevarieerd en gifvrij voedsel nodig. Ook nestelplekken zijn belangrijk. Zij willen graag dat zoveel mogelijk mensen dit weten, maar ook dat er actie ondernomen wordt. Daarom: Organiseren zij ludieke acties Activeren zij mensen om zelf aan de slag te gaan Zetten zij lokale initiatieven in het zonnetje Verbinden zij partijen die hun missie delen
Zo vormen zij een betrokken en bevlogen community van ‘pollinators’. De organisatie stamt uit 2017 en in 2018 zijn zij op de nationale zaaidag begonnen met 2500 mensen voor het uitzaaien van zaden. In 2019 gevolgd door 500 voedselbanken voor zaden en nu in 2021 zijn er 1500 voedselbanken!

Als bestuurder bij onze vereniging besloot ik mij aan te melden. En ondertussen ben ik nu een uitdeelpunt van de Pollinators (in het Nederlands gewoon: de bestuivers). Ik heb een twintigtal zaadpakketjes ontvangen en mij is gevraagd die uit te delen bij zo veel mogelijk mensen in onze omgeving zodat de bijen binnenkort lekker kunnen smullen van de nieuwe bloemen in de wijk. Het betreft hier een biologisch tübinger mengsel dat is samengesteld met de hulp van kenniscentrum EIS en de Cruydt-hoek. Het speciale mengsel is afgestemd op de Nederlandse flora.

Zelf ben ik bezig een stuk braakliggende grond achter mijn tuin om te spitten en daar over twee weken het bijenzaad te zaaien. Het is nog een hele klus om alle bramenstruiken en de brandnetels te verwijderen. Onderstaand ziet u de foto over hoe het er uit zag. In de volgende nieuwe stek ziet u hopelijk de eerst ontkiemende zaden en dan in juli en augustus een prachtige bloemenweide waar veel bijen en vlinders zich tegoed aan kunnen doen.

Als je je zaadpakket hebt opgehaald dan moet dat culmineren in een zaai festijn dat z’n weerga niet kent. Met tienduizenden mensen tegelijk biologische bloemen voor bijen inzaaien. Tuinen, balkonnetjes, dakterrassen, boomspiegels: volplempen die handel! Extra zaaien is broodnodig voor bestuivers! Zonder bestuivers zou ons menu heel wat minder kleurrijk en voedzaam zijn. Meer dan 70% van wat er dagelijks op ons bord ligt heeft bestuiving door insecten nodig. Om hun belangrijke werk te kunnen doen, hebben bestuivers voldoende stuifmeel en nectar nodig. Door een diversiteit aan biologische bloemen te zaaien, helpen we bestuivende soorten aan hun broodnodige krachtvoer. Als je ook zo’n zaadpakketje wilt hebben kun je je aanmelden bij ondergetekende. Bel van tevoren op. Mobiele nummer 06-20442004 zodat we een afspraak kunnen maken en je je zaadpakketje veilig af kunt halen op de Holleweg 139 te Heiloo.
Wil je meer weten over “The Pollinators”bezoek dan hun website: www.thepollinators.org

The Pollinators worden ondersteund door NUDGE, een bedrijf met de volgende missie: zij willen blijvende gedragsveranderingen realiseren bij individuen en organisaties op het gebied van klimaat, energie, milieu en sociale duurzaamheid.

Anke van Kruijssen